San Diego's Gaslamp Quarter

Downtown San Diego: ontdek historisch hart Gaslamp Quarter

In het zuidwesten van Californië, niet ver van de Mexicaanse grens, ligt San Diego. America’s Finest City, waar het vrijwel het hele jaar zonnig en warm is en jaarlijks honderdduizenden mensen samen komen voor de stranden, congressen en Comic-Con.

Downtown San Diego: ontdek het Gaslamp Quarter

Het is november en koud wanneer ik in Amsterdam in het vliegtuig stap naar San Diego. 12 Uur later slaat de hitte me direct in het gezicht, terwijl de zon in San Diego inmiddels al is ondergegaan. Welkom in Californië!

In de taxi naar Downtown San Diego zie ik tientallen verlichte palmbomen voorbij schieten. Goed voor een instant vakantiegevoel! Ik zou haast vergeten dat ik hier ben voor een groot congres. Gelukkig heb ik nog een paar dagen om Downtown San Diego te verkennen.

De eerste paar dagen slaap ik in het Hilton San Diego Gaslamp Quarter Hotel, aan de rand van de wijk en de toegangspoort naar het Gaslamp Quarter. Na mijn aankomst duik ik bijna direct in bed, om vervolgens midden in de nacht wakker te worden, hallo jetlag.

Downtown San Diego by nightPalmbomen in Downtown San DiegoSan Diego's Childrens Park

Na een kort nachtje en een uitgebreid ontbijt ben ik klaar voor een sightseeing. Begin november in een korte broek de deur uit, blijft een vreemde gewaarwording. Het went snel, net zoals de vele palmbomen in de straten, die wuiven tegen een knalblauwe hemel.

Ik wandel richting Gaslamp Quarter en stuit al snel op de bekende poort naar de wijk. Het Gaslamp Quarter staat tegenwoordig bekend om haar vele uitgaansgelegenheden en festivals als Mardi Gras. Het district beslaat zo’n 16 blokken in Downtown San Diego, van Broadway tot Harbor Drive en 4th tot 6th Avenue.

San Diego's Gaslamp QuarterSan Diego Horton Grand Hotel

In het historische Horton Grand Hotel schijnt het flink te spoken. Ik ben niet bijgelovig, maar stiekem wel blij dat ik in een ander hotel slaap

Het hele gebied staat op de Amerikaanse monumentenlijst – het National Register of Historic Places – en telt ruim 90 historische gebouwen. Sinds de oorspronkelijke bouw in 1850 onderging het district diverse grondige opknapbeurten. Dat zorgt tegenwoordig voor een levendige mengelmoes aan oud en nieuw.

Downtown San DiegoGolden West Hotel Downtown San Diego

Al snel stuit ik op de Horton Plaza Mall (119 Horton Plaza, San Diego, CA 92101), goed voor de nodige shop-therapie (hoi Victoria’s Secret!). Het is een doolhof van kleurrijke winkelgebouwen over verschillende verdiepingen en telt zo’n 130 winkels waar je je creditcard kunt laten wapperen. Als je niet verdwaalt tenminste.

Horton Plaza Mall Downtown San DiegoNBC Building Downtown San Diego

Wine & dine in Gaslamp Quarter

Geen bezoek aan de Verenigde Staten zonder minstens één keer een burger te eten natuurlijk. Ik schuif – twee keer zelfs – aan bij Union Kitchen & Tap. Hier kun je zowel binnen als buiten los gaan op burgers, lokale craft beers en cocktails, terwijl je met een schuin oog de laatste sportwedstrijden volgt. Liever de fitgirl/boy uithangen? Er staan ook salades op het menu.

Burgers bij Union Kitchen & Tap San DiegoSalade Union Kitchen & Tap San DiegoSushi in San Diego

Soms moet je gewoon toegeven aan cravings, dus ik trakteer mezelf op sushi bij Sushi Lounge on Market (411 Market Street, San Diego, CA)

Heb je zin in Italiaans? Dan is familierestaurant Buca di Beppo een optie. Het restaurant is een doolhof aan gangen en zaaltjes maar als je eenmaal aan tafel zit, kun je hier ‘m binnen de kortste keren vol laten zetten met family style gerechten.

Ultiem Amerikaans in de Top Gun Bar

Ultiem Amerikaans wordt het bij de Top Gun Bar, officieel genaamd Kansas City Barbeque (600 W Harbor Drive, San Diego, CA).

Sinds Tom Cruise en Anthony Edwards hier Great Balls of Fire op de piano speelden, Meg Ryan “Goose, you big stuuuud! Take me to bed now or lose me forever!” door de tent riep en de slotscène van de film waarin Kelly McGillis de befaamde “You’ve Lost That Loving Feeling” selecteerde op de jukebox, is er eigenlijk maar bar weinig veranderd qua looks. Zelfs na een grote brand in 2008 kun je hier nog originele props uit de film zien.

Top Gun Bar San Diego - Natas

Cheers, Maverick

Nog meer te doen in Downtown San Diego

Na vier bezoeken aan New York City is San Diego pas de tweede stad die ik in de VS bezoek. Het kon haast geen groter contrast zijn. Omringd door strand en bergen, geen vier seizoenen maar bijna het jaar rond een haast tropische vibe en veel minder sky high wolkenkrabbers dan in de Big Apple.

Ook hier is meer dan genoeg te doen en mijn paar vrije dagen zijn dan ook snel gevuld zonder dat ik alle hoogtepunten zelf heb ervaren.

Gaslamp Quarter by night

Genoeg te doen tijdens een volgend bezoek aan San Diego dus:

  • Stap op de San Diego Trolley – Koop voor $5 een dagpas en rij de hele dag rond met de tram; je kunt overal uit- en weer opstappen.
  • Bezoek het USS Midway Museum – Dit voormalige vliegdekschip van de Amerikaanse krijgsmacht voer meer dan 50 jaar de wereldzeeën over en doet nu dienst als museum.
  • Wandel door Balboa Park – dit grote park trekt veel bezoekers en huist onder meer de San Diego Zoo en het Natural History Museum.
  • New Children’s Museum – Voor jong en oud, lekker interactief met kunst aan de slag.
  • Museum of Contemporary Art – Meer dan 4000 kunstwerken maken het Museum of Contemporary Art een van de meest vooraanstaande kunstcollecties in de regio. Er is ook een vestiging in La Jolla.

Ook slapen in het San Diego Gaslamp Quarter Hotel? Boek hier een kamer!

Heb jij nog tips of to do’s voor een bezoek aan Downtown San Diego?

Dit wil je wellicht ook lezen