Mag dit mee? Zo weet je welke souvenirs de grens over mogen

Mag dit mee? Zo weet je welke souvenirs de grens over mogen

Schelpen uit Caraïbisch Nederland, exotisch fruit uit Thailand of waterpijptabak uit Turkije. Weet jij zo uit je hoofd of je deze souvenirs eigenlijk wel mee terug mag nemen naar Nederland als je vakantie erop zit?

Zo weet je welke souvenirs de grens over mogen

Schelpen die je mee wil nemen vanaf het strand. Die lekkere kaas waar je elke avond zo van smulde. Iedereen heeft weleens overwogen souvenirs mee terug te nemen vanaf een vakantiebestemming. Wat je echter niet moet vergeten, zijn de invoerregels die voor landen buiten de EU behoorlijk strenger zijn.

De Nederlandse douane krijgt in de zomermaanden veel vragen over wat je wel of niet mag invoeren in Nederland. Vooral in de zomermaanden is een duidelijke piek van het aantal vragen en vooral foto’s die zij ontvangen met de vraag ‘mag dit mee?’.

Enkele veel gestelde vragen en antwoorden over douaneregels buiten de EU én de antwoorden:

Mag ik koraal en schelpen meenemen?

Koraal is beschermd en mag nooit mee terug naar huis! Voor sommige schelpen, zoals karkoschelpen, geldt een maximum van drie stuks. Dit geldt dan weer niet vanuit Caribisch Nederland: daar geldt een uitvoerverbod voor karkoschelpen.

– Uit een recente peiling onder 400 Nederlanders blijkt dat ongeveer een op de vijf Nederlanders (17,1%) niet op de hoogte is van de restrictie voor karkoschelpen.

Mag dit mee? Zo weet je welke souvenirs de grens over mogen

 

Hoeveel alcohol en tabaksproducten mag ik meenemen zonder belasting te betalen?

Reizigers mogen 16 liter bier en 4 liter niet-mousserende wijn meenemen. Daarnaast is 2 liter likeurwijn of 1 liter sterke drank toegestaan. Wat betreft tabaksproducten mag je 200 sigaretten of 50 sigaren of 100 cigarillo’s of 250 gram waterpijptabak meenemen. Bij combinaties gelden aangepaste hoeveelheden.

– Bijna de helft (48,3%) van de gepeilde Nederlanders weet niet wat het maximum aantal sigaretten is dat mee mag zonder belasting te betalen.

Mag ik maaltijden meenemen?

Dit hangt sterk af van de maaltijd. Zuivelproducten en vlees mogen nooit mee vanuit landen die niet binnen de EU vallen. Het maakt niet uit of deze rauw, bereid of gedroogd zijn. Je Franse kaas is dus geen probleem, die lokale kaas uit San Marino (hoewel volledig ingesloten door EU-land Italië) mag helaas niet mee.

Ook gelden er regels voor bepaalde soorten vis en kruiden en moet je dus opletten wat je mee neemt.

– 79,4% van de ondervraagde Nederlanders is zich niet bewust dat er soms regels gelden voor gedroogde kruiden. Dat baklava gewoon mee mag weet 34,7% van de ondervraagden.

 

Mag ik planten of stekjes meenemen?

Leuk voor thuis, kun je denken bij het zien van die prachtige beplanting naast je vakantiehuisje. Zomaar mee naar huis nemen is echter een slecht idee. Voor planten, zaden en stekjes geldt dat deze alleen mee mogen met een speciaal certificaat, uitgeven op de vakantiebestemming.

– Iets minder van de helft van de ondervraagde Nederlanders weet dat bloemen of plantenzaadjes voor in eigen tuin (44,4%) of ginseng (48,1%) niet zomaar mee mogen.

Neem je een souvenir voor me mee?

Bijna een kwart van de reizigers (23,8%) is weleens gevraagd een souvenir of specifiek product voor iemand anders mee naar Nederland te nemen. Bij twijfels over aankopen tijdens toekomstige vakanties zegt 67,5% van de Nederlanders de regels te gaan checken bij de Douane.

Hoe kun je nu zelf checken welke souvenirs je mee mag nemen naar huis?

Met de gratis Douane Reizen App kun je per bestemming bekijken wat de invoerregels zijn. De Douane Reizen App is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Daarnaast kun je op Douane.nl terecht voor meer informatie. Liever persoonlijk (online) advies? Dan kun je je vraag ook delen met de douane via Facebook of Twitter en #magditmee.

Mag dit mee? Zo weet je welke souvenirs de grens over mogen

Check jij vooraf welke souvenirs je wel of niet mee mag nemen vanuit je vakantiebestemming?

Over de peiling: De peiling van 14 tot en met 18 juni 2019 uitgevoerd door Factsnapp in opdracht van de Douane. Aan de peiling namen 404 respondenten deel vanaf 16 jaar.

2 reacties
  1. Dit artikel had ik 3 jaar geleden hadden moeten lezen. Voordat ik in de problemen kwam in Mexico (Cancun) omdat ik 2 karkoschelpen en een zakje zaden mee wilde nemen.

    Zeer aan te raden om je daar in te verdiepen voor je je vlucht terug pakt.

  2. Handig artikel! Tot nu toe alleen nog maar binnen Europa op vakantie geweest en op het vliegveld in Krakau zelfs van de douane te horen gekregen dat onze koffer nog veel voller konden inpakken met eten. Wij natuurlijk balen, dus dat weten we voor een volgende keer. Maar meestal gaan we met de auto op vakantie.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen

REISINSPIRATIE: Wat ik leerde van reizen

Regelmatig blog ik hier over reizen die ik heb gemaakt of graag nog zou willen maken. Vaak bijzondere ervaringen die ik een leven lang met me mee zal dragen, net…