5x Duurzame citytrips naar Duitsland: bezoek Freiburg

5x Duurzame citytrips naar Duitsland

In Duitsland liggen natuur en stedelijke flair dichter bij elkaar dan elders. Daarnaast wordt duurzaam toerisme steeds belangrijker, ook bij onze Oosterburen. Laat je inspireren voor jouw volgende groene citytrip met deze vijf duurzame citytrips naar Duitsland.

Duurzaam toerisme: groene stedentrip-bestemmingen in Duitsland

Duurzaam op reis wordt (gelukkig) steeds belangrijker. Onze Oosterburen zijn daar inmiddels al flink mee bezig. Met een zesde plaats in de top 10 van het Sustainable Development Report voor Europese landen mag Duitsland zich pionier noemen in duurzaam toerisme.

In Duitsland liggen natuur en stedelijke flair dichter bij elkaar dan elders. De Duitse steden combineren de voordelen van een grote stad met de mogelijkheid om je onder te dompelen in een groene oase.

5x Duurzame citytrips naar Duitsland

Begin je reis naar Duitsland bijvoorbeeld met een treinrit op basis van 100% groene stroom. Ter plaatse wordt het zelfs nog beter! Wist je bijvoorbeeld dat je Berlijn ook kunt verkennen vanaf de rivier de Spree? Of dat je op sommige daken van parkeergarages in Hamburg moestuinen vindt, die een prachtig uitzicht bieden op de stad? Laat je inspireren voor jouw volgende groene citytrip met deze vijf duurzame stedentrip-bestemmingen in Duitsland.

In Berlijn is een derde van de stad omgetoverd tot een groene zone. Zo kunnen inwoners van de openbare parken genieten alsof ze deel uitmaken van hun eigen huis en tuin. Geen wonder dat Berlijn de titel “Hoofdstad van de Groene Trends” draagt. Meer dan twaalf procent van alle verplaatsingen in Berlijn wordt bovendien per fiets gedaan. En dat op een netwerk van meer dan 1000 kilometer aan fietspaden dat onder andere langs de Berlijnse Muur loopt.

Doen in Berlijn: bekijk in de lente zeker de prachtige Sakurabloesem

Fietsen door Berlijn in het voorjaar (foto door WattedoeninBerlijn.nl)

Hou je niet van fietsen? Wat dacht je ervan om de hoofdstad vanop het water te ontdekken? Met een bootje op zonne-energie, een kano of een stand-up paddle (SUP) leer je Berlijn op een bijzondere manier kennen. En als je een pauze nodig hebt van de grote stad, duik je in geen tijd de natuur in met het 66-merenwandelpad dat Berlijn omringd.

Erfurt: Bloemenstad vol regionale producten

Erfurt is historisch gezien een echte handelsstad. In de Middeleeuwen liep er al een belangrijke Europese handelsroute over de beroemde Krämerbrücke in de oude stad. Vandaag de dag staat diezelfde Krämerbrücke vooral bekend als de langste, met huizen bebouwde brug van Europa en zijn er allerlei kleine galerijtjes en boetieks gevestigd.

Erfurt Krämerbrücke (©Erfurt Tourismus Marketing GmbH door Steven Cozort)

Erfurt Krämerbrücke (©Erfurt Tourismus Marketing GmbH – foto door Steven Cozort)

Je vindt er regionale producten zoals hand-beschilderde keramiek, handgemaakte sieraden en houtsnijwerk, maar ook wijnen uit de nabijgelegen regio Saale-Unstrut.

Duurzame citytrip naar Duitsland: bezoek Erfurt (foto via Unsplash)

Duurzame citytrip naar Duitsland: bezoek Erfurt (foto via Unsplash)

Even rusten na al dat snuisteren? Het stadscentrum telt tal van groene zones die het stadscentrum doorkruisen. Maar liefst 27 van deze zones zijn bezaaid met wilde bloemen die zorgen voor een schitterende kleurenpracht en die Erfurt de bijnaam “Bloemenstad” opleverden.

Freiburg: Milieuvriendelijke studentenstad

Lonely Planet prijst het onderscheidende vermogen van Freiburg door de Duitse stad als #3 te markeren op haar lijst van beste stedentrips voor 2022. Als je door de middeleeuwse en charmante straten van Freiburg slentert, zul je niet meteen beseffen dat je in een van de meest innovatieve en groene steden van Duitsland bent. Deze milieuvriendelijke studentenstad heeft twee keer zoveel fietsen als auto’s en wordt beschouwd als de zonnigste plek in Duitsland.

Duurzame citytrips naar Duitsland: Freiburg is een fietsvriendelijke studentenstad

Duurzame citytrips naar Duitsland: Freiburg is een fietsvriendelijke en zonnige studentenstad 

Met bijna 2.000 zonuren per jaar genereert Freiburg bijna net zoveel zonne-energie als heel Groot-Brittannië! Bovendien zet Freiburg als biologische stad sterk in op regionale en biologische landbouw. Dat kun je zelf ontdekken bij een bezoek aan de wekelijkse markt rond de Münster kathedraal.

Wekelijkse markt in Freiburg (foto via Unsplash)

Wekelijkse markt in Freiburg (foto via Unsplash)

Hamburg: Stadstuinen en urban gardening

Hamburg staat bekend om zijn alternatieve restaurants en tweedehands boetiekjes. Maar heb je al gehoord over de regionale markten? Of over de stadstuin-projecten? Deze kleine groene oases vind je op verschillende plekken en zelfs daken van de stad. Je proeft hier niet alleen van lokaal geteelde groenten en fruit, maar geniet er ook van een 360-graden uitzicht over de havenstad. Extra leuk is dat je op deze plek alle generaties van de lokale bevolking tegenkomt die samen voor de daktuinen zorgen.

Hamburg als duurzame citytrip bestemming (foto via Unsplash)

Havenstad Hamburg wordt steeds populairder en biedt steeds meer groene oases 

Reis duurzaam met de trein naar Duitsland

München: Surfersparadijs in een stadspark

Heb je zin in een plekje om de golven te trotseren? Daarvoor hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen. In München vind je ook een paradijs voor surfers: de Eisbachwelle. Het is een van de grootste stadslocaties ter wereld om aan riviersurfen te doen. De bijzondere surfspot bevindt zich in de Englischer Garten, een enorm stadsparkcomplex met een omvang van maar liefst 640 voetbalvelden.

Groene oases in Munchen (foto via Unsplash)
Reis duurzaam met de trein naar Duitsland

Groene oases de Hofgarten in München (foto via Unsplash)

In het park vind je ook verschillende traditionele biertuinen als MilchHäusl, die biologische Beierse gerechten en lokaal bier serveren. Bovendien heb je vanop de Monopteros-heuvel in het park een spectaculair uitzicht op de toeristische hoogtepunten van München: de Frauenkirche, de Theatinerkirche en het stadhuis.

Meer inspiratie voor citytrips naar Duitsland

Welke van deze groene citytrips naar Duitsland heb jij al eens gemaakt?

1 reactie
  1. Leuk! Hamburg is zéker een groene stad, maar groene daken hebben we hier helaas nog nauwelijks/niet. Het is wel een van de doelen van de stad Gründächer te promoten (campagnes, subsidies, etc.), maar het staat echt nog in de kinderschoenen. Dat gezegd hebbende: Hamburg is absoluut groen, barst van de parken en heeft inderdaad veel urban gardening-projecten (op de grond ;)) – die gaan uiteindelijk vast ook een keer de daken op ;)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen