Wat te doen in Antwerpen: leukste bezienswaardigheden

22 bijzondere stedentrips in 2022

Ben jij op zoek naar leuke stedentrip-bestemmingen voor 2022? Ik tip 22 bijzondere Europese bestemmingen. Laat je inspireren en maak een van deze bijzondere stedentrips in 2022!

22 bijzondere stedentrips in 2022

Nu we na twee jaar eindelijk weer meer mogelijkheden hebben om te reizen, kun je misschien niet wachten om weer op pad te gaan! Laat je inspireren door deze 22 bijzondere Europese stedentrip-bestemmingen en maak de tofste stedentrips in 2022!

Op stedentrip in 2022? Hier wil je heen!

1. Belfast in Noord-Ierland

Het Noord-Ierse Belfast heeft de laatste decennia flinke veranderingen ondergaan. Het roerige verleden is nog steeds zichtbaar in het dagelijks leven. Tegelijkertijd is de stad de laatste 20 jaar ontwikkeld tot een moderne stad met oog op de toekomst. Hier vind je hippe pubs, geweldig eten en indrukwekkende bezienswaardigheden. Laat je verrassen tijdens een citytrip Belfast!

Citytrip Belfast: dit zijn de Must Do’s in Belfast: Titanic Belfast (foto door Alexey Fedorenko via Shutterstock)

Citytrip Belfast: dit zijn de Must Do’s in Belfast: Titanic Belfast (foto door Alexey Fedorenko via Shutterstock)

2. Cardiff in Engeland

Cardiff is sinds 1955 de hoofdstad van Wales en daarmee de jongste hoofdstad van Europa. Het compacte stadscentrum is gemakkelijk te voet en per fiets te verkennen. Modern en historie leven hier naast elkaar en zorgen voor een paar interessante dagen weg.

Maak een stedentrip Cardiff en bezoek Cardiff Bay

Maak een stedentrip Cardiff en bezoek Cardiff Bay (foto via Visit Cardiff)

3. Glasgow in Schotland

Glasgow was lang een bloeiend bolwerk, tot na de Tweede Wereldoorlog verval intrad. Decennia later wordt veel geld gepompt in vooral architectuur en cultuur. Met succes: in 1990 wordt Glasgow als eerste niet-hoofdstad uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa.

Bijna 10 jaar later volgt de benoeming tot Britse Stad van Architectuur en Design. Anno 2022 is Glasgow – in het Schots-Gaelisch ook wel Glaschu genoemd – dé bestemming voor cultuurfans en kunstliefhebbers. Reden te meer voor een bijzondere citytrip in 2022!

Doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

Doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

4. Londen in Engeland

Londen is wat mij betreft áltijd een goede bestemming voor een stedentrip! Hier vind je geweldige musea en theatervoorstellingen, toffe bezienswaardigheden, hotspots en winkels, gave street art, geheime plekken en 24 uur per dag wel iets te zien en doen.

Wat te doen in Londen: Zo breng je 1, 2, 3 dagen door in Londen

Street art in Shoreditch | London

5. Manchester in Engeland

Manchester staat bij de meeste mensen vooral bekend als industriële voetbalstad. De stad komt op de tweede of derde plek na Londen en is zeker niet de eerste stedentrip-bestemming waar mensen aan denken. Toch wil je deze noordelijke stad beter leren kennen!

Met een Skyliner street art tour door Manchester’s Northern Quarter maak je kennis met een van de leukste wijken van de stad. De vroegere Corn Exchange werd omgebouwd tot hippe verzamelplek van restaurants en terrasjes. Een prima plek om te genieten van de vele keukens die Engeland inmiddels telt. Vanuit Manchester maak je ook gemakkelijk een uitstapje naar Liverpool.

Genoeg culinaire opties bij Manchester's Corn Exchange

Genoeg culinaire opties bij Manchester’s Corn Exchange (©watzijzegtcom)

6. Kopenhagen in Denemarken

Kopenhagen is zowel ‘s zomers als ‘s winters een geweldige bestemming voor een stedentrip. Fiets door de stad, geniet van de Scandinavische keuken en sla je slag wat betreft Deens Design. Wie creatief en alternatief Kopenhagen wil ontdekken, moet naar Nørrebro. Deze levendige wijk is in de afgelopen decennia getransformeerd van bouwvallige arbeiderswijk naar trendy hotspot.

Citytrip Kopenhagen: leukste bezienswaardigheden in Kopenhagen

Citytrip Kopenhagen: bezoek Nyhavn in Kopenhagen

Citytrip Kopenhagen: bezoek Nyhavn in Kopenhagen

7. Aarhus in Denemarken

Festivals, tall ship races en viking markten, in Aarhus is elke zomer weer genoeg te doen. Deze Deense havenstad aan de noordoostkust van Jutland is minstens net zo leuk als grote concurrent Kopenhagen. De stad zit leuke bezienswaardigheden, idyllische straatjes en food hallen en werd in 2017 nog uitgeroepen tot Europese Hoofdstad van Cultuur.

Mollestien: het mooiste straatje van Aarhus

Møllestien is het meest fotogenieke straatje in Aarhus

8. Malmö in Zweden

Malmö is de derde grootste stad van Zweden en dankzij de Scandinavisch dramaserie The Bridge steeds populairder als bestemming. Sla tijdens je verblijf de Öresundbrug niet over (of combineer je stedentrip met een bezoek aan Kopenhagen).

Het hart van Malmö is een gezellige en knusse plek met barretjes en restaurantjes. Hier ontmoeten de inwoners van Malmö elkaar hier voor een date of een traditionele fika, een Zweeds koffiemomentje. De wijk Lilla Torg is het startpunt van een avondje uit, waar de bekende nachtclubs op steenworp afstand liggen.

9. Florence in Italië

Ben jij een echte foodie en maak je graag culinaire stedentrips naar een bestemming waar je lekker kunt eten en drinken? Florence is dé culinaire hotspot van 2022 en daarmee perfect voor jouw volgende trip!

Het Italiaanse Florence ligt aan de oevers van rivier Arno en is een van de mooiste steden van Toscane. De Toscaanse hoofdstad trekt jaarlijks miljoenen toeristen en dat is niet voor niets. Naast het beschermde stadscentrum met talloze historische bezienswaardigheden, kun je hier natuurlijk ook bij uitstek genieten van de Italiaanse keuken.

Bijzondere stedentrips in 2022: Florence is dé culinaire wereldhoofdstad van 2022

Florence is dé culinaire wereldhoofdstad van 2022

10. Cagliari op Sardinië

Heb jij al eens van Cagliari gehoord? Deze Italiaanse regionale hoofdstad is te vinden op Sardinië. Een bestemming waar je stad en strand combineert en tijdens je trip heerlijk kunt genieten van lokale cultuur en lekkernijen.

Bijzondere stedentrips in 2022: Stedentrip Cagliari

Maak een stedentrip naar kleurrijk Cagliari (foto via Shutterstock)

11. Girona in Spanje

Zin om eens een andere kant van Spanje te ontdekken? Vlieg dan niet naar Barcelona maar naar Girona! Budgetmaatschappijen vliegen al op ‘vliegveld Barcelona Girona’, dat echter zo’n 80 kilometer van Barcelona ligt. Verken in plaats daarvan gewoon Girona zelf.

De grootste stad in het noorden van Catalonië heeft prachtige gotische en modernistische architectuur, een rijk nachtleven en dankzij restaurant El Celler de Can Roca al jaren een permanente plaats in de top drie van de World’s 50 Best Restaurants.

22 bijzondere stedentrips voor 2022: bezoek Girona

Bezoek Girona in Spanje (foto via Unsplash)

Wandel langs de middeleeuwse muren rond het oude centrum en bezoek bezienswaardigheden als Banys Àrabs, een badhuis in romaanse stijl. Museu d’Història dels Jueus, gelegen in de wijk Call, geeft een indringend beeld van de ooit bloeiende Joodse gemeenschap in Girona, die in 1492 vervolgd en verdreven werd.

12. Sevilla in Spanje

Sevilla bruist! Niet voor niets luidt het spreekwoord “Quien no ha visto Sevilla, no ha visto maravilla”. Dat betekent: “Wie Sevilla niet heeft gezien, heeft een wonder gemist.”

In Sevilla vind je het grootste historische centrum van Europa, met prachtige gebouwen en pleinen, groene parken en eindeloos veel tapasbarretjes voor lekker eten en drinken.

Ontdek de Andalusische pracht tijdens je citytrip Sevilla

Wat te doen tijdens je citytrip Sevilla

13. Madrid in Spanje

Spaanse hoofdstad Madrid is groot en chaotisch, divers en authentiek, met een rauw randje en kenmerkend straatleven. Geen overweldigende bezienswaardigheden van de hand van Gaudí, maar verborgen pleintjes en terrassen vol Madrilenen. Een urban en een tikkeltje alternatieve sfeer vind je in Lavapiés. Dit is een van de oudste buurten van Madrid, maar dat zie je er niet aan terug. In deze wijk zie je nog geen massatoerisme, waardoor de wijk nog steeds haar eigen unieke charme heeft. In de straten vol met kleurrijke graffiti openen regelmatig nieuwe winkels, restaurants, bars en andere hotspots.

Wat te doen in Madrid (+dit kun je gratis doen in Madrid)

Maak je een stedentrip naar Madrid en heb je een dagje over? Overweeg dan een dagtrip naar Toledo! Van Madrid naar Toledo is namelijk maar een half uurtje met de trein en deze historische stad is ook een bezoek waard.

14. Reims in Frankrijk

Maak een citytrip naar Reims, de zogeheten hoofdstad van champagne. De lange geschiedenis van de stad is indrukwekkend, net als de beroemde kathedraal. De Notre Dame De Reims dateert uit de 13e eeuw en speelde een belangrijke rol in de Franse geschiedenis. Hier werden 800 jaar lang Franse koningen gekroond en zag Jeanne d’Arc hoe Karel VII in 1429 werd gekroond, zoals ze in een van haar visioenen al had voorspeld.

Vakantie Champagnestreek: ontdek de Champagnestreek met deze roadtrip

Bezoek ook Châlons-en-Champagne in Frankijk: deze historische plaats is de thuisbasis van champagnemerk Joseph Perrier.

15. Hannover in Duitsland

Eén van de grootste steden van Duitsland én een die meestal voorbij wordt geraasd. Zonde, want Hannover heeft meer dan genoeg te bieden voor een leuke stedentrip.

Volg dan de Rode Draad door Hannover en loop langs 36 bezienswaardigheden in de binnenstad. Spot street art in de wijk Linden, bezoek een van de vele musea (vaak gratis op vrijdag!) of ga lekker winkelen in het centrum.

Hotspots in Hannover: Beach Club Schöne Aussichten 360° (foto door Martin Kirchner / HMTG)

Ontdek de hotspots van Hannover tijdens een bijzondere stedentrip in 2022 (foto door Martin Kirchner / HMTG)

16. Freiburg in Duitsland

Lonely Planet prees al het onderscheidende vermogen van Freiburg door de Duitse stad als #3 te markeren op haar lijst van beste stedentrips voor 2022. Als je door de middeleeuwse en charmante straten van Freiburg slentert, zul je niet meteen beseffen dat je in een van de meest innovatieve en groene steden van Duitsland bent.

Deze milieuvriendelijke studentenstad heeft twee keer zoveel fietsen als auto’s en wordt beschouwd als de zonnigste plek in Duitsland.

Duurzame citytrips naar Duitsland: Freiburg is een fietsvriendelijke studentenstad

Bijzondere stedentrips in 2022: Freiburg is een fietsvriendelijke en zonnige studentenstad 

17. Wroclaw in Polen

Het Poolse Wrocław – je spreekt het uit als ‘Vrotswaf’ of ‘Vrotslaf’ – ligt vlakbij de grens met Duitsland en Tsjechië, bestaat al meer dan 1000 jaar. Deze kleurrijke stad breekt met het vaak grauwe imago van Poolse steden en heeft een rijk aanbod aan kunst en culturele activiteiten. Ideaal voor een weekendje cultuur snuiven dus.

Maak een culturele stedentrip naar Wroclaw

Vanaf de St. Elisabeth-Kerk heb je een prachtig uitzicht over de Rynek en de rest van Wroclaw (foto via Shutterstock)

18. Innsbruck in Oostenrijk

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol – in het zuidwesten van Oostenrijk – met ruim 120.000 inwoners en een 800-jarige geschiedenis. Ingesloten tussen de Oostenrijkse bergen heeft Innsbruck vaak koude winters, korte lentes en afwisselende zomers, met temperaturen van 17 tot soms wel 34 graden.

Dit maakt van Innsbruck een interessante vakantiebestemming voor zowel het zomer- als winterseizoen. Je kunt hier prima terecht voor een culturele stedentrip, een actieve outdoorvakantie of een combinatie van de twee.

Stedentrip Innsbruck: stad tussen de bergen

Innsbruck ligt prachtig ingeklemd tussen de bergen (©watzijzegtcom)

19. Antwerpen in België

Antwerpen is voortdurend in ontwikkeling en daarom ook in 2022 een toffe bestemming voor een citytrip. Je kunt er prima winkelen, er zijn bijzondere musea, hippe hotels. ‘t Eilandje is een van de hipste wijken van Europa en ook in de rest van Antwerpen blijf je nieuwe hotspots ontdekken voor ontbijt & lunch of diner.

Wat te doen in Antwerpen: leukste bezienswaardigheden

20. Leuven in België

Leuven ligt vlakbij Brussel in Vlaams-Brabant. In deze bourgondische studentenstad komen cultuur en cuisine samen en kruisen geschiedenis en moderne wetenschap elkaar. Met nog geen honderdduizend inwoners en zo’n 35 duizend studenten die er driekwart van het jaar wonen, is Leuven een levendige stad. Er is dan ook meer dan genoeg te zien en doen in Leuven voor een leuke citytrip.

Wat te doen in Leuven: 'De langste toog van Europa'

De oude markt in Leuven (©watzijzegtcom)

21. Nijmegen in Nederland

Blijf je liever wat dichterbij huis maar laat jij je graag verrassen tijdens een weekendje weg in eigen land? Waar steden als Amsterdam en Maastricht al jaren bekende trekpleisters zijn, is Nijmegen misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip.

Maar zelfs Forbes tipt Nijmegen als stad om te bezoeken in 2022. Goede restaurants, een knus historisch centrum, fotogenieke straten en lokale festivals maken van Nijmegen een leuke bestemming voor een weekendje weg!

Steden in Gelderland: Nijmegen is sfeervol

Bijzondere stedentrips in 2022: Bezoek het historische centrum van Nijmegen 

22. Gouda in Nederland

Wie aan Gouda denkt, denkt ongetwijfeld direct aan kaas en stroopwafels. De stad viert in 2022 haar 750-jarige bestaan als stad, toch is er veel meer hedendaags te zien! Weet jij bijvoorbeeld ook deze hippe spots in Gouda al te vinden? Ga op citytrip naar Gouda en geniet van een bijzondere stedentrip in eigen land.

Wat te doen in Gouda: tips + hotspots

Heb jij al stedentrips in 2022 op je agenda staan? En welke van deze steden wil jij absoluut bezoeken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen