Wat te doen in Gouda: tips + hotspots

Wat te doen in Gouda: tips + hotspots voor weekendje weg

Wie aan Gouda denkt, denkt ongetwijfeld direct aan kaas en stroopwafels. De stad is inmiddels 750 jaar oud, toch is er veel meer hedendaags te zien! Weet jij bijvoorbeeld ook deze hippe spots in Gouda al te vinden? Dit wil je zien en doen in Gouda!

Wat te doen in Gouda

Gouda staat bekend om kaas en stroopwafels. De stad vierde in 2022 haar 750-jarige bestaan en de historie is nog duidelijk terug te zien in het stadsbeeld. Smalle idyllische straatjes en grachten, imposante gebouwen als de Sint-Janskerk en het stadhuis, je wordt er getrakteerd op postkaarttaferelen! Er zijn echter ook genoeg moderne ontwikkelingen en hotspots die het de moeite waard maken om voor een leuke citytrip, zeker met deze tips!

48 uur in Gouda: Leuke tips + hotspots voor een weekendje weg

Van bijzondere bezienswaardigheden, shops tot restaurants: Gouda heeft een bonte verzameling hotspots voor een heerlijk weekendje weg in deze bruisende, creatieve stad in Zuid-Holland. Dit wil je zien en doen in Gouda!

Bewonder het stadhuis vanaf het dak van de Sint-Janskerk

Het stadhuis van Gouda op de Markt (1459) en de Sint-Janskerk (1278, maar meerdere malen herbouwd) zijn de twee meest gefotografeerde bezienswaardigheden van de stad. Speciaal voor Gouda750 kun je straks het dak op van de langste kerk van Nederland met  Beleef Gouda op Grote Hoogte!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VisitGouda (@visitgouda)

Winkelen in charmante Goudse straatjes

Het historische centrum van Gouda is gevuld met originele boetieks, winkels met streekproducten en brocante shops. Ideaal om een dagje te winkelen in de Goudse straatjes dus. Zo loop je in de Lange Groenendaal – ook wel de Fairtrade straat van Nederland – tegen klein warenhuis HebikVia aan, voor verrassende merken en vintage meubels.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VisitGouda (@visitgouda)

Hier vind je de meest uiteenlopende spullen: van duurzame kleding van Karakter (Lange Groenendaal 49) en handgemaakte babyspullen van studio Louloudi tot kleurrijke retrospulletjes van Juffrouw Saartje (Stoofsteeg 19) en bekende merken van Mitch (Kleiweg 87) of Art & Casey (Markt 67).

Lees ook: Eropuit in eigen land: Bezoek Gouda deze herfst!

Winkelen in Gouda

Voor bijzondere wooncadeaus (en goede koffie!) wandel je binnen bij ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ (Dubbele Buurt 7) waar jongens en meisjes met een afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Zeker mee naar huis nemen: kaas, stroopwafels – hapklaar of zelf gebakken bij Berg’s Bakery (Lange Groenendaal 32) – en Gouds Kuitbier.

Urban vibe en kampvuur op GOUDAsfalt terrein

Zorg dat je een euro op zak hebt om de oversteek te maken met pontje GEIN vanaf de Veerstal nabij molen ’t Slot naar GOUDAsfalt (Gouderaksedijk 32). Deze stadsoever is inmiddels een echte hotspot en broedplaats met een rauw, industrieel randje aan de IJssel waar ambachtelijke ondernemers zijn neergestreken. Zoals wievanZoetHout – met retro meubels, de Vuigmakers – voor upcycled modeaccessoires – en de BrouwLoods, waar overheerlijke biertjes worden verkocht.

Let op: de locatie is niet altijd open dus check de agenda op de website van GOUDAsfalt >>

Beleef het Wonder van Gouda in Museum Gouda

Een museum als hotspot? Zeker wel. Mis vooral niet de compleet vernieuwde, interactieve stadsmaquette van Museum Gouda waarin je de groei en bloei van Gouda door de eeuwen heen ontdekt. Van bierstad, bolwerk van pottenbakkersnijverheid tot plek van kaasmakers en keramiekkunstenaars.

Beleef de 16e eeuw als nooit tevoren en laat je meevoeren in een waargebeurd verhaal in de Sint-Janskerk en Museum Gouda. Kom oog in oog te staan met kunstschatten, de pracht & praal van de kerk en de bewoners van toen. Voor deze augmented reality ervaring heb je al je zintuigen nodig!

Kers op de taart is het museumcafé Gouda, waar je keuze hebt uit verschillende High Tea’s, waaronder eentje met heel veel kaas.

Museum Gouda – Achter de Kerk 14, 2801 JX  Gouda (www.museumgouda.nl)

Wat te doen in Gouda: bezoek museum Gouda

Historische steegjeswandeling door Gouda

Het Messenmakerssteegje, de Looierspoort of de Vissteeg. Gouda telt maar liefst 120 steegjes met klinkende namen die je mee terugnemen in de tijd. Gouwenaar Hans van de Water, amateurhistoricus en bedenker van de Goudse Steegjesloop, kent ze stuk voor stuk.

Vijfentwintig ervan verwerkte hij in de nieuwe stadsgids ‘25 Steegjeswandeling Gouda’. Samen zijn de besproken steegjes goed voor zeven wandelkilometers met bijbehorende verhalen over het rijke ambachtsverleden.

Historische steegjeswandeling door Gouda (foto Lima Fotografie)

De wandeling kun je op eigen houtje doen. De steegjesgids is te koop bij VVV Gouda en Boekhandel Verkaaik

Ga op zoek naar de zusjes van de kaasboerin

Het kunstwerk ‘de Kaasboerin’ van Ineke van Dijk krijgt vijftig kunstzinnige, betonnen zusjes. Deze Dutch Icons worden bewerkt en beschilderd door Goudse kunstenaars en inwoners met diverse achtergronden. Elk beeld weegt 750 kilo en is straks onderdeel van een wandel/fietsroute (van april t/m september).

Kaasmeisjes van Gouda750

Beleef de Gouda Cheese Experience

Vooruit, je kunt Gouda natuurlijk niet bezoeken zonder iets met Goudse kaas te doen! De hele wereld kent immers de Gouda Cheese. Maar ken je ook het verhaal van Gouda Kaas? In de enige echte Gouda Cheese Experience – gevestigd in een prachtige geel pand in het hart van de stad – ga je op een unieke en interactieve reis door een goudgeel universum.

Dit jaar kun je hier ook de Gouda750 kaasjes van het Gouds Kaashuis en de Gouda750 kaas van Vergeer vinden. De laatste is 750 dagen gerijpt en te koop bij de Gouda Cheese Experience, de attractie waar je een reis door de wereld van kaas maakt.

Adres: Agnietenstraat 21, Gouda (www.goudacheese-experience.com)

Goudse Kaas in Gouda

Een bezoek aan Gouda is natuurlijk niet compleet zonder Goudse kaas

Eten en drinken in Gouda: Street food, speciaal bier en chique cocktails

Shoppen en sightseeing maakt hongerig. Op en rond de Markt vind je tal van smakelijke lunchplekken. Zoals Casa Chow in een opvallend kaasgeel gekleurd pand (Markt 31) waar een mix van Aziatische- en Amerikaanse smaken het menu bepaalt, verpakt in innovatief street food. Meer Aziatisch lekkers komt uit de Koreaanse keuken van Migag op de Wijdstraat, de Bibimbap met rijst valt geheid in de smaak!

Voor ’s avonds zijn restaurant Viejee’s (Wijdstraat 13) met hun shared dining-concept en  Gouds Glas (Markt 40) aanraders.

Lees ook: Hotspots en restaurants in Gouda

Wat te doen in Gouda: tips + hotspots

Je dagje uit in Gouda sluit je af met een June Bug in de coole Dependance cocktailbar (Markt 25). Liever een biertje? In de Middeleeuwen was Gouda de grootste bierstad van Europa. De bierhistorie proef je in het Gouda750 bier dat Stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw mag gaan brouwen.

Maar ook Gouds Kuitbier en Nieuw Blond bier, van Gouda’s jongste brouwerij de Nieuwe Brouwerij, smaken historisch lekker. Onder meer te koop bij speciaal-biercafé de Goudse Eend. Of proef een van de 130 speciaal-bieren bij BarBier (Markt 30).

Overnachten in Gouda op unieke locaties

Gouda telt maar liefst 120 steegjes om in te verdwalen en ademt overal historie. Dat zie je terug in het aanbod hotels, guesthouses en B&B’s. Neem het intieme Suikerpandje, een voormalige opslagplaats voor suiker in de Geertje den Bultsteeg. Daar heb je even je eigen privéhuis op 5 minuten lopen van alle bezienswaardigheden.

Stoer slapen op grote hoogte in de kleinste woontoren van Nederland doe je in de Goudse Watertoren, ooit de fabriekswatertoren van de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland. En, hoewel de naam anders doet vermoeden, slaap je in Gouda als een roos in Guesthouse de Utrechtsche Dom. Al eeuwen een pleisterplaats voor gasten en recent geheel vernieuwd met nog ruimere kamers.

Sinds 2021 kun je ook overnachten in het luxe boutique hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda, te vinden in het oude weeshuis van de stad, in het hart van Gouda’s cultuurhistorisch kwartier, het oudste stukje binnenstad.

Het hotel heeft 25 prachtige suites: Alle hotelkamers zijn anders, sfeervol en hebben een uitgesproken karakter. Aan de middeleeuwse binnenplaats van het hotel grenst nu casual fine dining restaurant LIZZ. Voor koffie en champagne kun je terecht in Coffee, cocktail & champagnebar COCO. Een bijzonder hotel voor een nachtje weg in Gouda dus.

Wat is jouw top-tip om te doen in Gouda?

Dit wil je wellicht ook lezen