Alles wat je moet weten voor je bezoek aan New York City

Wat te doen in New York: 40x Leukste dingen om te doen in NYC

Wat te doen in New York? Wat zijn nu de ultieme hoogtepunten en mooiste  bezienswaardigheden die je niet wil missen? Er is genoeg te beleven in deze wereldstad! Ik geef je 40 (!) tips: dit zijn de leukste dingen om te doen in New York voor de ultieme citytrip.


Wat te doen in New York: 40 tips

Een lijst van 40 dingen om te doen in New York klinkt misschien uitgebreid. Toch is het nog maar een fractie van wat je in deze wereldstad allemaal kunt beleven. Ik bezocht de stad inmiddels al vijf keer en heb lang niet alles ontdekt en beleefd. Er is zoveel te ontdekken, bekijken en beleven dat je hier met gemak elke dag van het jaar iets anders kunt doen.

Dit zijn de tofste dingen om te doen in New York!

Eén ding is zeker: je zult je hier nooit vervelen! Daarom deel ik met liefde de allertofste dingen om te doen in New York, van bekende bezienswaardigheden en must do’s tot handige bespaartips en andere weetjes. Deze dingen wil je zien en doen in New York!

1. 7-day subway card

Koop een 7-day subway card en ga ondergronds met het uitgebreide metrostelsel; een betaalbare manier om grote delen van de stad te bezoeken. Dat is vooral voordelig wanneer je meerdere dagen in NY verblijft en vooral met de metro wil reizen. Het scheelt elke keer een kaartje kopen en kan daardoor goedkoper uitvallen.

2. 9/11 Memorial Site

Bezoek de 9/11 Memorial en tuur omhoog naar het nieuwe One World Trade Center, dat nu het hoogste gebouw in NYC is. Het 9/11 Memorial in New York City werd gebouwd ter nagedachtenis aan de aanslagen op 11 september 2001 en een eerdere aanslag in 1993.

Het omvat twee grote waterbassins, die zijn geplaatst op de voormalige locatie van de Twin Towers. De bassins zijn omgeven door een bos van bomen en zijn gegraveerd met de namen van alle slachtoffers van de aanslagen.

9/11 Memorial in New York City

Tip: Koop een New York CityPASS® en bespaar zo tot 40% op de toegangsprijs van 5 topattracties in NYC (9 dagen geldig vanaf eerste gebruik)

3. Gratis rondleidingen door New York

Verken de stad met een van de vele gratis tours waarbij je kunt aanhaken, zoals de Free Tours by Foot en de Grand Central Partnership waarmee je het gebied rondom Grand Central Station verkent.

4. Top of the Rock

Bekijk Manhattan by night (or day) vanaf Top Of The Rock, het observatieplatform van Rockefeller Center. Een toegangsticket is hier een stuk goedkoper dan overbuurman Empire State Building en het uitzicht net zo indrukwekkend!

Alles wat je moet weten voor je bezoek aan New York CityNew York City On Top Of The Rock by night Natasja

Het uitzicht vanaf Rockefeller Center is geweldig (en een foto natuurlijk verplicht)

5. Empire State Building

Wil je toch het Empire State Building bezoeken? Gewoon doen: het is het derde hoogste gebouw van NYC en sinds de opening in 1931 inmiddels erkend als National Historic Landmark.

Leuk feitje: Van de 73 liften gaat er niet één rechtstreeks naar de bovenste verdieping. Om daar te komen moet je minimaal twee keer overstappen naar een andere lift.

Bezienswaardigheden in New York City

6. Bezoek het Vrijheidsbeeld

Bezoek het Vrijheidsbeeld op Ellis Island. Dit wereldberoemde standbeeld in de New York Bay staat symbool voor vrijheid en verwelkomt iedereen die per boot naar New York komt. Om Ellis Island en het Vrijheidsbeeld te bezoeken, heb je een ticket nodig.

Koop bijvoorbeeld hier vast een ticket voor de veerboot, inclusief een audiotour en toegang tot de musea op Ellis en Liberty Island. Let op: je hebt hiermee geen toegang tot het standbeeld zelf.

Grand Central Terminal in Manhattan

Wat te doen in New York: Bezoek Grand Central Station in New York City 

7. Grand Central Terminal

Loop naar binnen bij Grand Central Terminal (in de volksmond ook bekend als Grand Central Station) dat met 49 hectare oppervlakte, 44 perrons en 67 sporen het grootste treinstation ter wereld is. Hier vergaap je aan de grandeur van dit prachtige treinstation.

8. Flatiron Building

Laat de wind je meevoeren rondom het iconische Flatiron Building, het bijzondere driehoekige gebouw aan 175 Fifth Avenue dat stamt op 1902. Het was destijds een van de hoogste gebouwen in de stad en staat ook wel bekend als het Fuller Building. Gelegen op de kruising van Fifth Avenue en Broadway is het nog steeds een van de meest opvallende bezienswaardigheden in de stad.

Flatiron Building in New York City (foto via Unsplash)

Doen in New York: Bekijk het bijzondere Flatiron Building in New York City (foto via Unsplash)

9. Bezoek het Financial District

Sla het Financial District ook niet over: wandel door Wall Street en ga op de foto met Charging Bull, de iconische bronzen stier dat inmiddels symbool staat voor Wall Street en het Financial District.

10. Trinity Church (Wall Street)

Bezoek Trinity Church, aan het eind van Wall Street, de derde kerk die op deze plek verrees en waar Alexander Hamilton, een van de founding fathers van de Verenigde Staten, begraven ligt.

New York City diary Times Square Natasja

11. Times Square

Bekijk alle felgekleurde neon-verlichting op Times Square en beklim hier de rood-verlichte treden van de welbekende trap. Vergeet hier ook je selfie niet (of laat een foto maken).

12. Wandel over de High Line

Wandel over The High Line. Deze voormalige goederenspoorlijn ligt een paar meter boven de straten van Manhattan en werd omgebouwd tot een kilometerslang stadspark. Onderweg kom je van alles tegen, van kunst en creatieve uitspattingen tot prachtige doorkijkjes naar de stad en leuke eetstandjes.

Een van de vele doorkijkjes vanaf de High Line in NYC ©watzijzegt.com

Een van de vele doorkijkjes vanaf de High Line in NYC ©watzijzegt.com

Musea in New York

Bezoek (gratis) een van de vele musea die NYC rijk is, met of zonder museumgids en sla vooral de Museum Mile niet over, waar je maar liefst 10 musea aan dezelfde straat kunt vinden.

13. Metropolitan Museum of Art (the Met)

Bezoek het Metropolitan Museum of Art, vaak afgekort tot The Met. Dit is het grootste kunstmuseum in de Verenigde Staten. Het gebouw bevindt zich aan de oostelijke kant van het Central Park in Manhattan en er zijn zoveel afdelingen en collecties te bezichtigen dat je hier met gemak dagen kunt rondlopen.

Lees ook: Lang weekend New York: tips en bezienswaardigheden

New York City diary II +Met Museum Tour Van Gogh

Je kunt hier onder meer beroemde schilderijen bekijken, zelfs van onze eigen Hollandse meesters – zo hangt er een zelfportret van Van Gogh – hier te zien in 2014. Of dompel je onder in het verre verleden en vergaap je aan kunstschatten uit de oudheid – zoals een gereconstrueerde tombe uit Giza.

14. The Museum of Modern Art (MoMa)

Ontdek een aantal van ‘s werelds meest inspirerende en creatieve kunstexposities in The Museum of Modern Art, in het hart van New York. Koop hier vast je (tijdgebonden) skip-the-line ticket voor het MoMa.

Bezoek het Guggenheim in New York Bezoek het Guggenheim in New York

15. Guggenheim Museum

Bezoek ook het Guggenheim Museum in New York, een museum voor moderne kunst aan 5th Avenue. Dit is het oorspronkelijke Guggenheim Museum en het gebouw zelf is door de bijzondere architectuur al een museumstuk van zichzelf!

16. Ontdek het kleurrijke Museum of Ice Cream

Zin in iets heel anders? Ga dan naar het verbeeldingsrijke (en mierzoete) Museum of Ice Cream – een kleurrijke belevenis die gegarandeerd prachtige foto’s voor je Instagram feed oplevert.

Kunst en cultuur in New York

17. Ballet en opera

Bezoek het Lincoln Center for the Performing Arts (Lincoln Center Plaza, New York) voor een ballet- of operavoorstelling en bekijk de indrukwekkende kristallen kroonluchters van Swarovski in de lobby van het Metropolitan Opera House (30 Lincoln Center Plaza, New York).

18. Art scene in Downtown New York

Ontdek de art scene in Downtown New York: van beeldentuinen tot kunstgalerijen en musea en zelfs street art, de kunst is hier overal te ontdekken.

19. Bezoek Broadway

Zing mee met een van de vele bekende musicals op Broadway. Broadway is een van de beroemdste straten van New York City en staat vooral bekend om de vele theaters en musicals. Een bezoek aan een van de shows is een absolute aanrader. Je kunt kaartjes kopen bij de vele kassa’s langs de straat, maar ook online voorafgaand aan je bezoek.

20. Brownstone huizen in West Village

Bezoek the West Village, een charmante wijk in Manhattan met tal van luxe boetieks en cafés en brownstone huizen. Je kan ook zomaar eens een beroemdheid spotten – goed voor een paar fotomomentjes!

The High Line, vibe, art

Street art en kunst vanaf The High Line in NYC ©watzijzegt.com

21. Little Italy

Maak kennis met andere culturen in bekende wijken als Little Italy waar je je heel even in een compleet andere wereld waant (en fantastische gerechten kunt eten).

Little Italy heeft een rijke geschiedenis en was in de late 19e en vroege 20e eeuw een belangrijke bestemming voor Italiaanse immigranten die naar New York kwamen. Je kunt hier nog steeds de Italiaanse cultuur en tradities ervaren. Er zijn tal van Italiaanse restaurants, bakkerijen en winkels die Italiaanse producten verkopen.

22. Chinatown

Ook Chinatown is te vinden in Lower Manhattan en is een van de grootste en oudste Chinatowns buiten Azië. Chinatown heeft een rijke Chinese cultuur en geschiedenis die teruggaat tot de late 19e eeuw. De wijk heeft zijn eigen unieke sfeer en biedt een fascinerend inzicht in de Chinese immigratiegeschiedenis en cultuur in New York City.

Chinatown heeft verschillende bezienswaardigheden, waaronder de Mahayana-tempel, Columbus Park en het Museum of Chinese in America. Deze locaties bieden een kijkje in de rijke geschiedenis en cultuur van Chinatown en de Chinese immigrantengemeenschap in New York City.

Chinatown in Manhattan ©watzijzegt.comChinatown in New York (foto via Unsplash)

Wat moet je doen in New York? Sla zeker de verschillende internationale wijken niet over!

Het is daarnaast een van de beste plekken in New York City om echt authentiek Chinees eten en drinken te proeven. Er zijn tal van restaurants, bakkerijen en markten waar je heerlijke dumplings, noedels, thee en andere Aziatische gerechten kunt vinden.

23. Shakespeare in the Park

Kijk in de zomer naar een van de gratis Shakespeare in the Park voorstellingen in verschillende NY parken. Shakespeare in the Park is een jaarlijks theaterfestival dat plaatsvindt in het Delacorte Theater in Central Park.

Shakespeare in the Park is een uniek theaterfestival dat toegankelijk is voor iedereen en zich richt op het brengen van theater naar een breed publiek. Het biedt een geweldige kans om te genieten van toneelstukken van Shakespeare en andere bekende schrijvers in het prachtige Central Park van New York City.

24. Ga op zoek naar verborgen speakeasy bars

Ga op zoek naar een zogeheten speakeasy – een verborgen bar – en ontdek het bruisende nachtleven van New York. Speakeasy bars zijn genoemd naar de bars die illegaal alcohol verkochten tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten in de jaren 1920.

Tegenwoordig zijn speakeasy bars legaal en populair bij bezoekers die op zoek zijn naar een unieke en intieme sfeer. Enkele bekende speakeasy bars in New York zijn onder meer:

  • Please Don’t Tell (PDT) (113 St Marks Pl) – Cocktailbar PDT won al awards en is verborgen achter het bekende hotdog-restaurant Crif Dogs, in de East Village. Je komt binnen via een telefooncel.
  • The Back Room (102 Norfolk St) – Deze speakeasy bar in Lower East Side heeft een roemrucht verleden! De bar is al 85 jaar bereikbaar via dezelfde verborgen deur en heeft een vintage interieur. Elke dag vanaf 18 uur geopend.
  • Bathtub Gin (132 9th Ave) – Deze speakeasy bar in Chelsea is toegankelijk via een verborgen deur in een koffiewinkel (Stone Street) en heeft een echte 1920’s ambiance.
  • Little Branch (20 7th Ave) – deze speakeasy is gelegen in West Village en is toegankelijk via een trap naar beneden en een onopvallende deur.
  • The Raines Law Room – Er zijn twee vestigingen te vinden van The Raines Law Room, eentje in Chelsea (48 W 17th St) en in Hotel The William (24 E 39th St) deze speakeasy bar heeft twee locaties in Manhattan en biedt een stijlvolle en gezellige sfeer.

Activiteiten in New York

Er is natuurlijk meer dan genoeg te doen in deze wereldstad, ook voor de sportievelingen.

25. Verken Central Park op de fiets en ontdek hoe groot het park eigenlijk is – best bijzonder in zo’n grote stad!

26. Sla (of gooi) een balletje in Central Park of geniet als toeschouwer van een potje gespeeld door New Yorkers. Of ga er hardlopen op een van de vele hardlooptracks die Central Park rijk is. Ik rende hier al eens een rondje en voelde me voor heel even een echte New Yorker!

27. Geen zin om sportief te zijn? Plan dan een bezoek aan Central Park Zoo en kijk je ogen uit bij de dieren die hier gehuisvest zijn.

28. Of ga als toeschouwer naar een wedstrijd van een van de vele sportteams die de stad telt is, van basketbal tot ijshockey.

29. Zit in het publiek bij Jimmy Fallon of een andere talkshow: kaarten kun je proberen vooraf online te scoren of op de dag zelf.

Fietsen door Brooklyn met Bikelyn Tours

30. Ook leuk: ga fietsen door Brooklyn en ontdek zo nog veel meer van deze leuke wijk – je legt sowieso veel meer kilometers af dan je te voet kunt doen.

Eten en drinken in New York

Je bezoek aan de stad is natuurlijk niet compleet zonder een paar iconische culinaire ervaringen!

31. Ga in de rij staan voor een beroemde cupcake bij Magnolia Bakery.

32. Of haal een pizza bij Di Fara Pizza, Totonno’s, Lombardi’s of Grimaldi’s als je liever voor een hartige snack gaat. Sowieso haal je in New York de beste pizza’s!

33. Eet een pretzel of hotdog bij een van de beroemde food trucks op straat, net zoals de locals doen.

Central Park food stand ©watzijzegt.comBorrelen op het dakterras van 230 FIFTH rooftop bar in New York

Borrelen op het dakterras van 230 FIFTH rooftop bar in New York

34. Maak kennis met het uitgaansleven en ga borrelen bij een van de vele rooftop bars & terraces en geniet van de ultieme skyline van New York City.

35. Ga een avondje uit en geniet van een Koreaanse barbecue en karaoke in Koreatown, het blok tussen 34th Street en 5th & 6th Avenue.

Winkelen in NYC

Shop tot je een ons weegt, van trendy kleding in de grote malls, lingerie bij Victoria’s Secret tot betaalbare Levi’s of unieke items in een van de vele vintage winkeltjes.

36. Bezoek de bekende warenhuizen in New York en ga winkelen bij Macy’s, Bloomingdales, Bergdorf Goodman of Saks Fifth Avenue aan de Upper East Side (of hou het bij window shopping als dat beter bij je budget past).

37. Ga ook zeker even shoppen in het Westfield World Trade Center Shopping Mall in Lower Manhattan. Dit is het grootste winkelcentrum in New York.

Meer dan Manhattan

38. Pak een gratis ferry naar Staten Island en zwaai onderweg naar het Vrijheidsbeeld: scheelt je een hoop tijd en geld.

39. Steek de Brooklyn Bridge over en verken Brooklyn; deze wijk is minstens net zo leuk als het meer toeristische Manhattan.

40. Sla dan ook zeker Coney Island en Coney Island Beach niet over voor een dagje oude glorie aan het strand.

Doen op Coney Island in Brooklyn, New York

En een laatste bonustip: geniet en go with the flow! Uiteindelijk móet er niets en zal je bezoek zonder twijfel een memorabele ervaring worden.

Binnenkort een trip naar New York City op de kalender? Leuk! Alles wat je moet weten voor een bezoek aan deze wereldstad en meer deel ik met je in deze handige New York City Guide.

Wat te doen in New York: 40x de leukste activiteiten in New York

Meer lezen over een stedentrip New York?

Check dan ook deze artikelen die ik schreef voor nog meer reisinspiratie over the city that never sleeps:

Zelf een stedentrip naar New York plannen?

Wil je ook een stedentrip New York maken en mijn tips zelf beleven? Plan je reis met deze tips:

Wat zou jij het liefste doen in New York?

5 reacties
  1. New York staat nog altijd heel hoog op mijn verlanglijstje. Ik zie deze stad de laatste tijd steeds langskomen in blogs, in series die ik volg en zelfs in het boek dat ik aan het lezen ben. Zou het een stille hint zijn?
    Als ik al jouw tips wil gaan doen is een weekendje niet genoeg ;) Bedankt voor je leuke tips Natasja!

    1. Haha, een weekendje NYC is zeker niet genoeg! Het is echt een grote stad en ik kan je een paar dagen zéker aanraden! :)

  2. NY is prachtig en het is leuk om de boottocht te maken.
    Heerlijk eten grote bioscoop.
    Fijn om te shoppen en in een park te gaan picknicken.
    Ben er ook geweest.
    Maar wil er nog eens naar terug.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen