Monument for a Wullok, Stief Desmet. Foto: Zeyneb Dabbabi

Vier de zomer bij de zuiderburen aan de Belgische kust

Heb jij je zomervakantie al geboekt? Of wacht je nog op die ene last minute waarbij je voor een zacht prijsje kunt gaan vertoeven op een wit strand, met kraakhelder zeewater en palmbomen? Wist je dat je voor een leuke strandvakantie helemaal niet ver weg hoeft? Vier de zomer bij onze Zuiderburen!

Vier de zomer bij de zuiderburen

Wist je dat je voor een leuke strandvakantie helemaal niet ver weg hoeft? Onze zuiderburen hebben namelijk een zo’n 67 km lange kustlijn, met diverse plaatjes waar je heerlijk vakantie kunt vieren! Okay, palmbomen zal je er niet snel vinden, maar wel mooie, schone stranden van (bijna) wit zand, uitgestrekte strandboulevards, gezellige horeca, vakantiehuisjes en volop activiteiten voor als het weer het niet toelaat om te zonnebaden of een duik te nemen in de zee.

Aan de Belgische kust

Ik bezocht de Belgische kust voor Beaufort, de kunsttriënnale aan zee. Dit is een driejaarlijks kunstproject, waarbij er monumenten en kunstwerken worden ontworpen die iets met zee en het kustlandschap te maken hebben. Dit jaar zijn er tot en met 30 september 19 werken te zien in 9 kustgemeentes.

Alle werken zijn gewoon gratis toegankelijk, wat het een laagdrempelig project maakt dat heel goed met de omgeving interacteert. In deze fotoreportage neem ik jullie mee naar een aantal plaatsen én het werk dat daar nu te zien is!

Knokke-Heist

Te zien in Knokke: Beach Castle, Jean-Francois Fourtou. Foto: Zeyneb Dabbabi

Beach Castle, Jean-Francois Fourtou. Foto: Zeyneb Dabbabi

Beach Castle is een ode aan de strandcabines van Knokke-Heist, die elk jaar weer aan de kust worden geplaatst, nadat de eerste zonnestralen weer verschijnen. Knokke-Heist wordt ook wel klein Monaco genoemd, en staat bekend om haar inwoners en bezoekers met een dikke portemonnee. Ook op het gebied van winkelen en gastronomie kun je hier veel luxe verwachten.

Lees meer over wat je kunt beleven in Knokke-Heist.

Koksijde

Op het gezellige Gemeenteplein in Koksijde staat deze stoute eksterdroom. Ik ben er op een zonnige vrijdagochtend en kan wel blijven kijken naar de weerspiegeling van de blauwe lucht in het metaal. Op het plein staat op dat moment ook een markt, waar de lokale bewoners allerlei handgemaakte hebbedingetjes verkopen. De sfeer is vriendelijk en gemoedelijk.

Het stadhuis staat ook aan deze plein. Het is een groot, open, glazen gebouw. Je mag er zo naar binnen lopen om de architectuur te bewonderen of voor (gratis) toeristische informatie.

Als je vanuit het Gemeenteplein richting strand wandelt, is even stoppen voor lunch of diner bij Julia Oyster & Fishbar een aanrader! Tip: neem de befaamde garnalenkroketjes als voorgerecht. Smullen gegarandeerd! Vergeet niet van tevoren te reserveren.

Julia Fish & Oysterbar in Koksijde. Foto: Zeyneb Dabbabi

Julia Fish & Oysterbar. Foto: Zeyneb Dabbabi

Lees meer over wat te doen in Koksijde

Oostende

Oostende, daar weten jullie als lezers van Wat Zij Zegt natuurlijk meer over dan ik! Hier wandelde ik over de Westelijke Strekdam om Monument for a Wullok van dichtbij én van binnen te bekijken en sliep ik in het kleurrijke boetiekhotel Leopold Hotel Ostend.

Monument for a Wullok, Stief Desmet. Foto: Zeyneb Dabbabi

Monument for a Wullok, Stief Desmet. Foto: Zeyneb Dabbabi

Oostende bevat een mooie mix van stad, strand en cultuur, waardoor het in alle seizoenen een leuke bestemming is.

Lees meer over zomers Oostende én winters Oostende >>

Leopold Hotel Ostend. Foto: Zeyneb Dabbabi

Leopold Hotel Ostend. Foto: Zeyneb Dabbabi

Nieuwpoort

Nieuwpoort is een kleine, maar fijne badplaats met een gezellig centrum en winkelboulevard. Tijdens het doorkruisen van Nieuwpoort, valt me op dat er minder hoogbouw is dan in de andere plaatsen. Fijn voor het oog!

Eén van de leukste dingen aan het kunstwerk van Nieuwpoort, is dat het tijdens vloed deels onder water staat. Indrukwekkend en fotogeniek!

Verblijven in Nieuwpoort? Ontdek hier de bekendste adresjes.

De Panne

Helemaal aan de zuidkust, vlakbij de grens met Frankrijk, tref je deze kolossale sculpturen. Ik vind persoonlijk dat De Panne het mooiste stuk strand heeft van de hele kustlijn. Hier is het zand echt zó fijn en licht van kleur, dat je bijna verbaasd bent geen palmbomen te zien. Geen wonder dat dit dan ook een trekpleister is voor zeilers en surfers.

De Drie Wijsneuzen van De Panne, Jos de Gruyter & Harald Thys. Foto: Zeyneb Dabbabi

De Drie Wijsneuzen van De Panne, Jos de Gruyter & Harald Thys. Foto: Zeyneb Dabbabi

Ook een golfje breken, of gewoon heerlijk uitwaaien en genieten van een brede strand? Lees hier meer over wat De Panne je biedt.

Vier de zomer aan de Belgische kust

Niet één bestemming, maar de hele kust zien? Doen! Deze 67 km zijn prima te bereizen op de fiets, te voet, met de auto of met de kusttram. Stippel je route uit via www.westtour.be en boek verblijf en transport via www.dekust.be. Vanuit Nederland rijd je zelf of boek je een comfortabele treinreis via NS International.

Meer informatie over de Kunsttriënnale aan zee vind je op www.beaufort2018.be. De werken zijn nog tot 30 september 2018 te zien.

Vier jij ook de zomer bij de zuiderburen? Veel plezier!

1 reactie

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Zes misverstanden over New York City

Zes misvattingen over New York City

New York City is duur, druk en smerig. Slechts drie van de vele meningen over New York City. Terecht? Wat mij betreft niet! Zes veelgehoorde misvattingen over New York City en…