Vier de zomer bij de zuiderburen aan de Belgische kust

Vier de zomer bij de zuiderburen aan de Belgische kust

Wist je dat je voor een leuke strandvakantie helemaal niet ver weg hoeft? Vier de zomer aan de Belgische kust. En maak kennis met bijzondere kunst in de leukste badplaatsen van België!

Vier de zomer aan de kust van België

Door Zeyneb Dabbabi

Heb jij je zomervakantie al geboekt? Of wacht je nog op die ene last minute waarbij je voor een zacht prijsje kunt gaan vertoeven op een wit strand, met kraakhelder zeewater en palmbomen?

Wist je dat je voor een leuke strandvakantie helemaal niet ver weg hoeft? Onze zuiderburen hebben namelijk een lange kustlijn van 67 kilometer, met diverse badplaatsen waar je heerlijk vakantie kunt vieren!

Palmbomen zal je er niet snel vinden, maar wel mooie, schone stranden van (bijna) wit zand, uitgestrekte boulevards, gezellige horeca, vakantiehuisjes en volop activiteiten voor als het weer het niet toelaat om te zonnebaden of een duik te nemen in de zee.

Zomer aan de Belgische kust

Ik bezocht de Belgische kust voor Beaufort, de kunsttriënnale aan zee. Dit is een driejaarlijks kunstproject, waarbij er monumenten en kunstwerken worden ontworpen die iets met zee en het kustlandschap te maken hebben. Dit jaar zijn er tot en met 30 september 19 werken te zien in 9 kustgemeentes.

Alle werken zijn gewoon gratis toegankelijk, wat het een laagdrempelig project maakt dat heel goed in de omgeving past. In deze fotoreportage neem ik jullie mee naar een aantal plaatsen én het werk dat daar nu te zien is!

Knokke-Heist: Klein Monaco in aan de Belgische kust

Knokke-Heist is de meest noordelijke gemeente aan de Belgische Kust. De badplaats wordt ook wel klein Monaco genoemd en staat bekend om haar inwoners en bezoekers met een dikke portemonnee. Ook op het gebied van winkelen en gastronomie kun je hier veel luxe verwachten.

Te zien in Knokke: Beach Castle, Jean-Francois Fourtou. Foto: Zeyneb Dabbabi

Beach Castle, Jean-Francois Fourtou. Foto: Zeyneb Dabbabi

Beach Castle is een ode aan de strandcabines van Knokke-Heist, die elk jaar weer aan de kust worden geplaatst, nadat de eerste zonnestralen weer verschijnen.

Door heel Knokke-Heist zijn meer dan 30 kunstwerken te vinden, van standbeelden in de straten tot bijzondere kunst langs het strand.

Lees meer over wat je kunt beleven in Knokke-Heist.

Koksijde

Op het gezellige Gemeenteplein in Koksijde staat deze stoute eksterdroom: een enorm kunstwerk van Ryan Gander. Het kunstwerk draagt de passende naam Really Shiny Things That Don’t Really Mean Anything (2018). Ik ben er op een zonnige vrijdagochtend en kan wel blijven kijken naar de weerspiegeling van de blauwe lucht in het metaal.

Op het plein staat op dat moment ook een markt, waar de lokale bewoners allerlei handgemaakte hebbedingetjes verkopen. De sfeer is vriendelijk en gemoedelijk. Het stadhuis staat ook aan deze plein. Het is een groot, open, glazen gebouw. Je mag er zo naar binnen lopen om de architectuur te bewonderen of voor (gratis) toeristische informatie.

Garnalenkroketjes

Als je vanuit het Gemeenteplein richting strand wandelt, is even stoppen voor lunch of diner bij Julia Oyster & Fishbar een aanrader! Tip: neem de befaamde garnalenkroketjes als voorgerecht. Smullen gegarandeerd! Vergeet niet van tevoren te reserveren.

Julia Fish & Oysterbar in Koksijde. Foto: Zeyneb Dabbabi

Heerlijk lunchen en dineren bij Julia Fish & Oysterbar in Koksijde (Foto: Zeyneb Dabbabi)

Lees meer over wat te doen in Koksijde

Oostende

Oostende, daar weten jullie als lezers van Wat Zij Zegt natuurlijk meer over dan ik! Hier wandelde ik over de Westelijke Strekdam om Monument for a Wullok van dichtbij én van binnen te bekijken en sliep ik in het kleurrijke boetiekhotel Leopold Hotel Ostend. Oostende bevat een mooie mix van stad, strand en cultuur, waardoor het in alle seizoenen een leuke bestemming is.

Lees meer over zomers Oostende én winters Oostende >>

Monument for a Wullok, Stief Desmet. Foto: Zeyneb DabbabiLeopold Hotel Ostend. Foto: Zeyneb Dabbabi

Bovenste foto: Monument for a Wullok, Stief Desmet. Onder: Leopold Hotel Ostend (Foto’s door Zeyneb Dabbabi)

Nieuwpoort: gezellige badplaats

Nieuwpoort is een kleine, maar fijne badplaats met een gezellig centrum en winkelboulevard. Tijdens het doorkruisen van Nieuwpoort, valt me op dat er minder hoogbouw is dan in de andere plaatsen. Fijn voor het oog!

Eén van de leukste dingen aan het kunstwerk van Nieuwpoort, is dat het tijdens vloed deels onder water staat. Indrukwekkend en fotogeniek!

Verblijven in Nieuwpoort? Ontdek hier de bekendste adresjes.

De Panne: mooiste strand aan de Belgische kust?

Helemaal aan de zuidkust, vlakbij de grens met Frankrijk, tref je deze kolossale sculpturen. Ik vind persoonlijk dat De Panne het mooiste stuk strand heeft van de hele kustlijn. Hier is het zand echt zó fijn en licht van kleur, dat je bijna verbaasd bent geen palmbomen te zien. Geen wonder dat dit dan ook een trekpleister is voor zeilers en surfers.

De Drie Wijsneuzen van De Panne, Jos de Gruyter & Harald Thys. Foto: Zeyneb Dabbabi

De Drie Wijsneuzen van De Panne, Jos de Gruyter & Harald Thys (Foto’s door Zeyneb Dabbabi)

Ook een golfje breken, of gewoon heerlijk uitwaaien en genieten van een brede strand? Lees hier meer over wat De Panne je biedt.

Vier de zomer aan de Belgische kust

Niet één bestemming, maar de hele kust zien? Doen! Deze 67 kilometer zijn prima te bereizen op de fiets, te voet, met de auto of met de kusttram. Stippel je route uit en boek verblijf en transport via www.dekust.be. Vanuit Nederland rijd je zelf of boek je een comfortabele treinreis via NS International.

Meer informatie over de Kunsttriënnale aan zee vind je op www.beaufort21.be. 

Vier jij ook de zomer bij de zuiderburen? Veel plezier!

1 reactie

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen