Wat te doen in Gouda: bezoek de Kaasmarkt

Ontdek wat te doen in Gouda deze herfst (herfstvakantie tips)

Van (fairtrade) shoppen in de historische Goudse winkelstraatjes, tot een hap nemen uit de enige echte Goudse punselie. Gouda heeft veel leuks voor je in petto deze herfstvakantie. Daarom een paar (h)eerlijke herfstvakantietips!

Wat te doen in Gouda deze herfst

Mijn wortels liggen in de Randstad en hoewel ik tegenwoordig vooral in het oosten van het land bivakkeer, blijft er ook in Zuid-Holland nog genoeg te ontdekken. In Gouda bijvoorbeeld, dat echt meer te bieden heeft dan alleen kaas.

Een middag kunst snuiven en Gouda’s creatieve kant leren kennen? In een knus café herfstbier met kaas proeven? Of terug naar de knotsgekke middeleeuwen en de tijd van Erasmus en Lof der Zotheid? Ontdek dit herfstseizoen de verrassend veelzijdige kanten van historisch Gouda met deze highlights: dit wil je doen in Gouda deze herfst.

Ontdek Gouda dit najaar met deze herfstvakantie tips

Zotte Zaterdag: Terug naar het leven in 1511

Zotte Zaterdag belooft ook dit jaar weer een groots middeleeuws festivalavontuur te worden. Op 22 oktober zetten troubadours, kwakzalvers en pestdokters de stad weer op z’n kop. Om je terug te katapulteren naar Gouda uit het jaar 1511 toen kaashandelaren, bierbrouwers en Lof der Zotheid, het baanbrekende boek van de geleerde Erasmus, de toon zetten.

Het programma zit boordevol leuks. Zo zijn er middeleeuwse dansen, is er overal zot vermaeck op straat, kun je zien hoe kaas wordt gemaakt bij de Gouda Cheese Experience en staat de leuke Steegjeswandeling op het programma. Achter De Goudse Waag wacht een middeleeuwse foodmarket en bij mooi weer vaart het Caesbootje door de grachten.

Workshops: Plateelschilderen en stroopwafels bakken

De herfst is het seizoen bij uitstek om iets nieuws te leren en binnen creatief aan de slag te gaan. In Gouda, stad van vele ambachten, ben je hiervoor op de juiste plek.

Wie graag schildert op doek kan terecht bij Galerie De Hollandsche Maagd (Oosthaven 28) en de fijne kneepjes van bonbons maken leer je bij Olala Chocola (Zeugstraat 4). Tot slot mag dé Goudse lekkernij in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken: bij Berg’s Bakery (Lange Groenendaal 32) bak je iedere donderdagmiddag je eigen stroopwafel!

Kunst kijken in Museum Gouda

En dan is het tijd voor kunst en cultuur in Museum Gouda. Voor een middag uit de kunst ga je naar Museum Gouda, de schatkamer van de stad. De nieuwe expositie Flower Power met de mooiste florale decors uit de Gouds plateelcollectie past helemaal bij de herfst, het seizoen van verandering en kleur.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Museum Gouda (@museum_gouda)

Duik de Goudse hofjes in

Gouda heeft een prachtige binnenstad, inclusief steegjes en hofjes waar je doorheen kunt dwalen. De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek dan ook meer dan waard. Ga zelf op pad of wandel mee met een van de stadsgidsen van het Goudse Gidsen Gilde.

Vroesentuin in Gouda (Foto ©VVV Gouda)

Vroesentuin in Gouda (Foto ©VVV Gouda)

Struin door sfeervolle Goudse Straatjes

Gouda deze herfst op eigen houtje ontdekken? Zet dan de gratis xplre Gouda app op je telefoon. Met bijzondere wandelroutes, stadse struin-tips en de nieuwe winkelroute ‘Beleef de Goudse Straatjes’.

De historische binnenstad trakteert je op een keur aan winkelstraatjes met authentieke winkels. Zo voert de route langs de Goudse Brocanterie, Olala Chocola, het Gouds Kaashuis en miniwarenhuis Heb ik Via. Daarnaast krijg je fijne koffie- en lunchtips, want trek krijg je natuurlijk van zo’n ontdekkingstocht.

Ook leuk voor wie kinderen heeft: Koop een speurtocht bij VVV Gouda in de Goudse Waag op de Markt en ontdek de stad te voet. Via hofjes en middeleeuwse steegjes beland je op de Markt met het beroemde Stadhuis en de Sint-Janskerk.

Hofje van Cinq in Gouda (Foto ©VVV Gouda)

Hofje van Cinq in Gouda (Foto ©VVV Gouda)

Eten en drinken in Gouda: de lekkerste proeverijen

Als fijnproever kun je in Gouda je hart ophalen. En, het allerbeste dat de stad van kaas, bier en stroopwafels heeft te bieden, komt samen in Goudse proeverijen.

