Schrikkeldag in Dublin

Gratis doen in Dublin: 11x gratis tips en bezienswaardigheden in Dublin

Op zoek naar budgetvriendelijke tips voor Dublin? Deze prachtige Ierse hoofdstad barst van de gratis activiteiten en bezienswaardigheden die je portemonnee niet belasten. Ontdek mijn budgettips met betaalbare en zelfs gratis dingen om te zien en doen in Dublin. 

Gratis (budget)tips voor je stedentrip Dublin

Dublin is een populaire stedentrip-bestemming en geliefd bij veel toeristen. En hoewel de stad qua prijzen vergelijkbaar is met Nederland, kost een stedentrip je vaak al genoeg aan reis en verblijf. Voor een vliegticket naar Dublin* ben je al snel honderd euro kwijt en ook een hotelovernachting kost al snel minstens 100 euro per nacht wanneer je een comfortabel middenklasse hotel boekt. Hoe fijn is het dan als je tijdens je stedentrip iets gratis kunt doen?

Gratis zien en doen in Dublin: 11x bezienswaardigheden en andere tips

Het is natuurlijk mooi meegenomen wanneer je ergens weinig tot zelfs niets voor hoeft te betalen. Ook in Dublin kan dat makkelijker dan je denkt. Ik bezocht Dublin inmiddels al diverse keren, zag tal van bezienswaardigheden en zocht het voor je uit: deze dingen kun je gratis doen in Dublin!

1. Bezoek de nationale musea en galeries

Alle van de overheid gerunde musea in Dublin zijn gratis toegankelijk voor publiek. Probeer bijvoorbeeld het National History Museum (Merrion Street, Dublin 2), in Dublin ook wel bekend als “Dead Zoo” vanwege de vele opgezette dieren die er staan.

National Museum of Ireland heeft vier locaties, waarvan drie zich in Dublin bevinden. Deze kun je allemaal gratis bezoeken. Zoals de afdeling Archeologie, waar je een collectie zogeheten veen-mummies kunt bekijken.

Deze musea zijn gratis te bezoeken in Dublin en geven een mooie inkijk in de Ierse geschiedenis en cultuur:

Hou er wel rekening mee dat musea op maandagen en feestdagen gesloten kunnen zijn.

2. Laat je rondleiden door Áras an Uachtaráin

Áras an Uachtaráin is de residentie van de Ierse president en toegankelijk voor bezoekers. Elke zaterdag kun je je hier laten rondleiden, op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Check de website of er een rondleiding is op de zaterdag van jouw bezoek.

Gratis doen in Dublin: Loop over de Ha’penny Bridge

Loop over de Ha’penny Bridge in Dublin

3. Loop over de Ha’penny Bridge

Deze bekende voetgangersbrug wordt dagelijks tienduizenden keren bewandeld en staat in de volksmond bekend als Ha’penny Bridge. De brug dankt zijn naam aan ene William Walsh, die in de negentiende eeuw een betaalde veerpont over de rivier runde en vervolgens tol vroeg nadat de brug was gebouwd. Het is een iconisch beeld in Dublin en dan ook zeker een bezoekje waard.

4. Central Dublin to Glasnevin Walking Trail

De Glasnevin Cemetery is de laatste rustplaats voor veel grote namen uit de Ierse geschiedenis. Hoewel je voor het museum en rondleidingen over de begraafplaats een kaartje moet kopen, kun je wel een gratis wandeling maken langs bekende bezienswaardigheden en invloeden van bekende Dubliners in de stad.

Bezoek de website voor de voorgestelde route.

Gratis doen in Dublin: wandel door de stad

Je kunt ook zelf je wandeling beginnen bij de Rosie Hackett Bridge en langs diverse bekende plekken in Dublin wandelen

5. Luister naar live muziek in Whelan’s

Weliswaar een van de grootste muziekzalen in Dublin, maar lang niet altijd duur: bij Whelan’s (25 Wexford Street) kun je geregeld zonder ticket naar muziek luisteren. Hou bijvoorbeeld de Midnight Hour in de gaten, wanneer je voor 22:30 uur gratis naar binnen mag.

Overigens kun je in veel Ierse pubs regelmatig naar live muziek luisteren onder genot van een pint.

6. Snuif historie en sfeer bij Trinity College

Niet te missen, deze historische universiteit waar onder meer het beroemde Book of Kells tentoongesteld wordt. Hoewel je moet betalen om dit boek en de beroemde Long Room te kunnen zien, is het terrein zelf en een deel van de gebouwen wel gratis toegankelijk. Een must voor wie zich even in Harry Potter sferen wil wanen.

Redenen om naar Dublin te gaan dit najaar: breng een bezoek aan Trinity College

Echt Ierland

Lees ook: Wat te doen in Dublin als het regent: 8 tips

Wetenschapsliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de Science Gallery (Pearse St, Dublin 2), te vinden binnen de hekken van Trinity College. Het is een toffe mix van wetenschap en kunst en stelt met hun tentoonstellingen geregeld de invloed van wetenschap op ons dagelijkse leven aan de kaak. Aanrader!

8. Wandelen door de National Botanical Gardens

Glasnevin, Dublin 9, D09 VY63

Kosteloos genieten van flora en fauna kan heel goed in de National Botanical Gardens. Deze botanische tuin ligt in Glasnevin, zo’n 5 kilometer ten noordwesten van het centrum van Dublin. De 19,5 hectare liggen tussen Prospect Cemetery en de Tolka rivier en huist meer dan 15 duizend plantensoorten.

9. Bezoek de Chester Beatty Library

Chester Beatty Library is een bibliotheek annex museum dat in 1950 werd opgericht om de verzameling oosterse kunst en boeken van de Iers-Amerikaanse mijn-magnaat Alfred Chester Beatty te herbergen. De bibliotheek ligt in de tuinen van Dublin Castle (Palace Street, off Dame Street) en is gratis te bezoeken. Je vindt er onder meer een uitgebreide collecte Egyptische papyrusrollen en middeleeuwse manuscripten.

Dublin Castle, Dublin 2, D02 AD92, Ierland

Gratis doen in Dublin

10. Temple Bar Food Market

Elke zaterdag verandert het hart van Dublin in een paradijs voor foodies. Nou ja, paradijs… er staat een heerlijke food market die voor iedereen toegankelijk is. Trakteer je smaakpapillen op de gratis samples en hapjes die veel stands aanbieden om je lekker te maken voor hun producten. Je vindt de markt tussen 10 – 16:30 uur op het Meeting House Square.

11. Wandelen door Dublin

Rondwandelen door Dublin is natuurlijk de ultieme budgettip: het kost je alleen energie. Wil je niet op eigen houtje de stad verkennen? Met de gratis rondleidingen met gids Sandeman’s New Dublin Walking Tours kun je drie keer per dag voor nop de stad te voet verkennen.

De rondleidingen starten om 10:00, 11:00 en 14:00 uur vanaf Barnardo Square en brengen je onder meer langs Dublin Castle en Temple Bar.

Lees ook: 10 redenen om Dublin dit najaar te bezoeken

Gratis doen in Dublin: bezoek de Temple Bar in Dublin
Echt Ierland

Ook zin gekregen in een betaalbare stedentrip Dublin?

Boek je stedentrip Dublin* met House of Britain of Echt Ierland*.

Weet jij nog dingen die je gratis kunt doen in Dublin?

7 reacties
  1. Leuk artikel! Als Ierland-blogger ben ik al snel getriggerd door blogs over Dublin maar je geeft uitstekende tips!
    Nog één tip voor gratis: Als je één van de kathedralen van Dublin wilt bezoeken (Christ Church of St. Patricks) en je wilt geen entree betalen, dan kun je aan het einde van de dag (om 17.00 of 17.30 uur) gratis een koordienst bijwonen. Twee vliegen in één klap: je hoort prachtige muziek, die in de mooie kerken schitterend klinkt èn je kunt op je gemak de kerk bekijken tijdens het half uurtje dat de dienst duurt!

  2. Ik ben nog nooit in Dublin geweest maar wil er altijd nog heen. Dit lijstje ga ik zeker opslaan, wat een leuke dingen heb je er in gezet!

  3. Ik ben nog niet in Dublin geweest en het stond ook niet echt op mijn lijstje, maar ik lees er meer en meer goeds over. Misschien toch het overwegen waard voor een leuke citytrip. Leuke tips alvast!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen