8 hoogtepunten die Edmonton, Canada op de kaart en mijn bucketlist zetten

9 redenen om het Canadese Edmonton op je bucketlist te zetten

Sinds kort heeft mijn reisverlanglijst er weer een bestemming bij. Het Canadese Edmonton veroverde onlangs een plaats op deze toch al niet geringe bucketlist. Waarom? Dankzij deze negen hoogtepunten die Edmonton, Canada op de kaart en mijn bucketlist zetten.

9 redenen om het Canadese Edmonton op je bucketlist te zetten

Benieuwd waarom je naar Edmonton in Canada zou moeten afreizen? Deze negen hoogtepunten en bezienswaardigheden in Edmonton wil je niet missen: wat te doen in Edmonton!

Wat te doen in Edmonton

1. Edmonton is Festival City

In Edmonton houden ze wel van een feestje. Het hele jaar door, of het nu zomer of winter is, worden hier festivals georganiseerd: blues- en filmfestivals, een Festival of Light in de Edmonton Valley Zoo, Ice on Whyte Festival en het bekende Fringe Festival. Tijdens dit tiendaagse theaterfestival vertonen bijna 1600 artiesten van over de hele wereld hun kunsten in Old Strathcona.

Ook het Deep Freeze festival vindt jaarlijks plaats: een tiendaagse festival dat verschillende bevolkingsgroepen, waaronder de Oekraïense en Zuid-Amerikaanse gemeenschappen, samenbrengt om de verschillen culturen te vieren en te genieten van de magie en de schoonheid van de winter. Tijdens het festival kan er worden geschaatst, de mooiste ijssculpturen bewondert, culturele verhalen ontdekken en nog veel meer. Maar het meest unieke evenement is de race in een ware diepvrieskist. Een uniek spektakel!

Wat te doen in Edmonton: Ice on Whyte Ice Carving Festival in Edmonton

Indrukwekkende ijssculpturen tijdens het Ice on Whyte Ice Carving Festival in Edmonton (foto: the City of Edmonton)

2. Do as the locals do en ga naar de City Market Downtown

De snelste manier om jezelf onder te dompelen in alles wat Edmonton te bieden heeft, is door een bezoek aan City Market Downtown. ‘s Zomers gonst het hier van de verkopers en straatmuzikanten en wanneer de temperatuur daalt, verhuist iedereen naar de warme gangen van het moderne City Hall.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is de City Market Downtown geen tourist trap en bevind je je al snel tussen de locals die hier ook hun dagelijkse boodschappen doen.

Wat te doen in Edmonton: 9 hoogtepunten in Edmonton

Wat te doen in Edmonton (Foto door 2009fotofriends, via Shutterstock)

3. Terug in de tijd in Fort Edmonton

Hoewel ik met recht een kind van deze moderne tijd genoemd mag worden, heeft het verleden toch ook zo zijn charmes. In Fort Edmonton Park is dat duidelijk zichtbaar. Dit levendige historische museum is het grootste van Canada en laat je lang vervlogen tijden weer herbeleven.

Begin je dag met een ouderwets ritje in een historische stoomtrein of paard & wagen, stil de honger met een bizon steak, trakteer jezelf op een whiskey in de oudste saloon van de stad en eindig met een romantische overnachting in Selkirk Hotel.

4. Maak jacht op het Noorderlicht

Bij het Noorderlicht denk ik niet direct aan Canada. Toch blijk je in Edmonton op de beste plek in Canada te zitten om dit prachtige natuurfenomeen met eigen ogen te aanschouwen. In de winter dansen de groen-roze lichten maar liefst vier maanden door de lucht. Reden genoeg om te overwinteren in Edmonton wat mij betreft.

5. Duik in de wereld van de wetenschap

In het TELUS World of Science is voor iedereen wel iets te doen. Leer hoe je een robot programmeert, verken het heelal of bezoek een van de internationale tentoonstellingen die er geregeld plaatsvinden.

Klaar met de wetenschap? Zorg dat je een kleedje en lunch bij je hebt en ga picknicken op de velden rondom het wetenschapscentrum.

TELUS World of Science (TWOSE) 11211 142 Street NW, Edmonton, Alberta

Het Noorderlicht boven het Odyssium in Edmonton

Het indrukwekkende Noorderlicht is ook in Canada te bewonderen (Foto door Jason Kasumovic, via Shutterstock)

6. In Edmonton schijnt maar liefst 325 dagen zon

Naast het Noorderlicht blijkt Edmonton goed te zijn voor nog een verrassend weer-fenomeen. Het is namelijk een van de zonnigste steden van Canada met zo’n 325 dagen zonnige dagen per jaar.

7. Shop ‘till you drop in West Edmonton Mall

Buitenland-bezoeken draaien natuurlijk niet om winkelen, toch kan ik het nooit laten om een beetje te shoppen wanneer ik op reis ben. De West Edmonton Mall is het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika en alleen daarom dus al een bezoek waard!

Wat te doen in Edmonton: Carrousel in de West Edmonton Mall in Edmonton, Canada

Carrousel in de West Edmonton Mall in Edmonton, Canada (Foto door 2009fotofriends, via Shutterstock)

Het winkelcentrum beslaat bijna een halve vierkante kilometer met meer dan 800 winkels en diensten. En dat niet alleen: je vindt er tien attracties, 2 hotels en meer dan 100 restaurants en eetgelegenheden. Je zou jezelf er met gemak een weekend kunnen opsluiten en dan heb je nog niet alles gezien.

Geen zin in massale winkelende mensenmassa’s? Dan kun je in de wijk Old Strathcona je dollars stuk slaan.

8. Stap in de wildernis van Elk Island National Park

Na alle uitstapjes in de stad even je hoofd legen? Op zo’n 35 kilometer ten oosten van Edmonton ligt het Elk Island National Park, een klein nationaal park waar je bizons, elanden, herten en meer dan 250 soorten vogels kunt spotten.

Ook voor stevige wandeltochten ben je hier op de goede plek: er lopen meerdere trails door het park.

Wat te doen in Edmonton: Stap in de wildernis van Elk National Park bij Edmonton

Elk National Park bij Edmonton (Foto door 2009fotofriends, via Shutterstock)

9. Rechtstreeks bereikbaar vanuit Nederland

En het mooist van alles? KLM vliegt tegenwoordig drie keer per week rechtstreeks op Edmonton International Airport. Dankzij deze rechtstreekse verbinding vlieg je in 8 uur en 45 minuten van Amsterdam naar Edmonton. Vanaf de internationale vlieghaven ben je in een half uurtje in de stad en kan je bezoek echt beginnen.

Weer terug naar Amsterdam? Zorg dan dat je op tijd op het vliegveld bent: met 60 winkels en restaurants is hier genoeg te doen voor vertrek!

Meer weten over wat te doen in Edmonton?

Bezoek dan de website van Explore Edmonton en ontdek alle bijzondere belevenissen.

Ben jij al bekend met het Canadese Edmonton?

Deze reiswens werd in samenwerking geschreven.
Lees hier mijn disclaimer.

Dit wil je wellicht ook lezen