2013 New York Citytrip - Watzijzegt.com

Citytrip New York: zo breng je een week door in New York

New York City is een fantastische bestemming voor een citytrip! De stad is zo groot dat het nog weleens overweldigend kan zijn. Want wil ga je nu precies doen in NYC? Ik deel mijn reisplanning van een week in New York.

Citytrip New York: zo breng je een week door in New York

Maanden kijk je er naar uit, ineens is het zo ver en net zo snel is het weer voorbij. Eind mei mocht lucky me voor de derde keer een weekje doorbrengen in New York City. En wat was het weer een heerlijke week. New York heeft dan ook genoeg te bieden voor een geweldige citytrip!

Aankomst in Manhattan

Zaterdagmiddag kwamen we na een lange vlucht aan op JFK. In tegenstelling tot onze vorige trips, hoefden we nu niet uren in de rij te staan voor de douane maar waren we er zo doorheen. Een fijne verrassing, net zoals de aanblik van de beroemde Manhattan skyline.

Een upgrade naar een kamer met Hudson view in ons hotel was de volgende verrassing. Een quick dinner in het hotel restaurant en een wandeling naar Times Square maakten de lange dag compleet.

Hallo New York!

Citytrip New York City - Watzijzegt.com
Citytrip New York City - Watzijzegt.com

Met dikke ogen van de vlucht begon op zondag onze trip pas echt. Met de subway togen we richting Battery Park, waar we even de toerist uithingen door op de (gratis!) ferry naar Staten Island te stappen. ‘Haar’ moet je toch wel even gezien hebben natuurlijk.

Bezoek aan Central Park Zoo

Vervolgens stapten we weer in de metro, richting Central Park. En met een missie dit keer. Ondanks twee eerdere bezoeken aan deze groene parel in Manhattan, waren we de beruchte Zoo namelijk nog niet tegen gekomen. Maar met een beetje zoeken deze keer wel, joehoe!

Central Park Zoo is slechts een klein dierenpark aan de rand van Central Park en eigenlijk vooral leuk voor kids. Maar ook zonder kids is het een bezoekje waard. Alex, Gloria, Melman en Marty (uit Madagascar natuurlijk) waren nergens te bekennen, maar we hebben wel de pinguïns gespot! ;-)

Citytrip New York City Central Park Zoo - Watzijzegt.com

Pizza eten bij Capizzi

Eten deden we zondagavond bij Capizzi Pizza And Wine Bar (pas op, met muziek!) in Hell’s Kitchen. Een fijn klein restaurantje, een tikje ongeordend maar met uitgebreide antipasti vooraf en prima pizza’s, al had die van mij een overload aan geposte knoflooktenen. De pizza’s zijn trouwens groot genoeg om te delen, zoals de rest van de gasten in het restaurant dan ook deden.

Leuk detail: ik vond Capizzi via de Explore functie van Foursquare, een handige app waarmee je niet alleen kunt inchecken maar ook lijstjes van je favoriete spots kunt maken of nieuwe hotspots kunt vinden.

Eten bij Capizzi in New York City

Memorials in New York

Maandag was het Memorial Day, een nationale feestdag in de US. Hoewel er diverse aankondigingen voor parades waren, konden we ze nergens vinden. Een rondje Upper East Side was het alternatief. Geen straf, wat een mooie wijk is dat! En parallel aan Central Park dus genoeg groen voor een break in de schaduw.

Citytrip New York Upper East Side - Watzijzegt.com

De 9/11 Memorial site stond dinsdagochtend op onze planning. Om het monument te bezoeken, moet je je vooraf registreren. Dat kan gratis en online, zodat je ter plaatse niet in de rij hoeft te staan. Tijdens onze eerdere trips bezochten we ook al de plek waar ooit de zo beroemde Twin Towers stonden; de 9/11 aanslagen hebben toch een flinke impact gehad het afgelopen decennium. Ik was dan ook erg benieuwd naar hoe het er nu uit zou zien.

De site is inmiddels omgetoverd tot een mooi, sereen stukje gedenkplaats. Okay, je moet door een paar controles alsof je op het vliegveld bent, maar vooruit. Je kunt het ze ook niet helemaal kwalijk nemen… Uren ronddwalen is niet nodig maar het was een prettig (en wat mij betreft toch wel verplicht) rustpunt tijdens hectische dagen in Manhattan.

Citytrip New York City - Watzijzegt.com

Blue & green: naar het theater in New York

Al eerder schreef ik dat we naar de Blue Man Group zouden gaan. Het was even zoeken naar het Astor Place Theatre waar de show zou plaatsvinden. En het was ook nog even duimen of we in de danger zone zouden zitten, zoals onze oorspronkelijke derde rij tickets aangaven. Maar het viel mee. Foto’s maken tijdens de show is verboden maar deze clip geeft een aardig beeld van de show. En die was, in al z’n eenvoud, werkelijk briljant! En lekker interactief, dus wees gewaarschuwd.

Wandel over The High Line

Een niet te missen hotspot tijdens een bezoek aan NYC is wat mij betreft the High Line. Deze voormalige spoorlijn is een paar jaar geleden, dankzij enkele toegewijde Manhattan-ers, omgetoverd tot een openbare wandelroute en tuin. Een prachtig stukje Manhattan, met natuur, prachtige uitzichten en vernieuwende kunstprojecten op en langs de route. Een aanrader!

Citytrip New York City High Line - Watzijzegt.com

Chelsea Market & Amy’s Bread

Vlak bij the High Line ligt Chelsea Market. Bij een eerder bezoek waren we hier al even naar binnen geglipt. Ook nu zochten we verkoeling in deze industrieel aandoende food & fashion market. Even uitpuffen van 32°C met een broodje en verfrissend appelsap van NYC bakery Amy’s Bread.

West Side Steakhouse

Nog meer eten deden we ‘s avonds bij West Side Steakhouse (597 10th Avenue, between 43 & 44th). Een goede plek voor steaks & gegrilde vis en meer klassieke steakhouse gerechten.

Sweats & sports

Donderdagochtend kon ik er echt niet meer onderuit, ik zou gaan rennen in Central Park. Het werd door de hitte uiteindelijk slechts een klein rondje, maar wat was het gaaf! Mag ik ook een Central Park hier in de buurt?!

Na een opfrisbeurt in het hotel en ontbijt bij onze vaste breakfast spot Stage Door Delicatessen bezochten we Grand Central Station en Bryant Park, waar we net als talloze New Yorkers genoten van het warme weer en de verkoeling onder de bomen. Wat zijn de parken in NYC toch fijn!

Subway series

Tijdens ons verblijf werden de Subway series gespeeld: vier avonden op rij speelden de New Yorkse honkbalclubs Yankees en Mets tegen elkaar. Wij waren getuige van de laatste wedstrijd. Zo’n honkbalwedstrijd blijft altijd weer een spektakel. Ruim 40 duizend toeschouwers zagen, onder genot van Budweisers, chicken wings en zelfs sushi, hoe de Mets voor de vierde avond op rij wonnen van de Yankees. Een sweep voor de Mets dus en een topavond voor ons.

Citytrip New York City Yankees - Watzijzegt.com

Last but not least

Zoals met alle leuke dingen was het ineens vrijdag, tijd om uit te checken én nog steeds 32°C terwijl onze vlucht pas om elf uur ‘s avonds ging. What to do when it’s hotter than the devil’s underwear? Op naar een museum met airco! Het werd het American Museum of Natural History (waar je trouwens heel handig rechtstreeks vanuit de metro kunt binnen rollen), een van de grootste musea van NYC. Even een stukje geschiedenis en koelte mee pakken.

Tijdens het wachten op onze taxi naar het vliegveld kon ik mooi de zen van het reizen nog even toepassen. Zonder hotelkamer zat een frisse douche er namelijk niet in, en dat na een dag tropische hitte… Even omschakelen en me op een zandeiland Down Under wanen dus ;-)

Do’s & don’ts voor je citytrip New York

Do in New York

  • Check www.nycgo.com voor handige tips en informatie over events in de periode dat jij er bent.
  • Ben je een paar dagen in New York? Een kaart voor de subway is de moeite waard! Wij kochten $30 een kaart voor 7 dagen, dat haal je er binnen no time uit.
  • Foursquare gebruiker? Daar zijn genoeg handige lijstjes met NYC tips te vinden. Ook handig: de Explore functie, zodat je kunt zien welke hotpots er in je omgeving zijn.
  • Voor een prachtig uitzicht over Manhattan ga je naar Rockefeller Center: vanaf Top of the Rock kun je mooie plaatjes schieten, met het Empire State Building erop en het is nog goedkoper en sneller ook.
  • Musea bezoeken? Veel New Yorkse musea hebben een ‘free’ museum day waarop je gratis naar binnen mag.

Niet doen in New York

Wat moet je niet doen in New York? Tja, ook hier geldt the usual. Ga niet in je eentje aan de wandel door donkere steegjes, probeer niet in die bekende tourist traps te stappen (al zijn die soms best leuk), en doe vooral geen dingen waar je geen zin in hebt.

Lees ook: Alles wat je moet weten voor je eerste bezoek aan New York City

Heb jij al eens een citytrip New York gemaakt?

9 reacties
  1. Super verslag! Ik heb je hele trip via instagram gevolgd en nu even je blogs kunnen lezen. Leuk! Laat het me weten als je weer deze kant op komt :-)

  2. Leuk verslag, NYC is echt zoooo gaaf! Heb nu alweer zin in de volgende keer, al staat die nog niet op de planning. Ga ik wat dingen doen die jij beschrijft en waar wij geen tijd meer voor hadden!

  3. Ik zag de Blue Man Group in Londen een paar jaar geleden, was inderdaad heel tof! En ja, nu krijg ik ook wel een béétje New York kriebels….

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen