5x Wat te doen in Kilkenny

Een typisch Ierse plaats met een lange geschiedenis en bomvol bezienswaardigheden en activiteiten om een paar leuke dagen mee te vullen. 5 dingen die je zeker moet doen in Kilkenny: dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Kilkenny.

Kilkenny bezienswaardigheden om niet te missen

Half februari bracht ik een paar dagen door in Ierland. Vanuit Dublin brengt de bus je in zo’n anderhalf uur naar het zuidelijker gelegen Kilkenny. Daar sliep ik in het Pembroke Hotel, een boutique hotel middenin het centrum dat uitkijkt op een van Kilkenny’s bekendste trekpleisters, Kilkenny Castle.

5x Wat te doen in Kilkenny

5 dingen die je zeker moet doen in Kilkenny: dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Kilkenny.

1. Bezoek Kilkenny Castle

Als je houdt van geschiedenis en architectuur, dan is Kilkenny Castle een absolute must-see. Dit middeleeuwse kasteel werd gebouwd in 1195 op een strategische locatie aan de River Nore en de High Town van Kilkenny. Door de eeuwen heen onderging het kasteel veel veranderingen en wisselingen van eigenaar. Tegenwoordig is het in handen van publieke werken en heeft het een archeologische rol.

Je kunt een rondleiding krijgen door het kasteel en de prachtige tuinen, en jezelf even voorstellen als de koning of koningin van Kilkenny. Naast delen van het kasteel (let ook op de vloeren) kun je ook de omringende kasteeltuinen bezoeken.

Wat te doen in Kilkenny: Bezoek Kilkenny Castle

Bezoek Kilkenny Castle tijdens je bezoek

2. Walk the medieval mile

De middeleeuwse mijl ofwel – Medieval Mile – is een bekende trekpleister voor Kilkenny. Deze wandelroute loopt door het hart van deze historische Ierse stad die je terug in de tijd voert naar de Middeleeuwen. Dit is een geweldige manier om de geschiedenis en cultuur van Kilkenny te ervaren. De stad was ooit de middeleeuwse hoofdstad van het land en de rijke historie is nog overal terug te vinden.

De Medieval Mile is een route van ongeveer 1,2 kilometer die begint bij het Kilkenny Castle en eindigt bij St. Canice’s Cathedral. Tijdens deze wandeling passeer je enkele van de meest iconische en historische bezienswaardigheden van Kilkenny, zoals Kilkenny Castle en St. Canice’s Cathedral. Ook deze bezienswaardigheden in Kilkenny liggen langs de medieval mile:

  • The Tholsel: Dit historische gebouw is een voormalig tolhuis en een ontmoetingsplaats voor de gemeenschap. Het is gebouwd in de 18e eeuw en heeft een indrukwekkende gevel met een klokkentoren.
  • St. Mary’s Church: Deze kerk dateert uit de 13e eeuw en is een voorbeeld van gotische architectuur. Het heeft prachtige glas-in-loodramen en een interessante geschiedenis.
  • Rothe House: Dit is een 16e-eeuws herenhuis dat toebehoorde aan de Rothe-familie, een rijke koopmansfamilie uit Kilkenny. Het heeft prachtige tuinen, een museum en een galerie die de geschiedenis van de stad en de familie Rothe laten zien.
  • Black Abbey: Deze kerk dateert uit de 13e eeuw en heeft een prachtig gotisch interieur met mooie houtsnijwerken en stenen beelden.

3. Beklim de ronde toren

De historische St. Canice’s Cathedral and Round Tower zijn zoals ik al schreef, twee bezienswaardigheden langs de medieval mile. De kathedraal werd gebouwd in de dertiende eeuw en is een startpunt voor veel Ieren die op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gaan.

De ronde toren is een van slechts twee middeleeuwse torens in Ierland die je nog kunt beklimmen. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Het is een geweldige manier om de geschiedenis van de stad vanuit een ander perspectief te bekijken.

Let wel: de Round Tower van St. Canice’s Cathedral is niet voor reizigers met claustrofobie of hoogtevrees!

Voor de kunstliefhebbers onder ons is de Butler Gallery (Evans Home, John’s Quay, Kilkenny) een must-visit. Dit museum heeft een indrukwekkende collectie hedendaagse kunstwerken en organiseert regelmatig tentoonstellingen van wereldklasse. Het is de perfecte plek om je culturele honger te stillen.

5. Eet & drink in een pub

When in Ireland, visit a pub! Ik zal niet snel zeggen dat je iets moet maar een pub bezoeken in Ierland is toch wel een must. Elke dorp heeft er minstens één en in de grotere plaatsen kun je al snel niet meer kiezen waar je gaat zitten.

Ook Kilkenny heeft gezellige pubs en restaurants waar je kunt genieten van traditionele Ierse gerechten, zoals fish and chips, Guinness stoofpot en Irish stew. Proef een cider of ale en stil je trek met een typische pub meal.

In Kilkenny at ik in Kytelers Inn (St Kieran’s St, Gardens, Kilkenny), een award-winnende en tevens één van de oudste pubs in Ierland. De pub werd opgericht door Dame Alice de Kyteler, die beter bekend staat als beschuldigde in Europa’s eerste witchcraft trials. Ze schijnt nog steeds rond te spoken…

Proef Smithwick’s

Als je van bier houdt, wil je zeker een bezoek brengen aan de Smithwick’s Brewery, middenin de stad. Het biermerk ontstond in de achttiende eeuw toen John Smithwick in Kilkenny begon met het brouwen van bier in de St. Francis Abbey Brewery. Vandaag de dag is Smithwick een van de oudste bieren van Ierland.

De Smithwick’s Experience Kilkenny laat je – net zoals de Guinness Storehouse in Dublin – kennismaken met de lange geschiedenis van het biermerk en leidt je rond langs het productieproces. Na afloop van de toer wacht uiteraard een vers getapte pint (of half pint) voor de liefhebbers. Sláinte!

Meer leuke dingen doen in Kilkenny?

Ontdek hier alles wat je moet weten voor een stedentrip en hou deze lijst met 100 things to do in Kilkenny bij de hand.

Ben jij weleens in het Ierse Kilkenny geweest?

4 reacties
    1. Jaah, aanrader! Hopelijk kan ik later dit jaar nog een keertje terug voor werk, volgend jaar in elk geval weer :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen