Kintsugi: over Japanse lifestyle en de kunst van het mooier maken

Kintsugi: over Japanse lifestyle en de kunst van het mooier maken

Je hebt er misschien weleens van gehoord: kintsugi, de Japanse kunst van repareren met goud. Het is niet alleen een manier om gebroken serviesgoed te repareren; het is een eerbetoon aan imperfectie. Candice Kumai schreef een Japanse lifestylegids over hoe je kintsugi kunt toepassen op je eigen leven.

Kintsugi: de kunst van het mooier maken

Kintsugi is een begrip in de Japanse cultuur: gebroken serviesgoed waarvan de barsten worden gerepareerd met en afgewerkt met goudpoeder, zodat het voorwerp mooier en kostbaarder wordt. Deze kunst van het mooier maken is prima door te voeren op het leven zelf.

Dat dacht ook Candice Kumai, die met Kintsugi een complete Japanse lifestylegids schreef. Hierin neemt ze je aan de hand van vier pijlers mee in haar persoonlijke reis naar innerlijke rust en kracht en hoe je een gezond lichaam en gelukkige geest kunt krijgen.

Japanse lifestylegids Kintsugi

Japanse lifestyle is al jaren populair. Neem bijvoorbeeld de opruimtips van de Japanse Marie Kondo, die met haar ‘KonMari’ methode zelfs de grootste hoarders aan het opruimen wist te krijgen.

Candice Kumai (1983) is chef-kok, voeding- en wellness expert en voormalig model. Ze is geboren en opgevoed in Californië door haar Japanse moeder en Amerikaanse vader. Ze schrijft voor onder andere ELLE, Cosmopolitan en Wall Street Journal. Candice woont in Brooklyn, New York.

In Kintsugi geeft Candice inzicht in eeuwenoude Japanse tradities die je leven vormgeven en waarmee Japanners moeilijke tijden hebben getrotseerd. En haar persoonlijke kijk op deze Japanse methode en hoe het haar – en jou – helpt een gelukkig en gezond leven te leiden. Het boekt telt meer dan 300 bladzijdes, vol persoonlijke verhalen en foto’s en handige tips en recepten waarmee je zelf aan de slag kunt.

Kintsugi: over Japanse lifestyle en de kunst van het mooier maken

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door N A T A S J A – WAT ZIJ ZEGT (@natasjadb) op

Imperfecties maken je mooi

Leren is de sleutel tot kintsugi, betoogt Candice en je bent nooit uitgeleerd. En hoewel de gouden randjes van de fysieke kunst van kintsugi dingen mooier maken, gaat deze lifestylegids vooral uit van het accepteren van (je) imperfecties.

Iedereen heeft een verleden en lastige situaties mee gemaakt die emotionele littekens of pijnlijke herinneringen hebben achtergelaten. In plaats van ze te ‘repareren’ zou je ze moeten omarmen en leren accepteren dat ze deel uitmaken van wie je bent. Hoe je dat leert? Kintsugi is een doorlopend proces waar je elke dag naar moet streven en voor open ‘moet’ stellen. Dat doe je aan de hand van 10 beginselen waarmee je kunt ‘werken’ aan jezelf.

Kintsugi: over Japanse lifestyle en de kunst van het mooier maken

Aan de hand van tien principes neemt Candice je mee in de wereld van kintsugi

Goede dingen koken en eten als basis voor zelfzorg

Zelf koken en gezond eten is een van de pijlers van de Japanse lifestyle. Het boek bevat meer dan 50 recepten waarmee je zelf aan de slag kunt. Van een traditioneel Japans ontbijt met gekookte rijst en misosoep tot tempura gerechten en een Japanse stoofpot.

Wel even vooraf checken welke ingrediënten je nodig hebt, want de kans is groot dat je basisingrediënten als nori (Japanse zeewier), kombu (Japanse kelp) en mochiko (meel van zoete rijst) niet standaard in je keukenkastjes hebt staan.

Candice over Kintsugi – De complete Japanse lifestylegids

Candice geeft je in haar lifestylegids handige hulpmiddelen die we allemaal nodig hebben om de kunst van goed leven onder de knie te krijgen. Japanse begrippen en culturele kenmerken als ‘Eiyoshoku’: ‘koester je lichaam’, ‘Ganbatte’: ‘doe altijd je best’ en ‘Kaizen’: ‘blijf jezelf ontwikkelen’ worden met persoonlijke belevenissen toegelicht.

Auteur: Candice Kumai
Uitgever: Spectrum
ISBN13 9789000356454
336 pagina’s

Bestel de Japanse lifestylegids Kintsugi zelf

Het is geen gids met een snelle to do list die je zo even afvinkt. Deze lifestylegids is wel een prachtig boekwerk voor iedereen die graag iets wil leren uit andere culturen, de Japanse in het bijzonder natuurlijk, zonder al te zweverig gedoe. Je zult na het lezen geen cultuurexpert zijn, wel een paar goede en praktische levenslessen rijker. Aanrader!

Ben jij al bekend met de Japanse lifestyle en het fenomeen kintsugi?

*Deze post bevat een product dat mij is toegestuurd, mijn eerlijke mening en een affiliate link.
Schaf jij dit product via deze link aan, dan levert mij dat een heel bescheiden bijdrage op.
1 reactie

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen