Parijs

Beroemde schrijvers en kunstenaars in Parijs

Als je door Parijs loopt kun je niet om de aanwezigheid van grote kunstenaars, denkers, schrijvers en architecten heen. Stel je eens voor wie er allemaal door de straten heeft gelopen waar jij nu doorheen zwerft. 

Beroemde schrijvers en kunstenaars in Parijs

Volg de sporen van beroemde kunstenaars en schrijvers

Dichter Charles Baudelaire, romantische schrijver Honoré de Balzac, de intellectueel Marcel Proust, de impressionistische schilder Edgar Degas, niet te vergeten de ingenieur Gustav Eiffel, en zo nog vele anderen. Ben je benieuwd waar je de sporen van al deze beroemdheden kunt vinden? Vind een leuk hotel in Parijs en bekijk de tips hieronder voor een culturele reis:

Cimetière du Père-Lachaise

Deze begraafplaats is niet alleen de grootste begraafplaats in Parijs, maar ook een van de beroemdste ter wereld. Voor diegenen die desondanks nog nooit van deze begraafplaats gehoord hebben: Père-Lachaise is de 47 hectare grote rustplaats voor vele beroemde families, kunstenaars, schrijvers, filosofen, musici van over de hele wereld.

Doen in Parijs: Trekpleister van Ménilmontant is de beroemde begraafplaats Père-Lachaise

Trekpleister van Ménilmontant is de beroemde begraafplaats Père-Lachaise (foto via Unsplash)

Grafstenen of tombes van onder andere de volgende beroemdheden zijn hier te bezichtigen:¬†schrijver Oscar Wilde, zangeres √Čdith Piaf, zanger Jim Morrison, kunstenaar Karel Appel… De lijst is lang en de begraafplaats is groot en indrukwekkend, dus zorg dat je van te voren goed ontbijt in je hotel in Parijs.

Mus√©e d’Orsay

Fans van het Impressionisme kunnen terecht in het prachtige Mus√©e d’Orsay¬†voor sculpturen, schilderijen en fotografie van Franse kunstenaars uit de periode 1848 -1915. Grote namen zoals onder andere Edgar Degas, Vincent van Gogh, Edouard Manet, Paul C√©zanne en Paul Gaugain zijn hier terug te vinden.

musée d’orsay in Parijs

Le Centre Pompidou

Ben je eerder fan van moderne kunst dan is Le Centre Pompidou het centrum wat je niet mag missen. Sculpturen, schilderijen, boeken, film, video, muziek en vormgeving zijn in het Centre Pompidou terug te vinden. Een aantal bekende namen zijn Wassily Kandinsky, Jackson Pollock, Andy Warhol, Francis Bacon en Pablo Picasso.

Centre Pompidou in Parijs (via Unsplash)

Shakespeare and Company

Shakespeare and Company is een Engelstalige boekhandel en bibliotheek in Parijs die opgericht werd in 1919 door de Amerikaanse Sylvia Beach. Behalve als ontmoetingsplaats voor enkele grote namen uit de literatuur als Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, en James Joyce, werd de boekhandel vooral beroemd als de oorspronkelijke uitgever van Ulysses.

Tijdens de jaren ‚Äô50 werd de winkel een ontmoetingsplek voor schrijvers van de Beat Generation zoals Allen Ginsberg,¬†Gregory Corso, en¬†William Burroughs. De boekhandel is door de jaren heen een aantal keer van plaats en eigenaar veranderd, maar is tegenwoordig te vinden op nr. 37 aan de Rue de la B√Ľcherie.

Beroemde schrijvers en kunstenaars in Parijs

Paris Walks

Ben je na een weekendje Parijs moe van het zelf ondernemen en word je liever rondgeleid door een professionele gids, dan kun je dagelijks meewandelen met de gidsen van Paris Walks. Zorg dat je op tijd bij de aangewezen startplek klaarstaat en voor een paar euro per tour kunt u de volgende routes wandelen:

  • Hemingway’s Paris (Quarter Latin) waar¬†James Joyce¬†de laatste hand legde aan¬†Ulysses, waar¬†George Orwell woonde, en waar Balzac en¬†Hemingway¬†werkten.
  • The Marais Circuit 1, de wijk die¬†Victor Hugo¬†inspireerde voor¬†Les Mis√©rables.
  • he Old Marais Quarter, circuit 2. Hier leefde madame de S√©vign√©¬†die beroemd is geworden door haar humorvolle brieven aan haar dochter, waarin ze haar leven beschrijft.

Voor meer details over de rondleidingen kijk je op www.paris-walks.com.

Wist jij van deze kunstenaars en schrijvers in Parijs?

Dit wil je wellicht ook lezen