Lac du Der, Champagne Ardenne: Truffels & champagne II

Truffels & champagne: Mijn reis door Champagne Ardenne (deel II)

De Franse Champagne Ardenne regio is een perfecte locatie voor natuur- en gastronomie liefhebbers. Hier kun je op pad met natuurgidsen en truffelhonden, om ‘s avonds heerlijk te tafelen onder het genot van een glas champagne.

Truffels & champagne: Mijn reis door Champagne Ardenne deel II

Vorige maand maakte ik kennis met de Franse Champagne Ardenne. Het eerste deel van mijn reis door de Champagne-Ardenne kun je hier lezen. Tijd voor het tweede deel. Want naast het wolven & roofvogels spotten in Parc Argonne, de truffeljacht met hond Honey en een indrukwekkend bezoek aan champagnehuis Joseph Perrier, maakte ik nog veel meer mee! Zo gingen we ‘s ochtends vroeg op pad om de kraanvogels wakker te zien worden en bezochten we een internationaal fotofestival.

Bezoek Lac du Der

Een van de hoogtepunten van deze reis moest het ontwaken van de kraanvogels worden. Deze enorme vogels komen oorspronkelijk uit Noord-Europa en overwinteren in het warme zuiden. Het enorme, kunstmatig aangelegde Lac du Der is daarbij een van de rustplaatsen tijdens de reis.

De migratie van de kraanvogels

In maart en oktober kun je de kraanvogels dan ook in enorme getale spotten, soms wel meer dan 80.000 tegelijk! Hoe ze dat tellen? “Heel snel”, zoals onze natuurgids van de Ligue pour la Protection des oiseaux ons grijnzend vertelde. Toen wij er waren, verbleven er zo’n twintigduizend vogels rond het meer. Inmiddels is dat aantal verdubbeld, wow!

Elk voor- en najaar verzamelen tienduizenden kraanvogels zich bij Lake Der-Chantecoq

Door het grijze en vooral koude weer vlogen de kraanvogels ‘s ochtends jammer genoeg niet met z’n allen tegelijk uit. En mijn 55-200 mm lens viel in het niet bij de arm-lange lenzen die de echte vogelaars bij zich hadden. Toch was het een indrukwekkend en vooral oorverdovend spektakel.

Meer Lac du Der en een beetje Oekraïne

Na een uitgebreide lunch in Auberge de Lac, waar geen Franse maar Russische en Oekraïense specialiteiten op de kaart staan, brengen we nog gauw een bezoek aan een ander deel van het meer. Hier staat een kerk, ter nagedachtenis aan de drie dorpen die het veld moesten ruimen voor de aanleg van Lac de Dur.

Lac du Der Natasja - Watzijzegt.com

Natuurfotofestival: bezoek het Festival de la Photo Animalière et de Nature

Er ging geen belletje rinkelen toen ik las dat we naar het Festival de la Photo Animalière et de Nature in Montier gingen. Maar het internationale fotofestival blijkt misschien wel de grootste onder natuur- en wildlife fotografen te zijn. Niet minder dan 40 duizend bezoekers kwamen vorig jaar op het festival af en overspoelden daarmee vier dagen lang het Franse dorpje Montier, dat de rest van het jaar net 2000 inwoners telt.

En ik snap waarom. De meest bijzondere natuurfoto’s heb ik zien hangen. Van schattige baby pinguïns en vertederende eekhoorntjes in de sneeuw tot indrukwekkende jachtfoto’s vanaf de Afrikaanse steppen. En bizarre foto’s, van enorme slangen die kikkers verorberen en zo op beeld zijn vastgelegd dat je serieus twijfelt of het wel echt is tot een lachende vis met tanden.

Naast prachtige natuur- en dierenrijk foto’s worden er filmvertoningen, lezingen en andere activiteiten georganiseerd. Ook heb je de mogelijkheid om met enkele van de fotografen zelf te spreken.

Overnachten in La Source Bleue

Na alweer een lange dag is het tijd om naar ons laatste hotel van deze reis te gaan. La Source Bleue ligt ergens verscholen tussen de dorpjes en is in het donker lastig te vinden. Maar na een kleine zoektocht  rijden we het terrein van een lieflijk uitziend hotelletje op. Een heerlijke plek om onze laatste avond door te brengen.

Overnachten in Frankrijk: Hotel La Source Bleue in Frankrijk Overnachten in Frankrijk: Hotel La Source Bleue in Frankrijk

Even opfrissen onder een rain shower, genieten van een uitgebreid diner (met kaasbar!) en ‘s ochtends wakker worden met uitzicht op groen gebergte en het geluid van fluitende vogels. Ik weet het wel als ik ooit eens een weekend escape naar Frankrijk plan!

Vier dagen in La Champagne-Ardenne

Vier dagen Champagne Ardenne zijn bij lange na niet genoeg om het gebied ten volle te verkennen. Maar het heeft me wél enthousiast gemaakt over Frankrijk! Het is relatief dichtbij: je kunt er in een paar uur heen rijden of de TGV pakken en je ontspannen laten rijden (ook handig voor autoloze reizigers als ik).

En iedereen die op zoek is naar een fijne plek om in een ontspannen omgeving te genieten van natuur en lekkernijen, en natuurlijk van truffels & champagne kan ik deze regio van harte aanbevelen.

Ben jij wel in de Franse Champagne-Ardenne geweest?

Featured photo Lac du Der via Shutterstock

13 reacties
  1. Frankrijk heeft nog zo veel meer leuke en mooie gebieden :) Leuk om te horen dat je enthousiast over Frankrijk bent geworden! De foto’s zien er weer mooi uit en vooral ‘de blauwe bron’; Geweldig!

  2. Oh dit lijkt me echt zo’n gaaf tripje! Ik vind vooral de laatste twee foto’s echt heel mooi en man wat heb ik nu zin om op vakantie te gaan! Haha!

  3. Ben nog nooit in dat gebied geweest, wat tof dat je dat mocht doen! Vooral het Festival de la Photo Animalière et de Nature lijkt me erg gaaf :)

  4. Ahh wat supergaaf dat je dit mocht doen en wat een gave foto’s! Dat blauwe meer, supervet!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen