Natasja (door LauraVL // Perfect Portret)

Waarom je best liever voor jezelf mag zijn (+7 tips)

Ben jij ook zo iemand die zichzelf regelmatig bekritiseert en de lat een stuk hoger voor jezelf legt dan voor anderen? Grote kans dat je jezelf hierdoor alleen maar slechter voelt, terwijl dit juist hét moment is wat liever voor jezelf te zijn.

Waarom je best liever voor jezelf mag zijn

Hoe vaak gebeurt het dat je een slechte dag hebt waarop alles misloopt en je jezelf afstraft door maar door te blijven gaan? Jezelf veroordeelt wanneer je een fout maakt en in je hoofd maar blijft herhalen hoe je het had kunnen voorkomen. Terwijl je voor een ander in dezelfde situatie waarschijnlijk vooral begripvolle woorden en een knuffel kunt opbrengen.

Strenger voor onszelf

Ik schreef al eerder over waarom we voor onszelf vaak zoveel strenger zijn dan voor anderen. Het is ook makkelijker om de lat voor jezelf hoger te leggen en enorme eisen te stellen aan je prestaties en doen en laten. Een baan, vriendschappen of een gezin onderhouden en nog leuke dingen voor jezelf doen ook, terwijl er maar 24 uur in een dag zitten.

Als gevolg worstelen veel mensen met het gevoel van een al dan niet geslaagd leven, constant druk zijn en vooral niks missen (hallo fear of missing out). En in plaats van te luisteren naar eigen intuïtie en gevoel, staan ‘normaal’ doen en jezelf wegcijferen om anderen tevreden te houden op de eerste plaats.

Liever voor jezelf zijn: Waarom zijn we voor onszelf toch zoveel strenger dan voor een ander?

Waarom zijn we voor onszelf toch zoveel strenger dan voor een ander? Geven we een ander bij een slechte dag een knuffel en spreken we bemoedigende woorden wanneer iets mis gaat, en zijn we tegelijkertijd boos op onszelf wanneer we in diezelfde situatie zitten? En is het prima wanneer een ander een fout maakt maar een enorme faal wanneer je zelf iets niet voor elkaar krijgt?

Toch mag je best wat liever zijn voor jezelf in plaats van jezelf altijd maar van alles kwalijk te blijven te nemen. Daar bereik je weinig meer mee dan frustraties en een rotgevoel terwijl het niets veranderd aan een situatie die zich al heeft voorgedaan.

Waarom het okay is om liever voor jezelf te zijn (en zo doe je dat)

Ben jij ook zo streng voor jezelf? Neem deze tips voor meer zelfcompassie eens door en maak het jezelf zo wat gemakkelijker.

1. Accepteer dat je weleens fouten maakt en het soms minder goed gaat

Iedereen maakt fouten! Er is niemand die alles de eerste keer meteen perfect doet. Dingen niet perfect doen horen erbij, of het nu gaat om gedrag, antwoorden of beslissingen.

Besef dat een fout maken geen waardeoordeel is over wie jij bent en wat je kunt. Het is een gevolg van je eigen handelen en kan weliswaar ongewenst zijn, je kunt er wel van leren en er een volgende keer anders mee omgaan. En soms gaan dingen gaan gewoon mis zonder dat je er veel aan kunt doen.

Wees niet bang om dingen verkeerd te doen en don’t beat yourself up wanneer je een keer de mist in gaat. Accepteer je fout, leer ervan en laat los. Je zult er in de toekomst ongetwijfeld nog meer maken, want hallo, zijn we niet allemaal menselijk?

2. Vergelijk jezelf niet steeds met anderen

In onze huidige maatschappij lijkt het soms alsof iedereen om ons heen een geweldig leven leidt vol geluk, liefde, successen en een perfecte Instagram feed. Toch is dat vaak ook schone schijn. Achter elk perfect plaatje gaat een echt persoon schuil, die ook weleens een rotdag, imperfecties of slechte eigenschappen heeft.

Dat prachtige portret is misschien wel de 100e selfie die iemand maakte en mede te danken aan handige tools als Instagram filters of zelfs Photoshop. Dat iemand vlak ervoor misschien wel huilend op de bank zat, kun je aan de hand van zo’n foto vaak niet zien.

Natasja (Foto door LauraVL / Perfect Portret)

Het is nu eenmaal makkelijker om alleen de leuke dingen te delen en die baalmomenten te verbergen voor de buitenwereld. Daarnaast weet je ook vaak niet wat een ander doormaakt of heeft doorstaan om iets te bereiken. Vergelijk jezelf dus niet teveel met anderen en kijk naar wat je zelf doet en kunt.

3. Verander eens van perspectief

Zoals ik al schreef, zijn veel mensen nogal geneigd zichzelf een stuk strenger te benaderen dan een ander. Probeer het de volgende keer eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Wat zou je tegen een vriendin zeggen wanneer ze in jouw situatie zit? Waarom zou je tegenover jezelf niet ook meelevend en begripvol zijn?

4. Accepteer complimenten

Ik ben de eerste om toe te geven dat een compliment in ontvangst nemen best lastig is. ‘Oh, het was niets’, is snel gezegd. Toch ben je het waard om gewoon een compliment te krijgen en daar trots op te zijn. Je geeft zelf toch ook weleens een gemeend compliment aan een ander?

Door zoiets weg te wuiven, maak je jezelf minder waardevol en daar is geen reden voor. Sterker nog: je zou eigenlijk jezelf vaker een compliment moeten geven omdat je iets hebt gedaan of bereikt!

Natasja (door LauraVL // Perfect Portret)

5. Zeg vaker nee

Nee zeggen lijkt zo makkelijk en toch hebben veel mensen er moeite mee. Omdat je denkt dat je ja ‘moet’ zeggen, iemand niet wil teleurstellen of simpelweg je eigen grenzen niet in de gaten houdt. Toch is het goed om voor ogen te houden dat je niet per se nee tegen een persoon zegt, meer tegen een uitnodiging of opdracht. En elke nee tegen een ander betekent een ja tegen jezelf.

Zeg dus eens vaker nee. Tegen uitnodigingen en klussen, tegen negatieve invloeden of maatschappelijke overtuigingen (je hoeft niet per se slank en perfect te zijn). Je zult zien dat je daardoor vaker ja kunt zeggen tegen dingen waar je wel gelukkig van wordt.

6. Snoer je inner-criticus vaker de mond

Onze inner-criticus kennen we allemaal. Dat kleine, zeurende stemmetje in je achterhoofd dat de kop opsteekt zodra er iets mis gaat. Nooit te beroerd om te oordelen en jezelf neer te halen. Hoog tijd om die innerlijke criticus vaker de mond te snoeren! Want waarom zou je die kritische stem niet een beetje tegengas geven?

Zie die kritische stem vooral los van jezelf en besef dat je niet hoeft te luisteren naar die stem. Je luistert ook niet naar elke willekeurige voorbijganger op straat of trol op Twitter die maar wat roept. Geef je inner-criticus desnoods een naam en gezicht, om meer onderscheid te maken tussen je positieve (en meer realistische) gedachten en je strenge criticus. Zo wordt het ook makkelijker om een pleidooi voor jezelf te houden, in plaats van jezelf alleen maar af te kraken.

7. Geloof in en accepteer jezelf

Zo simpel en zo belangrijk: geloof in jezelf. Ga er vanuit dat je genoeg kwaliteiten bezit om ergens een succes van te maken of er weer bovenop te komen als iets misloopt. Accepteer jezelf, met al je sterke én minder sterke eigenschappen. Soms gaat het goed, soms niet. Soms heb je gelijk, soms niet.

In jezelf geloven is niet arrogant en jezelf accepteren betekent niet dat je je neerlegt bij falen. Het helpt je eerder om de weg vrij te maken naar nieuwe dingen en zaken die je wel in de hand hebt.

quote What ever you do, don’t congratulate yourself too much or berate yourself either;
your choices are half chance, so are everybody else’s. ~ Mary Schmich

Waarom je best liever voor jezelf mag zijn

Heb jij ook weleens last van een inner-criticus? En hoe ben jij liever voor jezelf?

5 reacties
  1. Voor mijn werk vulde ik vanochtend een persoonlijkheidstest in, waar ik niet blij van werd. De afgelopen jaren ben ik op persoonlijk vlak, voor mijn gevoel, nadelig veranderd. Maar goed, ik probeer het positief om te keren. Ik weet waar ik sta en welke kant ik op wil, dus dan komt er toch ook iets positiefs uit zo’n test. Het kan alleen maar beter worden. :)

    1. Zou ik ook zeker zo proberen te zien! Zulke testen zijn ook niet alleszeggend of -bepalend natuurlijk. Weten wat je wil is volgens mij veel waardevoller! ♥

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen