Natasja (door LauraVL // Perfect Portret)

Hey, het is okay

Heb jij ook weleens het gevoel dat het leven als een trein voorbij raast en iedereen lijkt te weten waar hij of zij heen gaat, maar jij hebt geen flauw benul? Dat een woord als passie dagelijks langs komt en je zelf regelmatig met het woord inspiratie strooit, maar eigenlijk heb je geen idee waar jouw passie ligt? Ik wel.

Hey, het is okay

De laatste tijd vraag ik me regelmatig af waar ik nu eigenlijk écht blij van word. Heb ik überhaupt wel een passie? En belangrijker, hoe erg is het als ik die niet heb? Een brief aan mezelf.

… om geen idee te hebben wat je eigenlijk wil met je leven

Ook al lijkt iedereen om je heen zijn of haar passie in het leven te hebben gevonden, dat betekent niet dat jij het al moet weten. Ja, het is soms overweldigend en zelfs een tikje deprimerend als je geen idee hebt van wat je nu echt blij maakt. Maar focus niet teveel op anderen, het is tenslotte jouw leven. En dat is prima. Al die tijdschriften, blogs en artikelen die je vertellen dat je echt je hart moet volgen zijn leuk maar zij zijn jou niet.

… om niet per se grootse plannen te hebben

Niets mis met een gewone baan waar je hard voor werkt maar geen 60 uur per week (okay, behalve die paar weken per twee jaar voor dat congres dan), om voorlopig helemaal geen topmanager te willen worden (if ever) of een eigen zaak op te zetten, simpelweg omdat je niet eens weet waarin je een eigen zaak zou moeten beginnen. Vier, vijf dagen per week werken, je huishouden en jezelf verzorgen en daarnaast je sociale leven draaiend zien te houden, is soms al lastig genoeg. Leg jezelf niet zulke hoge eisen op!

Natasja (Foto door LauraVL / Perfect Portret)

Een passie vinden dus

… om je af te vragen of je wel een passie hebt

Sterker nog, misschien heb je wel helemaal geen passie. Wat is een passie? Een ‘hartstochtelijke liefhebberij’ volgens Van Dale. Iets waar je zo ontzettend voor wilt gaan dat je alles op alles zet om het voor elkaar te krijgen, volgens tal van grootheden. Maar moet je per se iets hartstochtelijk liefhebben, behalve dan je geliefden om je heen? Moet je ergens zo blij van worden dat je daar alles voor opzij zet?

Ga eerst maar weer eens ontdekken wat je blij maakt, kinderlijk blij misschien zelfs. Gewoon, door te doen en niet na te denken. En of daar dan een passie tussen zit, ontdek je dan wel. Of niet.

Ja, maar hoe dan?!

“I began to realize how important it was to be an enthusiast in life. If you are interested in something, no matter what it is, go at it full speed ahead. Embrace it with both arms, hug it, love it and above all become passionate about it. Lukewarm is no good.”
— Roald Dahl

Volle vaart vooruit dus, volgens Roald. Maar als je het gewoon nog even wilt aankijken, mag dat ook. Want hey, het is okay!

Hoe gaat het met jou? Ben je okay?

37 reacties
 1. Dit is vreselijk herkenbaar. Ik vraag het me ook vaak genoeg af, maar zo af en toe heb ik toch wel dingen waar ik blij van word. Schrijven is zo’n ding bij mij. :)

 2. Ik ben blij met dit lijstje. Dit zijn dingen waar ik momenteel best wel veel over nadenk.

 3. Het is bijna ongelooflijk om te beseffen dat de diepste momenten die ik nu soms heb, nodig zijn om te vinden waar ik morgen intens van geniet. Ik zie steeds meer raakvlakken, inzichten, lichtpuntjes… Ik ben er bijna. Ik moet alleen niet op de toekomst wachten, ik moet er zelf naar toe. Soms vergeet ik dat alleen te doen…

  Het fijne is te weten dat je nooit alleen dezelfde issues hebt. Als we straks allemaal in die toekomst zijn, zijn we denk ik heel happy!

 4. Volgens mij is de enige passie die je hebben moet: een passie voor jezelf! Al het andere is ondergeschikt!

 5. Het is ook zo’n zwaar woord “passie”.. Ik had het grootste gedeelte van mijn leven ook geen idee en eigenlijk doe ik nog steeds maar wat. Ik was al 44 toen ik het roer compleet omgooide en voor mezelf ging werken. Beste beslissing ooit, maar al die jaren ervoor waren ook echt prima. Ook al had ik toen geen “passie” en ik gebruik dat woord nog steeds niet. Ik vind iets ‘leuk’ of ‘niet leuk’. Heel simpel eigenlijk en dat bevalt prima! Mooi blogje!

  1. Wow, het klinkt dan wél weer heel inspirerend! ;D Maar denk dat het ‘leuk’ en ‘niet leuk’ prima richtlijnen zijn om volgens te leven. Zou ik ook veel vaker moeten doen… Thanks!

 6. Ik hou niet zo van het woord passie, tegenwoordig is iedereen zijn hobby direct een passie. Ik vind eten oprecht heel leuk en interessant, maar mijn passie? Neh.
  Die van mij heb ik ook nog niet zo gevonden, ik denk dat je er ook pas achter komt als je het aan het doen bent. Mij lijkt het tof om een manager van een hotel te zijn, misschien vind ik het wel vreselijk als ik die functie ooit krijg :p

  1. Haha, je omschrijft ook precies mijn gevoel ja! Ik denk soms echt, shit, wat als ik helemaal geen passie heb?! Terwijl tegenwoordig alles maar een passie lijkt te zijn. Vermoeiend :’)

 7. Notetoself… maar het is toch herkenbaar. Blij zo nu en dan te lezen dat het oke is, want het voelt heel vaak helemaal niet oke. Blijf het lastig vinden. Mooi geschreven stuk!!

 8. Amen! :-) ik geloof wel in focus. Kiezen waar je blij van wordt en niet iets doen omdat anderen het doen waardoor jouw eigen gekozen focus ondersneeuwt. Follow the happy trail!

  1. Focus is zeker belangrijk! Vind ik persoonlijk dan ook nog enorm lastig, met een constant afdwalend hoofd kost me dat best wel moeite :’) Maar het focussen op mezelf is iets dat ik mezelf steeds meer probeer aan te leren. Thx!

 9. Mooi blogje en heel herkenbaar! Wat dat betreft heb ik wel eens het gevoel dat alles alleen maar meer en grootster moet zijn en dat ‘gewoon’ niet meer goed genoeg is. Maar gewoon doen waar jij het gelukkigst van wordt, is het allerbelangrijkst.

  1. Dat gevoel heb ik soms ook, en dat terwijl ‘gewoon’ soms al moeilijk genoeg is. Daar probeer ik me dan ook regelmatig weer even aan te herinneren, hence deze blog post :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen