Bezoek de Verboden Stad in Beijing

Doen in Beijing: Bezoek de Verboden Stad in Beijing

Een bijzondere bezienswaardigheid om China is de Verboden Stad in Beijing. Ga jij binnenkort naar Beijing en wil je ook de Verboden Stad bezoeken? Ik deel mijn ervaring.

Bezoek de Verboden Stad in Beijing

Beijing, ook wel Peking genoemd, is een enorme stad met ruim 20 miljoen inwoners en huist één van de oudste culturen op aarde. De stad is vol contrasten: hypermodern – zoals de complexen die voor de Olympische Spelen werden gebouwd, tot historisch, zoals het keizerlijke erfgoed. De Verboden Stad in Běijīng is op zichzelf al een stad van formaat. Letterlijk, want het complex beslaat zo’n 72 hectare en vormt daarmee een stad in een stad.

Mijn bezoek aan de Verboden stad

In 2011 was ik lucky enough om twee weken lang voor werk in deze miljoenenstad te verblijven. Naast werk bleef er gelukkig ook genoeg tijd over om de toerist uit te hangen! Eén van de must see bezienswaardigheden op mijn lijstje was natuurlijk de Verboden Stad.

Geschiedenis van de Verboden Stad: 24 keizers, 10.000 concubines

De Verboden Stad, in het Chinees: 紫禁城; pinyin: Zǐjinchéng; en letterlijk “Purperen Verboden Stad”, is bizar groot en indrukwekkend oud. Het complex werd gebouwd tussen 1406 en 1420, gevolgd door de Hemeltempel in 1420.

De Verboden Stad was bijna 500 jaar lang het epicentrum van de macht in China. Tijdens de Ming- en Qing-dynastieën regeerden hier achtereenvolgens 24 keizers. Na het ontstaan van de Republiek China in 1911 verloor de Verboden Stad zijn functie als keizerlijk paleis. Sinds 1925 is het complex een museum en toegankelijk voor bezoekers en toeristen.

De stad was verdeeld in het Binnenhof, het terrein van de keizer, en het Buitenhof, waar de hofhouding woonde. Die bestond onder meer uit honderden (soms zelfs duizenden) concubines, de paleiswachten en eunuchen, bij elkaar goed voor meer dan tienduizend inwoners. Dat verklaart meteen de grootte van het complex.

Bezoek de Verboden Stad in Beijing

Tiananmen: Poort van de Hemelse Vrede

De Tiananmen (Poort van de Hemelse Vrede), inmiddels uitgegroeid tot hét staatssymbool van de Volksrepubliek, brandde tot twee keer toe af, om vervolgens herbouwd te worden. Deze poort vormt nog steeds een toegang tot het Tiananmen plein, het grootste en misschien wel meest beroemde en beruchte plein ter wereld.

Keizerlijke Tuin in de Verboden Stad

Bezoek ook vooral de Keizerlijke Tuin, een klassieke Chinese tuin met prachtig aangelegde perken en wandelpaden en grote paviljoens eromheen.

Bezoek de Verboden Stad in BeijingBezoek de Verboden Stad in Beijing

Overal in de Verboden Stad zie je figuren op de dakranden. Hoe meer van deze figuurtjes, hoe belangrijker het bouwwerk.

Mijn ervaring in de Verboden Stad

De Verboden Stad wordt dagelijks overspoeld door tienduizenden toeristen van over de hele wereld. Ik had de mazzel dat een Chinese collega me mee op sleeptouw nam. Toch wel handig, aangezien mijn Chinese woordenschat bestaat uit welgeteld drie woorden.

Daarnaast kun je guided walking tours huren, veelal in je eigen taal. Ik kon tijdens mijn rondgang dus, met koptelefoon op, naar een Nederlandse uitleg luisteren.

Bezoek de Verboden Stad in Beijing

Tip: hier een audio guide tijdens je bezoek aan de Verboden Stad

Tijdens mijn bezoek voelde ik me meer dan eens een klein, nietig mensje. Ik had nooit verwacht hier zelf eens rond te lopen en was dan ook zwaar onder de indruk van de enorme geschiedenis die hier zichtbaar is. Aan de andere kant zijn de vaak vreemde Chinese gewoonten, de smerige hurk toiletten en het toenemende aantal souvenirwinkeltjes dan weer wat minder indrukwekkend.

Maar een ding is duidelijk: de Verboden Stad is, ondanks het hoge toeristische gehalte, een absolute must op je bucket list als je ooit in Běijīng bent!

Zo bezoek jij de Verboden Stad in China

Bezoek de Verboden Stad in Beijing

De ingang van de Verboden Stad ligt aan het Plein van de Hemelse Vrede, ofwel Tiananmen Square. De ingang ligt direct onder het portret van Mao Zedong. Binnen koop je een entreeticket voor het Palace Museum. Betaal deze in cash (beter niet met credit card) of koop je ticket vooraf online. Trek zeker een paar uur uit voor je bezoek (en comfortabele schoenen aan) want het terrein is gigantisch.

Ben jij in Beijing en de Verboden Stad geweest? Of zou je erheen willen?

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
India: mijn bezoek aan Delhi en Agra

India: mijn bezoek aan Delhi en Agra

India, het lijkt alweer eeuwen geleden dat ik er was. Toch het ligt pas een maand achter me. Een post over mijn reis kwam er nog niet eerder van. Ik kwam…