New York Skyline: alles voor je eerste keer New York

New York City Guide: alles wat je moet weten voor je (eerste) stedentrip New York

Binnenkort jouw eerste keer New York City op de kalender? Leuk! Alles wat je moet weten voor een bezoek aan deze wereldstad en meer deel ik met je in deze handige New York City Guide.

Deze pagina wordt geregeld aangevuld met nieuwe informatie en blogberichten.


Eerste keer New York City: alles wat je moet weten

Ga je voor het eerst naar New York City? Wat ontzettend tof! De eerste keer in NYC kan een tikje overweldigend zijn. De stad is enorm, net zoals het aantal misvattingen over New York City. Maar dat is nergens voor nodig. Lees je van tevoren in en je komt goed voorbereid aan voor een geweldige trip.

ESTA aanvragen

Vergeet niet uiterlijk 72 uur voor vertrek een ESTA (een elektronische autorisatie om de Verenigde Staten in te mogen) aan te vragen. Dat kan heel eenvoudig online en kost je US$21 (april 2024). Hier heb je een geldig paspoort en creditcard voor nodig. Een ESTA is twee jaar geldig of tot je paspoort is verlopen, afhankelijk van welke van deze twee eerst komt.

Manhattan gezien vanuit de lucht, New York City

Wanneer ga je naar New York?

New York City kent vrij uitgesproken seizoenen: zomers kan het bloedheet zijn, terwijl ‘s winters een flinke laag sneeuw kan vallen. Toch hebben deze seizoenen ook hun charmes. De lente en herfst zijn sowieso prettige periodes om te gaan.

Ik beleefde inmiddels diverse seizoenen in New York:

De leukste New York tips: dit kun je doen in New York

Goed, je gaat naar New York. Maar wat ga je er doen? New York heeft meer dan genoeg te bieden voor iedereen. Of je nu urenlang wilt winkelen, liever eindeloos door musea en kunstgalerijen dwaalt, rondjes wil rennen door Central Park of graag naar andere sporters kijkt, het kan allemaal in the Big Apple.

Deze blogartikelen geven je inspiratie voor een heerlijk bezoek aan NYC:

Bezienswaardigheden & boroughs in New York City

New York City is opgedeeld in verschillende wijken, met elk hun eigen kenmerken en bezienswaardigheden. Dit schreef ik over de diverse buurten en bekende bezienswaardigheden die je tijdens je bezoek niet mag overslaan:

  • Manhattan – Zonder twijfel de bekendste borough van New York en het commerciële & financiële hart van de stad. Hier vind je onder meer Lower Manhattan, Chinatown, Central Park, het Flatiron District en Hell’s Kitchen.
  • Brooklyn – Naburig Brooklyn is zo groot dat het Amerika’s op twee na dichtstbevolkte stad zou zijn. Brooklyn heeft Prospect Park als tegenhanger van Central Park, geweldige vlooienmarkten en natuurlijk Coney Island.
  • Central Park – Central Park ligt middenin Manhattan en is een van de meest gefilmde locaties ter wereld. Fijn voor een middagje picknicken in het park, hardlopen of fietsen.
  • Chelsea Market – Deze food hall, winkelcentrum en kantoorpand ineen in Chelsea, Manhattan is gebouwd in de voormalige Oreo cookie fabriek.
  • Coney Island – Ook wel bekend als America’s Playground en ooit dé zomerbestemming van New York. Nu kun je hier oude glorie opsnuiven in het Luna Park en wandelen langs het strand.
  • Hell’s Kitchen – Deze wijk in Midtown Manhattan werd vroeger voornamelijk bewoond door de Iers-Amerikaanse working class. Tegenwoordig is het een broedplaats voor artiesten en restaurants met etnische keukens.
  • High Line – Deze voormalige spoorlijn loopt dwars door Manhattan en biedt New Yorkers en toeristen een stukje groene oase in de stad, op hoogte.
  • Metropolitan Museum of Art – The Met is het grootste kunstmuseum in de Verenigde Staten en heeft meer dan 2 miljoen kunstwerken in de vaste collectie, verdeeld over ruim 15 afdelingen. Hier kun je dagen rond dwalen tussen kunst en historische voorwerpen.

Meer weten over de leukste wijken om te verblijven?

Openbaar vervoer in New York

De metro is zonder twijfel het meest populaire openbaar vervoermiddel in New York City. Het systeem werkt vrij simpel: er rijden 24 uur per dag treinen (al is dat niet op elke route) waardoor je vooral overdag elke paar minuten wel een trein kunt pakken en door alle boroughs in NYC kunt reizen.

New York Subway Downtown Brooklyn (via Unsplash)

Met een Unlimited Metrocard ($33 – augustus 2023) kun je 7 dagen onbeperkt met de metro door de hele stad reizen. Daarna kun je de kaart opwaarderen en voor $2,75 per rit verder reizen of losse kaartjes kopen voor $3 per enkele rit. Blijf je nog langer, dan kun je ook een 30-dagen kaart kopen ($127 – augustus 2023).

Voor meer informatie over tarieven ga je naar de MTA website: web.mta.info/nyct/fare/FaresatAGlance.

Mijn New York reisverslagen

Deze blogartikelen met mijn persoonlijke reisverslagen van eerdere NY citytrips geven je een idee hoe je dag(en) in New York ingevuld kan worden.

New York City Guide: alles voor je stedentrip New York
Central Park in Manhattan, New York City

Bezoek zeker Central Park tijdens je eerste keer New York (en eigenlijk elke keer!)

Meer lezen over New York?

Lees hier alle artikelen die ik schreef over New York City >>

Zelf op vakantie naar New York City?

Ook een pakketreis boeken? Ik boekte al eens een vlucht+hotel via Stedentrips.nl*. Ook TUI.nl biedt complete stedentrips naar NYC* aan.