Jamie's Lasagne

Het Italië gevoel op tafel: zo maak je Jamie Oliver’s Lasagne

Jamie Oliver’s recepten zijn favoriet op tafel. Het was dan ook erg fijn dat vriendin H. besloot één van zijn recepten te gebruiken voorafgaand aan ons jaarlijkse Sinterklaas avondje met vriendinnen. Jamie Oliver’s lasagne was sneller op dan de tijd die nodig was om het gerecht op tafel te zetten. Een goede keuze dus!

Het Italië gevoel op tafel: lasagne

Jamie Oliver staat, ondanks zijn laatste boek Jamie in 15 minuten, niet per se bekend om zijn snelle gerechten.  Vriendin H. gebruikte een versimpelde versie van het oorspronkelijke Jamie Oliver recept, maar had nog steeds aardig wat tijd in de keuken nodig, ondanks hulp van een vriendin. Maar het resultaat was ernaar: een flinke bak verse lasagne. Wij waren met z’n zessen en het ging bijna op. Heerlijk!

Zo maak je Jamie Oliver’s Lasagne

Jamie's Lasagne

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

500 gr half-om-half gehakt (ik gebruik zelf liever rundergehakt)
2 blikken tomatenblokjes ( 400 g)
250 gr lasagne vellen (ei) (pak a 375 gr)
500 ml crème fraîche
2 plakken mager rookspek
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
2 winterpenen
2 stengels bleekselderij
1 grote tomaat
olijfolie
2 tl gedroogde oregano
150 gr Parmezaanse kaas
verse basilicum

Bolognese saus I

Snijd het spek in kleine stukjes. Maak de uien, knoflook, wortels en bleekselderij schoon en hak alles fijn. Zet een grote braadpan op matig vuur. Doe 2 scheuten olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek goudbruin.

Doe de groenten in de pan en laat deze enkele minuten meebakken tot ze zacht zijn en wat kleur hebben gekregen. Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor. Giet één leeg blik met water bij het mengsel in de pan. Roer er een snuf zout en peper door.

Pluk de basilicum blaadjes van de stelen en leg ze in de koelkast. Hak de steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan. Breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 45 minuten met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.

Bolognese saus II

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Rasp de Parmezaanse kaas en roer een kwart ervan door de saus. Snipper de grote basilicum blaadjes door de saus en bewaar de kleintjes voor later. Proef de saus en voeg naar smaak eventueel extra zout en peper toe.

Breng een pan water met een scheutje olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagne vellen 3-4 minuten om ze een beetje zacht te maken. Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.

Jamie’s Lasagne

Schep een derde deel van de saus in een ovenvaste, aardewerk schaal of braadslede. Leg er een laagje lasagne vellen op. Schep er een derde deel van de crème fraîche op, strijk de room glad, strooi er wat zout en peper op en vervolgens een kwart van de geraspte Parmezaanse kaas.

Ga nu verder met een volgende laag pastasaus, een laag lasagne vellen, crème fraîche en herhaal dat nog een keer. Over de laatste laag crème fraîche strooi je nu de rest van de Parmezaanse kaas. Leg er tot slot wat tomaat op, strooi er de basilicum blaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het folie en zet de schaal nog 35 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Het Italie gevoel op tafel: Jamie's Lasagne

Wat zit er in jouw favoriete lasagne gerecht?

Recept via JamieOliver.nl / Allerhande.nl, foto’s: eigen bezit
5 reacties
  1. Ik snap het laatste deel van het recept niet zo goed, saus-lasagne bladen-creme fraiche-lasagne bladen-paramazaanse kaas- lasagne bladen? Dan heb je bijna 3 lagen lasagne bladen op elkaar? Of lees ik het verkeerd? Wil hem vanavond gaan maken, ziet er erg lekker uit!

  2. Deze was ERRUG lekker! Veel groenten, waar ik in lasagne normaal niet zo’n fan van ben, en vooral veel smaak. En niet per se tomatensmaak ;-)

  3. Dat ziet er goed uit! Nu heb ik spontaan zin om ook weer eens lasagne te maken. Ik maak die het liefst vegetarisch, en met spinazie er in, soms met feta er bij, dat is ook erg lekker.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen