Mijn favoriete kamerplanten in huis (en hoe je ze verzorgt)

Mijn favoriete kamerplanten in huis (en hoe je ze verzorgt)

Word jij ook zo blij van een huis vol groene planten? Ik kan er zo gelukkig van worden! Dit zijn mijn favoriete kamerplanten in huis, inclusief handige do’s en don’ts op gebied van plantverzorging.

Kamerplanten in huis

Mijn collectie kamerplanten is inmiddels uitgegroeid tot zo’n 30 stuks. Dat het er niet veel meer zijn, ligt vooral aan ruimtegebrek en de aanwezigheid van twee katten die mijn planten soms ook net iets te leuk vinden.

Mijn favoriete kamerplanten in huis (en hoe je ze verzorgt)

Sinds ik verhuisde van een doorzonwoning op de bovenste verdieping van een appartementencomplex naar een nieuwbouwappartement op het noordwesten, komt er veel minder zon in huis. Heel fijn tijdens warme zomers, minder fijn voor planten die van zon houden.

Dankzij de grote ramen van vloer tot plafond komt er wel veel licht binnen, maar ik heb meer schaduwplekken dan voorheen. Het duurde dan ook even voor ik voor al mijn planten en hoekjes de juiste match had gevonden. Maar inmiddels hebben al mijn favoriete kamerplanten een vaste stek in huis!

Spathiphyllum (Lepelplant)

Een Spathiphyllum staat ook bekend als lepelplant, dankzij de mooie witte lepelvormige bloemen die de plant krijgt. Dankzij de grote groene bladeren staat is het ook een mooi item in je woonkamer of andere plek in huis. Ik heb inmiddels meerdere grote lelieplanten in huis en vind het een van de makkelijkste kamerplanten om te verzorgen.

Verzorging van een Spathiphyllum

De plant heeft weliswaar redelijk wat water nodig, het is super duidelijk wanneer ‘ie dorst heeft! Dan gaan de bladeren namelijk slap hangen. Zorg er dus voor dat je de plant regelmatig een flinke scheut water geeft.

Ook een sproeibeurt met een plantenspuit vindt deze plant fijn. Probeer daarbij wel te voorkomen dat je de witte bloemen raakt; dan kunnen ze bruine plekken krijgen.

Favoriete kamperplanten: Spathiphyllum (Lepelplant)

Mijn oudste lelieplant is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid en bloeit regelmatig ©watzijzegt.com

De lepelplant is een bodemplant die van oorsprong voorkomt in het Amazonegebied. Daardoor is de plant gewend aan warme temperatuur en hoge luchtvochtigheid. De volle zon is dan weer niet favoriet dus zet de plant bij voorkeur op een lichte plek uit de zon. Je hoeft hem ook pas te verpotten als ‘ie echt geen ruimte meer heeft om te groeien.

Monstera (Gatenplant)

De Monstera wordt ook wel gatenplant genoemd en is er in allerlei soorten. De Deliciosa variant is de bekendste, maar ook de Monkey Leaf – met gaten in de bladeren – ken je waarschijnlijk wel. Daarnaast zijn Monstera’s ook nog eens makkelijk te verzorgen en dus ideaal voor in huis.

Verzorging van je Monstera

Van oorsprong is de Monstera een tropische plant, met roots in Zuid-Amerika. Het zijn echte klimplanten, verwant aan de Philondendron, en ze houden van vochtige omstandigheden. Dat betekent in de praktijk vooral dat de potgrond vochtig moet blijven; vooral in de lente en zomer. Maar pas op met teveel water geven want te natte wortels gaan rotten. Geef de plant dus pas water als de potgrond is opgedroogd.

Moet je een Monstera met water besproeien? Niet per se maar af en toe een paar keer sproeien met een plantenspuit zorgt voor meer luchtvochtigheid en minder stof op de bladeren.

De bekende gatenplant Monstera is een favoriete kamerplant

De bekende gatenplant Monstera is een favoriete kamerplant

Qua plek in huis is de Monstera niet zo veeleisend; zolang ‘ie maar niet de hele dag in de volle zon staat. Zelfs op een plek met wat meer schaduw kan een Monstera het prima doen. De bladeren draaien zich bijzonder snel richting zonlicht dus af en toe draaien kan geen kwaad.

Let wel op wanneer je huisdieren hebt: de plant is giftig bij inname en kun je dus beter zoveel mogelijk uit de buurt van je katten houden.

Begonia Maculata (Stippenbegonia)

Eerlijk is eerlijk: ik heb een haat-liefdeverhouding met deze plant. Ik werd op slag verliefd op de prachtige donkergroene met zilverkleurige stippen en oranje-rode onderkant. Maar de verzorging van de Begonia Maculata – ook wel bekend als Stippenbegonia – kost wat meer moeite.

Mijn favoriete kamerplanten in huis: Stippenbegonia

Mijn stippenbegonia had last van meeldauw maar is herstellende ©watzijzegt.com

Zo wil de plant wel op een lichte plek maar niet in de volle zon staan. Ook houdt de stippenbegonia van vochtige omstandigheden. Sproei alleen geen water direct op de bladeren, want dan is de kans groot dat je stippenbegonia meeldauw krijgt!

Wat te doen bij meeldauw?

Deze schimmel tast de bladeren van je plant aan: als je pech hebt niet alleen de bovenkant maar ook de onderkant. Je kunt meeldauw wel bestrijden door de plant te besproeien met een mengsel van lauw water en melk (60%/40%).

Doe dit bij voorkeur als de zon schijnt (dat is in combinatie met de melkproteine dodelijk voor de schimmel) maar laat de bladeren niet te lang vochtig. Met een beetje geluk verdwijnt de meeldauw en hou je alleen wat bruine plekken op de bladeren over.

Zamioculcas Zamiifolia (ZZ plant of Emerald palm)

De Zamioculcas Zamiifolia (Zaa-mie-oo-kuul-kas) wordt ook wel ZZ plant genoemd, of Emerald palm. Deze plant is te vinden in Afrikaanse landen en werd pas in de jaren negentig als kamerplant geïntroduceerd. Inmiddels is de Zamioculcas uitgegroeid tot een populaire kamerplant en behoort ‘ie ook tot mijn favorieten. Niet in de minste plaats om de gemakkelijke verzorging.

Ontdek hier meer makkelijke kamerplanten >>

Mijn favoriete kamerplanten in huis (en hoe je ze verzorgt)

De standplaats is bij voorkeur licht, zonder direct zonlicht, maar de Zamioculcas kan zowel zonlicht als schaduw best goed verdragen. De plant heeft wel de neiging naar zonlicht toe te groeien, dus draai ‘m af en toe even zodat de bladeren niet helemaal scheef groeien.

Omdat de plant veel vocht opslaat in de bladeren, heeft ‘ie ook niet veel water nodig. Vooral tijdens de koudere maanden hoef je maar een klein scheutje te geven wanneer de potgrond is opgedroogd. Schiet je een keer uit met water? Geen probleem, ook dat kan ‘ie best aan. Ideaal als je dus niet zo consequent bent in je planten water geven.

Sproeien is niet echt nodig, de Zamioculcas kan goed tegen droge lucht. Het helpt wel om stof en ongedierte van de bladeren te houden wanneer je de plant af en toe eens besproeit met een plantenspuit.

Wat zijn jouw favoriete kamerplanten in huis?