Genieten van lokale pareltjes in Leeuwarden

Wat te doen in Leeuwarden: tips voor je stedentrip Leeuwarden

Ben je benieuwd naar wat Leeuwarden te bieden heeft? In deze handige gids neem ik je mee op pad door Leeuwarden langs must-see bezienswaardigheden, culturele hotspots en leukste plekjes in het hart van Friesland.

Stedentrip Leeuwarden: genieten van lokale pareltjes in het hoge noorden

Wie er eens lekker tussenuit wil in eigen land, moet als de wiedeweerga naar Leeuwarden. Daar vind je eeuwenlange geschiedenis naast moderne street art en staan lokale pareltjes garant voor flink genieten. Een stedentrip Leeuwarden, ik neem je mee op pad!

Ontdek wat te doen in Leeuwarden

Tijdens een korte stedentrip reis ik af naar het noorden en ga op onderzoek uit in Leeuwarden. Hier maak ik kennis met oude historie en moderne kunst in alle vormen, van street art tot sexy keramiek (ja, echt). Ook culinair genieten kan hier op elke hoek.

De eerste bezienswaardigheid valt al niet te missen. Want het Italiaanse Pisa is niet de enige stad met een befaamde scheve toren. De vrijstaande kerktoren Oldehove had ooit hét statussymbool van de Friese hoofdstad Leeuwarden moeten worden. Nu levert het vooral mooi beeld en sterke verhalen op.

De Scheve Toren van Leeuwarden: de Oldehove

Uit eten en drinken in Leeuwarden

Voor lokale en streekproducten mag je een bezoek aan Streekwinkel Priuw niet overslaan. Dit is dé plek voor Fries speciaalbier, kaas & worst uit de regio en frisian fair trade. Je kunt hier ook terecht voor proeverijen en Friese souvenirs. Niet voor niets al eens beloond met de titel Leukste Winkel van Nederland!

Leeuwarden // Voor streekproducten ga je naar Priuw

Voor streekproducten ga je naar Streekwinkel Priuw (Nieuwe Oosterstraat 6, 8911 KN Leeuwarden)

Meer hotspots en restaurants in Leeuwarden

Lekker eten in Leeuwarden is sowieso niet zo moeilijk. Er zijn genoeg leuke koffietentjes, goede restaurants en andere hotspots te vinden.

  • Brasserie Spiegelaar (Nieuwestad 141) – Bij Spiegelaar zit je bijna elk moment van de dag goed! Hier kun je terecht voor lunch, high tea, borrel en diner.
  • STEK Leeuwarden (Harlingersingel 2) – Stek is gevestigd in het oude brugwachtershuisje aan de Harlingersingel. Hier proberen ze van elke maaltijd een feestje te maken, van ontbijt tot diner.
  • Doppio (Wilhelminaplein 54) – Espressobar Doppio betekent een goed begin van je dag of een gezellige afsluiter tijdens een borrel in de namiddag of avond. Ook voor verse lunch met biologisch brood.
  • ROAST Leeuwarden (Nieuwestad 63) – Bij ROAST worden alle gerechten gegrild, maar wees gerust, het is allesbehalve een ‘standaard’ grill-restaurant. De gerechten die worden geserveerd komen voornamelijk vanuit de klassieke Franse keuken.
  • Restaurant Wannee (Rengerslaan 8) – Eerlijk duurt het langst, zo luidt het oer-Hollandse spreekwoord én het motto van Restaurant Wannee. Op het menu staan veel eerlijke en lokale gerechten met een hoofdrol voor bijzondere groenten en bereiding.

Lees ook: Fijne adresjes voor foodies in Friesland

Eten en slapen in het Post-Plaza Hotel & Grand Café

In het Friese stadshotel en Grand Café Post-Plaza kun je zowel overdag als ‘s nachts terecht. Hier geniet ik van een heerlijk driegangendiner met passende wijnen. De bediening is attent en de sfeer is zo fijn dat mijn reisgenoot en ik na het diner verkassen naar een van de comfortabele banken in de zithoek en nog een wijntje bestellen.

Het is jammer dat we hier niet overnachten, alleen hier eten kan ik al aanraden. Voor een lunch ben je zo’n 5 tot 12 euro per gerecht kwijt. Dineren kan vanaf €14 voor een (kleine) salade en vanaf €21 voor warme hoofdgerechten.

Adres: Tweebaksmarkt 25-27, 8911 KW Leeuwarden

Post-Plaza Grand Café en Hotel in LeeuwardenHeerlijk dineren bij Grand Café Post-Plaza

Ontdek street art met A Guide to Leeuwarden

Ben je uitgegeten? Dan is er meer dan genoeg te doen in Leeuwarden om jezelf verder te vermaken! Samen met stadsgids Henk van A Guide to Leeuwarden spot ik prachtige street art in en rond het centrum. Van enorme muurschilderingen die de hele koninklijke stamboom in Europa uittekenen, portretten van bekende stedelingen en politici tot kleine kunstwerkjes uitgesneden in stickers.

Wie goed om zich heen kijkt, ontdekt een wereld aan creatieve versieringen. Sommigen op verzoek gemaakt, sommigen nog ouderwets illegaal. Prachtige gebouwen en idyllische straatjes maken de ontdekkingstocht compleet.

Street art in LeeuwardenStreet art in LeeuwardenStreet art in Leeuwarden

Mijn persoonlijke favoriet, deze Escher! Ook op ontdekkingstocht door de stad? A Guide To Leeuwarden verzorgt gratis stadsrondleidingen (een fooi na afloop wordt wel gewaardeerd).

Keramiekmuseum Princessehof

Meer creatieve kunst vind je in het Keramiekmuseum Princessehof. Dit 18e-eeuws stadspaleis  ligt midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Het Princessehof dankt zijn naam aan de stammoeder van het Nederlandse koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau.

Het Keramiekmuseum heeft een rijke collectie met veel Aziatische, Europese en moderne keramiek. Zo bezit het museum de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland.

Keramiekmuseum Princessehof, Grote Kerkstraat 11, 8911 DZ Leeuwarden

Street art in Leeuwarden

Overnachten in het WTC Hotel Leeuwarden

Na al dat ontdekken en eten slaap je prinsheerlijk in het Westcord WTC Hotel Leeuwarden (Heliconweg 52, 8914 AT Leeuwarden). Het ligt niet in het centrum, dus even snel teruglopen na een avondje uit in de stad is er niet bij. Met een taxi ben je echter zo terug en het hotel heeft fietsen te leen voor hotelgasten (iets dat ons even was ontgaan tijdens ons verblijf).

Je boekt een comfort kamer vanaf €69 per nacht.

Slapen in het WTC Hotel Leeuwarden

Onze kamer is ruim, de bedden heerlijk en een badkamer met regendouche is bij mij eigenlijk altijd goed. Net als het uitgebreide ontbijtbuffet de ochtend erna.

Dag Leeuwarden

Na anderhalve dag ronddwalen door verrassend leuk Leeuwarden is het hoog tijd weer terug naar huis te gaan. Jammer, want er stond nog veel meer op de planning. Uitgebreid winkelen in de Kleine Kerkstraat, één van de leukste winkelstraten van het land bijvoorbeeld. Of een concert bijwonen bij De Neushoorn, een creatieve hotspot en poppodium waar je sinds 2016 een café en cultuur combineert.

Meer dan genoeg reden om nog eens een stedentrip Leeuwarden te plannen dus!

Heb jij nog tips voor een stedentrip Leeuwarden?

Meer lezen over Leeuwarden en Friesland? Voor het laatste nieuws over Leeuwarden ga je naar www.visitleeuwarden.com. Op www.friesland.nl lees je alles over doen en verblijven in Friesland. 

12 reacties
  1. Als je Leeuwarden bezoekt, zou ik zeker ook een praamvaart door de grachten maken. Vooral in het voorjaar, als de bomen nog niet volop in blad zitten, krijg je een verrassend zicht en uitleg over Leeuwarden en al zijn mooie gevels en geschiedenis.

  2. De oude gevangenis, de Blokhuispoort, is ook een bezoekje waard. De sfeer van vroeger hangt er nog, en in eetcafé De Bak kun je lekker eten en drinken. Bij mooi weer op het terras op de binnenplaats, bij slecht binnen, achter de tralies dus.

  3. Wat een leuke tips! Ik ben een aantal keer in Leeuwarden geweest, maar de plekken die jij noemt heb ik nog nooit bezocht. Qua restaurants vind ik De Walrus heel erg leuk! Jouw tips zet ik op mijn lijstje voor de volgende keer ?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen
Doen in Valkenburg: beklim de Cauberg

Wat te doen in Valkenburg? 6 tips!

Valkenburg ligt in het zuidelijkste puntje van Limburg en is al jaren een favoriete toeristenbestemming. Wat te doen in Valkenburg? Ontdek wat er allemaal in Valkenburg te doen is met…