Zo fotografeer je het Noorderlicht

Noorderlicht fotograferen in Lapland: handige tips

Het noorderlicht zien is voor veel reizigers een droomwens. Dit bijzondere natuurverschijnsel zie je dan ook niet zomaar. Ik was zo gelukkig om het noorderlicht te zien én fotograferen in Lapland. Met deze handige tips lukt het noorderlicht fotograferen jou ook!

Noorderlicht zien in Lapland

Het noorderlicht is een bijzonder natuurfenomeen dat wordt veroorzaakt door zonnewind. Dit lichtverschijnsel gebeurt vooral rond de poolstreken en wordt daarom ook wel poollicht genoemd. Rond de Zuidpool spreekt men van ‘zuiderlicht’ (aurora australis), rond de Noordpool van ‘noorderlicht’ (aurora borealis).

Om het te kunnen zien, moeten de omstandigheden wel goed zijn. Zo moet het ‘s nachts donker genoeg zijn en het liefst onbewolkt. Vanaf half augustus wordt het ter hoogte van de poolcirkel ‘s nachts weer langer donker en nemen je kansen om het noorderlicht te zien toe.

Het was dan ook de grote vraag toen ik half augustus naar Fins Lapland ging: is er al kans dat ik het noorderlicht kan zien? Inmiddels weet ik daarop het antwoord: ja!

Lees ook: 9 Dingen om in Fins Lapland van je bucketlist te vinken

Noorderlicht fotograferen: Zo fotografeer je het Noorderlicht

Half augustus in Lapland en het noorderlicht is al te zien. Rond middernacht was het echter nog steeds niet volledig donker zoals je hier kunt zien (Diafragma: f5.6 / Sluitertijd: 25″ / ISO 1600)

Tips voor het zien van het noorderlicht

Het zien van het noorderlicht is afhankelijk van flink wat factoren. Naast dat je in de juiste periode van het jaar in de goede regio moet zijn, zijn er ook daar nog dingen om rekening mee te houden.

Maak het laat – Wanneer je op een plek bent waar het noorderlicht verschijnt, is het wel zaak om lang op de blijven. De grootste kans om het te zien is tussen 18.00 uur en 01.00 uur, hoe later hoe beter. Hoe later in het jaar, hoe donkerder het daarnaast ook is.

Zoek een donkere plek op – Hoe minder lichtvervuiling, hoe groter de kans op en hoe mooier het noorderlicht te zien is. Probeer dus een plek op te zoeken in de natuur waar zo min mogelijk licht van huizen, lantaarns of andere lichtbronnen aanwezig is.

Download een Aurora app –  Er zijn diverse Aurora apps die je helpen met het inschatten van je kansen om het noorderlicht te zien. Deze apps berekenen aan de hand van de zogeheten kp-index de kans dat het noorderlicht te zien is op jouw locatie. Ik gebruikte de My Aurora Forecast & Alerts app.

De kp-index is een schaal waarop wereldwijde geomagnetische activiteit wordt gemeten. Bij een kp-index van 0 is er geen zonneactiviteit en dus ook geen noorderlicht. Een kp-index van 1-2 betekent dat het noorderlicht alleen zichtbaar is boven de poolcirkel. En bi een kp-index van 7-8 kun je het noorderlicht soms zelfs in Nederland of België zien!

Vraag het locals – Aurora apps geven een goede indicatie, toch zijn ze niet altijd betrouwbaar. Zo was er op de avond dat wij het noorderlicht zagen volgens de app maar weinig kans. Een lokale gids gaf ons veel meer kans en diezelfde avond werden we getrakteerd op een indrukwekkende lichtshow.

Noorderlicht fotograferen: mijn foto’s

Het Noorderlicht zien én fotograferen in LaplandNoorderlicht fotograferen: Het Noorderlicht zien én fotograferen in Lapland

Diafragma: f5.6 / Sluitertijd: 25″ / ISO 1600

Zo fotografeer je het noorderlicht

Dit bijzondere lichtverschijnsel is een uniek spektakel dat je met eigen ogen gezien moet hebben, want woorden doen dit natuurfenomeen eigenlijk geen eer aan. Foto’s wel, maar hoe zet je dit fenomeen nu eigenlijk op beeld? Een paar handige tips:

Ken je camera – Klinkt logisch maar voor je op noorderlicht-jacht gaat, is het belangrijk om te weten hoe je camera werkt onder verschillende ‘lastige’ omstandigheden. Niks is frustrerender dan het noorderlicht aan de hemel te zien verschijnen en op het moment suprême de verkeerde camera-instellingen gebruiken waardoor je foto’s mislukken.

Zelf heb ik persoonlijk nog weinig ervaring met nachtfotografie. Ik ben dus eerst in het donker met mijn camera naar buiten gegaan om te zien welk effect verschillende standen in focus, diafragma en sluitertijd hadden.

Neem een statief mee – Tenzij je een ontzettend vaste hand hebt, is een statief onmisbaar bij het fotograferen van het Noorderlicht. Door de lange sluitertijd zorgt zelfs de kleinste beweging die je maakt al voor onscherpe beelden. Een reden waarom sommige fotografen zelfs werken met een afstandsbediening, in combinatie met de timer-functie.

Zorg voor de juiste camera-instellingen – Wist je dat het noorderlicht veel beter te zien is op camerabeelden dan met het blote oog? Toch zijn de juiste camera-instellingen ontzettend belangrijk om goede foto’s te maken. Ik gebruikte de volgende instellingen voor mijn Nikon D5300:

  • RAW: Fotograferen in RAW geeft je veel meer nabewerkingsmogelijkheden dan wanneer je foto’s direct als JPG schiet. Iets om aan te denken voor je begint met fotograferen.
  • M-stand: Manueel fotograferen geeft je de meeste mogelijkheden om diafragma, sluitertijd en ISO in te stellen. Let op dat je de focus van je lens ook op Manual zet, anders lukt het niet om scherp te stellen in het donker.
  • Diafragma: Bij nachtfotografie is het noodzakelijk om zoveel mogelijk licht te vangen. Ik zette mijn Nikon op ƒ5.6.
  • ISO: Welke ISO je gebruikt, hangt een beetje af van je camera. Om ruis te voorkomen, wil je een lagere ISO, wat in het donker weer lastig kan zijn. Afhankelijk van je camera en de hoeveelheid omgevingslicht kun je het best gaan voor een ISO tussen de 200-1600. Ik ging zelf voor 1600.
  • Sluitertijd: Ik ging voor een sluitertijd van 25″ tot 30″ seconden. Dat leverde mooie foto’s op die ondanks mijn statief echter niet altijd volledig scherp waren. Als ik ooit nog de kans krijg het Nnoorderlicht te fotograferen, zou ik ook een wat kortere sluitertijd van 5 tot 15″ seconden proberen.

Zo fotografeerde ik het noorderlicht in Lapland – bewaar op Pinterest

Het Noorderlicht zien én fotograferen in Lapland: handige tips

Staat het noorderlicht fotograferen in Lapland ook op jouw bucketlist?

Reisorganisatie Voigt Travel biedt unieke ontdekkingsreizen naar Noord-Europa aan, waaronder Fins Lapland in de zomer en winter. Of je nu met camper of eigen auto wil rijden, actief in de natuur of liever met een reisleider op pad gaat, Voigt Travel helpt je met het samenstellen van jouw droomreis.

Voor meer reisinspiratie en informatie kun je terecht op www.voigt-travel.nl.

Heb jij het noorderlicht al eens met eigen ogen gezien? Of heb jij zelfs kans gezien het noorderlicht te fotograferen?

Ik reisde naar Fins Lapland op uitnodiging van Voigt Travel en geef zoals altijd mijn eigen mening.
Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

3 reacties
  1. ZO mooi! In NZ wouden we het noorderlicht ook zien, maar we waren helaas net op de verkeerde bestemming, we moesten toch iets zuidelijker. Baalde ik wel van. Had mijn aurora app constant bij me en de tips over hoe te fotograferen maar helaas… Next time! Hopelijk in Noorwegen of Finland inderdaad <3

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen