Wat te doen in Utrecht: Dit zijn de leukste hotspots in Utrecht volgens locals!

Wat te doen in Utrecht: de leukste tips van locals

Ga jij binnenkort naar Utrecht en zoek je nog leuke tips voor je dagje uit of weekendje weg? Dit zijn de leukste tips van locals om te doen in Utrecht!

Wat te doen in Utrecht: Dit zijn de leukste hotspots in Utrecht volgens locals!

Wat mij betreft is Utrecht is een van de leukste grote steden in Nederland. Minder massaal dan Amsterdam en toch net zo charmant en fotogeniek, dankzij de grachten en historische gebouwen. Daarnaast zijn er talloze toffe winkels, musea, leuke koffiebars, cafés en restaurants. Er is dan ook voor iedereen wel iets leuks te vinden.

Ik vroeg aan locals wat zij nu echt de leukste dingen vonden om te doen in Utrecht en omstreken. Ook voegde ik wat persoonlijke favorieten toe, want door de jaren heen bracht ik inmiddels ook behoorlijk wat dagen door in deze stad. Dit zijn de leukste hotspots in Utrecht volgens locals (en moi)!

Winkelen in Utrecht

Wie naar Utrecht gaat om te winkelen, heeft keuze te over. Je vindt er alles, van grote winkelcentra tot conceptstores en kringloopwinkels. De leukste winkels in Utrecht vind je hier:

  • Hoog Catharijne (Godebaldkwartier 54) – Een winkelcentrum is lang niet bij iedereen favoriet, maar het grondig gerenoveerde Hoog Catharijne is een bezoekje waard. Ruim 125 winkels, shops en eettentjes zorgen ervoor dat je hier wel een dag kunt doorbrengen. Het winkelcentrum is maandag tot en met zaterdag tot 20.00 uur geopend; op zondag tot 18.00 uur. Wist je trouwens dat Hoog Catharijne het eerste winkelcentrum is waar je met je boot onderdoor kunt varen?

Hoog Catharijne in Utrecht

  • De Koekfabriek (Schoutenstraat 7) – Hier koop je Utrechtse koekjes die met liefde worden gebakken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • MUS Conceptstore (Lijnmarkt 32) – Een MUST voor liefhebbers van Scandinavische en Nederlandse merken is de conceptstore MUS. Je vindt er alles op gebied van kleding, wonen en leuke accessoires; zowel nieuw als vintage. Dagelijks geopend, bekijk voor openingstijden de website op www.musconceptstore.nl.
  • Utrecht Made (Twijnstraat 53) – Hét platform voor lokaal bedachte en gemaakte producten van Utrechtse makers. Leuk wanneer je een cadeau zoekt, voor jezelf of voor een ander.

Kringloopwinkels in Utrecht

Fans van vintage en kringloopwinkels kunnen in Utrecht eindeloos winkelen:

  • Episode (Oudegracht 206) – Episode verkoopt vaak echte vintage schatten, van tweedehands kleding tot tassen, hoeden en schoenen. De collectie bestaat vooral uit kleding uit de jaren ’80 en ’90.
  • No Vintage Phobia (Willemstraat 57) – Voor vintage kleding en accessoires, betaalbare kunst, tweedehands en premium merken voor relaxte prijzen. Eigenaar Anabelle stelt persoonlijk de collectie samen en er hangen bijna elke dag nieuwe items in de winkel.
  • Sussies Vintage (Voorstraat 48) – Al meer dan 15 jaar kun je hier unieke vintage kleding en accessoires voor zowel mannen als vrouwen vinden. Maandag t/m zondag geopend, bekijk de website (www.sussiesvintage.com) voor actuele openingstijden.

Uit eten in Utrecht: de lekkerste lunchrooms en restaurants

Uit eten in Utrecht is met restaurants voor elke smaak sowieso een uitje. Dit zijn de leukste plekken om te eten volgens locals.

  • Buurten in de Fabriek (Kanaalweg 91) – Buurten is het “gezelligste buurtrestaurant van Utrecht” en heeft meerdere vestigingen. Je kunt er de hele dag terecht: van een vroege kop koffie tot een zakenlunch of een snelle hap met het gezin. Buurten aan de kanaalweg is dinsdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur geopend.
  • BROEI (Oosterkade 24) – BROEI ligt vlakbij treinstation Vaartsche Rijn en is volgens eigen omschrijving een ‘vegetarisch huiskamerrestaurant met voortuin aan de Oosterkade’. Er wordt vooral gewerkt met ingrediënten uit de regio. In het restaurant kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner. Ook een fijne plek om te werken!
  • Restaurant Concours (Biltstraat 20) – Café, lunch en diner met een vermelding door Michelin. Hier ga je heen voor het verrassingsmenu dat elke paar dagen weer wisselt.
  • Fico (Veilinghavenkade 14) – Voor fine dining en gastronomische hoogstandjes. De kaart van FICO wisselt wekelijks van gerechten en wijnen en er zijn regelmatig specials buiten het normale menu te krijgen.
  • Hop & Stork (Lijnmarkt 1) – Hop & Stork is het ultieme verwenadres voor iedereen die verzot is op koffie, chocolade, ijs en patisserie.

Wat te doen in Utrecht: Hop & StorkBuurten in de Fabriek in Utrecht

Buurten in de Fabriek is te vinden aan Kanaalweg 91 in Utrecht

  • KEEK (Twijnstraat 23) – Biologische bakkerij, winkel & lunchroom KEEK is inmiddels te vinden op drie locaties in de binnenstad van Utrecht. Elke plek heeft een eigen sfeervolle karakter, maar je kunt overal genieten van heerlijke producten, to stay of to go. Alles wordt zelf gemaakt in hun werfkelder aan de gracht, van brood en croissants tot aan soep en limonades.
  • De Klub (Europalaan 2B) – De Klub is een restaurant voor lunch en diner. Iedere twee weken wordt weer een nieuw menu geserveerd. Er zijn altijd twee keuzes bij voorgerecht en hoofdgerecht; één vegetarisch, de andere niet vegetarisch. Te vinden in Vechtclub XL, broedplaats voor creatieve ondernemers uit verschillende disciplines. Woensdag t/m zondag geopend van 12:00 – 24:00 uur
  • LE:EN (Heuveloord 140) – LE:EN is sinds 2011 te vinden in een geweldig industrieel pand aan de Heuveloord in Utrecht. Het is een hip restaurant (met terras) met een keuken gespecialiseerd in Aziatische fusion. Sla ook de lekkere cocktails en desserts niet over. Niet voor Joey’s. want hier ga je heen om gezellig samen te tafelen en gerechten te delen.
  • The Green House (Croeselaan 16, 3521 CA Utrecht) – The Green House in Utrecht. Het moderne gebouw huist een restaurant, stadsterras, green hub en urban farm in één. In het restaurant bereiden chefs de lekkerste gerechten van ingrediënten uit de regio én van hun eigen urban farm.
  • The Street Food Club (Janskerkhof 9) – Voor all day brunch, high par-tea, street food en cocktails! The Streetfood Club serveert gerechten uit de wereldkeuken. Je krijgt kleine porties geserveerd, zodat je lekker veel verschillende dingen kunt proeven. Ze werden door Entree Magazine al uitgeroepen tot Best Restaurant Concept of The Netherlands.
  • WT Urban Kitchen (Heuveloord 25a) – Dit restaurant is gevestigd in de Watertoren op Rotsoord. Gegarandeerd een geweldig uitzicht over Utrecht dus. Het heeft drie etages en serveert een modern menu met heerlijke wijnen. Voor een luxe avondje uit.
Ontdek hier meer restaurants en hotspots: hier wil je eten en drinken in Utrecht

Hier wil je heen in Utrecht: de leukste (groene) plekken in Utrecht

Toe aan wat meer rust? Wie de drukte van de binnenstad wil vermijden, kan ook in en rond Utrecht genoeg stille(re) plekjes vinden.

Botanische Tuinen

In de Botanische Tuinen van Universiteit Utrecht organiseerde ik eens een borrel voor deelnemers aan een wetenschappelijk congres. Een succes want deze plek is een prachtige plek voor een wandeling of sociale bijeenkomst. Er wordt onder meer onderzoek gedaan door studenten en je leert er van alles over de bijzondere wereld van planten uit de hele wereld. Er zijn tropische kassen en een aparte Vlinderkas.

De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn dagelijks geopend van 10:00 uur tot 16:30 uur. Je kunt de Botanische Tuinen helaas niet zomaar (gratis) bezoeken: je reserveert online een ticket (€ 8,50 voor volwassenen).

Vlinder in een botanische tuin (via Unsplash)

In het Entreegebouw van Fort Hoofddijk vind je Tuincafé Botanica, met terras en binnenruimte. Het Tuincafé is van 1 maart tot 1 december elke dag geopend van 10.00 tot 16.30 uur.

Castellum

Het Castellum (Hoge Woerdplein 1) in Leidsche Rijn wordt ook wel omschreven als een ‘moderne interpretatie van een eeuwenoud Romeins fort’. Achter de hoge muren van dit moderne fort vind je een archeologisch museum, een café-restaurant en een theater. Ook is er een educatief centrum voor natuur- en milieueducatie.

Domtuin (Pandhof van de Domkerk)

De Domtuin is een prachtige plek en misschien wel een van de mooiste binnentuinen van Nederland. Deze verborgen binnentuin ligt tussen de Domkerk en het Academiegebouw en dateert oorspronkelijk uit de veertiende eeuw. Hier kun je heerlijk zitten en in stilte genieten van een prachtig uitzicht op de Domtoren en de kerk.

Je kunt de Domtuin bezoeken van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur.

Kasteel De Haar

Kasteel De Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt in Haarzuilens, ten noordwesten van Utrecht. Niet zomaar vanuit het centrum te bewandelen dus maar wel een aanrader wanneer je met de auto bent en je dagje Utrecht wil combineren met wat bezienswaardigheden buiten de drukte van de stad.

Het middeleeuwse kasteel is bijzonder goed onthouden en heeft een rijke en extravagante geschiedenis. Achter de dikke kasteelmuren gaan dan ook veel bijzondere verhalen schuil. Voor prachtige informatie en toegangsprijzen bezoek je de website van Kasteel De Haar.

Adres: Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens (Utrecht)

Bezoek Kasteel de Haar in Utrecht (foto via Unsplash)

Bezoek Kasteel de Haar in Utrecht

Wat zijn jouw top-tips voor een dagje uit of weekendje weg in Utrecht?

Dit wil je wellicht ook lezen
Runderen in natuurgebied Deelerwoud op de Veluwe

Doen op de Veluwe: 17 tips voor je bucketlist

De Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden die ons land rijk is. Twee nationale parken, prachtige Hanzesteden en pittoreske dorpjes, kasteeltuinen en recreatiegebieden, de regio is enorm divers. Genoeg…