Lang weekend New York: tips en bezienswaardigheden

Lang weekend New York: tips en bezienswaardigheden

Ga jij binnenkort een paar dagen naar New York? Ik bezocht de stad inmiddels al vijf keer en ontdek elke keer weer iets nieuws. Zo haal je het meeste uit een lang weekend in New York!

New York tips: Zo haal je het meeste uit lang weekend New York

New York City is een geweldige bestemming voor een stedentrip en niet voor niets een van mijn favoriete wereldsteden. De stad heeft zoveel te bieden! Van rustig wandelen door Central Park tot de felle neonverlichting van Times Square en een bruisend nachtleven, er is nooit een saai moment in ‘the city that never sleeps’. Het is dan ook de perfecte bestemming voor een toffe citytrip!

Wat te doen in New York in 4 dagen?

Er is altijd iets nieuws te ontdekken, hoe vaak je de stad al hebt bezocht. Of je nu op zoek bent naar avontuur, cultuur of gewoon vermaak, je vindt het zonder twijfel. Mijn tips voor een lang weekend New York, een van de meest iconische steden ter wereld!

Afgelopen najaar bracht ik eindelijk weer eens een paar dagen door in deze heerlijke stad. Terwijl het inmiddels mijn vijfde (!) bezoek was, was het voor mijn vriend de eerste keer New York. Dus nam ik hem met liefde op sleeptouw naar een paar must-see plekken en bezienswaardigheden.

Donderdag

Na een paar dagen met zakelijke afspraken is het eindelijk tijd om te beginnen aan ons lange weekend in New York. We pakken onze koffers in en lopen de hoek om naar ons hotel voor de komende drie nachten, Arlo Midtown*.

Inchecken in Hotel Arlo Midtown

Arlo Midtown* is een vrij nieuw hotel in het Theater District in Manhattan, en onderdeel van Arlo Hotels, een onafhankelijke keten met viersterrenhotels in diverse steden in Amerika. Het hotel heeft een rooftop bar, (koffie)bar en een lounge area naast de lobby.

Lounge van Hotel Arlo Midtown New YorkAccessible Terrace King in Arlo Midtown © 2023 Arlo Hotels

Accessible Terrace King in Arlo Midtown © 2023 Arlo Hotels

Hoewel hotelkamers in Manhattan vaak bekend staan om hun formaat schoenendoos, hebben we een ruime accessible room weten te boeken. Fijn, want zo kan ik tenminste m’n koffer kwijt én m’n kont keren zonder daarbij te moeten limbodansen. We komen even op adem na alle drukke dagen en gaan vervolgens op pad.

Must-see bezienswaardigheden in New York

Times Square ligt op loopafstand van ons hotel en is toch wel een must-see wanneer je in NY bent. Het is ook elke keer weer anders is mijn ervaring.

Times Square

Times Square is het best te omschrijven als een overweldigende chaos van licht, kleur en beweging. Overal om je heen zie je enorme billboards die flikkeren met reclames van bekende merken en Broadway-shows. Op straat hoor je het constante gezoem van mensen die praten, lachen en foto’s maken, vermengd met het getoeter van auto’s en het geluid van straatmuzikanten en dansers die hun talenten tonen.

Bezoek Times Square tijdens een lang weekend New York ©watzijzegt.com Bezoek Times Square tijdens een lang weekend New York ©watzijzegt.com

Bezoek Times Square tijdens een lang weekend New York ©watzijzegt.com

Hapje en drankje bij The Houndstooth Pub

Na het semi-verplichte rondje over Times Square besluiten we voor een hapje en drankje bij The Houndstooth Pub (520 8th Av). Een prima plek om de dag af te sluiten met een paar happy-hour specials en pub snacks.

Hapje en drankje bij The Houndstooth Pub

Hapje en drankje bij The Houndstooth Pub

Vrijdag

Na een verkwikkende nacht is het tijd voor onze eerste volle dag in New York! We gaan de deur uit voor een lekker ontbijt bij een typisch Amerikaanse diner. Daarna stappen we in de metro voor een dagje sightseeing.

