Doen in Barneveld: bezoek Landgoed Schaffelaar en de oranjerie

Doen in Barneveld en omgeving: van plukken tot proeven

Barneveld ligt in de Gelderse Vallei, aan de rand van de Veluwe, waar het wordt omringd door bos en hei. Gemeente Barneveld telt negen pittoreske dorpen met elk hun eigen charme en karakter. Dit kun je doen in Barneveld en omgeving!

5x Wat te doen in Barneveld en omgeving

Wie regelmatig de Veluwe bezoekt, is het zonder twijfel met me eens. Prachtige natuur, pittoreske dorpjes en heerlijk tot rust komen. Het is dan ook niet voor niets dat hier elk jaar weer veel mensen vakantie vieren.

Kippendorp Barneveld, in het hart van de Bible Belt. Dat is toch wel hoe Barneveld bij de meeste mensen bekend staat. Ook bij mij en hoewel het op krap een half uurtje rijden van mijn Gelderse woonplaats ligt, kwam ik er nog nooit. Tot ik onlangs werd uitgenodigd om eens kennis te maken met Barneveld en omgeving.

Ontdek Barneveld en omgeving

Gemeente Barneveld bestaat uit maar liefst negen dorpen: naast Barneveld zelf behoren ook de dorpskernen Garderen, De Glind, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Stroe, Terschuur, Voorthuizen en Zwartebroek tot gemeente Barneveld.

Het imago van het kip en het ei wil Barneveld zeker niet ontkrachten. Dat er niets te beleven is wel. Ik ging op klein avontuur en ontdekte een paar prachtige plekken in Barneveld en omgeving.

1. Landgoed Schaffelaar en Restaurant Oranjerie (Barneveld)

Een heus landgoed met daarop prachtige gebouwen vlakbij het centrum van Barneveld: je waant je even terug in het verleden. Rijdend over de Stationsweg vang je al een glimp op van de fotogenieke oranjerie op. Eenmaal geparkeerd weet je niet waar je eerst moet kijken: naar het statige Huis Schaffelaar, de gerestaureerde oranjerie of de lange met bomen omlijste oprijlaan die je verder het landgoed opbrengt.

Het landgoed valt onder beheer van Geldersch Landschap & Kasteelen. Al in de zestiende eeuw zou er een kasteel op het landgoed hebben gestaan. Het huidige Huis Schaffelaar dateert uit 1852 en hoort top-100 monumenten van ons land. Tegenwoordig kun je er terecht voor onder meer feesten en bruiloften.

De oranjerie en omringende tuin werden zo’n 10 jaar geleden gerestaureerd. Eigenaar en chef-kok Erik Hendriksen zwaait er de scepter en maakt heerlijke gerechten met lokale, ambachtelijke producten.

Adres: Stationsweg 6, 3771 VH Barneveld

Restaurant De Oranjerie vind je op landgoed De Schaffelaar in Barneveld, midden op de Veluwe.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door WATZIJZEGT.COM | BLOG (@watzijzegt) op

2. Pluktuin voor jou (Voorthuizen)

Pluktuinen worden steeds populairder. De ideale plek voor iedereen die graag een mooie bos bloemen of geurige kruiden plukt maar zelf geen tuin heeft. Van tuintjes bij particulieren tot uitgestrekte velden bij de boer, er zijn steeds meer plekken waar jij je eigen bosje bij elkaar kunt plukken.

In Voorthuizen vind je Pluktuin voor jou, waar je naast mooie bloemen en heerlijk fruit ook kunt relaxen van de groene theetuin in de boomgaard. Tegen een klein prijsje pluk  je hier verrukkelijk rood fruit, sappige appels en peren of een kleurrijk veldboeket (er zijn meer dan 50 verschillende soorten dahlia’s).

Adres: Rijksweg 67, 3781 LT Voorthuizen

Doen in Barneveld: Pluktuin Voor jou VoorthuizenDoen in Barneveld: Pluktuin Voor jou Voorthuizen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Later als ik groot ben, wil ik ook een tuin. En dan het liefst een met véél bloemen! Tot die tijd zwijmel ik weg bij tuinen zoals @pluktuinvoorjou in Voorthuizen waar ik gisteren kennis mee maakte. Vanaf woensdag kun je hier weer terecht voor je eigen geplukte bos en vers fruit & kruiden. Ik geloof dat ik komend weekend weer wat te doen heb! 🌼🍐🍎⁠⠀ ∙⠀⁠⠀ ∙⠀⁠⠀ ∙⠀⁠⠀ ∙⠀⁠⠀ ∙⠀⁠⠀ #welkomteruginNL ⁠⠀ #gobarneveld ⁠⠀ @welkomteruginNL ⁠⠀ ——————⁠⠀ #ThisisHolland #ig_discover_holland #ig_holland #igersholland #super_holland #gelderslandschap #holland_photolovers #igholland #visitholland⁠ #catch_holland #nederlandismooi #mooiholland #geldersestreken #heelholland_fotografeert #netherlands🇳🇱 #vakantieineigenland #pluktuin #geldersestreken #watzijzegtcom

Een bericht gedeeld door NATASJA | WAT ZIJ ZEGT | BLOG (@natasjadb) op

3. Gasterij ‘t Hilletje (Kootwijk)

Omgeven door bossen en zandverstuivingen ligt het kleine dorpje Kootwijk, met nog geen 300 inwoners. Het dorpje ligt op vele wandel- en fietsroutes en is onder toeristen dan ook een geliefde stop. En grote kans dat je die stop maakt bij Gasterij ‘t Hilletje, middenin Kootwijk. Van oorsprong traditioneel en een tikje nostalgisch zet eigenaar Thom Morsink hier sinds 2017 vooral veel verse seizoens- en streekproducten op de kaart.

Wie het dorpsleven langer wil opsnuiven, kan ook overnachten bij gasterij ‘t Hilletje in Kootwijk.

Adres: De Brink 5, 3775 KP Kootwijk

Wat te doen in Barneveld: lunchen bij Gasterij ’t Hilletje in KootwijkBezoek de Brink in Kootwijk - wat te doen in Barneveld en omgeving

Pittoresk Kootwijk op de Veluwe

4. Over het kip & het ei: Nederlands Pluimvee Museum (Barneveld)

Of de kip of het ei er nu eerder was, het blijft een eeuwige discussie. Het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld zal je geen antwoord geven op de vraag; je leert er wel alles over pluimvee (voornamelijk kippen), wat de cijfercode op elk ei betekent en hoe een ei eigenlijk gelegd wordt. Stap even terug in het verleden en ontdek hoe Barneveld een grote rol speelde op de Nederlandse eiermarkt.

Adres: Hessenweg 2A, 3771 RB Barneveld

5. ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn (Garderen)

Het jaarlijkse Zandsculpturenfestijn in Garderen is deze zomer weer te bezichtigen. Tijdens deze editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd: het thema van dit jaar is ‘75 Jaar Bevrijding’. Belangrijke veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog zijn nagebootst in zand, zoals de ‘Slag om Arnhem’ en D-Day.

Voor wat afwisseling of verfrissing tussendoor kun je ook terecht bij De Beeldentuin of lunchroom De Rozentuin. Let op: het festijn is alleen te bezoeken met een vooraf gekocht ticket.

’t Veluws Zandsculpturen festijn in GarderenDoen in Barneveld en omgeving: van plukken tot proeven

Wat zijn jouw favoriete plekken op de Veluwe?

Dit wil je wellicht ook lezen