Zonvakantie in Kroatië: toeristentrekker Poreč

Zonvakantie in Kroatië: populair Poreč

Kroatië is al jaren een populaire reisbestemming. Niet verrassend, want het land is goed bereikbaar, heeft een heerlijk klimaat én is nog steeds betaalbaar. Poreč is al jaren de onbetwiste toeristentrekker van Istrië en mag je ook eigenlijk niet overslaan. Ik laat je zien waarom Poreč zo populair is!

Zonvakantie in Kroatië: populair Poreč

Kroatië is al jaren een populaire vakantiebestemming. Hoofdstad Zagreb werd onlangs nog door Lonely Planet uitgeroepen tot dé Europese bestemming van 2017. De stad wordt door reizigers en vakantiegangers echter vaak overgeslagen: die gaan massaal naar Istrië voor een heerlijke zonvakantie in Kroatië.

Dé toeristentrekker van Istrië is Poreč, het bruisende hart van het Kroatische schiereiland. En hoewel je misschien helemaal geen fan bent van typische zomer resorts die overspoeld worden door toeristen en liever voor een quiet getaway gaat, mag je Poreč eigenlijk niet overslaan. Laat me je zien waarom!

Waarom je Poreč niet mag overslaan wanneer je naar Istrië gaat

In het meer dan tweeduizend jaar oude stadje Poreč vind je een bonte verzameling van Romeinse geschiedenis en fotogenieke historische gebouwen. De oude Romeinse straten in het centrum werden beschermd door wachters in elf torens, waarvan er door de eeuwen heen nog drie bewaard zijn gebleven. Ook enkele paleizen, sommige nog uit de dertiende eeuw, hebben de tand des tijds doorstaan.

Zonvakantie in Kroatië: toeristentrekker Poreč

De Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri (Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Engelen) op het Vrijheidsplein in Porec

In het 18de-eeuwse, barokke Sineie-stadspaleis huist tegenwoordig het Regionale Museum van Poreč. Het museum werd geopend in 1884 en is daarmee het oudste in Istrië. Het heeft een verzameling van zo’n 2000 prehistorische, antieke, laatantieke en middeleeuwse cultuurhistorische en etnografische voorwerpen. Tegenover het museum loopt de zijstraat Svetog Eleutenia, die je naar de Sint-Eufrasiusbasiliek leidt.

Werelderfgoed Sint-Eufrasiusbasiliek

De beroemde Eufrasiusbasiliek – gebouwd in de zesde eeuw – prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een mooi voorbeeld van Byzantijnse bouwkunst in Europa. In de basiliek kun je onder meer prachtige mozaïeken bewonderen, de moeite van een bezoek waard.

Eufrasiusbasiliek in Porec, KroatiëZonvakantie in Kroatië: toeristentrekker Poreč

Watersport in Poreč, met de Eufrasiusbasiliek op de achtergrond

Naast cultuur en historie kun je in Poreč natuurlijk ook gewoon lekker de toerist uithangen. Langs de Adriatische kust vind je zowel zand- als grindstranden en watersporters kunnen zich hier zowel op als onder water uitleven.

Na een dag op het water is het vervolgens prima vertoeven in het centrum bij een van de vele restaurantjes en tavernes, of konoba zoals ze in de volksmond heten. Kijk niet gek op als hier een heel varken aan het spit draait!

Uit eten in een van de konobas in Porec

10 jaar jonger en vol spanning in afwachting van wat er op mijn bord zal verschijnen

Het centrum van Porec in KroatiëZonvakantie in Kroatië: toeristentrekker PorečZonvakantie in Kroatië: zonsondergang in de haven van Poreč

Lees ook: Zomerse tips voor je vakantie naar Kroatië

Poreč is misschien niet de mooiste en zeker niet de rustigste stad in Kroatië; zo deel je de stad tijdens de zomermaanden waarschijnlijk met tienduizenden andere vakantiegangers.

Tijdens je verblijf aan de Adriatische kust is deze historische trekpleister toch zeker wel een bezoek waard en een aanvulling op je fijne zonvakantie in Kroatië! Of maak een tussenstop wanneer je doorreist naar een van de Kroatisch eilanden als Cres of de prachtige Plitvice meren in het oosten van Kroatië.

Ben jij weleens in Poreč of Istrië geweest?

Featured photo en foto Eufrasiusbasiliek via Shutterstock

5 reacties
  1. Ik ben van plan om binnekort naar Porec te gaan. Deze pagina is echt van doorslaggevende rol geweest om met mijn camper en vrouw anju op pad te gaan. Bedankt!

  2. Gave foto’s! Ik had een heel ander beeld van Kroatië. Op de foto’s ziet het eruit als een prima vakantiebestemming, maar in mijn gedachten was het een land met weinig geld. Of is het misschien zowel een prima vakantiebestemming als een arm land?

  3. Ik ga deze zomer voor het eerst naar Istrië! Ontzettend veel zin in, het ziet er op alle foto’s zo mooi uit. En als gymnasiast kan ik deze Romeinse hotspots niet overslaan natuurlijk, Poreč komt op mijn lijstje! Malou x

Reageren is niet mogelijk