Central Park

Voor wie op zoek is naar wat ontspanning in het midden van de stad, is een bezoek aan Central Park een must. Dit grote stadspark is de perfecte plek even te ontsnappen aan de drukte en wolkenkrabbers van New York en in plaats daarvan te genieten van een shot natuur.

Daarom pakken we de Subway naar 59th St/Columbus Circle en stappen naar buiten op het kruispunt van 59th Street, Broadway en Eighth Avenue. Hier vind je ook een van de ingangen van Central Park. Het duurt niet lang voor we oog in oog staan met een allesbehalve schuwe eekhoorn, waar het park ook bekend om staat.

Eekhoorn in Central Park (New York)

Wandel door de beroemde paden van Central Park of huur een fiets om de verschillende gebieden van het park te verkennen. Vergeet niet om ook de iconische bezienswaardigheden van het park te bekijken. Zoals de Bethesda-fontein en de Bow Bridge. En natuurlijk Strawberry Fields, een gedenkplaats ter ere van John Lennon, die je kunt vinden bij de ingang bij West 72nd Street.

Strawberry Fields in Central Park (New York)

‘Imagine’, cirkelvormige mozaïek in Central Park 

Bezoek het Metropolitan Museum of Art

Het Metropolitan Museum of Art, ook bekend als het Met, is een van de grootste en meest bezochte kunstmusea ter wereld. Gelegen aan de oostkant van Central Park, staat het Met bekend om zijn uitgebreide en diverse collectie van kunstwerken, variërend van oude beschavingen tot hedendaagse kunst.

Alleen de entree – met de bekende trappen – is al een momentje kijken waard. Binnen kun je 5000 jaar aan geschiedenis en kunst bekijken: het museum heeft bijna een half miljoen stukken in bezit.

Koop vooraf je toegangsticket online ($30 voor volwassenen, kinderen onder 12 jaar gratis) of boek een rondleiding met gids*.

Adres: 1000 Fifth Avenue, New York, NY 10028

Metropolitan Museum of Art in New York City ©watzijzegt.com

Metropolitan Museum of Art in New York City ©watzijzegt.com

Hier verken je de vele galerijen en tentoonstellingen, van de oude Egyptische collecties tot de hedendaagse kunsttentoonstellingen. Niet te missen zijn de wereldberoemde schilderijen van onze ‘eigen’ meesters Vermeer, Rembrandt en Van Gogh.

De collecties van het Metropolitan Museum zijn enorm. Het museum is zo groot dat je er gerust dagenlang kunt ronddwalen. Ik ben er inmiddels een paar keer geweest en heb nog steeds maar een fractie van de enorme collectie gezien.

Mijn persoonlijke favorieten tot nu toe: de Egyptian Art (Gallery 100-138) en de Europese beelden en schilderijen.

Metropolitan Museum of Art in New York City ©watzijzegt.com Metropolitan Museum of Art in New York City ©watzijzegt.com
Metropolitan Museum of Art in New York City ©watzijzegt.com

Onze ‘eigen’ Van Gogh is ook te bewonderen in het Met ©watzijzegt.com

Vrijdagavond in New York

‘s Avonds ga je op zoek naar een leuk restaurantje in een van de wijken van Midtown. Zoals Hell’s Kitchen (tussen Hudson River en 8th Av), Diamond District (West 47th Str, between 6th and 5th Av) of Garment District (West 42nd Street to West 34th Street and from 9th Avenue to 5th Avenue).

Helemaal bijzonder is natuurlijk een theatervoorstelling in een van de vele theaters op en rond Broadway. Ga bijvoorbeeld naar Theatre Row, een uitgaanswijk van Off Broadway-theaters op 42nd Street in Midtown Manhattan, ten westen van Ninth Avenue.

New York City Guide: alles wat je moet weten voor je (eerste) stedentrip New York

Theaters in New York City

Bezoek een van de vele theaters in New York City ©watzijzegt.com

Zaterdag: Hudson Yards en Chelsea

Vandaag gaan we op pad in Hudson Yards en Chelsea. Hudson Yards is een ultramoderne wijk tenwensten van Midtown Manhattan. Het gebied is vooral bekend vanwege futuristische architectuur en wolkenkrabbers, waaronder de beroemde Vessel-structuur.

Als toerist wil je hierheen vanwege het geweldige uitzicht vanaf het Edge Observation Deck (30 Hudson Yards). Dit is het hoogste openlucht observatieplatform van het westelijk halfrond!

Hudson Yards heeft ook een ruim aanbod van luxe winkels, restaurants en entertainmentopties, waardoor het een levendige bestemming is voor zowel locals als bezoekers.

Bekijk de Hudson Yards Vessel

In het bruisende Hudson Yards is er een buitengewoon en opvallend kunstwerk te bewonderen: de indrukwekkende spiraalvormige trap. Deze interactieve creatie, ontworpen door Thomas Heatherwick en Heatherwick Studio, vormt het centrale punt waar mensen nieuwe perspectieven op de stad en elkaar kunnen ontdekken vanuit verschillende hoogtes en hoeken.

Hudson Yards Vessel

De trap bestaat uit maar liefst 154 ingenieus met elkaar verbonden trappen, met bijna 2.500 individuele treden en 80 tussenplatforms. De verticale klim geeft je mooie uitzichten over de stad en de rivier – maar is helaas (tijdelijk) gesloten voor bezoekers.

Toegang tot de begane grond is wel open voor het publiek: van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en zondag van 11.00 tot 19.00 uur, kun je hier zonder reservering en gratis in.

Wandelen door Hudson River Park en over de High Line

Na je bezoek aan de Vessel wandel je verder over de The High Line Park. Dit unieke stadspark is gebouwd op de restanten van een voormalige goederenspoorlijn. Dat bracht – hoog boven de straten van Manhattan – onder meer vlees naar het Meatpacking District.

Wandelen over The High Line in New York City Wandelen over The High Line in New York City

Het spoorlijnpark heeft verschillende beplante stukken, uiteenlopende kunstinstallaties en een tof uitzicht op de stad. Toeristen en bezoekers kunnen hier wandelen, ontspannen, genieten van groen en kunst en de drukte van de stad even achter zich laten. Al moet je er wel rekening mee houden dat het inmiddels een populaire trekpleister is en je hier vrijwel altijd met anderen rondloopt.

Little Island Park

Nieuw dit keer was mijn bezoekje aan Little Island Park. Dit kunstmatige eilandpark ligt in Hudson River Park aan de westkant van Manhattan. Het is te vinden bij Pier 55, vlakbij de kruising van West Street en West 13th Street.

Little Island Park (Pier) New York ©watzijzegt.comLittle Island Park in New York ©watzijzegt.com

Little Island Park (Pier 55 in Hudson River Park at W 13th St) ©watzijzegt.com

Het stadspark werd ontworpen door Heatherwick Studio, ook bekend van het ontwerp van The Vessel. Het bestaat uit 280 betonnen palen: smal van onder en wijd van boven, waarop het park rust. Het stadspark zelf is niet bijzonder groot maar vanaf de kade ziet het er bijzonder uit!

Geopend tussen 6:00 AM – 12:00 AM.

Chelsea Market

Op een paar minuten lopen van Little Island Park en The High Line vind je het Meatpacking District. Hier wil je in elk geval Chelsea Market bezoeken. Deze voormalige koekjesfabriek beslaat een heel huizenblok en is nu een van de grootste food markets ter wereld. Niet per se goedkoop maar wel een aanrader voor een bezoek.

Het is een levendige foodhal en staat bekend om het diverse aanbod van gerechten, ambachtelijke producten en unieke boetiekjes. Ook in de omgeving is vaak genoeg te doen. Zo stond er tijdens ons bezoek een band keihard te rocken buiten terwijl je bij diverse kraampjes lekker eten kon kopen.

Chelsea Market ©watzijzegt.comChelsea Market

Meer tips voor lang weekend New York

Het Financial District in New York biedt een mix van financiële geschiedenis en modern stadsleven. Hier vind je bijvoorbeeld Wall Street, het beroemde financiële hart van de wereld, en berucht uit films.

Financial District

Enkele bekende bezienswaardigheden in het Financial District zijn onder meer:

  • 9/11 Memorial & Museum: Deze indrukwekkende plek herdenkt de tragische gebeurtenissen van 11 september 2001. Het monument en museum zijn zowel een eerbetoon als een educatieve ervaring die je diep zal raken. Het monument werd officieel geopend op 11 september 2011 en kan door iedereen worden bezocht om te herdenken en te eren.
  • One World Trade Center: Ook wel bekend als de Freedom Tower. Dit imposante gebouw werd gebouwd na de aanslagen van 9/11 en is nu het hoogste in het westelijk halfrond. Hier vind je ook het One World Observatory met een panoramisch uitzicht op de stad.
  • The Battery (voorheen Battery Park): Dit groene stadspark biedt een ontspannende plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht op het Vrijheidsbeeld. Hier stap je ook op de (gratis) Staten Island Ferry en de veerboten naar Ellis Island en het Vrijheidsbeeld.
  • Trinity Church: Dit historische gebouw is een meesterwerk en biedt een bijzondere aanblik tussen alle wolkenkrabbers die er inmiddels om heen zijn gebouwd. De kerk herbergt allerlei historische bezienswaardigheden. Je kunt de kerk bezoeken n onder meer de begraafplaats van Alexander Hamilton bekijken.
  • Charging Bull en Fearless Girl: De Charging Bull verscheen ooit onaangekondigd voor de ingang van de Wall Street Stock Exchange en is sindsdien een bekende trekpleister. Een beetje te bekend waarschijnlijk, want sinds mijn laatste bezoek aan New York is het beeld nu omringd door hekken en staan er lange rijen toeristen die ermee op de foto willen… Sinds 2017 wordt de Charging Bull vergezeld door Fearless Girl, die recht tegenover hem staat en hem onverschrokken uit lijkt te dagen.

Charging Bull in New York City

Bekend maar inmiddels ook ontzettend toeristisch: het beeld Charging Bull is inmiddels afgezet met hekken waardoor aan twee kanten rijen voor een selfie of foto ontstaan.

Chinatown

Chinatown is een levendige en bruisende wijk in het zuiden van Manhattan. Deze wijk is vooral bekend om authentieke Aziatische markten en restaurants, rijke culturele erfgoed en levendige straten vol kleur en activiteit. Hier wil je als toerist heen om echt authentiek te eten en een geweldige mix van culturen te ontdekken.

Chinatown in Manhattan ©watzijzegt.com

Little Italy

Ook Little Italy is een aanrader om te bezoeken. Het wordt begrensd door Tribeca en Soho in het westen, door Chinatown in het zuiden, door de Bowery en Lower East Side in het oosten, en door Nolita in het noorden. Hier vind je (natuurlijk) Italiaanse erfgoed, een scala aan authentieke Italiaanse restaurants, bakkerijen en cafés, waar je kunt genieten van heerlijke pasta, pizza en cannoli.

Little Italy in New York City (via Unsplash)

Zondag: Midtown

Op zondag besluiten we in Midtown te blijven en daar enkele bekende trekpleisters op te zoeken. Midtown Manhattan is een van de drie delen van het eiland Manhattan in New York. Het is het economisch centrum van de stad en is beroemd vanwege de wereldberoemde skyline met prominente wolkenkrabbers.

Zoals het Empire State Building en de Chrysler Building. Die wil je toch even gezien hebben tijdens zo’n eerste bezoek. Vanaf ons hotel aan W 38th St wandelen we via Times Square naar Bryant Park.

Bryant Park

Bryant Park bevindt zich tussen 40th en 42nd Street en Fifth en Sixth Avenue achter het Stephen A. Schwarzman-gebouw van de New York Public Library. Je vindt er van alles, van groen tot cafés en winkels.

Het is een leuke omgeving om middenin een wereldstad in het groen te picknicken, mensen te kijken en deel te nemen aan diverse culturele evenementen. Zo kun je er zomer’s vaak naar concerten, bootcamp of groepsyoga, of zelfs breilessen volgen. Tijdens ons bezoek in november was er een wintermarkt met allerlei kraampjes als onderdeel van Winter Village.

Ga mee op toer dit najaar in New York's Bryant Park

Grand Central Terminal

Vlakbij Bryant park ligt Grand Central Terminal. Dit historische treinstation is niet alleen een belangrijke vervoershub voor de stad en omstreken. Het is ook een architectonisch juweeltje! Bezoekers kunnen de indrukwekkende Main Concourse verkennen, natuurlijk de beroemde bolle klok bewonderen en genieten van de eetgelegenheden in de Grand Central Market.

Grand Central Terminal in Manhattan

New York Luncheonette

Adres: 135 E 50th St

Inmiddels hebben we wel weer trek en besluiten we in de omgeving van Grand Central Station op zoek te gaan naar lunch. We komen terecht bij de New York Luncheonette; een klein zaakje dat tot de nok toe is gevuld met tafeltjes én gasten. Hier kun je terecht voor all day breakfast en natuurlijk koffie.

Zien en doen rond Flatiron Building en Madison Square Park

Na de stevige lunch pakken we de subway vanaf 51st St naar Madison Square Park. Hier vind je onder meer het Flatiron Building, het park zelf en een stukje verderop het Fotografiska Museum NYC (281 Park Ave S) en Gramercy Park.

Dit historische en opvallende driehoekige gebouw is een icoon van de stad. Het is een fotogenieke plek waar bezoekers de architectuur kunnen bewonderen en de levendige sfeer van het Flatiron District kunnen ervaren.

Flatiron Building en Madison Square Park

Het Flatiron Building stond in de steigers tijdens ons bezoek, een veelvoorkomend beeld in New York 

Wie trekt heeft, haalt een hapje bij Eataly NYC Flatiron (200 5th Ave), een levendige foodhall met Italiaanse restaurants en delicatessenzaakjes.

Liefhebbers bezoeken natuurlijk ook de Harry Potter Store (935 Broadway) en The LEGO Store (200 5th Ave) die je hier allebei vindt. Fan als ik ben, vond ik vooral de Harry Potter store een aanrader. Je moet een flinke zak geld (of galjoenen) meenemen om hier wat leuke souvenirs te kopen maar dat terzijde.

Bezoek de Harry Potter Store in New York

We keren terug naar ons hotel om even op te frissen. De avond breng je door in Hell’s Kitchen of het Garment of Theater District, waar je geniet van een hapje en drankje, een theatershow of bezoekje aan een bioscoop.

Of ervaar live-entertainment, sportevenementen en concerten in het beroemde Madison Square Garden (4 Pennsylvania Plaza). Zo bezocht ik hier al eens last-minute een ijshockey wedstrijd.

Maandag

En dan is het alweer tijd voor onze laatste dag in New York. We vertrekken in de middag richting het vliegveld dus ‘s ochtends kunnen we nog even op pad. Ons hotel grenst aan het Garment District dus we lopen hier na ons ontbijt nog doorheen.

Garment District

Het Garment District stond ooit bekend als het epicentrum van de mode-industrie in de Verenigde Staten, met talloze ateliers, showrooms en modebedrijven. Ook nu kun je hier de creatieve energie van ontwerpers en modeprofessionals voelen terwijl je door de straten wandelt en langs sprankelijke etalages van stoffenwinkels en fashion stores loopt.

Bezoek het Museum at Fashion Institute of Technology (FIT) voor een interessant kijkje in in de modegeschiedenis en bijzondere tentoonstellingen. Je vindt het Museum at FIT aan 227 W 27th St.

Macy’s Department Store

Adres: 151 W 34th St., New York, NY 10001

Misschien wel het bekendste warenhuis van New York City en een van de grootste ter wereld: Macy’s Department Store huist in een enorm pand Herald Square in Manhattan. Bezoekers kunnen hier genieten van eindeloos winkelen in de diverse afdelingen, van mode tot cosmetica en huisartikelen. Het is ook beroemd om de jaarlijkse Thanksgiving Day Parade en de prachtige kerstetalages.

Macy's Herald Square in New York City (via Unsplash)Houten roltrap in Macy's Herald Square NYC (via Unsplash)

Of je hier echt met tassen vol naar buiten gaat, weet ik niet. Het is duur en er zijn echt heel veel leukere boetieks en winkeltjes te vinden. Maar een bezoekje aan deze enorme store – en een ritje op een paar van de historische houten (!) roltrappen, hoort wel een beetje bij je NY bezoek.

Eten en drinken in New York

Restaurant tips voor Garment District, Hell’s Kitchen, Theater District en Times Square

Tijdens ons lange weekend New York eten we vooral in de buurt van ons hotel. Er zijn namelijk veel leuke zaakjes en restaurants te vinden in het Garment District en Theater District.

Ontbijt bij Cafe Aroma

Zo ontdekken we naast ons hotel Cafe Aroma (502 9th Ave), een klein familiezaakje waar we koffie en een ontbijtje halen. Op het menu staan warme en koude drankjes, huisgemaakte muffins, breakfast bagels en platters en fruit bowls.

Ontbijt bij Tick Tock Diner

Adres: 481 8th Ave, New York

Tick Tock Diner is een 24/7 restaurant in Manhattan, op de hoek van naast het net zo bekende New Yorker Hotel. 34th Street en 8th Avenue. Het restaurant werd geopend in 1948 en is sindsdien een geliefd ontmoetingspunt voor zowel New Yorkers als toeristen.

Het interieur van het Tick Tock Diner is precies zoals je verwacht van een American diner: compleet met rode en witte booths, glanzende chromen accenten en neonlichten. Okay, het bedienend personeel draagt geen typische outfits uit de jaren vijftig meer. Maar de sfeer is er niet minder om.

Je kunt er zeven dagen per week terecht, van woensdag t/m zondag zelfs het klokje rond!

Breakfast at Tick Tock Diner in NYCAll day food bij Tick Tock Diner in New York

“The Largest Diner in New York City” 

ESSEN food market

Bij Essen haal je fast slow food! Deze food market heeft meerdere vestigingen in Manhattan. Ik haalde een lekkere en gezonde snack bij de vestiging aan 519 8th Ave, om de hoek van ons hotel. Je vindt er van alles: van smoothies, salades en sandwiches tot stir fry en sushi. Net waar je zin in hebt dus!

Five Guys

Ook te vinden in Nederland dus misschien niet je eerste keus. Maar als je zin hebt in dikke cheeseburger, hot dogs, friet en milkshakes dan zit je hier goed. Te vinden op meerdere plekken in Manhattan.

Hot Dog King

Street food is onlosmakelijk met New York. Overal door de stad zie je food trucks die bekende snacks verkopen. Shame on me dat ik tijdens eerdere bezoeken eigenlijk nog nooit gebruik maakte van zo’n food truck! Hoog tijd om daar verandering in te brengen dus.

Voor vertrek keken we de Netflix documentaire Street Food USA. Daarin kwam onder meer de Hog Dog King aan het woord, ofwel Dan Rossi, een veteraan die inmiddels al ruim 10 jaar met zijn hotdogstand voor het Metropolitan Museum of Art staat. Zijn hotdogs zijn beroemd én smakelijk, kan ik je inmiddels vertellen. Een aanrader wanneer je in NY bent!

Hot Dog King uit Street Food: USA

The Hot Dog King is te vinden voor de deur van het Metropolitan Museum

Pizza bij Capizzi

Hell’s Kitchen is een levendige wijk in New York City, gelegen aan de westkant van Manhattan. Deze wijk staat bekend om zijn rijke culturele diversiteit, historische charme en bruisende culinaire scene. Wie zin heeft in ouderwets lekkere Italiaanse pizza’s en gerechten, gaat naar Capizzi (547 9th Ave).

Eten bij Capizzi in Hell's Kitchen, New York

Il Punto Ristorante

Ook bij IL PUNTO Ristorante (507 9th Ave – ilpuntorestaurant.com) eet je heerlijke Italiaanse gerechten, van heerlijke regionale pasta’s tot vis en vleesgerechten. Uiteraard met Italiaanse wijnen, of een cocktail voor de liefhebbers.

Mijn tips voor New York

Dat was het, mijn tips om een heerlijk lang weekend in deze fantastische stad door te brengen! Of je nu voor het eerst komt of terugkeert, er is altijd een nieuw stukje New York om te ontdekken.

Wil je nog meer lezen over wat je wel en niet moet doen in New York City? Lees dan ook deze artikelen die ik al eerder schreef:

Zelf op vakantie naar New York City?

Grijp de kans om je eigen stedentrip NY te maken en de straten van de Big Apple te verkennen.

2 reacties
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen