Millennials reizen liever dan dat ze een huis of auto kopen en vinden enthousiaste reacties van vrienden op vakantiefoto’s net zo belangrijk als de – zo authentiek mogelijke – reiservaring zelf. Aldus het ‘Millennial Traveller Report’ dat verscheen na onderzoek van Expedia en Future Foundation.
Millennials, authentiek reizen en likes
Met reizen als belangrijk onderdeel van ons leven en de economie is het niet gek dat hier geregeld onderzoek naar wordt gedaan. Zo liet reisorganisatie Expedia eerder dit jaar onderzoek uitvoeren naar reistrends en het reisgedrag van de millennials, de generatie die geboren is tussen begin jaren tachtig en de early zero’s en waar ik me – en met mij vele anderen – met een geboortedatum in november 1980 ook toe reken.
Maar waarom vinden ‘wij millennials’ reizen zo belangrijk? Dit zijn de opvallendste trends uit het Millennial Traveller Report.
Millennial Traveller Report
Digital natives willen boven alles op reis
Reizen wordt onder deze ‘digital native’-generatie belangrijker geacht dan het bezit van een eigen huis en auto. We investeren liever in een mooie reis dan in het kopen van een huis, auto of zelfs in een bruiloft. We zijn liever steeds bezig met de volgende reismogelijkheid, want ervaringen zijn belangrijker dan eigendom. Wellicht omdat we zijn opgegroeid met internet en social media en daardoor een grotere verbondenheid voelen met de rest van de wereld dan andere generaties.
“Millennials hebben een enorm verlangen om hun leven te verrijken met reizen. Ze zijn op zoek naar sociale bevestiging en raadplegen veel bronnen om tot hun ultieme droomreis te komen.” René Nieuwmans, Head of Commercial Benelux bij Expedia
Bucket list & social media
Een trend onder de millennials is het maken van een ‘travel bucket list’. Wanneer het op kiezen van een reisbestemming aankomt, blijkt social media in vergelijking met andere generaties een invloedrijke bron: 42% van de ondervraagden raadpleegt social media voor inspiratie en informatie over te kiezen bestemmingen.
Daarnaast hebben nabije contacten als vrienden & familie, andere consumenten (review sites, travel blogs) en experts (reisorganisaties) een belangrijke rol in het beslissingsproces. Gemiddeld worden er 3,7 bronnen geraadpleegd voordat er een reis wordt geboekt; meer dan bij iedere andere generatie.
Herkenbaar wat mij betreft: zo vraag ik mijn Twitter netwerk geregeld om tips voor hotels of steden en speur ik bij collega-bloggers op hun blog naar hun reiservaringen en tips.
Millennial Traveller Report: veel bronnen raadplegen om je ultieme droomreis te bewerkstelligen
Delen van reiservaringen op social media blijkt voor ruim de helft van de ondervraagden ook belangrijk: 56% deelt foto’s of video’s op een van hun social media kanalen tijdens de reis. Iets waar ik me zeker in herken: de afgelopen jaren deelde ik veelvuldig reiskiekjes op mijn Instagram account.
Authentieke reiservaringen
Twee op de drie millennials willen vooral authentieke reiservaringen, al is dat niet veel anders dan bij andere generaties. De definitie van authentiek reizen is echter wel wat anders: naast nieuwe dingen ontdekken en contact maken met locals is de ‘deelbaarheid’ van hun reis belangrijk. Eén op de drie millennials geeft aan dat vrienden die enthousiast reageren op hun vakantiefoto’s net zo belangrijk zijn als de authentieke reiservaring zelf, in vergelijking met 24 procent onder andere generaties.
Daarnaast zouden millennials een aversie hebben tegen risico’s die aan het reizen verbonden zijn. En dan gaat het niet alleen om fysieke risico’s. Hoewel ze graag nieuwe bestemmingen ontdekken, willen ze vooraf graag weten of het wel echt de moeite is of wat ze beter kunnen laten wanneer ze er zijn. Alles om maar zo min mogelijk risico te lopen dat de reis tegenvalt of geld wordt verspild.
Veiligheid blijft wel belangrijk: 59% van de ondervraagden is bewust bezig met eigen veiligheid tijdens de reis, een van de redenen waarom vaak veel bronnen geraadpleegd worden voordat er een reiskeuze wordt gemaakt.
Reisgezelschap
Waar de generaties voor ons veelal met partners en/of gezin op vakantie gaan, kiest een millennial vaak voor andere of zelfs geen reisgenoten.
Van de ondervraagden ging 61% tijdens hun laatste vakantie op pad met hun ouders, vrienden of solo. Een flinke tegenstelling met de 33% van de niet-millennials, waarvan 61% juist met partner op vakantie gaat.
Solo-reizen betekent vaak binnen no time nieuwe vrienden maken
Persoonlijk reisaanbod in ruil voor persoonlijke informatie
Uit het onderzoek van Expedia blijkt verder dat de gemiddelde millennial bereid is persoonlijke informatie te delen in ruil voor een gepersonaliseerd aanbod. Zevenenzeventig procent ziet hier waarde in, in vergelijking met 64 procent onder de niet-millennials.
Bovendien is 45 procent bereid persoonlijke data te delen met reisagenten voor speciale aanbieden en kortingen. Om een authentieke reiservaring te krijgen, wenst 80 procent een service die aanbevelingen doet op basis van budget en persoonlijke voorkeuren.
Technologie maakt reizen makkelijker
Deze generatie gelooft stellig dat technologie reizen gemakkelijker maakt. Zo is zestig procent geïnteresseerd in reizen met wearables om bijvoorbeeld notificaties tijdens de reis te ontvangen. Daarnaast zou 68 procent gebruik maken van een slimme reiskoffer die te traceren is met een smartphone.
Om nieuwe reisbestemmingen te ontdekken wil 50% van de onderzochte millennial-generatie Virtual Reality gebruiken om alvast rond te kunnen kijken op het aanstaande vakantieadres. Eén op de 3 ondervraagden maakt vaak last-minute vakantieplannen, vaak naar aanleiding van gesprekken en foto’s van vrienden of zelfs hashtags op Instagram.
Technologische reisgadgets en handige reisapps zijn dus zeer gewenst. Zeker met dat laatste ben ik het roerend eens.
Reisapps kunnen onderweg ook handig zijn. Foto via d8nn / Shutterstock.com
Millennial Traveller Report
Eigenzinnige authentieke reizen, gepersonaliseerde aanbiedingen en vooral veel input van onze directe en online omgeving voor, tijdens en na een reis: de belangrijkste reistrends onder millennials.
Waarom we zo op anderen vertrouwen wanneer het op reizen en kiezen van een bestemming aankomt? Misschien wel omdat onze generatie sowieso te maken heeft met keuzes en keuzestress: we hebben simpelweg zoveel mogelijkheden en zoveel keuzes te maken in ons dagelijks leven dat een beetje hulp en ervaring van onze medemens bijna onvermijdbaar is.
Meer weten?
Het onderzoek is uitgevoerd door Future Foundation in opdracht van Expedia, één van ‘s werelds grootste full-service online reisbureaus. De studie werd in maart 2016 uitgevoerd onder 8.000 consumenten tussen 16 – 64 jaar oud in acht landen.
De volledige onderzoeksresultaten zijn te vinden in het ‘Millennial Traveller Report’.
5 comments
Interessant onderzoek! Ik herken me er in die mate in dat ik reizen ook ontzettend belangrijk vind; het is uitgave nummer 1 (naast vaste lasten e.d.). Maar ik koop net zo lief een huis, aangezien dat voor mij en mijn vriend goedkoper is dan huren met die lage rentes ;-)
Ook helemaal niet vreemd lijkt me. Hou je toch ook weer meer geld over om op reis te kunnen :D
Wat een leuk en interessant artikel. Hoewel ik absoluut onder de generatie val (1987), herken ik me er niet helemaal in. Ok, ik heb wel een bucketlist en deel natuurlijk alles over mijn reizen op mijn site, maar mijn reispartners zijn mijn vriend of (bij stedentrips) mijn moeder haha. En die authentieke reiservaringen, ach ik doe wat ik leuk vind en ik reis af naar plekjes die me mooi lijken. Denk dat dat uiteindelijke het belangrijkst is, doen wat goed voelt :-)
Helemaal mee eens! Heb ik zelfs weleens getipt in een post die ik schreef over mijn geleerde lessen door reizen: reizen is óók doen waar jij je goed bij voelt. Ik heb tot nu toe ook ‘pas’ een keer een lange soloreis gemaakt, ging een paar keer met m’n vader op reis en maakte mijn laatste reizen met collega’s of mede-bloggers. Niks mis mee volgens mij :)
Leuk artikel en zo interessant ;-)
Comments are closed.