17 uur in Guangzhou: G5 mall

17 uur overstap in Guangzhou: slapen, zweten en Starbucks

Zodra ik uit het vliegtuig de klamme hitte instap, voel ik het weer: ik ben in China. Guangzhou om precies te zijn. Niet mijn eindbestemming van deze reis, wel de stad waar mijn zusje en ik de komende 17 uur doorbrengen voor we doorvliegen naar Nieuw-Zeeland. Onze overstap in Guangzhou.

17 uur durende overstap in Guangzhou

Terwijl onze koffers wel al onderweg zijn naar Auckland, belanden we na een dwaaltocht door het immense (en moderne) vliegveld van Guangzhou bij de transitbalie voor een daghotel. Vanaf een geplastificeerd A4-tje mogen we een hotel kiezen. Hotel DaysInn wordt het, op een half uurtje van het vliegveld en in de stad.

De shuttlerit erheen geeft ons een eerste glimp van waar we zijn. Net als mijn telefoon: eenmaal in het hotel check ik mijn telefoon maar Facebook, Instagram en Twitter zijn allemaal onbereikbaar. Oh ja, ik ben in China…

17 uur in Guangzhou: straatleven

17 uur is genoeg om wat bezienswaardigheden in Guangzhou te bekijken. We kiezen voor iets anders: na ruim 11 uur vliegen en een gratis ontbijt van drie happen noedels, gekookte kool en peen roept een warme douche en ons hotelbed.

Slapen en zweten

Als we een paar uur later wakker worden, gaan we alsnog voor een sightseeing. De benauwde hitte slaat direct in m’n gezicht zodra we het hotel verlaten. In Nieuw-Zeeland mag het winter zijn, hier in China is het dezer dagen gewoon rond de dertig graden.

Gewapend met een toeristische map met de bezienswaardigheden van Guangzhou gaan we op zoek naar het metrostation. Een vruchteloze poging en terwijl ik het zweet over mijn rug voel lopen, duiken we de koelte van een winkelcentrum in. Hallo airconditioning!

Hoogtepunten van Guangzhou: hitte en Starbucks

Het G5 winkelcentrum blijkt een attractie op zich. Eindeloos veel gangen gevuld met winkels, eettentjes en de grootste ballenbak die ik ooit zag. Winkels met Europese kleding en Nederlands en Belgisch bier. Massagesalons en etalages vol bakken gevuld met ondefinieerbare ingrediënten.

17 uur in Guangzhou: G5 mall17 uur in Guangzhou: arcade speelhal

We stuiten op een speelhal, gevuld met rijen speelautomaten met knuffels, neonlichten en cartooneske speeltoestellen. Even verderop staan grote eieren – pods – waarin je een 9D (!) virtual reality vluchtje kan maken. Weer iets verder worden we bijna van de voeten gereden door twee mannen in rijdende robotpakken.

Een stukje plastic

Ik smacht naar een Chinese maaltijd, een echte, net zoals mijn zusje die voor het allereerst in China is. Mijn Hollandse creditcard blijkt hier echter niet meer dan een stukje plastic… het is cash of online betalen met een app. Helaas, had ik nu toch alle renminbi uit mijn vreemde valuta verzamelpot thuis maar meegenomen.

17 uur in Guangzhou: International Kissing Day

17 uur in Guangzhou: Starbucks selfie

Nergens kunnen betalen met je creditcard… eindig je toch bij Starbucks

We besluiten terug te gaan naar het hotel, waar we – met wat handen en voeten – twee enorme borden rijst met ei, prei en rundvlees bestellen. Niet bijzonder, wel lekker. En terwijl onze magen zijn gevuld, zijn we wel weer klaar met het Chinese leven. Nog even languit op bed, voor we weer ruim 11 uur opgesloten zitten in een stalen vogel en dan laten we ons weer naar het vliegveld rijden.

Een paar uur later, als ons vliegtuig tegen 1 uur ‘s nachts opstijgt, zie ik de lichten van Guangzhou snel kleiner worden. Nauwelijks een dag in China en eerlijk gezegd ook wel genoeg voor nu… misschien is het de vermoeidheid, gebrek aan passende kleding of de onmogelijkheid te communiceren en betalen; ik ben blij dat dit niet onze eindbestemming is.

Op naar Auckland! (Lees hier meer over onze 3 dagen in Auckland en Waiheke Island)

17 uur overstap in Guangzhou: slapen, zweten en Starbucks

Lees ook:

Ben jij weleens in China geweest? Hoe vond jij het?

21 reacties
 1. Wij vliegen aanstaande dinsdag met China Southern via Guangzhou naar Auckland. Ook een 17 uur lange overstap. Hopelijk krijgen wij ook de optie voor een gratis hotel ter overbrugging. De dertig graden staan mij niet erg aan. Maar gelukkig kunnen we ons er wel op voorbereiden nu we het weten. Maar zo te lezen ook zeker geen trui vergeten ivm de airco.
  Wij hebben onze tickets redelijke goedkoop via gate1.nl gekocht, hopelijk komen we wel in aanmerking voor het gratis hotel. Hoe heb jij het precies geregeld?

  En wat betreft betalen, kan je niet gewoon pinnen met Maestro of creditcard? Je valuta die overblijft is vast wel weer om te ruilen op het vliegveld bij een Changeoffice of denk ik nu te makkelijk? :-)

  1. Hi Peter, dat wordt een mooie reis! Wij zijn op het vliegveld naar een transferbalie gegaan en werden daar doorverwezen naar een andere balie waar we een hotel konden kiezen. En betalen met pin en credit card kon helaas maar bij weinig winkels, niet geprobeerd om het uit een automaat te halen omdat we maar er maar kort waren. Misschien handig om op het vliegveld te proberen ja :) Goede reis vast!

 2. Zelf ben ik in Chengdu geweest in 2010. Ook dat kent grauwe stukken, maar ook heel veel moois. Het hoogtepunt voor mij daar was het Giant Panda Breeding Center.
  Hopelijk was de eindbestemming een stuk beter bevallen!
  Groetjes,
  Julia Koning

 3. Ik ben nooit in China geweest maar ik heb toevallig wel twee jaar geleden ook een overstap in Guangzhou gehad. Ik ben niet van het vliegveld geweest (ik had maar iets van vijf uur), maar vond het nogal een grauwe stad toen ik het van boven zag haha. Maar ik denk dat je het in China ook niet echt van de steden moet hebben… Veel plezier in Nieuw-Zeeland!

  1. Ha, dat geldt voor de meeste steden daar denk ik, iets met smog vermoed ik. Nieuw-Zeeland is ook niet echt van de steden maar genoeg frisse lucht hier!

 4. Wat geweldig dat jullie een overstap hebben in China. En het eten is er geweldig! Na mijn China en Tibet reis in 2011, heb ik nooit meer chinees gegeten in Nederland.

 5. Wij hadden onderweg naar Auckland en op de terugweg een stopover in Singapore. Ik vond het vooral erg fijn om even te kunnen lopen, slapen en douchen. Het bezoeken van een stad is dan al snel bijzaak. Maar toch leuk om even 2x een glimp op te vangen van zo’n wereldstad!

  1. Singapore lijkt me wel een toffe plek voor een stopover! Het bijslapen was inderdaad vooral fijn. Onze koffers waren ongepland al door naar Auckland dus mochten in lange broek en warme schoenen de hitte in ? Maar even opfrissen tussen twee lange vluchten is wel bijzonder prettig ja! En uiteindelijk is ook zo’n kort bezoekje best even leuk.

 6. Oh wat gek dat jouw kreditkaart niet werkte. Ik heb geen betalingsproblemen gehad in China, enige wat ik gek vond is dat we niet bij alle banken geld konden afhalen. Ik vond China wel een bijzondere bestemming, maar ik zou ook wel graag eens doorreizen naar Nieuw-Zeeland. :) Heerlijke foto’s alvast op je instagram! <3

  1. Het was ook niet zo dat ‘ie niet werkte: ze accepteerden het gewoon niet als betaalmiddel. Moest of cash, of hip met een app, of een andere kaart. Bij sommige winkels kon het gelukkig wel (hoi Starbucks :’)) want voor zo’n korte overstap haal je natuurlijk ook geen lokale valuta.

   En jaaah, het is hier zo geweldig mooi! Kijk m’n ogen uit <3

   1. Ooooooh, zo bedoel je. Haha, ja dan zou ik het ook niet weten. Ben niet zo hip dat ik met apps betaal, oeps. GENIETEN!

 7. Ik kwam Guangzhou vliegveld niet uit toen ik naar Melbourne vloog. Daar zat ik dan 11 uur in een terminal waar je niet met creditcard kon betalen. Tof om te lezen wat ik heb gemist :D

  1. Hahaha! Nog meer plekken waar je niet met een credit card kon betalen! Toch was het wel fijn om het vliegveld af te kunnen: even opfrissen + slapen en een Chinese supermarkt verkennen, blijft leuker dan een vliegveld!

   Had in de vertrekterminal ‘s avonds inderdaad hetzelfde: in de rij staan voor een snack en dan ontdekken dat je nergens kunt betalen :/

  1. Was ooit twee weken in Beijing voor werk en dat vond ik wel echt een toffe ervaring. Maar nu, zonder voorbereiding en zonder koffer, was het toch wel anders. Misschien ook omdat we vooral heel graag naar onze eindbestemming wilden :)

 8. Zo leuk dat je met je zusje op reis bent. Ik ben nog nooit in China geweest, maar in jullie plaats zou ik ook blij zijn dat het niet de eindbestemming is. Heel veel plezier!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Een ritje met de trein in Hong Kong

Hotspots in Hong Kong

Hong Kong is een bruisende metropool die een fascinerende mix van oosterse en westerse invloeden biedt, en is daarmee een onvergetelijke bestemming voor een citytrip. Ontdek hotspots in Hong Kong…