Wat te doen in Oisterwijk ©watzijzegt.com

Dit wil je zien en doen in Oisterwijk (en omgeving)

Het Brabantse Oisterwijk werd door ANWB al verkozen tot een van de mooiste dorpen van Nederland. En dat is niet voor niets. Ontdek wat te doen in Oisterwijk met deze tips!


Wat te doen in Oisterwijk (en omgeving)

Wist jij dat je Oisterwijk uitspreekt als Oosterwijk? Deze stadsvrouw natuurlijk niet. En zo zijn er nog veel meer verrassingen te vinden in Oisterwijk én omgeving. Dit sfeervolle dorp in Brabant werd door ANWB al eens verkozen tot een van de allermooiste dorpen van Nederland.

En dat is niet voor niets. Oisterwijk bestaat al meer dan 800 jaar, heeft een mooi historisch centrum en wordt omringd door natuur. Ontdek wat te doen in Oisterwijk met mijn tried-and-tested tips!

Bezoek Oisterwijk in Brabant

Oisterwijk ligt midden in Noord-Brabant, vlak naast Tilburg en grotere steden als Den Bosch en Eindhoven. Ideaal als uitgangspunt voor een paar dagen weg in Brabant dus. Maar vergis je niet: Oisterwijk zelf heeft meer dan genoeg te bieden voor een heerlijk verblijf.

Of je nu op sterrenniveau wil eten, bijzondere spullen wil kopen voor in huis of aan de muur of juist wil genieten van de prachtige Hollandse natuur, het kan hier allemaal. Dat ontdekte ik deze zomer zelf ook, toen ik werd uitgenodigd om deze ‘Parel in ‘t Groen’ zelf te ontdekken.

Op pad door charmant Oisterwijk

Het is nog vroeg in de ochtend wanneer we in de lobby van het gloednieuwe viersterrenhotel NEO KVL by Tasigo verzamelen. Op het programma staat een rondleiding door stadsgids Frans Kapteijns, ook wel bekend als boswachter Frans. Gepensioneerd maar ‘drukker dan ooit’, blijkt uit zijn enthousiaste introductie.

Vandaag neemt hij ons mee op pad door het charmante Oisterwijk en de groene omgeving, zijn favoriete habitat. We starten op het KVL-terrein.

Hotspots bij Leerfabriek KVL

Het voormalige fabrieksterrein Leerfabriek KVL onderging de afgelopen jaren een grondige renovatie. De leerfabriek werd opgericht in 1916 en was ooit de grootste van Europa. In 2000 sloot de fabriek voorgoed haar deuren.

Sindsdien heeft het fabrieksterrein flinke veranderingen ondergaan. Nu vind je er tal van hotspots, van koffiebranders tot het gloednieuwe designhotel NEO KVL by Tasigo.

Bezoek het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk ©watzijzegt.com

Bezoek het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk ©watzijzegt.com

Bezoek hier bijvoorbeeld het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC), waar je elke zaterdagmiddag een (betaalde) rondleiding kunt volgen om te ontdekken hoe je van klei kunst maakt.

Koffie drinken bij Rozema & Van Schijndel in Oisterwijk ©watzijzegt.com

Sla dan ook zeker Koffiemiep op hetzelfde adres niet over, voor heerlijke en lokaal gebrande koffie met een eerlijk verhaal. Hier ga ik zeker nog eens heen voor een kop goed gebrouwen cappuccino.

Lekker smullen bij Bij Robèrt

Helemaal niet te missen is natuurlijk Bij Robèrt (Almijstraat 14), de ambachtelijke bakkerij van dé Meester Bakker en Meester Patissier van Nederland, Robèrt van Beckhoven.

Al sinds 2014 is de bakkerij van Robèrt gevestigd in het monumentale pand van de Koninklijke Verenigde Leder BV (KVL), de voormalige Oisterwijkse leerfabriek. Wanneer hij niet bezig is met opnames voor tv-programma’s als Heel Holland Bakt, steekt hij de handen uit de mouwen in zijn bakkerij.

Via een 45 meter lange glazen wand kun je hem en de (banket)bakkers aan het werk zien. Want, zo zegt Robèrt: ‘We zijn trots op ons vak en laten je graag zien hoe we werken. Al onze producten zijn écht zelfgemaakt, van eerlijke producten.’

Work in Brew

In het voormalige Ketelhuis van de fabriek zijn de moderne ontwikkelingen ook niet te missen. Want hoewel je hier nog een antieke stoommachine kunt bewonderen, huist er nu ook een heuse bierbrouwerij!

Work in Brew moet een unieke locatie worden waar werk & plezier en historie & moderne tijd hand in hand gaan. Vanaf september 2022 kun je hier werken, vergaderen en genieten van een hapje en drankje, uit eigen brouwketel dus!

Doen in Oisterwijk: bezoek Work in Brew op het KVL terrein ©watzijzegt.com

Doen in Oisterwijk: bezoek Work in Brew op het KVL terrein voor werk én plezier ©watzijzegt.com

Winkels in Oisterwijk

Winkelen kan bij uitstek in Oisterwijk, ontdek ik wanneer we ons richting het dorp zelf begeven. Of je nu zoekt naar een heerlijk boek om in op te gaan, prachtige items voor in huis of jezelf op een nieuwe outfit wil trakteren.

Veel winkels zijn gevestigd aan de Dorpsstraat en De Lind maar sla ook de zijstraatjes niet over! Bij deze winkels in Oisterwijk ben je aan het juiste adres:

Boekhandel Oisterwijk (Kerkstraat 2) – Alleen al vanwege het prachtige pand wil je hier naar binnen. Boekhandel Oisterwijk is gevestigd in het oude postkantoor en al meer dan 60 jaar dé boekenwinkel in Oisterwijk en omgeving. Hier vind je een walhalla aan boeken en mooie ruimtes met huiskamer gevoel om eindeloos doorheen te dwalen.

Bezoek Boekhandel Oisterwijk ©watzijzegt.com

Mayke (De Lind 29 – 31) – Modehuis Mayke is de plek voor mensen met een neus voor designer fashion (en een goedgevulde portemonnee): hier vind je trendy schoenen en outfits en hippe handtassen.

Twentyfour (Dorpsstraat 3) – In Oisterwijk vind je diverse lifestyle- en woonwinkels. Twentyfour is er een van, gerund door echtpaar Sjef en Ella die na 10 jaar Breda verruilden voor Oisterwijk en nu hier de nieuwe interieurtrends bij je in huis brengen.

Weekends Only (Dorpsstraat 16) – Bij Weekends Only verkopen verschillende ondernemers hun producten, van cadeaus tot kleding en woonartikelen. OM hebberig van te worden! Het aanbod wisselt elke maand dus het loont om hier regelmatig een bezoekje te brengen.

Winkelen in Oisterwijk © watzijzegt.com

Er is een uitgebreid winkelaanbod in Oisterwijk ©watzijzegt.com

Kunst en cultuur in Oisterwijk

In Oisterwijk vind je diverse exclusieve kunstgalerieën (aan De Lind) en culturele bezienswaardigheden, zoals het bekende Trouwlaantje en het Natuurtheater, een openluchttheater net buiten de stad.

We bezoeken Gallery van Dun, een kunstgalerij aan de voet van de Joanneskerk. Het pand was vroeger de pastoriewoning van de kerk en hangt nu vol met tientallen moderne kunstwerken, van schilderijen tot beeldhouwwerken.

Mooi om je aan te vergapen en een tikje intimiderend om langs te lopen, want aan de meeste kunstwerken hangt een net zo intimiderend prijskaartje. Geen plek om eens lekker met je armen te zwaaien dus.

Adres: De Lind 52, 5061 HX Oisterwijk

Kunst en cultuur in Oisterwijk ©watzijzegt.com

Bijzondere glaskunst van Isabelle Scheltjens bij Gallery van Dun in Oisterwijk ©watzijzegt.com

Art in Oisterwijk

In het Brabantse dorp worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd. Zoals Art in Oisterwijk, dat dit jaar in juni te zien was in het centrum van Oisterwijk. Tijdens dit gratis kunstfestival transformeert het Lindeplein en omgeving tot een openluchtmuseum met spraakmakende beelden en kunstwerken van internationale kunstenaars.

Art in Oisterwijk ©watzijzegt.com

Eten en drinken in Oisterwijk: ontdek de lekkerste restaurants

Veel restaurants in Oisterwijk zijn te vinden in het centrum, aan De Lind. Een paar tips om lekker te eten en drinken in Oisterwijk.

Alma (De Lind 45a) – Om maar meteen te beginnen met het bekendste restaurant, Alma, dat in 2022 met een Michelinster is bekroond. Alma huist in het historische pand De Swaen, waar Nederlands eerste celebrity chef Cas Spijkers ooit twee Michelinsterren bij elkaar kookte. Hier geniet je van gastronomisch goede maaltijden met bijpassende wijnen (alcoholisch én non-alcoholisch).

UIt eten in Oisterwijk: sterrenrestaurant Alma in Oisterwijk © watzijzegt.com

Alma Bodega – Liever iets minder fancy eten? Een verdieping lager – op de begane grond – vind je Alma Bodega, waar je net zo heerlijk kunt genieten maar dan in bistro-stijl. Een culinair opstapje naar het sterrenniveau een verdieping hoger.

Saranna (De Lind 75) – Chocoladeliefhebbers kunnen Saranna niet overslaan. Bij deze patisserie en chocolatier tref je de lekkerste zoetigheden: van heerlijke taartjes en gebak tot frivole snacks en heerlijke high-teas.

Sud Oisterwijk (De Lind 75) – Ook het stijlvolle monumentale pand van Restaurant Sud is te vinden aan De Lind in Oisterwijk. Op het menu staan gerechten die zijn geïnspireerd door de Mediterrane keuken. Garant voor lekker eten en bijpassende wijnen. Restaurant Sud is woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur geopend.

De 3 Vennen (Oirschotsebaan 6) – Wie de ‘drukte’ van de stad achter zich wil laten en het groen van de Oisterwijkse Bossen en Vennen opzoekt, kan De 3 Vennen niet missen. Het restaurant ligt naast een natuurspeeltuin en is een prima tussenstop voor wandelaars, fietsers en iedereen die zin heeft in een hapje en drankje in Oisterwijk. Geopend van woensdag t/m zondag vanaf 10.00 uur.

Restaurant De 3 Vennen in Oisterwijk

Bourgondisch genieten van een hapje en drankje bij De 3 Vennen in Oisterwijk

Oisterwijk: Parel in ‘t Groen

Oisterwijk wordt ook wel Parel in ‘t Groen genoemd en zodra je buiten het historische centrum komt, snap je direct waarom. Wij mogen de bossen rond Oisterwijk zelf gaan ontdekken en krijgen daarvoor een lift in de Parel Express. Dit toeristentreintje rijdt tijdens de jaarlijkse Zomertoer elke zondag tussen 1 mei en 1 november rond in Oisterwijk en omgeving.

Bezoek de Oisterwijkse Bossen en Vennen in Oisterwijk © watzijzegt.com

Met de Parel Express rijden we naar de Oisterwijkse Bossen en Vennen ©watzijzegt.com

Verken de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Na een kwartiertje hobbelen en puffen in het ouderwetse treintje op wielen stappen we uit tussen de bomen van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Het uitgestrekte gebied bestaan uit bos, heide en vennen en is een populaire bestemming voor wandelaars en fietsers.

Bezoek de Oisterwijkse Bossen en Vennen in Oisterwijk © watzijzegt.comBezoek de Oisterwijkse Bossen en Vennen in Oisterwijk © watzijzegt.com

Bezoek de Oisterwijkse Bossen en Vennen in Oisterwijk © watzijzegt.com

Ook zin om de bossen en vennen rond Oisterwijk te verkennen? Met de Verrassende Vennenroute kun je wandelingen maken van 11 tot 16 kilometer lang, met of zonder gids (of boswachter Frans). Of bekijk hier meer wandelroutes in en rond Oisterwijk.

Ontdek de mooiste plekken fotograferen bij de Oisterwijkse Vennen @Fotografille.nl

Ontdek de mooiste plekken om te fotograferen bij de Oisterwijkse Vennen (Foto ©Fotografille.nl)

Ook fotografen komen hier graag: vooral ‘s ochtends vroeg en rond zonsondergang kun je hier prachtige plaatjes schieten in het natuurgebied rond Oisterwijk.

Slapen in Oisterwijk: NEO KVL hotel by TASIGO

Heb je nog geen genoeg van Oisterwijk? Boek dan een kamer in het NEO KVL hotel, op het terrein van de oude leerfabriek. Wij sliepen hier eind juni, toen het hotel net was geopend. Hier slaap je comfortabel in een trendy viersterrenhotel met een historisch tintje.

Boek je hotelOok overnachten in het NEO KVL Hotel in Oisterwijk?
Bezoek www.neokvl.com voor meer informatie of boek hier een hotelkamer*.

Hotel in Oisterwijk: overnacht in het NEO KVL Hotel by TasigoAtrium van het NEO KVL hotel in Oisterwijk

Het NEO KVL hotel vormt ook een prima uitvalsbasis voor de talrijke fiets- en wandelmogelijkheden die het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, bossen en meer dan 80 vennen in de omgeving van Oisterwijk bieden. De steden Tilburg, Eindhoven en Den Bosch liggen op korte rijafstand dus je kunt het ook prima combineren met een stedentrip.

Meer lezen over steden en activiteiten in Noord-Brabant?

Heb jij Oisterwijk al eens bezocht?

Dit wil je wellicht ook lezen
Fijne adresjes voor foodies in Friesland

Fijne adresjes voor foodies in Friesland

Met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 staat er de komende jaren veel te gebeuren in Friesland. Ook op gastronomisch vlak bruist de provincie, ontdekte ik onlangs tijdens…