Reisdilemma: Low-budget backpacken of luxe(r) op reis?

Reisdilemma: Low-budget backpacken of luxe(r) op reis?

Tijd voor een nieuw reisdilemma! Want toen ik mijn reisgedrag van de afgelopen jaren eens onder de loep nam, besefte ik dat low-budget hostels steeds vaker werden ingeruild voor comfortabele hotels en mijn rugzak het steeds weer verloor van mijn koffer. Ik ben dus benieuwd: ben jij van het low-budget backpacken of ga je liever luxe(r) op reis?

Low-budget backpacken of luxe(r) op reis?

Met de jaren is mijn reisstijl – niet te verwarren met rijstijl – best wel veranderd. Na de eerste paar solo-vakanties als tiener ging ik in mijn twintiger jaren voor het eerst met backpack op pad. Zonder planning Interrailen door Italië, Griekenland en Slovenië met een geleende, onhandige rugzak. Hoewel ik de rugzak na drie weken hartgrondig vervloekte – iets met ijzeren beugels en kapotte onderdelen – smaakte het backpacken naar meer.

Het jaar erop kocht ik mijn eigen backpack en reisde drie weken lang kriskras door Costa Rica en Nicaragua. Spullen verdeeld in plastic zakjes, keihard gillen wanneer er ineens een kakkerlak in m’n open rugzak was gekropen en altijd weer dat gesjouw met een rugzak voor en achter. De vrijheid die het opleverde, vierde de overhand. Lang leve het backpacken!

Beste reistips - Backpacken in Costa Rica

Ruim 10 jaar jonger (en minnstens zoveel kilo’s lichter, oeps) bepakt en bezakt in Costa Rica

Roll roll roll your… koffer

De laatste jaren verruilde ik echter steeds vaker mijn backpack voor een koffer. Handige koffers op wieltjes, in verschillende afmetingen om aan de strenge eisen voor handbagage te kunnen voldoen.

Niet meer tot m’n oksel graaien naar wat er onderin m’n backpack zit, maar koffer open klappen en bijna overal direct bij kunnen. Ja, ik reisde op mijn 30e nog 10 weken door Australië met rugzak en sliep al die nachten in dorms, maar sindsdien… Mijn backpack ligt inmiddels al zo lang te verstoffen in de kast dat de beschermende binnenlaag helemaal is verkruimeld.

Voor mijn Interrail-reis door Duitstalig Europa in de zomer van 2016 leende ik nog een backpack van een collega. Voor onze rondreis door Nieuw-Zeeland afgelopen jaar besloot ik echter geen nieuwe backpack aan te schaffen maar gewoon met koffer op reis te gaan. Net zo makkelijk met onze huurauto die we meestal gewoon voor onze accommodaties konden parkeren.

En dan is er nog de flashpacker

Flashpacker? Niet veel anders dan een backpacker, met meer budget voor onderdak, eten en activiteiten. Een laptop of smartphone ontbreekt ook niet, al zullen er tegenwoordig maar weinig reizigers zijn die zonder mobiele telefoon op pad gaan.

Nieuwe plekken ontdekken met Interrail

Bepakt en bezakt voor het treinstation van Basel als flashpacker

Als flashpacker ben je nog steeds verzot op je backpack, maar kies je eerder voor een privékamer in een hostel, een comfortabele Airbnb of zelfs hotelkamer, dan die dorm met tig andere backpackers. Niet koken uit blikjes in crappy gedeelde keukens, maar geregeld uit eten bij lokale restaurants. Net zoveel vrijheid, met meer luxe en comfort.

En nu ben ik benieuwd: hoe reis jij het liefst? Ben jij een low-budget backpacker, een flashpacker of ga je liever luxe(r) op reis?

11 reacties
 1. Leuk om te lezen hoe jouw voorkeur om te reizen veranderd. Wij hebben nooit met een backpack gereisd, en vinden het heerlijk om met een auto op pad te gaan. Luxe reizigers zijn we dan ook weer niet, we besparen zeker op de kosten door bijvoorbeeld goedkopere accommodaties te kiezen. Ik denk dat we flashpackers zijn ;-)

 2. Ik neem mee wat me goed uitkomt =p Voor een weekje naar de zon neem ik liever een koffer mee terwijl ik voor een lange reis of doorreis eerder kies voor een backpack. Ik pak het geloof ik wel wat luxer aan dan de gemiddelde backpacker. Laptop en camera heb ik altijd bij me en ik kies liever voor een eigen kamer in hostels of inderdaad een heerlijk eigen Airbnb. Ook flashpacker dus :-)

 3. Leuk stuk! Ik reisde jaren als backpacker de wereld over, maar sinds ik in Colombia woon ben ik anders gaan reizen. Meer met de auto en een gewone koffer en niet meer in de goedkoopste hostels maar in bijzondere plekken. Vind het allebei fijn, maar misschien iets fijner de manier waarop ik nu reis.

 4. Een jaar geleden ging ik nog met mijn rolkoffertje op pad, maar als je de balkan vaker bezoekt, dan realiseer je je dat je beter een rugzak kan meenemen. Al die kleine steentjes zijn een hel voor je koffer. Ik heb afgelopen jaren een hele mooie fijn duffel gekocht, geen backpack, maar een goeie tas die mee mag als handbagage!

 5. Ik ben een vrij luxe reiziger. Afhankelijk van met wie je mij vergelijkt. Ik slaap altijd in hotels, zeker niet de duurste, maar al mijn vakanties zouden goedkoper kunnen als je wilt of moet.

 6. Hier dan nog een flashpacker. Inmiddels gaan we zelfs steeds iets minder op de bonnefooi omdat we geen zin meer hebben lang te zoeken naar een hotel. Zonde van de tijd. Dat doen we nu steeds een paar dagen van te voren op de tablet. En dat bevalt prima.

 7. Leuke foto’s van je.
  Mijn rug kan een backpack niet aan.
  Dus neem ik de koffer mee ;-)
  Ben nog op zoek naar een leuk land om op holiday te gaan….

  Xoxo

 8. Ik ben altijd al de flashpacker geweest denk ik! Ik heb echt enkele keren in een hostel geslapen en telkens teleurgesteld geraakt. Korte trips doe ik met een kleine rugzak of rolkoffertje, maar ik denk dat ik niet snel zo’n harde megakoffer zal aanschaffen. Vind die dingen namelijk zo onhandig en erg gevoelig voor schade.

  1. Dat stukgaan is inderdaad wel een ding: bij mij is er ook weleens zo’n hard case koffer gesneuveld in het vliegtuig, toen kreeg ik wel een nieuwe van de vliegmaatschappij. En het flashpacken combineert het beste van twee reiswerelden denk ik! :)

 9. Hahaha ik zat al te denken dat ik het beste van beide werelden combineer, maar blijkbaar is daar dus ook een naam voor ;) Dussehm, flashpacker hier!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen