Sprookjes, cultuur en geschiedenis: bezoek jij het Duitse Kassel deze zomer?

Sprookjes, cultuur en geschiedenis: bezoek jij het Duitse Kassel deze zomer?

In het ‘hart van Duitsland’ ligt Kassel, cultureel middelpunt van de deelstaat Hessen. Ooit thuis voor de gebroeders Grimm, is Kassel dankzij haar sprookjesachtige geschiedenis en rijke cultuur nu een perfecte bestemming voor stedentrippers.

Kassel stedentrip: Beleef en vier de zomer in Kassel

De gemiddelde stedentripper zoekt een stad die alles heeft: culturele en culinaire hoogstandjes, een stukje geschiedenis en genoeg groen om even te kunnen ontsnappen aan de stadse drukte. Het Duitse Kassel is zo’n stad waar je precies deze dingen perfect kunt combineren.

Bakermat van enkele bladzijden uit de Duitse geschiedenis

In geen enkele andere plaats woonden de gebroeders Grimm zo lang als in Kassel. De wereldberoemde broers schreven talloze sprookjes – wie kent Doornroosje, Roodkapje en Sneeuwwitje niet – maar schreven veel meer dan dat.

Zo werkten ze hun leven lang aan hun ‘Deutsches Wörterbuch’ (afgekort tot DWB of simpelweg de Grimm): een Duitstalig woordenboek met als doelstelling het verzamelen van zoveel mogelijk woorden en de herkomst daarvan.

In geen enkele andere plaats woonden de gebroeders Grimm zo lang als in Kassel

Maak kennis met de Grimm broers tijdens een Kassel stedentrip (foto door m.wolf, via Shutterstock)

Het leven en de werken van de Gebroeders Grimm staan centraal in GRIMMWELT (dinsdag t/m zondag geopend), een multi-mediaal en interactief museum om meer achter de verhalen en sprookjes te ontdekken. Ook wordt jaarlijks het Brüder Grimm Festival georganiseerd.

Wat mag je niet missen in Kassel

 • Kassel is de op-drie-na groenste stad van Duitsland met meer dan 60 procent van het stadsoppervlak bedekt door groen. Bezoek stadspark Karlsaue en de Orangerie, gebouwd door de landgraven van Hesse.
 • Duitsland en kastelen zijn niet van elkaar los te denken. In Kassel hoef je er niet eens de stad voor uit: Schloss Schönfeld ligt middenin de stad en wordt omringd door het gelijknamige stadspark, waar je ook voor een hapje en drankje terecht kunt.

 • Als erkende spa-stad kun je ook voor wellness terecht in Kassel: laat je onderdompelen en ontspan in één van de vele spa’s in stadsdeel Bad Wilhelmshöhe.
 • Wandel door Bergpark Wilhelmshöhe naar het Herculesmonument. Het Bergpark staat sinds 2013 op de Werelderfgoedlijst, onder meer dankzij de indrukwekkende Waterspelen: unieke watervallen die van het standbeeld van Hercules boven in het park naar beneden kletteren tot aan de 50 meter hoge fontein bij de parkingang. De Wasserspiele zijn tussen mei en oktober twee keer per week te bewonderen.

 • Bioscoop en sterrenkijken komen samen tijdens de openluchtbioscoop bij Dock 4, te bezoeken tot 2 september 2018.
 • Geniet van zwoele zomeravonden aan de rivier de Fulda in Kulturzelt Kassel (bij de kabelbrug) van 12 juli – 25 augustus 2018.
 • Proef de lokale culinaire specialiteiten in het compacte stadscentrum van Kassel – en vergeet de Kaffee und Kuche niet!
 • Eens in de vijf jaar is Kassel het toneel voor documenta, één van Europa’s grootste kunstevenementen, en al sinds 1955 de belangrijkste tentoonstelling van actuele beeldende kunst in de wereld. De tentoonstelling duurt precies 100 dagen en strekt zich meestal uit over de hele stad. Voor de volgende documenta moet je helaas nog even geduld hebben; de meest recente editie vond plaats in 2017.

Kassel stedentrip // Sprookjes, cultuur en geschiedenis: bezoek jij het Duitse Kassel deze zomer?

Foto door Crisp0022, via Shutterstock

Praktische tips voor jouw stedentrip naar Kassel

Kassel telt bijna 200.000 inwoners en vormt het economische en culturele hart van de regio Hessen. Vanaf Utrecht rijd je in krap 4 uur naar het Duitse Kassel; met de trein ben je een uur of 5 onderweg.

Wil jij ook een Kassel stedentrip maken? Via WowKassel vind en boek je de beste deals voor overnachtingen, musea en andere uitstapjes in en rond de stad.

Heb jij Kassel al eens bezocht?

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

6 reacties
 1. Dit lijkt mij een hele leuke regio om te bezoeken, ben er nog nooit geweest. Gaat er deze zomer niet meer van komrn,maar wie weet volgend jaar!

 2. Ik moest even opzoeken waar Kassel precies lag. :) Mooie, sfeervolle stad. 4 Uur rijden valt eigenlijk ook best mee. Leuke optie voor een lang weekend weg!

 3. Zo leuk! Ik ging vroeger met mijn ouders altijd op vakantie (in de buurt van) Kassel dus dit is echt jeugdsentiment voor mij. Het hercules monument hebben we ook vaak bezocht, dat is echt prachtig.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen