Waarom ik op wintersport in Frankrijk zou moeten

Waarom ik op wintersport in Frankrijk zou moeten

Terwijl ik geen Facebook of Instagram meer kan openen zonder foto’s van wintersportende vrienden onder ogen te krijgen, moet ik een bekentenis doen. Ik ben namelijk nog nooit op wintersport geweest. 

Met vrienden op wintersport in Frankrijk

Op een blauwe maandag snowboarden op een indoorheuvel na – waar ik eerst uit de skilift viel en vervolgens een driedubbele koprol maakte toen ik met een noodgang in één rechte lijn naar beneden ging – heb ik werkelijk nog nooit op de latten gestaan. Maar ik vraag me nu af of ik niet ook eens met vrienden op wintersport in Frankrijk moet gaan.

Waarom Frankrijk?

Waarom Frankrijk en niet Oostenrijk of Zwitserland? Tja, die Fransen schijnen dus flink wat beginnerspistes te hebben, met veel ruimte zodat de kans dat ik iemand omver bots of tegen een boom aanvlieg niet zo groot is.

Frankrijk telt maar liefst 350 bestemmingen (dat zijn de meeste wintersportbestemmingen van de wereld), variërend van stille, schilderachtige dorpjes tot bekende en populaire skioorden als Alpe d’Huez, Val Thorens, Les Deux Alpes en Les Arcs.

Les Deux Alpes, Mont-de-Lans, France

Les Deux Alpes, Mont-de-Lans, France

De kans dat er ook echt sneeuw ligt, is in Frankrijk behoorlijk groot. Zo ben je in Val Thorens van half december tot en met begin mei (!) verzekerd van sneeuw. En heb ik even geen zin om te skiën of snowboarden? Dan kan ik in Frankrijk altijd nog gaan airboarden, sleeën, snowkiten of rondcrossen op een sneeuwscooter of fietsski. Misschien niet heel verstandig voor een wintersport rookie als ik, maar het kan er toch maar mooi.

Les Deux Alpes, Mont-de-Lans, France

Nog een bijkomend voordeel van een wintersportvakantie in Frankrijk: het schijnt vaak net iets goedkoper dan elders in de Alpen. Kan ik die uitgespaarde centen mooi besteden aan een fijne maaltijd (lees: wijn en kaas) na een dagje op de piste. Of nog beter: ik sla het diner helemaal over en duik direct de après-ski in.

Voulez-vous skier avec moi ce soir

Nu zou mijn voorkeur niet per se uitgaan naar een skioord bomvol après-ski mogelijkheden, maar eerder naar eentje met een goede skischool. Gezien mijn eerdere capriolen op een bergje sneeuw lijken een paar lesjes met een Franse skileraar die me in schattig Engels uitlegt hoe ik overeind blijf me onontbeerlijk. Dat moet gezien de 17.000 skileraren die de Franse skischolen gezamenlijk in dienst hebben, vast wel lukken.

Ik geloof dat ik toch maar eens wat sportieve vrienden ga optrommelen voor een ritje naar Frankrijk.

Au revoir!

Meer weten over wintersporten in Frankrijk met vrienden?
Check dan de sites van France Montagne en RendezvousenFrance.com.

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Atout France.
Lees hier mijn disclaimer.
9 reacties
 1. Leuk! Best dapper altijd vind ik als mensen het als kind niet gedaan hebben en het dan toch nog willen leren. Maar het is ook wel echt heerlijk! Mijn ex had (heeft) een appartement in Portes du Soleil, dus we gingen vaak, maar daarna kon ik het zelf niet meer doen. Toen ik vorige maand mee mocht op persreis had ik het alweer 5 jaar niet gedaan. Gelukkig had ik het meteen weer te pakken. Het bewegen, het buiten zijn, de mooie omgeving. Heerlijk! Zelfs als je niet skiet is er genoeg te doen. Mijn 1e blogpost erover staat inmiddels online, meer komt nog.
  Ik heb in Oostenrijk, Zwitserland, Andorra, Italië en Frankrijk geskied en die laatste 2 zijn echt mijn favorieten! Ik hoop voor je dat jij ook een keer kunt gaan, en ik zou dan als ik jou was gezellig met allemaal beginners gaan, samen in een klasje.

 2. Ik ben – op een tripje met mijn ouders heeeeeeeel lang geleden na – ook nog nooit op wintersport geweest! Ik heb nog nooit op ski’s of een snowboard gestaan en heb geen idee hoe zoiets zou gaan. Ik kan wel schaatsen maar ik heb geen idee of dat helpt hahaha! Wel zou ik ‘t heel graag willen leren, het lijkt me tof om elk jaar in de winter naar zo’n mooie plek te gaan met gegarandeerd sneeuw… Misschien toch eens proberen Natasja? Kun je ons meteen wat tips geven ;-)

 3. Ik ben ook nog nooit op wintersportvakantie geweest.
  Wat een leuk geschreven artikel en ik ben benieuwd of je dit jaar nog op vakantie zal gaan naar de sneeuw.

 4. Val Thorens is ontzettend leuk voor beginners. Ben er dit jaar ook geweest, zeker veel meer pistes voor beginners dan in Oostenrijk. Vraag daar naar skischool proneige, echt super fijne lessen! Ik kan het je aanraden.

 5. Ooooh de Franse Alpen, daar heb ik permanent heimwee naar, maar dan wel het liefste in de zomer, en dan met een racefiets door de bergen crossen. Skiën is niks voor mij, ik heb dat een keer gedaan in Oostenrijk en zoals jij je eerste ervaring omschrijft, zo ging het bij mij ook ongeveer. Toch dapper dat je t nog een keer zou willen proberen haha!

 6. Haha, ik heb precies dezelfde ervaring. Nooit op wintersport geweest en een keer indoor een klasje halverwege de heuvel omver gekegeld toen ik (zonder instructies) ook in een rechte lijn naar beneden ging. Ik heb dus ook zo m’n twijfels, maar ja het schijnt geweldig te zijn. Zeggen ze…

 7. Mocht je niet van skiën houden überhaupt, dan is er nog zoveel leuks te doen in de Franse Alpen, ik heb dat in januari ondervonden! Het sneeuwschoenwandelen nabij Grenoble was ook zo gaaf.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen