3 voor de hand liggende selfcare tips (die je te weinig toepast)

3 voor de hand liggende selfcare tips (die je te weinig toepast)

De winter kan een uitdagend seizoen zijn. Koud, grijs en donker en daardoor niet altijd even goed voor je mentale gezondheid. Een goed moment om je weer even te herinneren aan een paar voor de hand liggende selfcare tips.

Voor de hand liggende selfcare tips (die je toch te weinig toepast)

Nu we al bijna een jaar met een ongekende wereldwijde pandemie kampen en ons dagelijkse leven daardoor veranderd is, blijft het belang van selfcare alleen maar groeien. Persoonlijk merk ik vooral de afgelopen weken dat ik vaak futloos en ongemotiveerd ben. Logisch na een lange winter waarin we naast het thuiswerken weinig konden; geen horeca of sportschool, weinig familie en vrienden op bezoek en voor velen een stuk minder beweging.

Ben jij de laatste tijd ook (corona)moe en futloos en kun je wel wat meer (positieve) energie gebruiken? Herinner jezelf dan weer eens aan deze selfcare tips en pas wat vaker toe.

Friendly reminder: selfcare tips

1. Ga naar buiten

Hoewel ik tijdens het weekje strenge winter afgelopen maand regelmatig ‘s ochtends vroeg naar buiten rende om de zonsopkomst boven de ondergelopen, bevroren uiterwaarden te fotograferen, bewoog ik een stuk minder dan de weken ervoor. Strenge vorst en kou zorgde ervoor dat ik na twintig minuten buiten snel weer naar binnen ging om de rest van de dag warm op de bank te blijven.

Elke dag een wandeling maken is bewezen goed voor je lijf én hoofd (bron). Frisse lucht en zonnestralen opsnuiven helpt mij altijd om me even los te maken van stress of zorgen. Door een wandeling worden je hart en spieren aan het werk gezet en kan je brein soms zelfs profiteren van meer bloedtoevoer. Goed idee om dagelijks de deur uit te wandelen dus!

2. Leg je telefoon vaker weg

Het is bijna gênant hoeveel tijd ik doorbreng op mijn telefoon. Gedachteloos scrollen door nieuws- en social media apps en voor ik het weet, ben ik ineens een uur verder. En dat terwijl ik er niet eens echt blij van word. Zelfs de eigen sociale bubbels die ik op mijn sociale tijdlijnen heb gecreëerd, veranderen langzaam in een stroom van negatieve berichten waar iedereen over elkaar heen valt om te (ver)oordelen en zeuren. En niet alleen door anderen: ik betrap mezelf er ook op Twitter vooral nog voor ‘gedoe’ te gebruiken wanneer iets tegenzit of niet gaat zoals ik graag wil.

Deze apps gebruik ik dagelijks

Eindeloos scrollen op je telefoon

Wanneer ik een app als Twitter open, raakte ik de laatste maanden soms direct gestrest. De idyllische plaatjes op Instagram zijn het tegenovergestelde en vormen een schril contrast met mijn dagelijkse leven dat zich tegenwoordig vooral thuis op de bank plaats vindt. En of ik even wegdroom bij dat soort berichten? Niet echt. Het is alleen maar een bevestiging van wat er nu niet kan (en wat ik zelf eerlijk gezegd ook niet echt wil promoten).

De simpelste oplossing? Leg je telefoon vaker weg! Soms makkelijker gezegd dan gedaan, want ik ben een van die mensen die de hele dag gedachteloos naar haar mobiel grijpt en eindeloos door feeds scrolt, celebrity gossip leest of een spelletje speelt. Af en toe niks mis mee maar echt ontspannen doet het ook niet. Steeds vaker probeer ik mijn telefoon gewoon te laten liggen en juist offline iets te gaan doen.

Is je telefoon wegleggen geen optie? Zet dan in elk geval je notificaties uit. Dat scheelt waarschijnlijk al een heleboel triggers wanneer er weer iets piept of blinkt terwijl je net even ergens anders mee bezig bent.

3. Wees wat minder streng en juist liever voor jezelf

Ben jij ook zo iemand die zichzelf regelmatig bekritiseert wanneer iets niet direct goed gaat? Grote kans dat je jezelf hierdoor alleen maar slechter voelt, terwijl dit juist hét moment is wat liever voor jezelf te zijn. Veel mensen leggen de lat voor zichzelf veel hoger dan voor anderen. Er is niks mis met jezelf uitdagen; tenzij het je juist negatief beïnvloed en je vooral gefrustreerd raakt.

Zeker in deze tijd is het belangrijk om niet teveel druk op jezelf te leggen. We zitten al een jaar in een situatie die veel van ons vraagt. Thuiswerken, thuisblijven, soms zelfs thuis lesgeven terwijl je werkt. En dat terwijl onze gebruikelijke sociale activiteiten en uitlaatkleppen maar mondjesmaat kunnen nu horeca, sportscholen en culturele plekken al maanden dicht zijn.

3 voor de hand liggende selfcare tips (die je te weinig toepast)

Zelf worstel ik de afgelopen weken weer wat meer met de situatie waar we in zitten. Het is makkelijk om het weg te wuiven ‘want we hebben werk, vast inkomen, een fijn appartement’ dus weinig stress. Toch vind ik het niet altijd makkelijk: ik werk al bijna een jaar grotendeels thuis, beweeg veel minder, kwam kilo’s aan en mis het onbezorgde, gezellige samenzijn met vrienden en familie.

En ik ben vast niet de enige die daar last van heeft. Heel cliché besloot ik op 1 januari weer een poging te wagen die overtollige kilo’s kwijt te raken. Dat ging de eerste maand goed, maar afgelopen maand bleef het getal op de weegschaal steken. En hoewel ik daar behoorlijk van kan balen, straf ik mezelf niet door nog minder te gaan eten of zelfs op te geven.

Zolang sporten lastig blijft omdat ik niet de sportschool in kan (en thuissporten voor mij gewoon niet werkt) en ik in het weekend ook weleens een wijntje wil drinken met wat snacks, gaat het gewoon niet sneller.

Als ik elke dag maar even in beweging kom (hallo tip 1) en regelmatig gezondere keuzes maak qua eetpatroon, ben ik alsnog goed bezig en gun ik mezelf meer tijd om af te vallen. Met het thuiswerken, zorgen voor motivatie en focus en dagelijkse beslommeringen als het huishouden en bedenken wat er nu weer op tafel moet komen, is het soms al druk genoeg.

Selfcare tijdens een crisis

Natuurlijk is selfcare voor iedereen anders, zeker tijdens een crisis. Of het voor jou nu betekent dat je vaker op tijd naar bed gaat, langer onder de douche staat of in bad ligt of jezelf juist eens opdoft in plaats van in je huispak achter de laptop kruipt. Wees in elk geval niet te streng voor jezelf en gun jezelf ook af en toe een off-day. Focus op kleine dingen die je wel in de hand hebt en het ‘nu’. Kijk waar jij energie van krijgt en steek daar meer energie in. Als je maar aan jezelf denkt!

Welke selfcare tips probeer jij regelmatig toe te passen?

♥ 

Dit wil je wellicht ook lezen