Waarom je echt moet gaan stemmen (en ik links stem)

Waarom je echt moet gaan stemmen (en ik links stem)

Met mijn 36 jaar mag ik al mijn halve leven stemmen. Een democratisch recht waar ik, op een enkele waterschapsverkiezing en referendum na, ook altijd gebruik van heb gemaakt. In al die jaren heb ik nooit eerder zo sterk het gevoel gehad dat mijn stem belangrijk is als tijdens deze politieke verkiezingen. En die van jou is dat ook!

Waarom je echt moet gaan stemmen

Ik vind mezelf soms klinken als een ouwe taart wanneer ik dit denk of zeg, maar de wereld is de laatste jaren flink aan het veranderen en niet per se op een goede manier. Ons klimaat verandert: seizoenen lijken te verschuiven, temperatuurschommelingen zijn steeds groter en steeds meer flora en fauna sterft uit. Dat wij als mens daarvoor verantwoordelijk zijn, staat wat mij betreft onomstotelijk vast.

Maar dat vindt niet iedereen. Neem bijvoorbeeld Trump, sinds januari de machtigste man van Amerika, die de meest bizarre uitspraken doet over klimaatveranderingen en onder andere beweert dat “het concept van klimaatopwarming is bedacht door de Chinezen om de Amerikaanse productie-industrie buiten spel te zetten”. Te idioot voor woorden en toch hebben zoveel mensen op hem gestemd dat ‘ie nu de President van de Verenigde Staten is en al begonnen is met het stilleggen van klimaatonderzoek en het ontoegankelijk maken van informatie erover.

Gelukszoekers en haatdragers

De beweringen en denkbeelden van Trump staan niet op zichzelf. Onze maatschappij lijkt te verharden, in binnen- en buitenland. Progressieve beslissingen worden teruggedraaid, rechten voor vrouwen en LGBTQ – waar decennia lang voor is gevochten, worden zonder pardon weer ingeperkt.

Om nog niet eens te spreken over de grote verschillen in welvaart tussen de wereldbevolking. En terwijl hele bevolkingsgroepen huis en haard moeten verlaten om hun leven te redden, roepen steeds meer mensen dat we de grenzen moeten sluiten voor vluchtelingen ‘want het zijn allemaal gelukszoekers en verkrachters’… Extremistische groeperingen krijgen steeds meer draagvlak. Ook in Nederland, waar Wilders steeds meer mensen achter zich krijgt met zijn haatdragende geroeptoeter.

Ik wil hier geen pleidooi houden voor Europa of beweren dat ik de laatste jaren zelf op de barricades heb gestaan om dingen te veranderen. Toch vind ik het wél belangrijk mijn stem te laten horen en mijn democratisch (voor)recht te gebruiken.

Op welke partij is nog wel de vraag. Nooit eerder vond ik het zó belangrijk om te gaan stemmen en nooit eerder vond ik het zó moeilijk om een keuze te maken. Maar dat ik links ga stemmen, staat wel vast. Het is namelijk hoog tijd om het niet langer alleen over de economie te hebben en het milieu veel hoger op de agenda te zetten, voor minder tweedeling en meer gelijkheid.

Nooit eerder vond ik het zó belangrijk om te gaan stemmen
en nooit eerder vond ik het zó moeilijk om een keuze te maken.

De afgelopen jaren stemde ik vrijwel altijd op dezelfde partij, dit jaar twijfel ik of ik niet wat idealistischer moet stemmen. Mijn stem zweeft nu dus nog steeds ergens tussen D66, GroenLinks en, al had ik dat nooit gedacht, de Partij voor de Dieren.

Ik heb nog heel even om de knoop voor mezelf door te hakken en te bedenken welke standpunten ik het zwaarst vind wegen. De drie partijen hebben elk op hun partijwebsite een vergelijkingstool gemaakt voor twijfelaars als ik:

Andere websites die ik raadpleeg (en jou wellicht ook kunnen helpen bij het maken van je keuze):

 • Dit zijn de partijen die klimaatverandering serieus tegengaan
 • Stemmentracker 2017 – De Stemmentracker test jouw partijvoorkeur aan de hand van 30 stemmingen in de Tweede Kamer in de afgelopen vijf jaar.
 • Stemadvies van The Feminist Club – Met hun feministisch manifest ter verbetering van de arbeidsmarkt wil The Feminist Club politici aansporen om zich hard te maken voor een werkvloer waar seksisme, discriminatie en andere ongelijkheid wordt uitgebannen. Kan ik alleen maar toejuichen!
 • Het Grootste Stemexperiment van Nederland – De laatste jaren gaan er steeds meer stemmen op om ons bijna 100-jaar oude kiesstelsel op de schop te nemen. Het Nieuwe Kiezen is een burgerinitiatief voor een modulair kiesstelsel waarbij je per thema kiest en niet op één partij. Het experiment rekent uit in hoeverre je voor de standpunten van jouw partij gekozen hebt.
 • Hoe stem ik morgen feministisch – Ook bij dit stuk van de Stellingdames kan ik me alleen maar aansluiten.
 • En nog een stemtip om meer vrouwen in de Kamer te krijgen – Waarom dit de moeite is? Dat lees je hier.
 • Blogger Marlous van Last Days of Spring schreef de laatste weken regelmatig over de verkiezingen en waarom je echt moet gaan stemmen. Ik ben dan weliswaar geen jongere meer (boehoe) maar kan me volledig vinden in haar politieke zoektocht én last-minute tips voor stemhulp!
Wat jij gaat stemmen is belangrijk én puur persoonlijk. Het moet passen bij jouw idealen, dromen, of meer praktisch je leefsituatie, niet alleen nu maar vooral in de toekomst. Stem dus op een partij – links, rechts of ergens in het midden – die bij je past en niét omdat je strategisch wil stemmen, een proteststem wil uitbrengen of een signaal wil afgeven. Dat doe je sowieso al met je stem.
Heb je echt geen idee op welke partij je moet stemmen, of vind je ze gewoon allemaal ruk, dan kun je altijd nog een blanco stem uitbrengen. Op die manier neem je in elk geval wél deel aan de verkiezingen en gebruik je je democratisch recht!

Ga jij 15 maart stemmen? En weet je al op welke partij?

19 reacties
 1. Hoi,

  Zo raar dat mensen nog steeds denken dat klimaatverandering niet door de mens komt. Vind dat echt Trump uitspraken. D66 zit mooi in het midden, beste van beide kanten vind ik zelf

 2. Links stemmen is inderdaad niet slim. De afgelopen jaren werden gekenmerkt door links beleid en zoals je terecht opmerkte is er niet veel ten goede veranderd.

  De grenzen dicht is goed. Vluchtelingen opvangen prima, maar we moeten de mogelijkheid hebben om gelukszoekers en terroristen te weren.

  Met de ‘grenzen volledig open’ van groenlinks gaat dat niet lukken en kun je als volgende modeblad een A4-tje met drie varianten boerka verwachten.

  En ja, ik ben me bewust dat dat gechargeerd is.

  De klimaatverandering toeschrijven aan de mens is volgens een bevriende glacioloog arrogant en niet meer dan een prima manier om belasting te innen. Dus om te stellen dat dat voor jou wel vaststaat zegt veel over jezelf, maar niets over de feiten.

  Het klimaat verandert … En dat zal het blijven doen, want dat heeft het altijd gedaan en geen van de in het verleden geschetste doemscenario’s is ooit uitgekomen.

  Een vulkaanuitbarsting stoot meer CO2 uit dan de mensheid sinds het begin van de industriële revolutie heeft gedaan, maar toch krijgt die industrie nu opeens de schuld…

  Dus nee, het is hoog tijd voor wat meer realiteitszin in de politiek.

  O, en als je je echt zorgen zou maken over de rechten van lhbtq-ers en vrouwen, dan is links stemmen natuurlijk het domste wat je kunt doen, want hoe groter de invloed van links, hoe sneller de islamisering zal verlopen en hoe sneller die rechten inderdaad geschrapt zullen gaan worden.

  1. Dat wij mensen grotendeels de oorzaak zijn van de klimaatveranderingen, is wetenschappelijk bewezen en mijn mening daarover dus wel degelijk gebaseerd op feiten. En eens wat betreft meer realiteitszin in de politiek, maar wat dat betreft verschillen wij van mening over hoe dat te bereiken. Gelukkig leven we in een democratie waarin iedereen zijn of haar eigen stem kan laten gelden.

   1. 90% van alle dieren zijn uitgestorven voor de komst vd mens. de poolkappen zijn al talloze keren weggesmolten. thats nature. dat is wat ze doet. geen ontkenning wel realiteit.

 3. Ik heb gestemd vanmorgen. Vind je blog erg doordacht en goed geschreven. Stemmen is een voorrecht. Wat ik heb gestemd? Ik voel me een beetje een piraat vandaag ;-)

 4. Ik vind je artikel mooi geschreven! Heel goed dat je dit zo neer zet. Zelf stem ik al jaren op dezelfde partij. Ik ben er ook lid van. Maar toch doe ik elke keer even de stemwijzer om te kijken of ik nog goed zit. Ik vind het zelf heel belangrijk om te gaan stemmen. Zelfs zo belangrijk dat ik ook mijn zoontje meeneem naar het stembureau. Ik merk ook dat ik het eigenlijk maar jammer vind als mensen niet gaan stemmen. Hier zeg ik niks van hoor, aangezien men zelf moet beslissen of ze gaan stemmen of niet.

  1. Mensen moeten dat uiteindelijk inderdaad zelf weten: het is een recht, geen plicht. Wel een recht waarvan ik vind dat iedereen er gebruik van zou moeten maken, zeker nu. En dank je!

 5. Ja, ik ga zeker stemmen en weet ook al waarop. De stemtip om meer vrouwen in de Kamer te krijgen, kende ik al en ga ik ook toepassen!
  Ben wel heel benieuwd wat er uit gaat komen… zelfs hier in huis verschillen we compleet qua politieke voorkeur.

  1. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit maar heb nog even vandaag. En ook heel benieuwd ja, hou m’n hart vast deze keer. We gaan het zien!

 6. Heel goed artikel! En ik zit met exact hetzelfde dilemma!!

  Ik ga sowieso stemmen maar ik check nog eenmaal alle drie de partijen voordat ik mijn stem uit breng.

  1. Ga ik vandaag ook nog doen! (en dank, schrijf normaal nooit over politiek maar er is meer dan de leukste stedentrip-bestemmingen en food markets)

 7. Mijn zus word morgen 18 maar gaat niet stemmen. Probeer haar al weken over te halen om het toch wel te gaan doen maar het lukt niet echt. Ze weet niet op wie ze moet stemmen. ;/

 8. Mooi artikel. Ik denk dat ik eruit ben. Nav het artikel van Marlous ben ik net heen en weer gereisd om mijn stempas te halen. Ik had iemand gemachtigd uit een andere gemeente en dat blijkt niet zomaar te kunnen. Oeps. Gelukkig ontdekte ik dat dankzij haar blog net op tijd.

  1. Ah, volgens mij las ik dan net je reactie bij haar; wat goed dat je dat dankzij haar blog nog op tijd ontdekte! Ik vind het ook zo lastig dit jaar en blog normaal nooit over politiek, maar het is zo belangrijk om je stem te laten horen!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen