Cruisen voor first timers op de Norwegian Getaway

Eerste keer op cruise? Tips voor je cruise vakantie!

Dat cruises een ietwat stoffig imago hebben, is al jaren een bekend gegeven. Gigantische schepen vol met bejaarden in shorts die zij aan zij langs het buffet schuifelen. En eerlijk is eerlijk, ook ik dacht bij een cruise direct aan Love Boat en niet aan een ideale vakantie. Maar zo’n cruise, hoe doe je dat nu eigenlijk? Tips voor je eerste cruise vakantie!

Eerste keer op cruise? Tips voor je cruise vakantie!

Zo haal je het beste uit je eerste cruise reis

Toen ik werd uitgenodigd om namens Verkeersbureaus.info en Cruise Travel Nederland aan boord te stappen van de Norwegian Getaway voor een Cruise to Nowhere, was mijn eerste cruise reis een feit.

Als ik op zaterdagmiddag aankom bij Cruise Terminal Rotterdam, is in eerste instantie niets te zien. “Als we bij de Erasmusbrug gaan staan, kun je het zien.” zegt mijn reisgenote Linda. Ik trek mijn koffertje tegen de wind in over de hobbelige stoep en zet het neer voor ik naar de hoek van de straat loop. Een snoeiharde  windvlaag slaat de tranen uit m’n ogen. Het gigantische schip voor mijn neus lijkt echter onbewogen. De Norwegian Getaway ligt stevig aan de Rotterdamse kade, een indrukwekkende 324 meter lang en 16 dekken hoog. Wow.

Norwegian Cruise Lines introduceerde het Freestyle Cruising®: een cruise zonder al te veel regels of verplichtingen maar een vakantie op zee zoals je die zelf wilt invullen. Geen vaste dinertijden of verplichte dress codes maar ruime keuze aan restaurants, shows en activiteiten. Dat klinkt allesbehalve stoffig.

Cruisen voor first-timers - Norwegian Getaway - Watzijzegt.com

Maiden Voyage van de Norwegian Getaway

De maiden voyage van de Norwegian Getaway is een heuse happening. Voor de ingang speelt een brassband de passagiers vrolijk toe en voorbijgangers vragen zich af of wij daadwerkelijk aan boord mogen van dat prachtige schip. Jazeker! Cruisen blijkt net als vliegen: met ons paspoort en health safety check formulier worden we elk ingecheckt. Een groepsfoto later mogen we aan boord. Welkom op de Norwegian Getaway!

Cruisen voor first-timers - Norwegian getaway

Het uitzicht vanaf mijn hut op het veertiende dek is fantastisch! Dankzij een eigen balkonnetje kan ik naar buiten en kijk ik neer op de plek waar we even daarvoor nog hadden verzameld en onze nekken verrekten bij het bekijken van dit gigantische schip. Ik schiet een paar plaatjes en pak dan mijn spullen uit. We hebben afgesproken op het zesde dek, waar onder meer O’Sheehan’s Neighborhood Bar & Grill te vinden is.

Het is al behoorlijk druk wanneer we elkaar ontmoeten voor het grill restaurant maar de Amerikaanse serveerster (een van vele nationaliteiten aan boord) brengt ons na vertoon van een van onze hut pasjes naar een goede spot achterin het restaurant. Laat de ultimate getaway maar beginnen!

Cruisen voor first timers

Na de late lunch met burgers, frietjes en nachos is het tijd om ons om te kleden voor de eerste borrel van het weekend. Tijd vliegt aan boord van het schip en voor we het weten, wordt elke passagier opgevangen bij de verplichte safety drill. Een prettig idee, want hoewel het schip rock solid in het water ligt, kennen we allemaal het verhaal van de Titanic. Gelukkig is de kans op ijsbergen op de Noordzee klein.

Eten aan boord van een cruise

Aan boord van de Norwegian Getaway zijn maar liefst 26 restaurants waar je eindeloos je maag kunt vullen &  22 bars om je dorst te lessen. Sushi, Franse cuisine, steaks tot je erbij neervalt, het is er allemaal. En wanneer je maar wilt ook, want Norwegian Cruise Lines heeft met het Freestyle Cruising ook het Freestyle Dining geïntroduceerd op haar schepen. Geen vaste diner tijden maar openingstijden van 17:30 tot middernacht. Reserveren kun je dus makkelijk aan boord van het schip doen, bij de reserveringsdesk van de restaurants zelf, aan de servicebalie of via een van de touchscreens die door het schip hangen. Handig!

Onze keuze van de avond is Teppanyaki. Hier zullen de eieren, gebakken rijst en gamba’s ons tijdens het diner om de oren vliegen, want de koks maken er een spektakel van terwijl ze voor je neus je maaltijd bereiden.

Cruise to Nowhere Teppanyaki koks - Watzijzegt.com

Na het diner ligt de avond voor ons. Een avond die je kunt vullen met entertainment bij een van de drie theatershows, in het casino of live optredens. Het aanbod overweldigt dus we bespreken eerst de mogelijkheden bij een Cosmo in een van de bars aan boord. Een prima begin van ons cruise avontuur!

Cruise Cocktail Natasja door Mandy

Maiden Voyage

Om 22 uur haasten we ons naar het bovendek om de afvaart te kunnen zien. Zo’n maiden voyage is een bijzondere gebeurtenis, die wil je niet missen. En hoe bijzonder is het dat je als first time cruiser beiden je vuurdoop beleeft? Het waait hard op het bovendek maar ondanks dat laat het schip de kade verrassend snel achter zich.

Onder begeleiding van meevarende bootjes (vanaf zo’n cruise schip gezien ziet alles er ineens klein uit) en vuurwerk verlaten we de Cruise Terminal Rotterdam. Op naar open zee! Tenminste, als we gedraaid zijn over een half uur… respect voor de kapitein die de Norwegian Getaway perfect door de wateren van 010 weet te manoeuvreren.

Cruise to Nowhere afvaart Rotterdam Erasmus - Watzijzegt.com
Cruise to Nowhere afvaart Rotterdam - Watzijzegt.com

Let me entertain you

De snerpend koude wind wordt ons teveel en we vluchten weer naar binnen. Wij strijken neer in de piano bar, waar een wervelend trio de ene na de andere hit uit de piano ramt. Verzoeknummers? Kom maar door! Zelf met de sambaballen swingen? Spring op het podium! Een prima manier om je avondje uit aan boord van het schip mee te beginnen.

Pianobar Howl at the Moon - Watzijzegt.com

Na de pianobar is het tijd om de voetjes pas echt van de vloer te gooien. Dat doe je op de Norwegian Getaway in Bliss Ultra Lounge, een discotheek in het hart van het schip. Hippe dj, knallende beats… het bleef nog lang gezellig. Tot 2 uur, want dan is ook het feest in Bliss over en kun je de weg naar je hut proberen terug te vinden.

Zondagse cruise

Slapen op een cruise is even wennen. Vanuit mijn bed op het veertiende dek is de golfslag van de Noordzee beter te voelen dan je zou denken op zo’n groot schip. Overdwars in het tweepersoonsbed – mijn 1.73 m paste er net niet helemaal in – word ik deinend wakker.

Mijn normaal zo aanwezige zeeziekte laat zich gelukkig niet zien. Maar goed ook, want onder de douche blijken mijn zeebenen thuisgebleven te zijn. Lichtjes wankelend kleed ik me aan. Het is tijd voor ontbijt.

Ontbijten aan boord

Ontbijten doe je op het vijftiende dek waar je -met 360 graden uitzicht- je bordjes vol kunt scheppen van honderden meters ontbijtbuffet. Van lichte muesli ontbijtjes met vers fruit tot stevige gebakken spek & eieren, je vindt het er allemaal.

Kiezen is een kunst, net zoals het overeind blijven tijdens de wandeling terug naar tafel. Bovenin het schip voel je de Noordzee een stuk meer dan een paar dekken lager. Een snelle blik op mijn medereizigers laat gelukkig weten dat ik niet de enige ben die niet geheel steady op haar benen staat.

Na het ontbijt volgt een rondleiding over het schip. Daar ontdekken we de Day Spa, Medi Spa, Salon & Fitness Center, waar je je (tegen bijbetaling) kunt laten vertroetelen of de calorieën van de avond ervoor weer kunt verbranden.

Geen idee wat je wilt doen? Met de Freestyle Daily die dagelijks in je hut wordt neergelegd, word je op de hoogte gehouden van alle activiteiten van die dag. Een handige manier om het meeste uit je dag te halen.

Cruise comfort

Een cruise is natuurlijk geen cruise zonder jacuzzi op het dek. Mandy & Henriëtte staan te springen om het water in te duiken. Ik wil eigenlijk niet… ik bedoel, weet je hoe hard het waait op zo’n bovendek terwijl je op volle zee vaart, in januari?! Maar ik laat me overhalen. We bestellen badjassen bij housekeeping en vragen een verbaasde (en dik ingepakte) badman om handdoeken, die hij ons met een verblufte grijns overhandigt.

Chillen in een verwarmde jacuzzi op een cruise, een drankje erbij… ik kan hier wel aan wennen! Maar de volgende keer wel op de Caribische zee alsjeblieft.

De rest van het zwemparadijs slaan we wegens de kou over. Jammer, want de glijbanen zagen er al vanaf de kant aanlokkelijk uit en wie wil er nu niet zwemmen met SpongeBob?

Na badderen komt borrelen. De bars zijn goed gevuld tijdens deze freestyle cruise. Erg gezellig want zo leer je je medereizigers een beetje kennen. Onze cocktail is nog nauwelijks op als we ons naar het restaurant van vandaag begeven.

Taste is de keuze, een van de main dining rooms met een dagelijks wisselend menu.

Taste

Cruise to Nowhere Taste - voorgerecht

Mijn carrot cake is nog niet eens op als Henriëtte op haar horloge kijkt en verschrikt uitroept dat onze gereserveerde dansvoorstelling over een paar minuten begint. Oops! Vertwijfeld laat ik mijn dessert en wijntje achter en ren ik achter de meiden aan naar het theater, waar we met moeite nog een plekje kunnen vinden voor Burn the Floor.

Deze bruisende show laat toeschouwers zien wat dansen eigenlijk is. Wow, wat een spektakel! Een uur lang worden we getrakteerd op strakke lijven, wapperende rokken, meer bling dan je lief is en dat alles onder begeleiding van live zang en muziek.

Zelfs de flinke golven die we tijdens de show voelen, brengen de dansers niet van hun stuk. Want die ene danser die onderuit ging, gleed gewoon uit… denk ik.

Een tikje beduusd van al dat dansgeweld verlaten we rond 23 uur de theaterzaal via een nooduitgang naast het podium. Prompt komen we ‘achter de schermen’ uit waar we giechelend achter een paar andere toeschouwers én de presentatrice van de show aan lopen. Maar de cruise spirit zit er goed in want in plaats van ons een standje te geven, lacht ze ons vriendelijk toe.

Na een laatste drankje in The Grammy Experience loopt het cruise avontuur ten einde. Kussen en knuffels worden uitgewisseld en de meesten zoeken hun hut op voor de laatste nacht aan boord.

De volgende ochtend word ik wakker en kijk uit het raam van mijn hut. Alsof er niets gebeurd is, liggen we op exact dezelfde plek als toen ik 40 uur daarvoor aan boord stapte als first time cruiser. Maar wij weten wel beter.

Until we meet again, Norwegian Getaway. Thanks for the ultimate getaway!

Ik maakte deze trip op uitnodiging van Verkeersbureaus.info en Cruise Travel Nederland.
Lees hier mijn disclaimer.
29 reacties
  1. Wat super leuk om te lezen! Vanwege het comfort lijkt het me super leuk om een keer met mijn moeder te cruisen en ik ben nu zeker overtuigd :-)

  2. Wow, wat een toffe ervaring. Eerlijk is eerlijk, ik vond cruisen iets voor bejaarden met sokken en sandalen.. Maar dit klinkt heerlijk! Op dat gewiebel na dan, ik ben niet gezegend met zeebenen… :)

    1. Reispilletjes erin en hopla! ;-) Op de bovenste dekken had je wel meer last van het gewiebel. Gewoon een hut op een van de lagere dekken boeken dus.

  3. Wat een heerlijke post om te lezen, Natasja! Voelt bijna alsof ik er zelf bij was ;) Het ziet er echt wel tof uit en jemig, 26 (!) restaurants! Bizar!

    1. Dat lees ik graag! En het was bizar groot ja, na twee dagen op het schip heb ik nog het meeste ervan gemist geloof ik. Heel bijzonder.

  4. Mooie foto’s hoor! Vooral die lamp is het midden van het schip is prachtig!

    En die foodies <3 dat en groene een toetje met groene thee?!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Wat ik tot nu toe leerde van reizen - Natasja krokodil

7 dingen die je alleen op vakantie doet

Op vakantie gaan is fijn: even er tussenuit, nieuwe dingen zien en je dagelijkse sores achter je laten. Heerlijk, maar voor sommige mensen betekent het ook dat ze al hun…