Bezoek Gent

Gent of Brugge: wat is de leukste stad voor een stedentrip?

Twijfel je tussen Gent en Brugge voor je volgende stedentrip? Het zijn twee van de leukste steden in België, maar ze zijn ook heel verschillend. Weten welke stad je moet kiezen voor een citytrip? Ik help je kiezen!

Gent of Brugge: welke Belgische stedentrip past bij jou?

Gent en Brugge zijn twee van de leukste steden in België als je het mij vraagt! Ze zijn ook heel verschillend. Brugge is een echte historische stad met een romantisch en compact centrum, terwijl Gent voor mij meer voelt als levendige, modernere stad.

Nu kun je ze natuurlijk allebei bezoeken. Brugge en Gent liggen op zo’n drie kwartier rijden van elkaar dus de steden zijn goed te combineren tijdens een Belgische stedentrip van een paar dagen. Maar als het aankomt op het kiezen van de perfecte bestemming voor jouw stedentrip, welke van deze twee is dan de winnaar?

Gent of Brugge: wat is de leukste stad?

Ik heb ze allebei bezocht en vond beide steden leuk. Toch heb ik een duidelijke voorkeur! Wil je ontdekken of jouw voorkeur uitgaat naar Gent of Brugge? Dit artikel neemt je mee door de unieke kenmerken van beide steden, zodat jij straks makkelijk(er) je keuze maakt.

Welke stad is groter? Gent vs. Brugge

De grootte van een stad kan invloed hebben op de keuze die je maakt. Hoe groot zijn Brugge en Gent eigenlijk?

Compact Brugge: Verken elke hoek te voet

Brugge is een stukje kleiner dan Gent en vooral het centrum is een stuk compacter. Het is dan ook bij uitstek een stad om lekker doorheen te dwalen en alles te voet kan ontdekken. Hier wandel je door smalle straatjes en kom je onderweg grote marktpleinen, kleine pleintjes en fotogenieke bruggen tegen. Alles ligt op loopafstand van elkaar.

Beste restaurants in Brugge: hier wil je eten en drinken in Brugge

Brugge leent zich uitstekend voor ontspannen verkennen, waarbij je elke hoek gemakkelijk te voet bereikt

Gent: Ruim en dynamisch

Gent biedt daarentegen meer ruimte en een uitgestrekter centrum. De stad is groter en combineert historische pracht met moderne dynamiek. Hier ervaar je veel meer de levendigheid van een uitgestrekte metropool, waarbij elke wijk een eigen verhaal vertelt.

Dat betekent niet dat het centrum van Gent niet te bewandelen is. Het oogt alleen uitgestrekter en minder compact dan Brugge. Ik voel me hier ook minder toerist dan in Brugge, je gaat hier makkelijker op tussen de rest van de mensen.

Sfeer in Gent en Brugge

De sfeer in een stad is voor mij altijd een belangrijke graadmeter: sfeervol of levendig, industrieel of romantisch, zolang het me maar een goed gevoel geeft.

Romantisch Brugge: terug in de tijd

Brugge neemt je mee op een romantische reis door de tijd. Met zijn middeleeuwse gebouwen, kronkelende kanalen en oude bruggen ademt elke straat geschiedenis. Deze stad is een levend museum, perfect voor wie houdt van een sprookjesachtige sfeer. Het is ook een stuk toeristischer. Zo kom je hier op elke straathoek wel een winkeltje tegen dat chocolade of wafels verkoopt, of allebei.

Ontdek Brugge

Gent: modern en levendig

Gent daarentegen bruist van energie en moderniteit. Als een belangrijke culturele en studentenstad, vind je hier een mix van historische pracht en hedendaagse dynamiek. Gent is de stad waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan, perfect dus voor liefhebbers van een levendige stedelijke vibe.

Bezoek het graffitistraatje in GentBorrelen bij Ray in Gent

In Gent vind je vaker modern naast historie

Wat is er te doen in Gent en Brugge?

Wanneer je Gent of Brugge bezoekt, zijn er genoeg leuke dingen te doen om je verblijf extra leuk te maken. Denk aan een boottochtje of bezoek aan een museum of brouwerij. Wat is er allemaal te doen in Brugge en Gent?

Wat kun je allemaal doen in Gent?

In Gent kun je relaxen tijdens een rustige boottocht langs de charmante grachten en de schilderachtige Leie, terwijl je geniet van de prachtige historische gebouwen en bruggen. Ga shoppen in de trendy boetiekjes, bewonder de street art, proef van de lokale lekkernijen of geniet van een concert of theatervoorstelling. Ook wandelen of fietsen door de middeleeuwse straten en pleinen van Gent is een absolute aanrader.

Wat te doen in Gent

En vergeet ook niet de bruisende cultuur van de stad te ervaren, bijvoorbeeld tijdens een van de vele evenementen. Zoals de Gentse Feesten die elke zomer in de stad worden georganiseerd, waar je kunt genieten van live muziek, straattheater en heerlijk eten.

Wat is er te beleven in Brugge?

Brugge… is er een stadje romantischer en charmanter in België? Brugge is perfect voor een ontspannen of romantisch uitje. De middeleeuwse huizen, de pittoreske grachten, de kasseienstraatjes… het is alsof je in een sprookje stapt.

Vergeet je hakken maar, want Brugge verken je te voet of per bootje. Dwaal langs de reien en laat je betoveren door de prachtige panden. Bezoek het Belfort, bewonder de prachtige kunst in het Groeningemuseum. Ontdek de zoete geschiedenis van chocolade in het Choco-Story chocolademuseum. Of maak een boottocht door de reien. Stop voor een kopje koffie op een terrasje met zicht op de Markt, of geniet van een picknick in het Minnewaterpark.

Ben je op zoek naar wat meer rust? Bezoek dan het Begijnhof, een oase van stilte in het hart van de stad. Of ga lekker shoppen in de vele boetiekjes en snuisterijenwinkeltjes.

Boek hier vast je activiteiten in Brugge

Rozenhoedkaai in Brugge (foto door Visit Bruges | © Jan D'Hondt)

Rozenhoedkaai in Brugge (foto door Visit Bruges | © Jan D’Hondt)

Dit jaar staan er ook weer bijzondere evenementen op de Brugse kalender. Zoals de Triënnale Brugge 2024, een bijzonder artistiek festival over de (inter)nationale kunst- en architectuurwereld. Door de hele binnenstad zullen maar liefst 12 kunstenaars en architecten tijdelijke openbare kunstwerken neerzetten. Je kunt ze vanaf half april tot eind augustus gratis bewonderen.

Wat is de perfecte keuze voor jou: Brugge of Gent?

Brugge en Gent: twee prachtige steden in België die allebei een onvergetelijke ervaring beloven. Maar waar moet je nu naartoe? De keuze hangt natuurlijk af van wat jij zoekt in een stedentrip.

Brugge…

Ben je op zoek naar een romantische stedentrip? Dan is Brugge de perfecte keuze. De stad is gevuld met middeleeuwse huizen, pittoreske grachten en charmante terrasjes. En Brugge is klein en compact, waardoor alles binnen handbereik is. Perfect voor een ontspannen weekendje weg.

… of toch Gent?

Ben je op zoek naar een levendige stad met een breed scala aan activiteiten? Dan is Gent jouw ideale bestemming. De stad bruist van energie en heeft voor ieder wat wils. En Gent is groot en uitgestrekt, met tal van wijken die elk hun eigen karakter hebben. Genoeg te zien en te doen voor een paar dagen!

Gent of Brugge: wat is de leukste stad?

En mijn voorkeur? Die gaat uit naar Gent!

Overnachten in Gent

Keuze gemaakt voor Gent? Wie optimaal wil genieten van een bezoek aan Gent, blijft natuurlijk ook slapen! Deze twee hotels kan ik je van harte aanbevelen:

  • ibis Gent Centrum St. Baafs Kathedraal (€€) Limburgstraat 2 – Verblijf in het centrum, op zo’n vijf minuten van het hart van Gent. Het ibis Gent Centrum hotel heeft comfortabele kamers en bedden, gratis wifi en is voor mij altijd een goede keuze wanneer ik in de stad verblijf. Bekijk hier de meest recente prijzen & beschikbaarheid* >>
  • ibis Gent Centrum Opera (€€) Nederkouter 24 – Ook het ibis Gent Centrum Opera is een prima hotel in te verblijven wanneer je een betaalbaar hotel in de binnenstad zoekt. Het ibis Gent Centrum Opera ligt op 3 minuten wandelen van de Vlaamse Opera en op 2 minuten wandelen van de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Korenmarkt. Bekijk hier de meest recente prijzen & beschikbaarheid* >>

Heb jij een voorkeur voor Gent of Brugge? Welke stad kies jij?

Meer lezen over Belgische stedentrips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen