5x Wat te doen in Kilkenny

Een typisch Ierse plaats met een lange geschiedenis en bomvol bezienswaardigheden en activiteiten om een paar leuke dagen mee te vullen. 5 dingen die je zeker moet doen in Kilkenny: dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Kilkenny.

Kilkenny bezienswaardigheden om niet te missen

Half februari bracht ik een paar dagen door in Ierland. Vanuit Dublin brengt de bus je in zo’n anderhalf uur naar het zuidelijker gelegen Kilkenny. Daar sliep ik in het Pembroke Hotel, een boutique hotel middenin het centrum dat uitkijkt op een van Kilkenny’s bekendste trekpleisters, Kilkenny Castle.

5x Wat te doen in Kilkenny

5 dingen die je zeker moet doen in Kilkenny: dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Kilkenny.

1. Bezoek Kilkenny Castle

Dit acht eeuwen oude kasteel is bijna niet te missen dankzij haar strategische positie aan de River Nore en de High Town van Kilkenny. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd en kende sindsdien vele eigenaren. Tegenwoordig is het in handen van publieke werken en heeft het een archeologische rol.

Naast delen van het kasteel (let ook op de vloeren) kun je ook de omringende kasteeltuinen bezoeken.

Wat te doen in Kilkenny: Bezoek Kilkenny Castle

2. Walk the medieval mile

De middeleeuwse mijl is een bekende trekpleister voor Kilkenny. De stad was ooit de middeleeuwse hoofdstad van het land en de rijke historie is nog overal terug te vinden.

Dankzij het compacte centrum van Kilkenny kun je veel van deze bijzondere historische plekken als het kasteel, de Butler Gallery, het Rothe huis en meer tijdens een wandeling bezoeken.

3. Beklim de ronde toren

St. Canice’s Cathedral en de Round Tower zijn twee stops langs de medieval mile. De kathedraal werd gebouwd in de dertiende eeuw en is een startpunt voor veel Ieren die op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gaan.

De ronde toren is een van slechts twee middeleeuwse torens in Ierland die je nog kunt beklimmen. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.

Let wel: niet voor reizigers met claustrofobie of hoogtevrees!

4. Eet & drink in een pub

When in Ireland, visit a pub! Ik zal niet snel zeggen dat je iets moet maar een pub bezoeken in Ierland is toch wel een must. Elke dorp heeft er minstens één en in de grotere plaatsen kun je al snel niet meer kiezen waar je gaat zitten. Proef een cider of ale en stil je trek met een typische pub meal.

In Kilkenny at ik in Kyteler’s Inn, een award-winnende en tevens één van de oudste pubs in Ierland. De pub werd opgericht door Dame Alice de Kyteler, die beter bekend staat als beschuldigde in Europa’s eerste witchcraft trials. Ze schijnt nog steeds rond te spoken…

5. Proef Smithwick’s

.. tijdens een toer door de Smithwick’s Brewery, middenin de stad. Het biermerk ontstond in de achttiende eeuw toen John Smithwick in Kilkenny begon met het brouwen van bier in de St. Francis Abbey Brewery. Vandaag de dag is Smithwick een van de oudste bieren van Ierland.

De Smithwick’s Experience Kilkenny laat je – net zoals de Guinness Storehouse in Dublin – kennismaken met de lange geschiedenis van het biermerk en leidt je rond langs het productieproces. Na afloop van de toer wacht uiteraard een vers getapte pint (of half pint) voor de liefhebbers. Sláinte!

Meer leuke dingen doen in Kilkenny?

Ontdek hier alles wat je moet weten voor een stedentrip en hou deze lijst met 100 things to do in Kilkenny bij de hand.

Ben jij weleens in het Ierse Kilkenny geweest?

4 reacties
    1. Jaah, aanrader! Hopelijk kan ik later dit jaar nog een keertje terug voor werk, volgend jaar in elk geval weer :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen

7x De mooiste kastelen in Ierland

Harry Potter, Lord of the Rings en zo’n beetje elk Disney sprookje heeft het: een prachtig sprookjeskasteel. Een van de laatste keren dat ik in een kasteel ronddwaalde, was in…