Oktober is de beste maand om Athene te bezoeken

Stedentrip in oktober: leukste steden om in het najaar te bezoeken

Wil jij er dit najaar even lekker tussenuit? De herfst is het ideale seizoen voor een stedentrip. Deze bestemmingen voor een stedentrip in oktober zijn de moeite waard: ik tip de leukste steden om in het najaar te bezoeken.

Stedentrips in oktober: waar kun je heen?

Voor lekker weer en aangename temperaturen in oktober moet je vooral in het zuiden van Europa zijn. Daar zijn de temperaturen vaak nog prettig, soms zelfs prettiger dan tijdens hete zomers. En terwijl in ons eigen kikkerlandje de herfst vaak nat en grauw is, kun je op andere plekken nog heerlijk nazomeren.

Leukste stedentrips dit najaar

Zoek jij nog inspiratie voor een stedentrip dit najaar? Laat je inspireren voor een leukste herfst-trip door deze stedentrip-bestemmingen!

Berlijn, Duitsland

Hoewel het weer in Berlijn in oktober niet per se geweldig is – temperaturen liggen vaak tussen de 7°C en 14°C graden en het regent regelmatig – is deze stad altijd een stedentrip waard.

Bezoek bekende bezienswaardigheden als Potsdamer Platz en Alexanderplatz, de Brandenburger Tor en de restanten van de Berlijnse muur.

Stedentrip Berlijn: 24 uur in Berlijn

Boedapest, Hongarije

In oktober is het in Boedapest nog steeds zo’n 20 graden. Beduidend aangenamer dan tijdens de hete zomermaanden en het ideale seizoen voor diverse jaarlijks terugkerende culinaire festivals.

Wandel door de rustiger straten van de stad, drink een lokaal biertje of wijntje in een van de gezellige cafés of ga de stad uit en bezoek een van de nabijgelegen wijnvelden in Eger of Villany.

Boedapest in Hongarije is een geweldige bestemming in oktober

Boedapest in Hongarije is een geweldige bestemming in oktober (Foto door artjazz, via Shutterstock)

Dubrovnik, Kroatië

Het karakteristieke Dubrovnik ligt aan de Adriatische kust van Kroatië en is beroemd om zijn oude stad met stadsmuren. Wandel over deze enorme muren, dwaal door de historische stad en en klim naar de top van de berg Srd. De Kathedraal van Dubrovnik mag ook zeker niet ontbreken. Game of Thrones fans kunnen hier hun hart ophalen: de stad vormde het decor voor meerdere scenes en locaties in de serie, zoals de Red Keep Gate.

De temperatuur ligt in oktober vaak nog tussen 20 en 25°C. In het bergachtige binnenland van Kroatië is het vaak zo’n 5 °C tot 10 °C kouder dan aan zee dus hou hier rekening mee wanneer je een dagje buiten de stad wil doorbrengen.

Dubrovnik in Kroatië (foto via Unsplash)

Praag, Tsjechië

Historisch Praag is ook een aanrader in oktober: het weer kan wat wisselvallig zijn maar het aantal toeristen ligt beduidend lager en de stad ligt er nog steeds prachtig bij. Begin oktober beginnen de bomen langzaam te verkleuren waardoor het aangezicht van de stad nog mooier wordt.

De stad zelf lijkt een groot openluchtmuseum: het barst er van de indrukwekkende gebouwen en bruggen over de rivier Moldau. Niet voor niets staat Praag in zijn geheel (!) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Praag in het najaar

Prachtig Praag in de herfst (Foto door Yasonya)

Waar in Europa is het warm in oktober?

Er zijn enkele Europese bestemmingen die in oktober nog steeds warm weer hebben, waaronder:

  • de Canarische Eilanden, zoals Tenerife en Gran Canaria
  • het zuiden van Spanje, zoals Malaga en Alicante
  • Italië, met name de regio’s Sicilië en Sardinië
  • Portugal, met name de Algarve
  • Griekenland, vooral de eilanden Rhodos en Kreta

Het is natuurlijk geen garantie dat het ook echt mooi weer is maar de kans is in elk geval een stuk groter dan in het noorden en midden van Europa.

Athene, Griekenland

De beste maand om Athene te bezoeken is misschien juist wel oktober. De grote mensenmassa’s zijn verdwenen terwijl de temperaturen nu juist aangenaam zijn.
Maak kennis met de indrukwekkende geschiedenis van de stad, waarbij je de Akropolis van Athene natuurlijk niet mag overslaan.

Oktober is de beste maand om Athene te bezoeken
Oktober is misschien wel de beste maand om Athene te bezoeken (Foto door Z_Henry)

Puglia, Italië

Veel toeristen kom je hier waarschijnlijk niet meer tegen in oktober. In steden als Alberobello – de stad met meer dan duizend befaamde trulli – en Polignano a Mare geeft dat ademruimte om de stad op je dooie gemakje te verkennen.

En Puglia telt meer prachtige stadjes waar je eindeloos kunt ronddwalen door witgekalkte straten en verborgen steegjes. Meer dan genoeg redenen om de steden van Puglia als reisbestemming in oktober te kiezen.

Nazomeren in Puglia kan prima in oktober

Geniet van een nazomer in het Italiaanse Puglia

Lissabon, Portugal

Vanaf midden- tot zuidelijk Portugal is het in oktober nog heerlijk vertoeven. Lissabon mag je dus niet overslaan. Stap in een van de charmante trams of bewandel zelf de steile straten die zo kenmerkend zijn voor de stad. Of ontsnap even aan alle drukte en ontspan in Parque Eduardo VII.

Waarom Lissabon als stedentrip-bestemming op mijn verlanglijstje staat

Sevilla, Spanje

In Sevilla vind je het grootste historische centrum van Europa, bomvol historische gebouwen, schitterende parken en pleinen. Talloze tapasbarretjes en mooie winkels zorgen voor gevulde magen en vermaak.

Doe net als de Sevillianen en geniet van nazomerse avonden met vrienden en tapas of geniet van (gratis) dansshows in La Carbonería, dé flamencobar in de joodse wijk Santa Cruz.

Lees ook: Andalusische pracht tijdens een citytrip Sevilla

Citytrip Sevilla: Andalusische pracht
Lees hier meer over mooie bestemmingen in Spanje >> (Foto door LucVi)

De mooiste stedentrip bestemmingen in oktober

Brugge, België

Het charmante Brugge laat zich in oktober van haar beste kant zien. Het historische centrum hult zich in herfstkleuren die gereflecteerd worden in de kanalen; ideale fotomomenten.
De openluchtmarkten van de stad zijn vaak nog tot november te bezoeken. Na afloop warm je lekker op met een warme chocolade of Belgisch biertje in een van de vele cafés die de stad rijk is.

Brugge in het najaar
(Foto door SenSeHi) Lees meer over bestemmingen in België >>

Dublin, Ierland

Ierse hoofdstad Dublin lijkt gemaakt voor het najaar. De stad heeft tal van binnen-bezienswaardigheden en er zijn genoeg pubs waar je na een frisse of regenachtige wandeling weer kunt opwarmen. Bezoek Trinity College voor kunst, geschiedenis en cultuur of duik een van de vele pubs is voor typisch Ierse gezelligheid.

Lees hier meer over Dublin >>

Temple Bar in Dublin

Dublin’s Temple Bar (Foto door Rolf G Wackenberg // Shutterstock.com)

Cork, Ierland

En nog een Ierse stad om deze maand op je kalender te zetten. Cork is ligt in het zuiden van Ierland en heeft een van de grootste natuurlijke havens in de wereld. “Rebel Cork” zoals de stad dankzij haar opstandige verleden ook wel wordt genoemd, heeft een kent frisse zomers en zachte winters.

Beklim de klokkentoren van St Anne’s Church en luidt de Shandon Bells, snuif cultuur in het Huguenot Quarter, de culturele wijk van Cork rondom French Church Street en Carey’s Lane of drink een lokaal biertje.

Bezoek Cork in Ierland dit najaar // Cork, Ireland as fall destination

Cork (foto door Madrugada Verde)

Luxemburg-stad, Luxemburg

Luxemburg is een goede bestemming voor een korte vakantie of roadtrip. Het is goed bereikbaar vanuit Nederland: je bent er al in een paar uurtjes reizen met de auto of trein. De hoofdstad van Luxemburg is een bijzondere stad vol contrasten. De oude stad Luxemburg werd al in 963 gesticht en maakt sinds 1994 deel uit van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Invloeden van vele andere culturen zijn hier goed zichtbaar in de gebouwen en het groothertogelijk paleis is een prachtig bouwwerk. Daarnaast is er van alles te doen op gebied van cultuur, historie en kun je er bijzonder goed eten.

Herfstvakantie in Luxemburg: dit wil je doen in Luxemburg

Meer actief op reis in oktober?

Perthshire, Schotland

Het Schotse Perthshire – een regio ten noordoosten van Glasgow – staat ook wel bekend als Big Tree Country en is een must voor iedereen die de herfst in volle glorie wil zien. De natuur is hier op haar best, met heuvels bedekt met rood- en goudkleurige bomen, goed voor lange wandeltochten en prachtige foto’s.

Bezoek hier Perth, de jongste stad van Schotland, compact en levendig, aan de oevers van de rivier de Tay. Hier word je omgeven door groen – Perth ligt tussen twee uitgestrekte openbare parken – en heb je genoeg winkels, cafés en restaurants om een paar dagen door te brengen.

In oktober laat de natuur haar herfstkleuren zien in Perthshire, Schotland

De Faskally Brug in Perthshire (Foto door Ivan M Munoz)

Meer bestemmingen voor een stedentrip in oktober

Heb jij nog plannen voor een stedentrip in oktober?

Ook zo’n fan van stedentrips? Sluit je dan vooral aan bij de Citytrippers groep op Facebook! Hier vind je de beste reistips & inspiratie voor de leukste stedentrips van reisbloggers en mede-stedentrippers!

Foto’s via Shutterstock en Unsplash, met uitzondering van Berlijn en Puglia foto’s (eigen bezit)

18 reacties
  1. Ben bijna 24 uur geleden thuisgekomen van een zonnige citrytrip naar Barcelona, maar de aankomst in herfstachtige UK doet me alweer verlangen naar zomerse temperaturen! Helaas 5 maanden wachten voordat ik weer naar de zon vertrek :-( Dit lijstje geeft me dus alweer reiskriebels, haha! Tof dat je Sevilla noemt hier, mijn absolute favoriete en meest bezochte stad! Ik zou alleen La Carbonería afraden voor een flamencoshow, het is nogal een tourist trap en de sfeer en kwaliteit zijn niet bijzonder goed. De eerste paar keer dat ik in Sevilla was, ging ik daar ook heen (want het wordt in alle reisgidsen genoemd), maar ik dans zelf flamenco en heb een paar keer lessen gevolgd in Sevilla en kreeg er betere insider tips zoals bar/restaurant La Madriguera de Mai (elke vrijdag: entree €5, inclusief welkomstdrankje) en de Peña Torres de Macarena. (Een peña is een officiële flamencosociëteit dus hoge kwaliteit.) Voor meer info zie: http://www.peñaflamencatorresmacarena.com/calendario-de-actuaciones-actividades/ :-)

  2. Lissabon, Sevilla en Boedapest lijken me heerlijk in oktober. Al maak je mij ook enthousiast met Perthshire. Wat een prachtig gebied! Ik ga over een maandje Noord-Ierland ontdekken, Zin in!

  3. Leuk lijstje met mooie bestemmingen. Praag en Boedapest staan hier nog op de verlanglijst, maar Lissabon lijkt mij ook onwijs leuk. Wij zijn vooral aan het kijken voor 2017 op het moment, maar er is zoveel leuks dat het nog heel moeilijk wordt ;-)

  4. Wij gaan in oktober naar New York, ben heel benieuwd! Wordt voor mij de eerste keer dat ik de grote plas oversteek dus superleuk!

    Vooralsnog zijn de weersvoorspellingen nog heel goed maar we hebben nog anderhalve week te gaan. #fingerscrossed

    Maar op jouw lijstje staan ook hele fijne bestemmingen: Schotland lijkt me erg gaaf!

    1. New York is fijhijn! Ik tip het voor volgende maand ;-) Heb er ook echt veel over geschreven, mocht je nog tips zoeken :) Fijne reis alvast!

  5. Wat een prachtige foto’s en wat een handig artikel! Ik ga in januari waarschijnlijk twee keer op stedentrip, zou je daar ook eens een artikel over willen schrijven? :D

  6. Leuk, ik zag je post net in een Facebookgroep. Ik postte daaronder net een link naar mijn blog voor zonvakanties in oktober. Maar naar een stad is ook heerlijk uiteraard… Ik zou nog wel willen hoor! Het liefst nog naar een Spaanse stad, of naar Sicilië.

  7. Puglia staat hoog op mijn lijstje! Lijkt mij daar prachtig. Oktober is daar inderdaad wel een goede maand voor ja. Die massa toerisme wil ik ontwijken, haha! Ik ga overmorgen naar Venetië. :)

    1. Ik kan Puglia ook van harte aanbevelen! Was er zelf eind maart, begin april van dit jaar, net voor het seizoen begon en daardoor echt uitgestorven op sommige plekken. Veel plezier in Venetië!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen