Alentejo in Portugal: 6x voor je bucket list: Evora in Alentejo, Portugal

Alentejo in Portugal: 6x Alentejo op je bucketlist

Ingeklemd tussen de Algarve en hoofdstad Lissabon ligt de Zuid-Portugese regio Alentejo. Van toeristische drukte is hier geen sprake, deze regio is het walhalla voor wie houdt van rust, prachtig uitgestrekte landschappen en van oude tradities. 6x Zuid-Portugees Alentejo voor jouw (en mijn) bucket list.

Alentejo in Portugal: 6x op je bucketlist

Deze regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Hier tref je weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn, karakteristieke stadjes als Marvão en Monsaraz en bijzondere steden zoals Évora en Elvas die zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken.

Zes redenen waarom Alentejo op mijn bucketlist prijkt

Spanje, Italië, Griekenland, stuk voor stuk Zuid-Europese landen waar ik een stukje van mijn hart verloor. Portugal ontbreekt echter in mijn paspoort. Al jaren een gemis, wat onlangs maar weer eens werd bevestigd toen ik getrakteerd werd op prachtige beelden en heerlijke wijnen uit Alentejo. Waarom Alentejo op mijn bucketlist prijkt.

1. Het gevarieerde landschap van Alentejo

Grote delen van Alentejo bestaan – op het eerste oog – uit golvend heuvelland met eindeloze rijen olijfbomen en kurkeiken. Wie nog verder kijkt, ontdekt ook duizend meter hoge bergruggen zoals de Serra de São Mamede, de ruwe kustlijn langs de Atlantische Oceaan, de rivierdalen zoals die van de Rio Guadiana en het Alqueva-meer.

Uitzicht op het landschap rondom Marvao in Alentejo, Portugal

2. Witte authentieke dorpjes

De schilderachtige, witte dorpen met lage huisjes en windmolens lijken door een kunstenaar uitgestrooid over de vlaktes van Alentejo. Het loont behoorlijk om plekken als Mis Alvito, Alcoutim, Mértola en Viana do Alentejo te bezoeken.

3. Werelderfgoed: Évora en Elvas

Évora is een verplichte etappe tijdens een bezoek aan Alentejo. Het is de oude hoofdstad van Portugal met een verleden dat teruggaat tot in de Romeinse tijd zoals de tempel en de thermen getuigen. Elvas is net zoals Évora erkend als Werelderfgoed, een stad waar je ook geniet van gezellige straatjes en pleinen met terrasjes in de zon.

Lees ook: 6 Originele bestemmingen in Portugal

Evora in Alentejo, Portugal

Evora, een van de witte dorpjes van de Alentejo

4. Verrassingen onderweg

Tijdens een rondreis langs de rustige landwegen van Alentejo rijd je van de ene verrassing naar de andere. De plekken maken vooral indruk omdat ze buitengewoon zijn: de menhirs en steencirkels van Almendres, de marmergroeven van Borba, de paardenfokkerij Alter Real, de Romeinse ruïnes van Miróbriga.

5. Unieke Starlight Tourism Destination

In het midden van de Alentejo lijkt de sterrenhemel van Alqueva op een donkere deken bezaaid met miljoenen sterren van de Melkweg. En dat minstens 250 nachten per jaar. Precies 5 jaar geleden ontving Alentejo als eerste ter wereld het “Starlight Tourism Destination” label, ondersteund door UNESCO en het UNWTO.

Stadsverlichting in de gemeenten rond het Alqueva-meer wordt ‘s nachts tot een minimum beperkt, zodat dit natuurlijk fenomeen in al zijn pracht kan waargenomen worden. Er zijn zelfs hotels en accommodaties in de Dark Sky Reserve of Starlight Tourism Destination die hun diner- en ontbijttijden aanpassen om de zogeheten astro-toeristen een unieke zevende hemel-ervaring te bezorgen.

Uniek Starlight Tourism Destination: Alentejo

De sterrenhemel van Alqueva en de Rota Dark Sky zijn een bijzonder fenomeen

6. De heerlijke keuken van Zuid-Portugal

Als ik iets graag doe op reis (ook thuis trouwens) is het wel eten. De lokale gastronomie ontdekken is juist een van die dingen die reizen leuk maakt wat mij betreft! De keuken van Alentejo is eenvoudig en authentiek, de gerechten zijn bereid met de producten van het land en volgens recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen.

Probeer de kleine restaurants op het platteland. Op de menukaart (prato de dia, ofwel dagschotel) staan lokale gerechten die ook in eigen huis worden bereid. Voeg daarbij Alentejo als wijnstreek, met een rijke traditie en die uitstekende wijnen voortbrengt en ik snap niet waarom ik nog nooit naar Portugal ben afgereisd!

Alentejo in Portugal: 6x op je bucket list

Ben jij al eens in Alentejo (of Portugal) geweest?

Foto’s via Shutterstock
5 reacties
  1. Heel leuk geschreven, en ja ik kom zowat mijn hele leven al in Portugal, maar ook ik heb nog plekken op mijn list staan, zoals die jij beschrijft. Prachtig ook die hemel.

  2. Ik ben nog nooit in Portugal geweest, maar het lijkt me echt een heerlijk land! Ik wil al jarenlang graag van Porto naar Lissabon reizen, maar twijfel nu toch om ook Alentejo aan het lijstje toe te voegen. Klinkt goed!

  3. Fantastisch. Dit jaar ga ik voor het eerst naar Portugal, zo’n zin in. We huren een auto en verblijven een week vlakbij Lissabon. Maar misschien maken we wel een dagtrip naar het zuiden!!

Reageren is niet mogelijk