Wat te doen in Deventer, Hanzestad aan de IJssel

Wat te doen in Deventer: de leukste activiteiten en bezienswaardigheden

Wil jij een weekendje weg in eigen land? Maak kennis met Hanzestad Deventer in Overijssel. En ontdek de leukste dingen om te zien en doen in Deventer!

Wat te doen in Deventer

Ben je een cultuurliefhebber op zoek naar een interessant museum of een levendig evenement? Zin in een dagje winkelen en lekker uit eten? In Deventer vind je alles voor een leuk uitje, van culturele en culinaire hotspots, tot mooie bezienswaardigheden, leuke activiteiten en festivals!

Deventer is een stad met een rijke geschiedenis en een gezellige sfeer. De historie is duidelijk terug te zien in deze eeuwenoude Hanzestad aan de IJssel. Je vindt er prachtige pleinen, kerken en monumenten.

Daarnaast staat de stad al jaren bekend om de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt en het Dickens Festijn, dat de binnenstad elk jaar weer omtovert tot het victoriaanse tijdperk. De perfecte bestemming voor een weekendje weg met je partner, familie of vrienden dus.

Stadswandeling Deventer

Ontdek de rijke historie van Deventer met een stadswandeling. De VVV van Deventer organiseert – in samenwerking met het Gilde Deventer – dagelijks rondleidingen voor zowel de individuele bezoeker als toeristen. Deze rondleidingen worden gegeven door ervaren gidsen die je meenemen door de eeuwenoude straatjes van het historische handelscentrum van de stad.

Bekijk voor actuele informatie, kosten en vertrektijden de website van VVV Deventer.

Brink in Deventer

Tijdens de stadswandeling met een Gilde gids duik je diep in het Bergkwartier, langs de middeleeuwse Bergkerk en over het bruisende stadsplein de Brink. Je krijgt ook de kans om enkele hoogtepunten op het Grote Kerkhof te bewonderen, waaronder het indrukwekkende Stadhuis en de Lebuïnuskerk.

Deze gotische hallenkerk bestond al in de middeleeuwen en is nog steeds indrukwekkend om te zien. Het is dé kerk die je ziet wanneer je aan komt rijden vanaf de snelweg en bepalend voor het stadsgezicht van Deventer.

Wil je liever zelf de stad verkennen? Dan kun je bij de VVV ook een wandelroute aanschaffen en op eigen gelegenheid op pad gaan.

Bezoek een museum in Deventer

Kunstliefhebbers gaan naar het Kunstenlab (Havenplein 20), in het voormalige Davogebouw. In deze industriële setting zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.

Cultuurliefhebbers brengen een bezoek aan het Speelgoedmuseum of gaan naar Museum de Waag. De Waag op de Brink in Deventer is een van de oudste waaggebouwen in Nederland en heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. In 1915 werd het gebouw een museum. Sindsdien kan je hier nog altijd de oude schatten van de stad bekijken in dit bijzondere monument.

Bezoek een museum in Deventer

Bezoek Museum de Waag (Brink 56) tijdens een dagje uit 

Winkelen in Deventer

Deventer heeft ook meer dan genoeg mogelijkheden om te winkelen. Zo vind je in de binnenstad uiteenlopende winkels waar je vrijwel zeker slaagt in je zoektocht naar een nieuwe outfit of het perfecte cadeau. Winkelen doe je het best in de Lange Bisschopstraat, Korte Bisschopstraat, Smedenstraat en de Engestraat.

Boekenmarkt en Dickens Festijn

Ga op jacht naar bijzondere boeken tijdens de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt, die de grootste van Europa schijnt te zijn. Of dompel je onder in de verhalen van Charles Dickens tijdens het Dickens Festijn, wanneer de 19e eeuwse Engelse stad van schrijver Charles Dickens in volle glorie wordt herleefd in het Deventer Bergkwartier.

Pak het pontje en bekijk de skyline

Dit kiekje is ongetwijfeld één van de meest populaire van Deventer en absoluut een must-see: het uitzicht op de stad vanaf het elektrische pontje over de IJssel. Superhandig, vooral als je met de auto komt. Je kunt namelijk gratis parkeren bij het Worpplantsoen. Met het pontje sta je zo binnen een paar miuten in het hartje van Deventer.

Wat te doen in Deventer, Hanzestad aan de IJsselStedentrip Deventer: wat te doen in Deventer

Het stadsgezicht van Deventer (foto ©watzijzegt.com)

Wat is er nog meer te zien en doen in Deventer

Wist je dat je in Deventer het oudste stenen huis van Nederland, de oudste stadsbibliotheek van Nederland, de Athenaeumbibliotheek, én het oudste standswandelpark van Nederland – het Worpplantsoen – kunt vinden?

Eten en drinken in Deventer

Deventer is een stad waar lekker eten en drinken hoog in het vaandel staat. Ik probeerde zelf inmiddels al diverse restaurants uit en kan deze hotspots van harte aanbevelen:

  • St. Tropez Gastrolounge (Brink 28) – Op de kaart staan onder meer sandwiches, salades en andere gerechten met een Franse en internationale twist (ook geschikt voor vegetariërs). Dagelijks open voor koffie, lunch, diner & borrel.
  • Toast (Assenstraat 4) – Toast is hét roze brunchcafé van Deventer! In deze roze hotspot staat positiviteit centraal. Hier smul je – het liefst in goed gezelschap – van brunch of lunch
  • The Lemon Tree (Grote Poot 1) – Restaurant The Lemon Tree is ver buiten Deventer bekend. Hier vind je geen menukaart op tafel maar ga je heen om je te laten verrassen door de chef. De gerechten zijn gebaseerd op de Nordic Kitchen en je zou je haast in Kopenhagen wanen. Voor een bijzondere avond.
Ontdek meer restaurants in Deventer: 12x heerlijk eten en drinken

Dineren bij The Lemon Tree in Deventer staat garant voor een bijzondere avond eten en drinken

Dineren bij The Lemon Tree in Deventer staat garant voor een bijzondere avond eten en drinken

Overnachten bij Hotel Finch

Wil je Deventer echt goed leren kennen? Blijf dan ook lekker overnachten! Ik sliep al eens in boetiekhotel Finch. Dit fijne hotel ligt aan de rand van het centrum, op loopafstand van het treinstation en diverse parkeergarages. Lekker centraal in het hart van de stad en toch heb je hier weinig last van drukte of lawaai. Dat is tenminste mijn ervaring.

Het hotel is modern ingericht met een fijne benedenruimte en bar. Er zijn 24 kamers met elk een eigen stijl. Van klein en bescheiden tot grote loft, ze hebben allemaal een heerlijk bed, Nespresso apparaat en toffe accessoires die de kamers een persoonlijk tintje geven.

Adres Hotel Finch: Keizerstraat 20, 7411 HH Deventer (hotelfinch.nl)

Overnachten in Hotel Finch in Deventer

Heerlijk overnachten bij Hotel Finch om ultiem te genieten van je verblijf in deze Hanzestad

Wat vind jij het leukst om te doen in Deventer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen