Mooiste stadjes Toscane: Bezoek Florence

Verliefd op Toscane: dit zijn de mooiste stadjes in Toscane

Ben jij ook zo’n fan van middeleeuwse stadjes tussen glooiende heuvels, heerlijk eten en de lekkerste wijnen? Dan is de Italiaanse regio Toscane echt iets voor jou. Hier vind je de mooiste stadjes om ultiem te genieten van het Italiaanse dolce vita. Weten waar je heen moet? Dit zijn de mooiste stadjes in Toscane!

De mooiste stadjes in Toscane

Ik kan het niet anders verwoorden: ik hou van Toscane. Toen ik er voor het eerst kwam, werd ik op slag verliefd op deze prachtige Italiaanse regio. Uren slenteren door prachtige stadjes met een rijke geschiedenis, de hele dag door smullen van goddelijke maaltijden, goede wijn en koffie. Je kunt me haast niet gelukkiger maken en ik zou op elk moment weer een rondreis door Toscane willen maken.

Ontdek de mooiste steden in Toscane

Ben jij van plan om Toscane te bezoeken? Dit zijn de mooiste stadjes van Toscane!

Florence

Renaissancestad Florence in al haar glorie bewonderen vanaf de Santa Maria del Fiore, ofwel de Duomo van Firenze. Uitkijken over het water terwijl je tussen de verkopers op Ponte Vecchio loopt. Bijzondere kunst en geschiedenis opsnuiven in een van de indrukwekkende musea. Florence is een stad die je niet mag overslaan.

De bekende Duomo van Florence

De laatste jaren wordt de stad steeds populairder en kun je over hoofden lopen. Jammer, toch wil je deze stad echt wel een of twee dagen bezoeken.

Er is meer dan genoeg te doen in Florence: bezoek de Basilica di Santa Maria del Fiore (ook bekend als de Duomo) en bekijk kunst in Palazzo degli Uffizi. Een bezoek aan de markt van Florence – bekend als Mercato di San Lorenzo – voor de nodige souvenirs (en Italiaanse lederwaren!). De markt loopt rond Mercato Centrale: een overdekte markthal waar je flink kunt inslaan op lokale lekkernijen of direct aan tafel kunt in het eetgedeelte op de eerste verdieping.

Ook Palazzo Vecchio en Ponte Vecchio zijn een must om te bekijken en bezoeken.

Piazzale Michelangelo, Florence, Italy

Net iets buiten het centrum – vanaf Piazzale Michelangelo – heb je prachtig uitzicht en iets meer rust

Siena

Slenteren door Siena over het achthoekige plein en de prachtige kathedraal bewonderen. Een heerlijke bezigheid in Siena, dat door veel mensen als mooiste stad van Toscane wordt gezien. De middeleeuwse stad – gesticht door de Etrusken en later groot geworden door de Romeinen – ligt op een heuvel met prachtig uitzicht.

Mooiste stadjes in Toscane: Siena in Italie

Siena wordt gedomineerd door het silhouet van de Duomo, die je dwalend door de smalle straatjes haast nooit uit het oog verliest.

Twee keer per jaar staat het stadje op z’n kop door de beroemde Palio middenin de stad, op het Piazza del Campo. Deze beroemde paardenrace tussen de contrade (buurten) van de stad is een bijzonder evenement en zorgt voor dagenlange festiviteiten in voorbereiding op het daadwerkelijke spektakel.

San Gimignano

Na de grote toeristenstroom door de idyllische straten van San Gimignano wandelen en de vele torens van het stadje bewonderen. ‘s Ochtends vroeg uit het raam van je appartementje kijken en onverwacht een weids uitzicht voor je neus krijgen. Dezelfde ochtend genieten van de prachtige omgeving terwijl de kerkklokken op de achtergrond luiden.

Of met een fles wijn, lokale kaas, vers brood en aardbeien een hele middag van de zon genieten in een van de akkertjes net buiten de stadsmuren. Ik heb bijzondere herinneringen aan mijn bezoek aan San Gimignano.

Mooiste stadjes Toscane: idyllisch San Gimignano

De veertien middeleeuwse torens die nog overeind staan, zorgen voor een typische skyline. De torens werden gebouwd ter verdediging van aanvallen van buitenaf. Rijke families konden zo hun macht en bevoorrechte positie laten zien. De hoogste toren van San Gimignano, de Torre Grossa in Piazza del Duomo, is geopend voor bezoekers. Dankzij de 218 treden naar de 54-meter hoge top heb je direct je beweging voor de dag gehad!

San Gimignano in Toscane

Idyllisch San Gimignano in de ochtend

Lucca

Uitkijken over de rode dakpannen van Lucca, terwijl je tussen de bomen op de Torre Guinigi, ook wel de tree topped tower van Lucca, staat. Het is een uitkijkpunt om niet over te slaan, al kun je er ook voor kiezen om een van de andere torens te beklimmen en daardoor juist uitzicht op de bekende torenbomen te hebben!

Mooiste stadjes Toscane: Lucca (foto via Shutterstock)

De bekende tree topped tower in Lucca (foto via Shutterstock)

Het middeleeuwse centrum van Lucca is nagenoeg autovrij, heerlijk om rond te wandelen dus. Ook bijzonder: een wandeling over de oude stadsmuren, waar we vanaf onze kamer in een oud klooster direct op uitkeken.

Montepulciano

Montepulciano is een stad in Toscane, dicht bij de grens met Umbrië. Het ligt tussen Pienza en Chiusi en is een stad vol historie en culinaire verrassingen. Hier vind je prachtige woningen en gebouwen die de rijkdom van de 14e en 15e eeuwse nobele families goed laten zien.

Ook in de 16e eeuw werden, dankzij de bekende Italiaanse Medici familie, tal van schitterende gebouwen neergezet in Montepulciano. Twee grote stadspoorten – Porta al Prato en de Porta delle Farin – vormen de toegang tot het centrum.

Mooiste stadjes Toscane: bezoek Montepulciano

Rondom de oude stadsmuren en bastions wordt Montepulciano doorkruist door een grote lange en brede straat Corso. Piazza Grande, het centrale plein dat bewaakt wordt door een leeuw en een griffioen, wordt omringd door de Duomo, het Palazzo Comunale, de Palazzo Tarugi en het Palazzo Contucci.

Pisa

Pisa is niet alleen de moeite vanwege die bekende scheve toren. Het is weliswaar dé trekpleister van de stad, je kunt er prima een middagje rond wandelen en de rest van het centrum bekijken. De Kathedraal van Pisa is ook een bezoek waard.

En als je geen zin meer hebt in kijken naar historische gebouwen, kun je je eindeloos vermaken met kijken naar toeristen en hun poseer-clichés!

Bezoek Pisa, een van de mooiste stadjes in Toscane Lekker poseren bij de Scheve Toren van Pisa (foto via Unsplash)

Lekker poseren bij de Scheve Toren van Pisa (foto via Unsplash)

Volterra

Volterra ligt prachtig op een heuvel in de Cecina vallei. Dit middeleeuwse dorp werd gesticht dor de Etrusken en Romeinen; hun invloeden zijn overal terug te zien. Vooral het Teatro Romano – het oude amfitheater – heeft de tand des tijds goed doorstaan en wil je zeker even zien. Net als de oude stadsmuur die op sommige plekken haast 10 meter hoog is, kun je niet missen.

Mooiste stadjes Toscane: bezoek Volterra (foto via Shutterstock)

De mooiste stadjes in Toscane: bezoek het middeleeuwse Volterra (foto via Shutterstock)

Je ziet, meer dan genoeg prachtige dorpen en stadjes in Toscane om te bezoeken dus.

Zelf op vakantie naar Toscane?

Vind voordelige vliegtickets naar Italië of boek een autovakantie naar Toscane. Of boek een verblijf in heerlijk Toscane met Eliza was here, voor unieke accommodaties.

Van Florence tot Volterra: dit zijn de mooiste stadjes in Toscane

Liever naar het zuiden van Italië? Dit zijn de mooiste stadjes van Puglia!

Wat vind jij de mooiste dorpen en steden in Toscane?

4 reacties
  1. Great inspiration! I will save this for my Florence-trip :-) I think I definitely need to go to some other city close by, Lucca seems like a good choice!

  2. Toscane, maar eigenlijk heel Italië, heeft al heel lang mijn hart gestolen. Ik heb, ook in Tosane, een aantal jaar gewoond. En ik moest lang turen naar je vijfde foto. Die heuvels, dat dak, de mist….het was precies mijn uitzicht. Toen ik geitenyoghurt, pruimen op siroop uit de tuin en andere eigen baksels voorzette, aan toeristen die er ook hun hart verloren, of ophaalden. Sicilië is, nu ik er geweest ben, mijn favoriet, maar Toscane blijft altijd prachtig.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen