India: mijn bezoek aan Delhi en Agra

India: mijn bezoek aan Delhi en Agra

India, het lijkt alweer eeuwen geleden dat ik er was. Toch het ligt pas een maand achter me. Een post over mijn reis kwam er nog niet eerder van. Ik kwam flink ziek terug en eerlijk gezegd moesten de heftige indrukken die het land op me maakten, ook even inzakken. Nu is het tijd om mijn persoonlijke reiservaringen met jullie delen.

India: mijn bezoek aan Delhi en Agra

Of er iemand zin had om mee te gaan naar een bruiloft in India, vroeg vriendin M. in januari. Ja, dacht ik! En dus vlogen we begin februari naar Delhi, om daar een week lang een stukje van de Indiase cultuur op te snuiven. Op het programma stonden Delhi en Agra.

Ons bezoek aan Agra & Taj Mahal

Een bezoek aan India is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de wereldberoemde Taj Mahal in Agra. Ik had niet gedacht deze pracht ooit in het echt te kunnen aanschouwen maar wat ben ik blij dat ik dat wel deed. De Taj Mahal is namelijk een bijzonder indrukwekkend architectonisch hoogstandje.

India: Delhi en Agra - Watzijzegt.comIndia: Delhi en Agra - Watzijzegt.com
India: Delhi en Agra - Watzijzegt.com
India: Delhi en Agra - Watzijzegt.com
India: Delhi en Agra - Watzijzegt.com
India: Delhi en Agra - Watzijzegt.com
India: Delhi en Agra - Watzijzegt.com

Tijdens ons bezoek was het prachtig weer, viel het enorm mee qua drukte en stak het enorme marmeren witte paleis prachtig af tegen de strakblauwe lucht. Ideaal om het terrein rustig te verkennen. En regelmatig met Indiërs op de foto te gaan, die vooral blonde vriendin M. reuze interessant vonden. Een bijzondere ervaring, op meerdere vlakken.

Zelf naar de Taj Mahal? Check dan ook even de website voor praktische informatie.

Nog meer te zien in Agra

Agra heeft nog veel meer te bieden. Het chaotische straatleven geeft een goed beeld van de Indiase cultuur. Daarnaast kun je naast de Taj nog meer indrukwekkende monumenten als Agra Fort, Swami Bagh en tombes bekijken. Bereid je wel voor op een tsunami aan verkopers die je iets aan willen smeren.

Het straatleven van Delhi

Hoewel ik vooraf genoeg verhalen over het leven in India had gehoord, is het toch anders als je er daadwerkelijk bent. Wat me vooral opviel, waren de grote contrasten. Tussen arm & rijk, tussen verschillende kasten (ook al zijn die officieel afgeschaft), tussen mannen & vrouwen. Vooral dat laatste vond ik best weleens lastig. In tegenstelling tot eerdere reizen naar onbekend gebied, was ik namelijk behoorlijk nerveus.

India komt de laatste tijd namelijk niet echt positief in het nieuws en de verhalen over geweld tegen vrouwen kon ik dan ook maar moeilijk los laten. De vele starende blikken vond ik ook lastig om te negeren en ontzettend ongemakkelijk.

Gelukkig gebeurde er verder weinig echt vervelends, als ik dat tienjarige straatjochie die mijn borst bleef aanraken toen we achterin een tuktuk voor een stoplicht stonden niet meetel dan.

India: Delhi en Agra - Watzijzegt.comIndia: Delhi en Agra - Watzijzegt.com

Het straatleven van Delhi is berucht. Voetgangers, motoren met drie man erop, koeien, auto’s, fietsers met enorme ladingen achterop, bussen, geiten, ezels, uitbundig versierde vrachtwagens… en dat in veelvoud loopt, rijdt en scheurt dwars door elkaar over straat.

Tel daarbij een paar flinke vuilnisbelten, zwervers, wildplassers, honden (veel honden), straatverkopers, gaten in de weg en talloze over de straat hangende elektriciteitsdraden bij op en je hebt ongeveer een beeld.

Toch lijken Indiërs een onfeilbaar navigatievermogen te hebben, want ongelukken heb ik niet zien gebeuren.

Jama Masjid, Delhi

De Masjid-i-Jahan Numa (مسجد جھان نمہ), ook wel de Vrijdagmoskee van Delhi is de belangrijkste moskee van Delhi. De moskee werd gebouwd door de Mogel Sjah Jahan en was in 1656 gereed. Het is één van de grootste en bekendste moskeeën van India.

India: Delhi en Agra - Watzijzegt.com

De moskee is te bezichtigen door toeristen, behalve als er een gebed gaande is. Schoenen zijn verboden. En hoewel wij netjes lange broeken en mouwen aan hadden, kregen we toch felgekleurde gewaden te dragen. Hoera for being a woman

Treetops B&B, New Delhi

Wij verbleven in het Treetops B&B (R-8 B, New Delhi 110016, sites.google.com/site/treetopsbedandbreakfast) in Hauz Khas Enclave. Een aardige B&B in een van de betere wijken van New Delhi, met twee Indiase eigenaren die ons regelmatig versteld lieten staan.

India: Delhi en Agra - Watzijzegt.com

Met name eigenaresse Tannie liet namelijk geen mogelijk onbenut om uit te weiden over wat we wel en vooral niet moesten doen (‘Wc-papier? Dat is toch onhygiënisch?!‘), hoe duur de feesten waren waar ze heen ging en hoezeer zij anders (lees: beter) was dan het plebs van de straat.

Even wennen als nuchtere Hollander, maar op zich een prima locatie om te verblijven. Let wel op dat je welke kamer je krijgt (ze verschillen nogal) en dat je goede afspraken maakt.

India: heftig indrukwekkend

Mijn ervaringen onder woorden brengen is eigenlijk een onmogelijke taak. India staat zover af van onze cultuur en ik vond het soms best pittig. Sterker nog, India is het eerste land waarvan ik niet direct denk dat ik er ooit naar terug ga. Ik vond de grote cultuurverschillen heftig en dat zorgde soms voor innerlijke struggles. Zo merkte ik namelijk dat ik Indiase mannen bij voorbaat wantrouwde, iets waar ik tijdens andere reizen maar weinig last van had.

Toch ben ik enorm blij dat ik de kans greep om mee naar India te gaan en Delhi en Agra heb ervaren. Het was onvergetelijk en indrukwekkend en een reiservaring die ik niet had willen missen. Zoals ik al zei, een once in a life time experience!

Ben jij weleens in India geweest? En, wat vond je ervan?

Foto’s: eigen bezit
2 reacties

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen