Verrassende bestemmingen in Europa: Zagreb in Kroatië

20 bijzondere + verrassende bestemmingen in Europa

Ontdek een paar van de meest verrassende bestemmingen in Europa, waar je kunt genieten van prachtige landschappen, rijke culturele ervaringen en heerlijk eten en drinken. Ik tip 20 verrassende bestemmingen in Europa voor je volgende stedentrip.

20 bijzondere en verrassende bestemmingen in Europa

Steden als Londen, Parijs en Rome staan hoog in lijstjes van populaire stedentrip-bestemmingen. Naast deze bekende hoofdsteden heeft Europa nog veel meer te bieden. Om je te laten verrassen tijdens een stedentrip of vakantie, hoef je dus helemaal niet zo ver op reis.

Ook in Europa zijn tal van bestemmingen te vinden die je zullen verrassen, van onbekende steden tot prachtige, onontgonnen natuurgebieden. Maak kennis met deze twintig verrassende bestemmingen in Europa die jij zeker wil overwegen voor je volgende vakantie. Pak je koffers en maak je klaar om enkele van Europa’s best bewaarde geheimen te ontdekken!

1. Aarhus, Denemarken

Wanneer je aan een stedentrip naar Denemarken denkt, denk je al gauw aan een bezoek aan Kopenhagen. Maar Denemarken heeft veel meer bestemmingen die de moeite waard zijn. Neem bijvoorbeeld Aarhus, de tweede stad van het land. Deze Deense havenstad aan de noordoostkust van Jutland is minstens net zo leuk als grote concurrent Kopenhagen. De stad zit bomvol leuke bezienswaardigheden, musea en leuke plekjes en restaurants. Reden te meer om Aarhus als volgende stedentrip-bestemming te kiezen!

Kleurrijke plaatjes in het beroemde regenboog panorama van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum

Zeker bezoeken tijdens je stedentrip Aarhus: het ARoS Aarhus Art Museum met een unieke regenboog-walkway op het dak

2. Achterhoek, Nederland

Jazeker, onze ‘eigen’ Achterhoek mag natuurlijk niet ontbreken! Want waar iedereen de Veluwe waarschijnlijk direct kent als het om bijzondere plekken in eigen land gaat, is de Achterhoek minstens net zo leuk. Prachtige natuur – inclusief het bijzondere coulisselandschap – leuke stadjes en idyllische dorpjes zorgen ervoor dat je hier een heerlijk weekendje weg of vakantie kunt doorbrengen.

Ontdek de Achterhoek deze herfst (+tips voor hotels in de Achterhoek)

Ontdek de Achterhoek deze herfst (+ onze tips voor hotels in de Achterhoek) ©Sven Scholten

Prachtige landschappen in de Achterhoek 

3. Bodenmeer, Duitsland

Het Bodenmeer is het grootste meer van Duitsland en verbindt Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland met elkaar. De regio staat bekend om zijn heerlijke Weissherbst rosé;  een bezoek aan een van de vele wijngaarden in deze streek moet je zeker overwegen.

Voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur, biedt het Bodenmeer ook vele mogelijkheden. Fiets door de uitgestrekte straten van een van de vele steden rond het meer of ga skiën in de nabije omgeving van het Bodenmeer. De Alpen zijn namelijk om de hoek!

#Wintergram in Duitsland: ontdek de mooiste grammable plekjes in Duitsland

Konstanz in Duitsland, gelegen aan het Bodenmeer

Konstanz in Duitsland, gelegen aan het Bodenmeer (foto via Unsplash)

4. Benidorm, Spanje

Niet de eerste plek waar je aan denkt bij Spanje en juist daarom een verrassende bestemming: Benidorm is allang geen grijs overwinteringsoord. Het is tegenwoordig een betaalbare bestemming voor jong & oud!

Je vindt er mooie stranden, tal van (watersport) activiteiten en een ruim aanbod van culinaire hotspots, gastro-bars en rooftop restaurants voor iedereen die zijn smaakpapillen voor een laag prijsje wil verwennen. Ik werd in elk geval blij verrast tijdens mijn bezoek aan Benidorm.

Nog meer redenen om Benidorm te bezoeken nodig? Ik geef je ze graag!

Benidorm is een verrassende bestemming

Als de avond valt in Benidorm…

5. Boekarest, Roemenië

Boekarest ligt in Roemenië en heeft een oud historisch waar je heerlijk doorheen kunt dwalen maar waar je nog niet wordt overlopen door andere toeristen. Er zijn historische bezienswaardigheden, gezellige theezaakjes en toffe antiekmarkten om rond te scharrelen.

Verrassende bestemmingen; Bezoek Boekarest in Roemenië

6. Cardiff, Wales

De kans is groot dat wanneer jij een stedentrip naar Groot-Brittannië overweegt, je als eerste denkt aan bekende steden als Londen, Manchester of Newcastle. Maar heb je ook al eens aan Wales gedacht? Cardiff is sinds 1955 de hoofdstad van Wales en daarmee de jongste hoofdstad van Europa. Het heeft een bijzonder vriendelijk en compact stadscentrum dat je gemakkelijk te voet en per fiets verkent. Ideaal dus voor een stedentrip.

Citytrip Cardiff: dé alternatieve stedentrip voor jou en je vrienden

Maak een stedentrip Cardiff en bezoek Cardiff Bay

7. Cornwall, Verenigd Koninkrijk

Een van de verborgen parels van de Britse eilanden is Cornwall. Cornwall is gevestigd in de zuidwestelijke uithoek van het Verenigd Koninkrijk en is dé perfecte plek voor zowel ontspanning als avontuur. Lange wandelingen maken door de natuur of langs de 350 kilometer lange indrukwekkende kustlijn zijn voor outdoor-liefhebbers hier een must.

Cornwall wordt ook wel het Engelse ‘Australië’ genoemd door de typische laidback sfeer en uitgestrekte surfstranden. In het centrum word je omringd door die fijne Engelse sfeer en kun je genieten van lokale delicatessen of luxe diners in een sterrenrestaurant.

Fan van Engelse steden? Beleef de ‘North of England City Experience’

Het Engelse Cornwall is een prachtige en verrassende bestemming in Europa

Het Engelse Cornwall is een prachtige en verrassende bestemming in Europa (foto via Unsplash)

8. Champagne-Ardenne, Frankrijk

De Franse Champagne-Ardenne regio is dé bestemming voor liefhebbers van Franse cuisine, natuur en, hoe kan het anders, truffels en champagne. Met de Thalys reis je in een paar uurtjes naar Frankrijk, om daar vervolgens ultiem te genieten van heerlijke maaltijden.

Overdag vermaak je je prima met bijzondere natuur en gezellige stadjes. ‘s Avonds slaap je in een bijzondere auberge of uniek hotel op een stille plek.

Lees ook: Op reis in de Champagne-Ardenne: Truffels & champagne

Nazomeren in de Franse Champagne-Ardenne streekGenieten van Joseph Perrier in de Franse Champagne-Ardenne streek

Genieten van Joseph Perrier in de Franse Champagne-Ardenne streek

9. Fins Lapland

Finland staat bekend als het land van de duizend meren, rendieren en het ongrijpbare Noorderlicht. Waar de Kerstman zijn dagen doorbrengt en nergens anders zoveel sauna’s te vinden zijn.

Het noordelijke Lapland is een verrassende bestemming voor iedereen die natuur, stilte, uitgestrekte bossen en wilde dieren zoekt. Het is ook typisch een bestemming om items van je bucketlist te vinken! Of je nu het Noorderlicht wil najagen of lekker wil ontspannen in de sauna met een cider in de hand, het kan er allemaal. Vlieg naar Rovaniemi, Ivalo of Kittila, huur een auto en verken het noorden van Finland.

Lees ook: 9 Dingen om in Fins Lapland van je bucketlist te vinken

Tussen de rendieren in Salla Reindeer Park, Fins Lapland

10. Guernsey

Guernsey is een klein Kanaaleiland voor de Franse kust. En ondanks dat je in een paar uur het eiland kunt rond rijden, zal dat je er niet van weerhouden om groots te genieten, zoals ik een week lang deed! Prachtig Guernsey heeft namelijk meer dan genoeg te bieden voor een heerlijke vakantie.

Lees meer over wat te doen op Guernsey >>

Bijzondere bestemming: Guernsey (foto via Unsplash)

Bijzondere bestemming: Guernsey (foto via Unsplash)

11. Hannover, Duitsland

Wie een stedentrip naar Duitsland wil maken, denkt waarschijnlijk niet direct aan Hannover. Hannover is één van de grootste steden van Duitsland én een die meestal voorbij wordt geraasd. Jammer want het is een hartstikke leuke stad voor een bezoek van een paar dagen. De stad heeft een charmant stadscentrum, heeft een paar must-see bezienswaardigheden, veel groen en veel leuke hotspots.

Wat te doen in Hannover: 9x de schönste tips

Neue Rathaus in Hannover

12. Ibiza

Natuurlijk denk je bij Ibiza gelijk aan zon, zee, strand en uitgaan en daar leent het eiland zich ook prima voor. De bijnaam Isla Blanca dankt het trouwens aan de vele witte huizen op het eiland. Maar er is veel meer te doen op het eiland waar veel Nederlandse ondernemers zich gevestigd hebben.

Ibiza (foto via Unsplash)

Bezoek bijzondere bestemming Ibiza (foto via Unsplash)

De zoutvlakte op Ibiza is onderdeel van een natuurgebied waar ook flamingo’s voorkomen en het eiland is beroemd om de Hippiemarkten, ontstaan doordat veel kunstenaars, ontwerpers en schilders in de Flower Power tijd naar Ibiza trokken. Het eiland bezichtigen doe je niet per bus, maar daar gebruik je een Segway voor.

Succes met het boeken van jouw vakantie*!

13. IJsland

IJsland is een bestemming an sich! Het hele eiland bestaat uit prachtige natuur met bijzondere natuurfenomenen. Een auto huren is hier wel een must. Ook niet te missen is de Golden Circle, een ruim 300 km lange route die start nabij de hoofdstad Reykjavik. De autoroute leidt je langs een paar van de meest bekende bezienswaardigheden van het Noord-Europese eiland; zoals de waterval Gullföss, de hete bronnen rondom Geysir en Nationaal Park Thingvellir.

Bijzondere bestemmingen in Europa: lupines in IJslandIJsland is een bijzondere vakantiebestemming in Europa

IJsland is een bijzondere vakantiebestemming in Europa

14. Ljubljana, Slovenië

Bij de Balkan-landen hebben mensen niet altijd een positief beeld. Toch kunnen bestemmingen hier je behoorlijk verrassen. Neem bijvoorbeeld Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Hier vind je cultuur, leuke restaurantjes en een bruisend uitgaansleven dankzij de vele jongeren en studenten. Ga op zoek naar kleurrijke street art, suppen op de Ljubljanica rivier of slaap in een van de trendy ho(s)tels (zoals het Ex Prison Hostel Celica dat werd gebouwd in een complex dat meer dan 100 jaar werd gebruikt als militaire gevangenis).

Verrassende bestemmingen in Europa: bezoek Ljubljana

15. Luxemburg

Luxemburg is een bijzondere bestemming: het groothertogdom is dichtbij, overzichtelijk en divers en dus ideaal voor een korte trip. Dit land is één van de kleinste en tegelijkertijd welvarendste landen van Europa. Je vindt er prachtige natuur en kastelen en dankzij het  gematigde klimaat is het eigenlijk het hele jaar door een prima bestemming voor een vakantie. Luxemburg staat nog steeds op mijn lijstje voor een bezoek!

Herfstvakantie in Luxemburg: dit wil je doen in Luxemburg

16. Pamplona en Navarra, Spanje

Pamplona is waarschijnlijk niet de eerste Spaanse stad waar jij aan denkt bij het boeken van een stedentrip naar Spanje. Deze stad wordt veel bezocht door pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostella. Daarnaast staat het bekend om het jaarlijkse San Fermín festival waarbij stieren door de straten van de stad worden gejaagd. Er zijn echter veel leukere dingen te zien en doen in Pamplona. Zo kun je er fantastisch eten en kun je je vergapen aan bijzondere architectuur en historische gebouwen.

Wat te doen in Pamplona: Plaza-del-CastilloBardenas Reales, Navarra, Spanje

Ook Navarra, de autonome regio waarin Pamplona ligt is een verrassend veelzijdige bestemming. Je vindt er oerbossen, semi-woestijn, groene bergflanken en historische stadjes.

17. Puglia (Apulië), Italië

Het Italiaanse Puglia is nog relatief onbekend bij vakantiegangers en dat terwijl deze regio alles te bieden heeft voor een bijzonder verblijf. Hoewel Puglia een populaire vakantiebestemming onder de Italianen zelf is, zijn er nog maar weinig Nederlanders echt bekend met deze regio.

Massatoerisme vind je er nog nauwelijks, op toeristische trekpleisters als Alberobello na. Buiten het hoogseizoen tref je er maar weinig toeristen aan. Je vliegt al in krap 3 uur naar Bari (vanaf Schiphol) of Brindisi (vanaf Eindhoven), de twee grootste steden in Puglia. Vanuit daar heb je de ideale uitvalsbasis om pittoreske stadjes als Locorotondo, Ostuni en Gallipoli te verkennen.

En vergeet vooral niet te genieten van de lokale Italiaanse lekkernijen, wat mij betreft altijd een goede reden om naar Italië te gaan!

Instalife: foto's uit Italië

18. Toscane

De mooiste landschappen van Italië met een uitstekend klimaat vind je in Toscane. Florence ligt in dit deel van Italië en is één van de best bezochte culturele steden in Europa. Het Uffizi in Florence heeft één van de belangrijkste en meeste beroemde kunstgalerijen ter wereld.

Bezoek zeker ook San Gimignano – het stadje met de torens – en Siena, het plaatsje wordt ook wel een openluchtmuseum genoemd.

Reizen op Instagram vs realiteit: De Toren van Pisa

Foto’s die wij daarna niet op social media willen zien, zijn die van toeristen die de Toren van Pisa denken tegen te houden, die kennen wij inmiddels wel.

19. Valletta, Malta

Hoofdstad Valletta op Malta is een architectonische parel, waar 16e-eeuwse historische gebouwen naast hypermoderne nieuwbouw liggen. Het was een van de eerste plekken op de Werelderfgoedlijst en dankt haar naam aan oprichter Jean Parisot de la Valette. Maar liefst 320 monumenten op slechts 55 hectare maken deze stad een walhalla voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers.  In 2018 was het nog Culturele Hoofdstad van Europa.

Benieuwd of Malta genoeg te bieden heeft? Lees hier meer over Malta en bezienswaardigheden >>

Sfeervol Valletta in Malta (via Unsplash)

Foto door Cycling man (CC BY-NC-ND 2.0)

20. Zagreb, Kroatië

Zagreb in Kroatië sluit de lijst verrassende bestemmingen in Europa af. De stad werd door Lonely Planet al eens uitgeroepen tot dé Europese nummer één bestemming van het jaar. Zagreb wordt vaak over het hoofd gezien door reizigers die liever rechtstreeks naar kustplaatsen als Poreç aan de uitgebreide kustlijn van het land trekken. Zagreb is echter kosmopolitisch en edgy, dankzij een mix van bombastische architectuur en zonovergoten Oostenrijks-Hongaarse pleinen vol koffiedrinkers.

Bezoek Zagreb in Kroatië

Meer reisinspiratie nodig voor een verrassende trip?

Wat vond jij de meest verrassende bestemming in Europa?

18 reacties
  1. Ik ben erg benieuwd naar Cornwall en Padua. Padua omdat Italië gewoon het land van mijn dromen is, haha. En Cornwall omdat daar erg veel positieve verhalen over zijn. Aan de ene kant jammer dat ze nog niet in de HOTSPOT lijstjes staan… aan de andere kant, zorgt het er voor dat het wellicht nog wat minder toeristisch is. Leuk lijstje!

  2. Super handige blog & wat een leuke website. Ben eigenlijk alleen nog maar in Malta geweest van alle plaatsen die je opnoemt. Meteen zin in vakantie :-)!

  3. Fijn lijstje! Veel plekken waar ik nog niet geweest ben. Mijn verrassende bestemming, of misschien ook niet want het is een redelijk bekend natuurgebeid, zijn de Jotunheimen in Noorwegen. Echt waanzinnig mooi!

  4. Noorwegen staat hoog op mijn lijstje, maar nu ik je Cornwall in het Verenigd Koninkrijk hoor noemen, wekt dat ook wel mijn interesse. Volgens mij een prachtige plek om sportief, met cultuur te combineren.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen