Parijs

Beroemde schrijvers en kunstenaars in Parijs

Als je door Parijs loopt kun je niet om de aanwezigheid van grote kunstenaars, denkers, schrijvers en architecten heen. Stel je eens voor wie er allemaal door de straten heeft gelopen waar jij nu doorheen zwerft. 

Beroemde schrijvers en kunstenaars in Parijs

Van schrijvers tot schilders, van beeldhouwers tot musici, Parijs heeft in de loop der jaren talloze grote namen voortgebracht. Als je geïnteresseerd bent in kunst en geschiedenis, dan is er geen betere plek om te bezoeken dan Parijs. Hier zijn enkele beroemde kunstenaars en schrijvers die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de stad, en waarvan je nog steeds sporen kunt vinden.

Volg de sporen van beroemde kunstenaars en schrijvers in Parijs

Dichter Charles Baudelaire, romantische schrijver Honoré de Balzac, de intellectueel Marcel Proust, de impressionistische schilder Edgar Degas, niet te vergeten de ingenieur Gustav Eiffel, en zo nog vele anderen. Ben je benieuwd waar je de sporen van al deze beroemdheden kunt vinden? Vind een leuk hotel in Parijs en bekijk de tips hieronder voor een culturele reis:

Cimetière du Père-Lachaise

Deze begraafplaats is niet alleen de grootste begraafplaats in Parijs, maar ook een van de beroemdste ter wereld. Voor diegenen die desondanks nog nooit van deze begraafplaats gehoord hebben: Père-Lachaise is de 47 hectare grote rustplaats voor vele beroemde families, kunstenaars, schrijvers, filosofen, musici van over de hele wereld.

Doen in Parijs: Trekpleister van Ménilmontant is de beroemde begraafplaats Père-Lachaise

Trekpleister van Ménilmontant is de beroemde begraafplaats Père-Lachaise (foto via Unsplash)

Grafstenen of tombes van onder andere de volgende beroemdheden zijn hier te bezichtigen: schrijver Oscar Wilde, zangeres Édith Piaf, zanger Jim Morrison, kunstenaar Karel Appel… De lijst is lang en de begraafplaats is groot en indrukwekkend, dus zorg dat je van te voren goed ontbijt in je hotel in Parijs.

Musée d’Orsay

Fans van het Impressionisme kunnen terecht in het prachtige Musée d’Orsay voor sculpturen, schilderijen en fotografie van Franse kunstenaars uit de periode 1848 -1915. Grote namen zoals onder andere Edgar Degas, Vincent van Gogh, Edouard Manet, Paul Cézanne en Paul Gaugain zijn hier terug te vinden.

Zo verbleef Vincent van Gogh in Parijs van 1886 tot 1888 en liet zich daar inspireren door het impressionisme en het post-impressionisme. Hij was vooral onder de indruk van het werk van Toulouse-Lautrec en Degas en ontmoette hier ook andere beroemde schilders zoals Paul Gauguin.

Van Gogh woonde in verschillende delen van de stad, waaronder Montmartre, waar hij veel van zijn bekende schilderijen maakte. Als je een fan bent van Van Gogh, dan moet je zeker het Musée d’Orsay bezoeken, waar veel van zijn werken te zien zijn.

musée d’orsay in Parijs

Le Centre Pompidou

Ben je eerder fan van moderne kunst dan is Le Centre Pompidou het centrum wat je niet mag missen. Sculpturen, schilderijen, boeken, film, video, muziek en vormgeving zijn in het Centre Pompidou terug te vinden. Een aantal bekende namen zijn Wassily Kandinsky, Jackson Pollock, Andy Warhol, Francis Bacon en Pablo Picasso.

Centre Pompidou in Parijs (via Unsplash)

Shakespeare and Company

Shakespeare and Company is een Engelstalige boekhandel en bibliotheek in Parijs die opgericht werd in 1919 door de Amerikaanse Sylvia Beach. Behalve als ontmoetingsplaats voor enkele grote namen uit de literatuur als Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, en James Joyce, werd de boekhandel vooral beroemd als de oorspronkelijke uitgever van Ulysses.

Tijdens de jaren ’50 werd de winkel een ontmoetingsplek voor schrijvers van de Beat Generation zoals Allen Ginsberg, Gregory Corso, en William Burroughs. De boekhandel is door de jaren heen een aantal keer van plaats en eigenaar veranderd, maar is tegenwoordig te vinden op nr. 37 aan de Rue de la Bûcherie.

Beroemde schrijvers en kunstenaars in Parijs

Ernest Hemingway, de beroemde Amerikaanse schrijver, bracht een groot deel van zijn leven door in Parijs. Hij verbleef er van 1921 tot 1926 en werd daar verliefd op de stad. Hemingway hield van de cafés en het nachtleven in Parijs en zijn roman ‘A Moveable Feast’ gaat over zijn tijd in de stad.

Als je geïnteresseerd bent in Hemingway, dan kun je Café de Flore (172 Bd Saint-Germain) en Les Deux Magots (6, Place Saint-Germain-des-Prés) bezoeken, waar hij vaak kwam.

Wat wist jij van deze kunstenaars en schrijvers in Parijs?

Dit wil je wellicht ook lezen
Overal omringd door bergen in Innsbruck

Weekendje weg of stedentrip in november: waar kun je heen?

Wil je er deze herfst nog even lekker tussenuit en zoek je nog een passende bestemming? Deze bestemmingen binnen en buiten Europa bieden gegarandeerd zon (of sneeuw), tal van culinaire festivals en minder toeristen: hier moet je heen voor een stedentrip in november.