Herfstblues: tips om een herfstdip te voorkomen (of bestrijden)

Last van een herfstdip? 3 praktische tips

Heb jij ook steeds minder energie, moeite om aan je dag te beginnen of zelfs helemaal geen puf meer iets te ondernemen nu de dagen weer korter en donkerder worden? Misschien heb je last van een herfstdip.

Last van een herfstdip: 3 praktische tips

Merkt jij ook dat je energieniveau daalt, dat het steeds moeilijker wordt om ‘s ochtends op te staan? Of dat je simpelweg geen zin meer hebt om iets te ondernemen nu de dagen korter en donkerder worden? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een herfstdip.

De herfst was jarenlang zonder twijfel mijn favoriete seizoen. Lagere temperaturen, prachtige kleuren in de natuur… ik hou ervan! De laatste jaren merk ik echter steeds meer de keerzijde van de herfst – en de winter die erop volgt.

Minder energie

Ik heb minder energie, kom ‘s ochtends steeds lastiger mijn bed uit en blijf soms zelfs het liefst de hele dag in bed liggen. Behalve om te eten, het liefst zo veel en koolhydraatrijk mogelijk (hallo pasta en risotto!).

En daar ben ik lang niet de enige in. Veel mensen merken in de herfst en winter dat ze minder energie hebben door gebrek aan licht en warmte. Bijna een half miljoen Nederlanders heeft zelfs last van een seizoensgebonden depressie. (Bron: ggznieuws.nl)

Herfstdip voorkomen?

Na mijn eigen ervaringen afgelopen jaar ben ik dit najaar extra waakzaam op signalen die mijn lijf me geeft. Mijn reis door Nieuw-Zeeland in de zomer deed wonderen voor mijn mentale gezondheid. Naarmate de maanden verstreken en de dagen steeds korter en donkerder werden, werd de donkere wolk boven mijn hoofd weer steeds groter. Aan het eind van de winter moest ik mezelf dus ook echt weer uit een gat trekken.

Het voorkomen van een seizoensgebonden depressie is lastig, toch kun je met wat praktische tips proberen een herfstdip of de winterblues te voorkomen, of in elk geval dragelijker te maken. Deze dingen ga ik de komende tijd in elk geval zelf ter harte nemen!

Last van een herfstdip?

Last van een herfstdip? Deze tips helpen!

Let there be light: zoek het daglicht op

Hoewel voor een seizoensgebonden depressie nog geen pasklare oplossing is, is wel duidelijk dat daglicht – en met name het gebrek eraan – een belangrijke rol speelt. Zorg dus dat je elke dag overdag even een wandeling maakt buiten. Jezelf binnen opsluiten met een dekentje op de bank lijkt heel aanlokkelijk; het kan je stemming en energielevel juist negatief beïnvloeden.

Natuurlijk daglicht zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt, precies wat je nodig hebt bij een herfstdip. Maak ‘s ochtends een wandeling of ga tijdens je lunchpauze even de deur uit. Door het licht en de frisse lucht voel je je na een half uurtje wandelen vaak echt beter.

Het kan overigens ook geen kwaad om tijdens de koude, donkere maanden je weerstand een extra boost te geven met voedingssupplementen. 

September in beeld: week 4 maandag 25 september herfst

Naast buiten wandelen is een daglichtlamp ook een mogelijkheid. Ik ben zelf sinds kort eigenaar van een energielamp, met blauw licht. Hij staat naast mijn bed en ik zet ‘m ‘s ochtends een half uurtje aan zodra ik wakker word. Ik gebruik ‘m nog niet lang, toch merk ik dat ik makkelijker opsta ‘s ochtends als het buiten nog stikdonker is. Dankzij de lamp krijgt mijn biologische klok alsnog een seintje dat de dag is begonnen.

Bij dagelijks gebruik kan het effect verloren gaan door gewenning; je kunt het best bij aanvang van de herfst zo’n 1-2 weken gebruik maken van de lamp voor een optimaal resultaat.

… maar niet teveel

Let wel op dat je blauw licht – veroorzaakt door LED-beeldschermen van bijvoorbeeld je televisie, telefoon en laptop – voor het slapen gaan zoveel mogelijk vermijdt. Dus die energielamp gebruik je alleen ‘s ochtends. En je mobiele telefoon leg je beter weg voor je in bed stapt, liefst al ruim ervoor.

Zorg voor een ritme

Een goede nachtrust is belangrijk. Toegeven aan die vermoeidheid en extra behoefte aan slaap klinkt dus heel aantrekkelijk. De kans is echter groot dat het je herfstdip alleen maar in de hand werkt.

Een vast ritme kan helpen om je klachten te bedwingen. Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan.

Lees ook: Je dag goed beginnen doe je zo!

Blijf bewegen

Net zoals daglicht, is beweging een simpele maar effectieve manier om een dip tegen te gaan. Met een wandeling of hardlooprondje sla je twee vliegen in een klap. Een work-out in de sportschool of yoga sessie op een matje thuis kunnen zorgen voor zowel ontspanning als energie.

Goed voor zowel je lijf als geest! De endorfines die je door het sporten aanmaakt, zorgen namelijk steevast voor een opkikker.

Last van een herfstdip? 3 praktische tips

Er is natuurlijk verschil tussen een herfstdipje en een depressie. Zo is iedereen weleens somber en kan dat gevoel best een paar dagen aanhouden. Overheersen je sombere gevoelens je dagelijkse leven en houden je klachten – ondanks deze tips – langer dan 2 weken aan? Schroom niet om hulp te zoeken: bespreek je gevoelens met familie of vrienden, of maak een afspraak bij je huisarts om je klachten te bespreken!

Heb jij weleens last van een herfst- of winterdip? Wat doe jij het liefst om een herfstdip tegen te gaan?

6 reacties
  1. Ik heb er absoluut wel last van en weet ook donders goed wat mijn valkuilen zijn. Toch blijft het elk jaar een lastige periode, vooral als het weer tegenzit. Zoals nu is het prima te doen en trek ik er veel op uit maar als het echt van de grijs grauwe natte dagen zijn, vind ik het echt wel een dingetje…

    1. Ai, en dan kom jij nog geregeld buiten… ik moet mezelf echt de deur uit schoppen want nog steeds alles behalve sportief! Misschien is zo’n daglicht/energielamp voor jou ook een idee?

  2. Ik moet me al haasten om s’ochtends op tijd op kantoor te zijn. Sporten zit niet in mijn genen. Op mijn slaapkamer gaat geheel automatisch om 6 uur de felle hanglamp aan. Maar gelukkig heb ik geen herfstdip en ben ik dol op de Winter ?

    1. Haha, dat snap ik! Ik ben tegenwoordig wel op tijd wakker maar nog steeds geen ochtendmens. Dus die lamp kan ik goed gebruiken ;-)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen