Met mijn 36 jaar mag ik al mijn halve leven stemmen. Een democratisch recht waar ik, op een enkele waterschapsverkiezing en referendum na, ook altijd gebruik van heb gemaakt. In al die jaren heb ik nooit eerder zo sterk het gevoel gehad dat mijn stem belangrijk is als tijdens deze politieke verkiezingen. En die van jou is dat ook!

Waarom je echt moet gaan stemmen

Ik vind mezelf soms klinken als een ouwe taart wanneer ik dit denk of zeg, maar de wereld is de laatste jaren flink aan het veranderen en niet per se op een goede manier. Ons klimaat verandert: seizoenen lijken te verschuiven, temperatuurschommelingen zijn steeds groter en steeds meer flora en fauna sterft uit. Dat wij als mens daarvoor verantwoordelijk zijn, staat wat mij betreft onomstotelijk vast.

Maar dat vindt niet iedereen. Neem bijvoorbeeld Trump, sinds januari de machtigste man van Amerika, die de meest bizarre uitspraken doet over klimaatveranderingen en onder andere beweert dat “het concept van klimaatopwarming is bedacht door de Chinezen om de Amerikaanse productie-industrie buiten spel te zetten”. Te idioot voor woorden en toch hebben zoveel mensen op hem gestemd dat ‘ie nu de President van de Verenigde Staten is en al begonnen is met het stilleggen van klimaatonderzoek en het ontoegankelijk maken van informatie erover.

Gelukszoekers en haatdragers

De beweringen en denkbeelden van Trump staan niet op zichzelf. Onze maatschappij lijkt te verharden, in binnen- en buitenland. Progressieve beslissingen worden teruggedraaid, rechten voor vrouwen en LGBTQ – waar decennia lang voor is gevochten, worden zonder pardon weer ingeperkt.

Om nog niet eens te spreken over de grote verschillen in welvaart tussen de wereldbevolking. En terwijl hele bevolkingsgroepen huis en haard moeten verlaten om hun leven te redden, roepen steeds meer mensen dat we de grenzen moeten sluiten voor vluchtelingen ‘want het zijn allemaal gelukszoekers en verkrachters’… Extremistische groeperingen krijgen steeds meer draagvlak. Ook in Nederland, waar Wilders steeds meer mensen achter zich krijgt met zijn haatdragende geroeptoeter.

Ik wil hier geen pleidooi houden voor Europa of beweren dat ik de laatste jaren zelf op de barricades heb gestaan om dingen te veranderen. Toch vind ik het wél belangrijk mijn stem te laten horen en mijn democratisch (voor)recht te gebruiken.

… en ik links ga stemmen

Op welke partij is nog wel de vraag. Nooit eerder vond ik het zó belangrijk om te gaan stemmen en nooit eerder vond ik het zó moeilijk om een keuze te maken. Maar dat ik links ga stemmen, staat wel vast. Het is namelijk hoog tijd om het niet langer alleen over de economie te hebben en het milieu veel hoger op de agenda te zetten, voor minder tweedeling en meer gelijkheid.

Nooit eerder vond ik het zó belangrijk om te gaan stemmen
en nooit eerder vond ik het zó moeilijk om een keuze te maken.

De afgelopen jaren stemde ik vrijwel altijd op dezelfde partij, dit jaar twijfel ik of ik niet wat idealistischer moet stemmen. Mijn stem zweeft nu dus nog steeds ergens tussen D66, GroenLinks en, al had ik dat nooit gedacht, de Partij voor de Dieren.

Ik heb nog heel even om de knoop voor mezelf door te hakken en te bedenken welke standpunten ik het zwaarst vind wegen. De drie partijen hebben elk op hun partijwebsite een vergelijkingstool gemaakt voor twijfelaars als ik:

Andere websites die ik raadpleeg (en jou wellicht ook kunnen helpen bij het maken van je keuze):

Wat jij gaat stemmen is belangrijk én puur persoonlijk. Het moet passen bij jouw idealen, dromen, of meer praktisch je leefsituatie, niet alleen nu maar vooral in de toekomst. Stem dus op een partij – links, rechts of ergens in het midden – die bij je past en niét omdat je strategisch wil stemmen, een proteststem wil uitbrengen of een signaal wil afgeven. Dat doe je sowieso al met je stem.

Heb je echt geen idee op welke partij je moet stemmen, of vind je ze gewoon allemaal ruk, dan kun je altijd nog een blanco stem uitbrengen. Op die manier neem je in elk geval wél deel aan de verkiezingen en gebruik je je democratisch recht!

Ga jij 15 maart stemmen? En weet je al op welke partij?