6 originele bestemmingen in Portugal: Zomerverblijf in Sintra in Portugal

6 Originele bestemmingen in Portugal

Zon, zee, strand, Portugal heeft het allemaal en wordt daardoor steeds populairder als vakantiebestemming. Maar vergeet ook de Portugese steden niet! Zes originele bestemmingen in Portugal die je vooral niet wil overslaan.

6 originele bestemmingen in Portugal

Met 3000 zonuren per jaar en 850 km aan prachtige stranden is het niet verrassend dat Portugal steeds populairder wordt als vakantiebestemming. Naast de vele stranden telt dit Zuid-Europese ook prachtige steden. Lissabon, Porto en Faro kent iedereen wel. Deze zes originele bestemmingen in Portugal zijn ook zeker een bezoek waard.

1. Aveiro, het Venetië van Portugal

Aveiro wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Deze bijnaam heeft het te danken aan de verschillende kanalen die door de stad lopen waarop met kleurrijke gondels – moliceiro – wordt gevaren. Tussen de Canal das Piramides en de Canal de São Roque bevinden zich nog tal van authentieke witte huisjes.

Doen in Aveiro:

 • Eet een zoete lekkernij “Ovos Moles” bij Confeitaria Peixinho
 • Vaar met een moliceiro over de kanalen
 • Strijk neer op een terras langs de gracht bij Taberna do Canal

6 originele bestemmingen in Portugal: Aveiro

Welke stad wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd: weet jij het antwoord? Foto door Nmmacedo (CC BY-SA 3.0)

2. Coimbra, de studentenstad

Coimbra is voor Portugezen de oorsprong van de staat en voor toeristen een schatkamer aan geschiedenis. Deze studentenstad herbergt één van de oudste universiteiten van Europa, die werd opgericht in 1290. Tegenwoordig zijn studenten dankzij hun traditionele kleding nog steeds herkenbaar in het straatbeeld.

De bibliotheek van de universiteit staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de aangrenzende botanische tuin en het museum zijn een bezoekje waard. Coimbra telt twee kathedralen: de oude (uit de romaanse periode) en de nieuwe, gesticht door de Jezuïeten. Een kijkje in de geschiedenis van het land neem je in ‘Portugal dos Pequenitos’ waar verschillende Portugese bouwstijlen op kleine schaal zijn nagebouwd.

 • Eet leitão(big) bij Rui dos Leitões
 • Koop een origineel cadeau bij Alma Lusitana
 • Wandel door het Parque Verde do Mondego

3. Braga en de 116 meter hoge trap

De kathedraal van Braga geldt als de oudste van het land. Braga was vroeger het centrum van handel en religie. Nog steeds is godsdienst in deze stad heel belangrijk. Dat zien je vooral terug bij feestdagen zoals de Semana Santa (heilige week voor Pasen) en het feest voor São João Baptista.

bom jesus do monte

Foto door Raul Lieberwirth (CC BY-NC-ND 2.0)

Net buiten Braga ligt de Bom Jesus do Monte, een enorm groot heiligdom in barokke stijl. Om bij de kerk van dit heiligdom te komen, is er een indrukwekkende trap van 116 meter hoog. Voor toeristen die hier (letterlijk) tegenop zien, is er ook een kabelbaan aangelegd.

Wat te doen in Braga

 • Eet een heerlijk hapje bij Cozinha da Sé
 • Kijk naar lokale bandjes bij Sé La Vie
 • Geniet van heerlijke chocola bij Arcádia

4. Évora, stad van de kloosters

Ook in Évora vind je veel studenten. Toch komen bezoekers vooral voor de historische bezienswaardigheden, zoals de Romeinse tempel uit de tweede eeuw. Deze is gewijd aan de godin Diana en het Convento de Lóios, een vijftiende-eeuws klooster dat nu dienst doet als luxe pousada. De gasten overnachten hier in de cellen en dineren in de kloostergang.

Evora, originele bestemmingen in Portugal

Op de grote markt valt vooral de fontein op. Maar het meest bijzondere van Évora is toch wel een bezoek aan de bottenkapel in de São Francisco-kerk. In deze zeventiende-eeuwse kapel zijn de beenderen en schedels van vijfduizend monniken verwerkt.

Zeker doen in Évora

 • Koop een  aandenken van kurk bij D’Cortiça Artesanato ( R. Cinco de Outubro 61A, 7000-854 Évora)
 • Laat je gastronomisch verwennen bij Restaurante O Fialho
 • Maak een wandeling door het Jardim Público

5. Sintra en de kleurrijke paleizen

Sintra is een betoverende stad gelegen in de groene heuvels van de Serra de Sintra, nabij Lissabon. Het levendige Sintra was in vroegere tijden de stad van koningen en edelen. Vandaag de dag wemelt het er nog altijd van de historische paleizen, romantische kastelen en weelderijge tuinen. De stad staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

6 originele bestemmingen in Portugal: Zomerverblijf in Sintra in Portugal

Zeker de moeite waard zijn het kleurrijke Palácio da Pena, het Palácio Nacional met torens in de vorm van melkflessen en – iets buiten de stad – het Castelo dos Mouros, een oud Moors kasteel met een ellenlange kasteelmuur dat een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving biedt. Ook de mystieke Quinta da Regaleira met zijn intrigerende tuinen en ondergrondse tunnels is een bijzondere bezienswaardigheid.

Wat te zien en doen in Sintra

 • Geniet van een hapje en drankje bij Portugees Restaurant Curral dos Camprinos waar je 7 dagen per week terecht kunt (R. 28 de Setembro, 2710-125)
 • Koop zoete ‘travesseiros’ en ‘queijadas’ bij banketbakker Casa Piriquita ( R. Padarias 1, 2710-603)
 • Sluit de dag af met een spectaculaire zonsondergang bij Cabo da Roca, het meest westelijke puntje van Europa

Meer lezen over Sintra, de sprookjesstad van Portugal

6. Lagos, maritieme geschiedenis en dolfijnen spotten

In het zuiden van Portugal ligt de stad Lagos. Dwars door het oude centrum loopt hier de historische Moorse stadsmuur. De muur telt maar liefst negen torens. In het oude fort kun je meer te weten komen over de maritieme geschiedenis van de stad.

Lagos in Portugal, 6 originele bestemmingen in Portugal

Foto door Lacobrigo (CC BY-SA 3.0)

Vanuit de haven worden verschillende boottrips georganiseerd om grotten te bezoeken of dolfijnen spotten.

Doen in Lagos:

 • Bezoek restaurant Restaurant O Camilo aan zee
 • Neem een drankje bij MJ’s bar
 • Struin over de vismarkt

Heb jij een van deze Portugese steden al eens bezocht?

10 reacties
 1. Hee wat leuk! Die foto van Sintra heb ik afgelopen zomer gemaakt, tof om hem hier terug te zien =)!!
  Een dagje Sintra is echt de ultieme aanrader voor als je in de buurt van Lissabon bent, ook het dorpje zelf is erg gezellig. Nu ik je tips lees begint het toch weer te kriebelen om de Portugezen weer eens een bezoekje te brengen..

 2. Ohhh wat vind ik het leuk dit te lezen. Ik heb drie maanden in Coimbra gestudeerd en daar ben ik helemaal verliefd geworden op Portugal. Op de meeste plekken in dit lijstje ben ik dan ook geweest, en je hebt een goede samenvatting van de bezienswaardigheden gemaakt. Leuk!

 3. Wij zijn net terug uit Albufeira. Daar ook zo genoten. Veel gezien. Smaakt naar meer. En gaan we zeker doen…….prachtige Algarve

 4. Wow! Wat een mooie foot’s zeg. Portugal staat nog steeds op mijn lijstje. -x-

 5. Ben zelf net terug uit Portugal. Ik ben oa in Coimbra geweest. Inderdaad een prachtige universiteit hebben ze daar. In het bijzonder de oude bibliotheek, kan even niet op de naam komen

Reageren is niet mogelijk