Wat je dit jaar echt moet doen in Parijs

Wat je dit jaar echt wil doen in Parijs

Dat er in de Franse hoofdstad en de stad van de liefde van alles te beleven valt, zal je niet verrassend in de oren klinken. Originele rondleidingen, wijken buiten de gebaande paden en de tofste festivals van deze zomer speciaal voor jou op een rij .

Wat je dit jaar echt wil doen in Parijs

Net als Berlijn staat Parijs hoog op mijn stedentrip-verlanglijstje. Ik was er ooit met mijn Franse atheneum-klas maar sindsdien kwam het er niet meer van om opnieuw te ontdekken. Hoog tijd om daar verandering in te brengen want er is ook dit jaar genoeg te doen in Parijs! En dan heb ik het niet alleen over bekende bezienswaardigheden als de Eiffeltoren en Sacre Coeur. Of bekende musea als het Louvre of het Centre Georges Pompidou.

Bijzondere bezienswaardigheden & tours in Parijs

Parijs is groot en er is eindeloos veel te ontdekken. Wil jij eens buiten de gebaande Franse paden gaan? Bezoek dan eens de rechteroever van de Seine waar je de volkswijken Belleville, Canal Saint-Martin en Ménilmontant vindt, gelegen in het 10e en 19e arrondissement.

Belleville, Canal Saint-Martin en Ménilmontant

Rondom het Canal Saint-Martin en het Bassin de la Villette duiken steeds meer hippe plekken op. Van bijzondere brocantewinkels tot heerlijke hotels, goede restaurantjes en culturele hotspots. Wat denk je bijvoorbeeld van een bioscoop in een boot? En lekker langs het water lopen, fietsen, relaxen en picknicken is natuurlijk ook al fijn!

Doen in Parijs: een drijvende bioscoop in Bassin de la Villette (via Unsplash)

Nieuw in Parijs: een drijvende bioscoop in Bassin de la Villette (via Unsplash)

In de arbeiderswijk Belleville, waar Édith Piaf opgroeide, proef je nog het oude Parijs. Straatjes vol originele winkels, waaronder pop-upstores waar jonge designers hun producten verkopen. Trekpleister van Ménilmontant is de beroemde begraafplaats Père-Lachaise. De wijk is de laatste jaren behoorlijk opgeknapt, maar heeft zijn eigen karakter weten te behouden. Originele winkels worden afgewisseld met cafés en bars, die vooral bij jongeren erg in trek zijn.

Doen in Parijs: Trekpleister van Ménilmontant is de beroemde begraafplaats Père-Lachaise

Trekpleister van Ménilmontant is de beroemde begraafplaats Père-Lachaise (foto via Unsplash)

Boulevard de Belleville: de Food Market van Belleville

Elke eerste donderdag van de maand verandert de Boulevard de Belleville in een streetfood markt en kun je hier heerlijk genieten van de Franse gastronomie. Verdeeld over zo’n 20 kramen bieden buurtrestaurants, gerenommeerde chefs en internationale culinaire organisaties hier hun moderne streetfood aan. Betaalbaar ook, want voor nog geen 10 euro krijg je hier een lekker gerecht voorgeschoteld.

Meer informatie: Le Food Market (te vinden tussen de metrostations Ménilmontant en Couronnes, Boulevard de Belleville)

Sportief door Parijs: rollen, rennen of fietsen door Parijs

Fat Tire Bike Tours en Paris à vélo c’est sympa organiseren leuke fiets-tours langs en naar mooie bezienswaardigheden én onbekende plekjes in de stad. Geen fietsfanaat? Een andere sportieve manier om Parijs te verkennen is de Paris Running Tour, waarbij je al rennend de stad ontdekt. Ook geen hardloper? Overweeg dan een paar skeelers aan te trekken en ga met Pari Roller (elke avond) en Rollers & Coquillages (elke zondagmiddag) op pad. Deze activiteiten zijn nog gratis ook, zo rij je samen met locals door Parijs.

  • Pari Roller: vertrek en aankomst op Gare Montparnasse; dagelijks tussen 21:30 en middernacht
  • Rollers & Coquillages: elke zondagmiddag om 14:00 uur verzamelen bij Place de la Bastille

Verken Parijs per fiets (foto via Unsplash)

Verken Parijs per fiets (foto via Unsplash)

Culinair in Parijs: hier wil je eten en drinken in Parijs

Parijs is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met haute cuisine en wijn. De ideale combi, zeker voor food & wine walking tours! Wat denk je bijvoorbeeld van een chocolade walking tour? Ik zou het wel weten.

Kijkje achter de schermen bij Macarons de Réau

Wie Parijs zegt, zegt macarons. Voor echte traditionele macarons moet je vooral de hand zien te leggen op die van familiebedrijf Domaine des macarons de Réau; dat kan onder meer bij Lafayette Gourmet en la Grande Épicerie. Wil je weten hoe deze typisch Franse lekkernij wordt gemaakt? Breng dan vooral een bezoekje het Domaine en zie het zelf!

Kunstzinnig Café A

148 Rue du Faubourg Saint Martin, 75010 Parijs (www.cafea.fr)

Café A is gevestigd in een voormalig klooster en een echt rustpunt in het hart van Parijs. In het kunstzinnige café zijn regelmatig tentoonstellingen te zien. Zo zijn de tafels zijn versierd met werken van jonge Parijse kunstenaars. Aanrader is echter de tuin, waar je heerlijk in ligstoelen kunt ontspannen in de zon.

Huisbiertjes bij Paname Brewing Company

41 bis Quai de la Loire, 75019 Parijs (www.panamebrewingcompany.com)

Het beste huisgebrouwen bier van Parijs drink je bij Paname Brewing Company, aan het noorden van de Quai de la Loire. Op het terras aan het water geniet je van een koud biertje met streetfood zoals pizza, quesadillas of een burger. De brouwerij heeft standaard 5 huisgebrouwen bieren in het assortiment en experimenteert daarnaast met seizoensbieren, waardoor je bij elk bezoek iets nieuws kunt proeven.

Cocktails bij Lavomatic

30 Rue René Boulanger, 75010 Parijs (www.lavomatic.paris)

Lavomatic lijkt op het eerste gezicht een normale wasserette. Je kunt hier voor meer terecht dan alleen het draaien van wasjes! Druk je bij een van de machines op een knopje, dan opent zich een geheime deur naar een kleine, intieme cocktailbar. Je zult hier geen standaard mojito vinden, maar bijzondere cocktails, gemaakt van de beste, verse ingrediënten. Lavomatic bevindt zich vlak bij het bruisende République en is hierdoor de perfecte uitvalsbasis, mocht je achteraf nog willen uitgaan. Reserveringen of groepen zijn niet mogelijk.

Zomerfestivals in Parijs

Eind augustus verandert het Domaine National de Saint-Cloud drie dagen lang in een groot rock festival, Rock en Seine (www.rockenseine.com), met bekende artiesten als Ben Howard, The Chemical Brothers en de 90’s helden van The Offspring.

Weten wat je elke maand kunt doen in Parijs?

Check dan vooral deze maand-tot-maand gids!

Wat zou jij zeker doen in Parijs?

8 reacties
  1. Wat een leuke tips! Ik ben al heel vaak in Parijs geweest maar ik vind deze blogpost een goede reden om gewoon lekker nog een keer te gaan ;)

  2. Heerlijk, Parijs. Al zijn de mensen niet de meest vriendelijke van Frankrijk, ik ga er met plezier heen. Ik denk dat ik de stad al wel een keer of 15 bezocht heb. En nu ik in Brussel woon is het bijna om de hoek ;-)

  3. Ik was eigenlijk nooit zo weg van Parijs, maar die hardloop tour lijkt me echt top, alleen wel als het een beetje op een laag pitje is want ik ben niet zo snel (nog). Met de eurostar is het goed te doen, misschien de volgende meetup in Parijs? ;)

    1. We waren het jaar ervoor met school naar Londen geweest en dat vond ik veel toffer, misschien dat ik daarom ook niet meer ben terug gegaan. Maar inmiddels is het wel weer tijd voor een nieuw bezoek en herzien beeld van Parijs. Ik zeg, volgende meet-up!

  4. Heel veel amour voor Paris hier. Ik ben er een aantal jaar geleden heel vaak geweest, omdat mijn oom en tante uit de VS er toen een jaar woonden. Er is zo veel te doen, maar het eten en het winkelen is er ook zo fantastisch. Ik zou zeker naar Marais gaan, de joodse buurt en Versailles is mega toeristisch, maar moet je echt een keer gezien hebben, net zoals d’Orsay en het Louvre!

    1. Ah wat gaaf! Ik snap ook niet waarom ik er niet al eens naar terug gegaan ben, hoog tijd voor. Kan ik meteen mijn Franse taalkennis weer eens afstoffen :’)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen