Heidelberger Schlossbeleuchtung

Romantiek in Duitsland: bezoek de Heidelberger Schlossbeleuchtung

Als er een land is dat bekend staat om haar vele kastelen, is het wel Duitsland. Maar ken jij de Heidelberger Schlossbeleuchtung al? Dit jaarlijkse vuurwerkspektakel is een extra reden voor een bezoek.

Romantiek in Duitsland: bezoek de Heidelberger Schlossbeleuchtung

Menig familievakantie heb ik doorgebracht in Duitsland. Groene natuurparken waar we herten en wilde zwijnen spotten. En kasteelbezoekjes mochten niet ontbreken. Want wist jij al dat je in Duitsland honderden kastelen kunt vinden, van stevige burchten, vervallen ruïnes tot romantische kastelen. Dat maakt het aantrekkelijk voor menig liefhebber om onze Oosterburen te bezoeken.

Het is inmiddels alweer even geleden dat ik voor het laatst een Duits kasteel bezocht maar het staat zeker op mijn wishlist. Naast het beroemde Neuschwanstein – zonder meer bekend bij liefhebbers en Pinterest-fanaten – staat sinds kort ook de kasteelruine van Heidelberg op mijn lijstje om te bezoeken.

Heidelberger Schlossbeleuchtung

Schloss Heidelberg is een van de beroemdste ruïnes in Duitsland en een bekende trekpleister voor de stad Heidelberg. Een goede reden voor de stad om de kasteelruïnes jaarlijks in lichterlaaie te zetten! Niet letterlijk natuurlijk: er worden elke zomer drie vuurwerkfestivals georganiseerd die het kasteel en de lucht erboven verlichten.

De vuurwerkshows vinden hun oorsprong meer dan 400 jaar geleden, toen Friedrich V vuurwerk liet afsteken om zijn bruid Elizabeth Stuart te verwelkomen. De basis voor de latere vuurwerkfestivals was gelegd en een nieuwe traditie ontstond.

Heidelberger SchlossbeleuchtungHeidelberger SchlossbeleuchtungHeidelberger Schlossbeleuchtung

Foto’s door Udo-Filsinger / Heidelberg Marketing

Tijdens de show worden de kasteelruïnes verlicht door rode fakkels, die doen denken aan de verschillende keren dat het kasteel door brand werd getroffen. De laatste brand in 1693, veroorzaakt door het leger van Zonnekoning Louis XIV, lieten het kasteel achter als de nu wereldberoemde ruïnes.

Als de rode fakkels zijn uitgebrand, is het tijd voor het tweede deel van het spektakel en kun je genieten van een indrukwekkende en kleurrijke vuurwerkshow boven de rivier Neckar.

Ook je hart verliezen in Heidelberg?

Heidelberg vormt het hart van de Duitse Romantik en huist onder meer de Ruprecht-Karls-Universität, opgericht in 1386 en daarmee de oudste universiteit van Duitsland. De stad ademt historie en het pittoreske oude centrum van de stad bruist.

Verlies je hart in Heidelberg

Foto door mese.berg (via Shutterstock

Heb je even genoeg van wandelen door de historische straten? Stap dan op een van de door zonne-energie aangestuurde rondvaartboten en maak een tocht over de Neckar voor een andere blik op de stad.

Van april tot oktober kun je gebruik maken van een speciale aanbieding om Heidelberg te verkennen. Boek via Heidelberg Marketing en ontvang het volgende:

  • 1, 2 of 3 overnachtingen met ontbijt in een een- of tweepersoonskamer (comfort of eerste klas)
  • Een HeidelbergCARD waarmee je onder meer gratis gebruik kunt maken van openbaar vervoer, toegang krijgt tot Schloss Heidelberg en tal van leuke kortingen
  • Een gratis rondleiding door de Altstadt
  • Kaartjes voor een rondvaart op de Neckarsonne

Praktische tips voor jouw bezoek aan Heidelberg

Heidelberg is een Stadtkreis in het noordwesten van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, op zo’n 5 uur rijden vanaf Utrecht. De stad telt ruim 150 duizend inwoners.

Schlossbeleuchtung Heidelberg vindt dit jaar nog plaats op 14 juli en 1 september. De vuurwerkshow bekijk je het best rond 22 uur vanaf de oevers van de Neckar en de Philosophenweg. De show begint om 22:15 uur.

Voor meer informatie kun je terecht op www.heidelberg-event.com.

Heb jij Heidelberg en de Heidelberger Schlossbeleuchtung al eens bezocht?

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

Dit wil je wellicht ook lezen
Overal omringd door bergen in Innsbruck

Weekendje weg of stedentrip in november: waar kun je heen?

Wil je er deze herfst nog even lekker tussenuit en zoek je nog een passende bestemming? Deze bestemmingen binnen en buiten Europa bieden gegarandeerd zon (of sneeuw), tal van culinaire festivals en minder toeristen: hier moet je heen voor een stedentrip in november.