Geniet van de kaas van Gouda

De beroemde Gouda Kaasmarkt begint weer in april volgend jaar. Toch kun je tot die tijd prima genieten van Goudse kaas. Ga bijvoorbeeld langs bij het Goudse Waag, kaas- en ambachtenmuseum. Dit authentieke pand werd in 1668 ontworpen door architect Pieter Post.

Waar vroeger de kazen werden gewogen, vind je tegenwoordig een museum waar je alles te weten kunt komen over over de geschiedenis van kaas, de producten die hier werden gewogen en verhandeld en hoe kaas gemaakt wordt.

Op het menu van De Goudse Waag – museum, winkel en proeflokaal ineen – staan meerdere kaasproeverijen, bijvoorbeeld in combinatie met bier, wijnen en zelfs met koffie. Super leuk als stop tijdens een dagje Gouda.

Bezoek Gouda deze herfst: Gouda Kaasmarkt (Foto ©VVV Gouda)Gouda Kaasmarkt (Foto ©VVV Gouda)

De beroemde Kaasmarkt in Gouda (Foto’s ©VVV Gouda)

Naast het museum zijn er talloze kaaswinkels en kaashuizen waar je je eigen voorraad Goudse kaas kunt inslaan. ‘t Kaaswinkeltje (Lange Tiendeweg 30, 2801 KH Gouda) staat bekend om de lekkerste Goudse boerenkaas en mag je niet overslaan!

't Kaaswinkeltje in Gouda (Foto ©VVV Gouda)

‘t Kaaswinkeltje is een authentiek en bijzonder winkeltje in het hart van de oude Goudse binnenstad en al generaties lang gespecialiseerd in boerenkazen (Foto ©VVV Gouda)

Proef de Punselie, ofwel Goudse stroopwafel

​Echte stroopwafels waren te duur voor het zangkoor van de Goudse Sint-Janskerk, zo gaat het verhaal. Daarom bedacht bakkersfamilie Punselie ‘de vervanger van de Goudse stroopwafel’, de Punselie. Een overheerlijk koekje dat in tegenwoordig in aantallen van 40.000 stuks per uur (!) van de band rolt in de fabriek in de Goudse binnenstad en wereldwijd fans heeft.

Rondleidingen door de ‘lekkerste koekjesfabriek van Nederland’ zijn helaas niet meer mogelijk maar proeven kan natuurlijk wel! Ontdek hier waar je de Punselie stroopkoekjes kunt kopen.

De Punselie is ‘de vervanger van de Goudse stroopwafel’ (Foto ©VVV Gouda)

Ga mee met een rondleiding, inclusief proeven van de typische lekkernij en koffie of thee. (Foto ©VVV Gouda)

(H)eerlijk winkelen en duurzaam lunchen

Nog meer winkeltips, van de duurzame en eerlijke variant. Inmiddels prijken maar liefst 17 winkels, restaurants en concept stores op de ‘Eerlijk Winkelen’-lijst. Als eco-fan kun je je hart ophalen bij onder meer vanNienke sieraden, de Kersvers concept store, kledingwinkel Karakter en Antiek Curiosa ‘Altijd’.

Winkelen en snacken in Gouda (Foto ©VVV Gouda)

Aanraders voor een verantwoorde lunch: Lunchcafé Curcuma, het historische IJsselhuis aan de Goudse Museumhaven en Pomm’s Gouda, waar je de bio-frieten zelfs op een heuse schommel kunt opeten.

Uit eten en drinken in Gouda: hotspots en restaurants in Gouda

Bier in Gouda

Wie zin heeft in lekker bier, zet koers naar biercafé de Goudse Eend (Wilhelminastraat 66) voor een bierproefavond, iedere eerste donderdag van de maand. Of wipt even binnen bij speciaalbiercafés speurtocht bij VVV Gouda in de Goudse Waag op de Markt op de Markt en IJsselhuis Museumhavencafé voor een stevig herfstbiertje.

Als je de ‘usual suspects’ laat voor wat ze zijn, bestel dan kaasbier, gebrouwen in Gouda door de Nieuwe Brouwerij, bij de Gouda Cheese Experience en ontdek en passant de wereld van kaas in deze inmiddels wereldberoemde attractie.

Meer lezen over Gouda?

Lees dan een van deze artikelen over Gouda of kijk voor recente tips en nieuwtjes op www.welkomingouda.nl:

Heb jij Gouda al eens bezocht in het najaar?

Foto’s via VVV Gouda

Dit wil je wellicht ook lezen