Vakantie Kroatië: Bezoek Dubrovnik in Kroatië (foto via Unsplash)

Zomerse tips voor je vakantie Kroatië

Zin om te genieten van een heerlijke vakantie Kroatie? Ontdek wat het land te bieden heeft met deze zomerse tips voor je vakantie naar Kroatië! 

Zomerse tips voor je vakantie Kroatië

Kroatië heeft alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie: een azuurblauwe zee met mooie stranden, ongerepte natuur, gezellige (kust)stadjes en verrukkelijk eten. Met een kustlijn van bijna 2.000 kilometer en meer dan 1.000 eilanden om uit te kiezen, is Kroatië de bestemming bij uitstek voor een ontspannen zonvakanties. Daar heb ik zelf ook al eens van genoten. Ontdek de leukste tips voor de mooiste hotspots en leukste activiteiten tijdens je vakantie in Kroatië!

Bezoek de vissersdorpen en middeleeuwse steden langs de kust of maak een mooie boottocht naar één van de vele eilanden die het land rijk is. Flaneer over de gezellige boulevards, neem een verfrissende duik in de azuurblauwe zee en ontdek verborgen baaitjes.

Steden in Kroatië

Naast natuurschoon zijn er in Kroatië ook prachtige steden te vinden. Historische steden met een lange geschiedenis, maar ook moderne steden met een trendy uitgaansleven. Deze steden in Kroatië wil je bezoeken.

Dubrovnik: Historische pracht

Dubrovnik is een prachtige historische stad in het meest zuidelijke puntje van Kroatië. De havenstad ligt aan de Adriatische Zee en is een van de mooiste steden aan de kust. De oude ommuurde vestingsstad staat op de Werelderfgoedlijst.

Bezoek Dubrovnik in Kroatië (foto via Unsplash)

Bezoek Dubrovnik in Kroatië (foto via Unsplash)

Sinds de stad als decor diende voor series als Game of Thrones en films als Star Wars en Robin Hood, is de populariteit explosief gestegen. Je kunt Dubrovnik dus het beste bezoeken buiten het hoogseizoen.

Opatija: Badplaats

Opatija is een prachtige badplaats in de Kvarner regio, met een turquoise zee en groene bergen, neoklassieke panden en een schilderachtige promenade. Al in de 19e eeuw was de badplaats in de baai van Kvarner populair onder de elite van het Oostenrijk-Hongaarse rijk.

Maršala Tita in Opatija, Kroatie (via Unsplash)

Er werden vele luxe villa’s en hotels gebouwd, die nu nog een blijvende herinnering vormen aan deze welvarende tijd. Flaneer over de gezellige promenade langs de zee, die wel honderd jaar oud en twaalf kilometer lang is.

Poreç: Toeristentrekpleister

Dé toeristentrekker van Istrië is Poreč, het bruisende hart van het Kroatische schiereiland. En hoewel je misschien helemaal geen fan bent van typische zomer resorts die overspoeld worden door toeristen en liever voor een quiet getaway gaat, mag je Poreč eigenlijk niet overslaan.

Het centrum van Porec in Kroatie Zonvakantie in Kroatië: toeristentrekker Poreč

In het meer dan 2000 jaar oude stadje vind je namelijk een bonte verzameling van Romeinse geschiedenis en fotogenieke historische gebouwen. De oude Romeinse straten in het centrum werden beschermd door wachters in elf torens, waarvan er door de eeuwen heen nog drie bewaard zijn gebleven. Ook enkele paleizen, sommige nog overgebleven uit de dertiende eeuw, hebben de tand des tijds doorstaan.

Rijeka: Havenstad

Rijeka is de grootste havenstad van Kroatië en was lange tijd vooral een startpunt voor je vakantie in Kroatië. Toch kun je hier prima een dag of twee doorbrengen. De stad is niet super-toeristisch maar je kunt leuk wandelen door het oude centrum.

Rovinj: Populaire oude stad

Rovinj is een van de oudste steden van het land en daarom populair bij toeristen en vakantiegangers. De oude stad werd oorspronkelijk gesticht op een eiland, niet ver voor de kust. In 1763 werd dit eiland met het vasteland verbonden, waardoor het oude stadscentrum sindsdien op een schiereiland ligt.

De stad heeft smalle omhooglopende straatjes en de middeleeuwse bebouwing loopt op veel plekken door tot aan zee, waaraan Rovinj zijn typische stadsgezicht dankt.

Rovinj is een populaire kustplaats in Kroatië (foto via Unsplash)

Rovinj is een populaire kustplaats in Kroatië (foto via Unsplash)

Split: Op-een-na grootste stad

Havenstad Split is de op-een-na grootste stad van Kroatië, na hoofdstad Zagreb. Het oude centrum van de stad bestaat uit eeuwenoude gebouwen en heeft nog een paar mooie bezienswaardigheden. Zoals het Paleis van de Romeinse keizer Diocletianus, waarvan de overblijfselen het oude centrum vormgeven.

Wandel dus vooral door de historische stadspoorten, sfeervolle straatjes en oude pleinen en tempels rond de ruïnes van het paleis.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Visit Split (@visitsplit)

Zadar: Openluchtmuseum

Zadar is één van de mooiste steden van Kroatië, maar nog een stuk rustiger dan Dubrovnik en Split. De stad is een waar openluchtmuseum. En net buiten het centrum kun je al van het strand genieten.

Zagreb: Hoofstad

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië. Hier vind je kunst en cultuur, uiteenlopende architectuur, heerlijke gastronomie en nog veel meer dingen die het een bezoek waard maken. Zagreb is hip en trendy. De stad werd door Lonely Planet al eens uitgeroepen tot dé Europese nummer één bestemming van het jaar.

Breng ook zeker een bezoek aan de hoofdstad, Zagreb. In deze gezellige stad vind je vele musea, restaurants, boetiekwinkels en prachtige botanische tuinen.

Verrassende bestemmingen in Europa: Zagreb in Kroatië

Bezoek traditionele Kroatische markten

Een marktbezoek is een authentieke ervaring: je proeft er allerlei lekkers, dingt af, doet ideeën voor nieuwe gerechten op en geniet er van de heerlijke aroma’s en gezellige sfeer. Op de markt zijn de producten altijd seizoensgebonden en komt de diversiteit van het land op een plek samen. De marktjes zijn eigenlijk wel in elke stad en in ieder dorp te vinden, maar er zijn er een paar die je niet mag missen.

Boerenmarkt Dolac in Zagred

Dé grootste en bekendste boerenmarkt is Dolac, in de hoofdstad Zagreb. Hier vind je producten uit het hele land. Van de bekende Slavonische worst ‘Kulen’ tot de kaas van het eiland Pag, kalkoenen uit Zagorje en visspecialiteiten, waarvoor een aparte ruimte is gecreëerd. De markt bestaat uit een binnen- en buitenruimte.

Binnen vind je de zuivelproducten, het vlees en zie je hoe de pasta zelf gemaakt wordt. Buiten geniet je van al het kleurrijke groente en fruit. Deze gezellige markt staat bekend om de Kumice. Dit zijn lokale marktvrouwen die de groente, fruit en kaas die zij verkopen zelf hebben verbouwd en gemaakt.

Pula in Kroatië (via Unsplash)

Markthal van Pula

Een andere aanrader is de Markthal van Pula. Deze hal was in het begin van de negentiende eeuw hypermodern en een plek waar stad en dorp bij elkaar kwamen. De boeren kwamen er toen naartoe om hun groente, melk, eieren en vee te verkopen. Deze historische markt heeft nu een moderne twist. Het is de modernste vismarkt van Kroatië en biedt naast vlees, groente en fruit veel Istrische specialiteiten, zoals de verschillende truffels en paddenstoelen.

Mooiste stranden van Kroatië

Kroatië heeft een kustlijn van ruim 6000 km en meer dan 1000 eilanden. Aan de kust vind je vele nationale parken met spectaculaire natuur, zoals de Kornati eilanden. De stranden van Kroatië zijn enorm divers, maar hebben één ding gemeen: het water is kraakhelder en azuurblauw.

Langs de Kroatische kust en op de eilanden vind je verlaten baaitjes waar je in alle rust geniet van een verfrissende duik, maar ook levendige stranden met gezellige strandbars. Ook in en rond historische steden zijn er mooie stadsstranden.

Er zijn stranden voor iedereen; van mooie (maar drukke) stadsstranden zoals Banje in Dubrovnik tot afgelegen stranden op eilanden zoals Korčula en Lastovo. Of kiezelstranden zoals die in Brela tot stranden die perfect zijn voor surfers zoals die op Brač.

Šulić beach (Kolorina) in Dubrovnik, from above (via Unsplash)

Šulić beach (Kolorina) in Dubrovnik

Een aantal van de stranden in Kroatië behoort zelfs tot de mooiste stranden ter wereld. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stranden op het eiland Brač met hun prachtige gladde witte kiezels, het zandstrand Sakarun op Dugi otok of het Rajska plaža (Paradijsstrand) in Lopar op het eiland Rab.

Het strand Zlatni Rat, bij het plaatsje Bol op het eiland Brač, is al vaker tot één van de mooiste stranden ter wereld uitgeroepen. Het kiezelstrand Stiniva op het eiland Vis ligt ingeklemd tussen de steile rotsen en is dé perfecte plek voor liefhebbers van wilde landschappen.

Autovrije eilanden van Kroatië

In alle rust genieten van de schoonheid van een Kroatisch eiland, zonder de herrie en uitlaatgassen van auto’s. Het kan op autovrije eilanden! Neem de veerboot naar Silba, het eiland van de zeelieden en matrozen. Hier mag zelfs de vrachtwagen met voorraad het terrein van de veerhaven niet verlaten.

Ook het prachtige Nationaal Park Kornati, dat uit 89 kleine eilandjes bestaat, is verboden terrein voor auto’s (foto via Unsplash)

Het eiland Unije is een klein paradijs, dat in de schaduw van het vijf keer zo grote eiland Lošinj ligt. Hier zijn kruiwagens het belangrijkste vervoermiddel. Het noorden van het eiland is geliefd bij trekvogels, in het westen en zuiden vind je uitgestrekte olijfgaarden.

Het groene binnenland van Kroatië

Met groene heuvels, pittoreske dorpjes en adembenemende uitzichten is het binnenland van Kroatië schitterend. Maak een mooie wandeling in één van de prachtige nationale parken van Kroatië, zoals de wereldberoemde Plitvice meren. Of stap op de fiets en maak een tocht over de glooiende heuvels, door eeuwenoude bossen en wijngaarden.

Krka National Park Kroatië (Photo by Milada Vigerova/ Unsplash)

Verrassende bestemmingen in Europa: Zagreb in Kroatië

Watersporten in Kroatië

Is met een boek luieren op het strand niks voor jou? Ga dan voor een actieve vakantie aan zee. Wakeboarden, waterskiën, windsurfen, kiteboarden, parasailen en jetskiën, het kan allemaal. Ook kun je een SUP-board of kajak huren om op ontdekkingstocht te gaan naar afgelegen stranden en verborgen baaien.

En wist je dat je in Kroatië ook fantastisch kunt duiken? De Adriatische Zee is een uniek watertheater met kleurrijke vissen, scheepswrakken, unieke grotten en archeologische vindplaatsen.

Ontdek de diversiteit van de Kroatische keuken

In Kroatië proef je de heerlijkste specialiteiten. Langs de hele kust geniet je van verse vis. Proef de oesters en mosselen uit Ston, de langoustine uit de Kvarner regio en de gegrilde sardines op het eiland Korčula.

Gezellige terrasjes in Split (via Unsplash)

Gezellige terrasjes in Split

Alle gerechten gaan natuurlijk gepaard met heerlijke wijnen, waar in Kroatië geen gebrek aan is. Wijnmakers produceren niet alleen wijn van populaire internationale druivensoorten, maar ook van inheemse soorten.

Op het eiland Rab wordt als toetje een lokale cake geserveerd, gemaakt van amandelen, suiker, citroen en de beroemde Maraskino-likeur.

Zelf op vakantie naar Kroatië?

Zin gekregen in een zonnige vakantie naar Kroatië? De noordelijke delen van het land liggen op zo’n 1.300 kilometer afstand van Nederland en zijn dus goed met de auto te bereiken. Liever vliegen? Binnen een paar uurtjes sta je al in de Kroatische zon.

Boek je reis

Zomerse tips voor je vakantie naar Kroatië

Lees ook deze artikelen over Kroatië:

Ben jij al eens op vakantie naar Kroatië geweest?

Dit wil je wellicht ook lezen
Zonvakantie in Kroatië: toeristentrekker Poreč

Zonvakantie in Kroatië: populair Poreč

Kroatië is al jaren een populaire reisbestemming. Niet verrassend, want het land is goed bereikbaar, heeft een heerlijk klimaat én is nog steeds betaalbaar. Poreč is al jaren de onbetwiste…