Wat te doen op Guernsey: bezoel St. Peter Port

Wat te doen op Guernsey: groots genieten op een klein eiland

Guernsey is een klein Kanaaleiland voor de Noord-Franse kust. Dit Britse Kroonbezit is een bijzondere bestemming voor een vakantie. Wat te doen op Guernsey, mijn persoonlijke tips.

Guernsey: Groots genieten op een klein eiland

Het Britse Kanaaleiland Guernsey is klein: het heeft een oppervlakte van slechts 65 km². En ondanks dat je in een paar uur het eiland kunt rond rijden, zal dat je er niet van weerhouden om groots te genieten, zoals ik een week lang deed! Gorgeous Guernsey heeft namelijk meer dan genoeg te bieden.

Aankomst op Guernsey

Het vliegveld van Guernsey is klein. Je stapt vanuit het vliegtuig zo op de landingsbaan en staat een paar honderd meter verder in de aankomsthal. Nog een paar honderd meter verder en je staat middenin wat Guernsey zo uniek en mooi maakt. Groen overdekte lanen, natuurreservaten en privé-tuinen, trekvogels, bloemen waar je maar kijkt: natuurliefhebbers zijn hier op de juiste plek.

Autorijden op Guernsey

Autorijden is hier niet voor de faint-hearted. Steile smalle straten langs hoge muren waar het regelmatig te smal is om twee auto’s te laten passeren. Maximale snelheid over het hele eiland is 35 mph, en dat terwijl de Porsches en Mini Coopers hier in grote getale rijden.

Smalle wegen op Guernsey

Smalle straten zijn wellicht niet het enige dat hardrijders tegen houdt. Overtreders van welke aard dan ook, worden met naam en adres in de krant genoemd. Name and shame, om het zo te zeggen.

Wat te doen op Guernsey

Gelukkig zijn de inwoners van Guernsey hartstikke vriendelijk en gastvrij en is er meer dan genoeg te zien en doen op dit bijzondere Kanaaleiland. Deze activiteiten en bezienswaardigheden wil je niet missen!

Bezoek Saint Peter Port

Hoofdstad Saint Peter Port is een kleine stad, waar ongeveer een kwart van de eilandbewoners woont. De stad is een mengelmoes van architectonische stijlen en heeft prachtige bezienswaardigheden. Je kunt hier dagen vullen met het bezoeken van deze indrukwekkende trekpleisters.

Hauteville House in St Peter Port

Hauteville House (Rue Hauteville 38) bijvoorbeeld, waar Victor Hugo 14 jaar woonde tijdens zijn ballingschap uit Frankrijk. Hier schreef hij meerdere van zijn meesterwerken, waaronder Les Misérables. In maart 1927, tijdens het honderdjarig bestaan van de Romantische periode, schonken Hugo’s nabestaanden het huis aan de stad Parijs.

Tegenwoordig huist hier een honorair consul van de Franse ambassade in Londen  en een Victor Hugo-museum. Het huis (van maar liefst 5 verdiepingen) en de tuin zijn beide open voor publiek. Interessant om te bezoeken, want het interieur werd ontworpen door Victor Hugo zelf en geeft een bijzonder inkijkje in het leven van vroeger.

Lees hier meer over het bezoeken van Hauteville House.

Hauteville House Lookout.jpg

Haven van St Peter Port

St. Peter Port heeft daarnaast een prachtige haven, die vol ligt met tientallen boten. Ook komen hier geregeld veerboten en cruiseschepen aan met toeristen die het eiland bezoeken.

Wat te doen op Guernsey: bezoek de haven van St Peter Port
Wat te doen op Guernsey: bezoek de haven van St Peter Port

De haven van St. Peter Port op Guernsey (©watzijzegt.com

Castle Cornet

Castle Cornet is een meer dan 800 jaar oud kasteel, strategisch gelegen aan de ingang van de haven. Het ligt op loopafstand van het centrum en zorgt voor een bijzonder uitzicht vanaf de kade. Er wordt nog elke dag tijdens een speciale ceremonie rond het middaguur een kanon afgeschoten. Ook is het veel groter dan je op het eerste oog zou denken, dus een bezoek is het zeker waard. Ga bijvoorbeeld mee met een gratis rondleiding die elke ochtend om 10:30 uur wordt georganiseerd.

Toegang kost £10,50 voor volwassenen. Lees hier meer over een bezoek aan Castle Cornet en actuele prijzen en openingstijden.

Wat te doen in Guernsey

Winkelen in St Peter Port

Shop liefhebbers kunnen zich uitleven in St Peter Port. Typische Engelse ketens als Boots en Marks & Spencer, kleine boetieks met exclusieve merken en lederwaren, ik heb me hier prima vermaakt! Guernsey staat bekend als belastingparadijs en dat is goed te merken als je op zoekt bent naar elektronica, juwelen of parfum.

Bezoek de befaamde Little Chapel Guernsey

Little Chapel is een klein kerkje dat geheel bestaat uit gekleurde mozaïek en schelpen. Formaat poppenhuis, maar dan voor grote mensen. Het werd oorspronkelijk gebouwd door Broeder Déodat. Zijn plan was om een miniatuurversie te maken van de beroemde grot en basiliek van Lourdes in Frankrijk. In totaal bouwde hij drie versies, waarvan de laatste is wat je nu kunt bezoeken.

Bezoekadres: Les Vauxbelets, St Andrews, GY6 8XY

Bezoek Little Chapel op Guernsey Little Chapel, Guernsey - Wat zij zegtBezoek Little Chapel op Guernsey

De Little Chapel werd populair dankzij een geïllustreerd artikel de Daily Mirror en wordt tegenwoordig nog actief gebruikt; binnen staan diverse altaartjes met zelfs enkele urnen. Een tikje bizar maar wel mooi. Een must-visit tijdens je verblijf op Guernsey!

Uit eten op Guernsey

Guernsey heeft een diverse cuisine. Naast Indian, Thai, Spaans en Italiaans speelt de lokale keuken een grote rol. Guernsey wordt omringd door een rijk gevulde zee, waar onder meer wordt gevist op krab, kreeft, tarbot en zalm. Over het hele eiland vind je Hedge Veg stalletjes, waar naast groente en fruit ook verse eieren en bloemen worden verkocht.

The Grange Lodge

We aten vers en traditioneel pub voedsel bij The Grange Lodge (The Grange, St. Peter Port, Guernsey, www.grangelodgehotel.com). Dit hotel heeft een drukbezochte pub waar de gasten elke avond binnenstromen. Een vaste kaart en steeds wisselende dagverse gerechten, afhankelijk van ingekochte ingrediënten. Voor 10 pond heb je een bord vol met verse vis met nieuwe aardappels en groenten, roast of the day of een pittige curry.

The Crow’s Nest

Uitzicht op de haven van St. Peter Port op Guernsey

Voor een prachtig uitzicht over de haven, kun je terecht bij Crow’s Nest (St. Peter Port Seafront, Guernsey, www.crowsnestguernsey.com). Een uitgebreide keuze aan voor-, hoofd-, en nagerechten, met passende wijnen. Vooraf een eendenpaté, gerookte zalm en gegrilde camembert met frambozen coulis. Als hoofd kozen we voor een steak, gambas & scallops spies en krab-risotto.

Meer restaurants in St. Peter Port

Andere aanraders zijn Le Petit Bistro (56 Le Pollet St., St Peter Port, www.petitbistro.co.uk), Pier 17 (Albert Pier, St Peter Port, pier17restaurant.com) en The Boathouse Restaurant (Victoria Pier, St Peter Port, www.theboathouseguernsey.com)

Praktische informatie voor je bezoek aan Guernsey

Je bereikt Guernsey per vliegtuig of veerboot, wanneer je bijvoorbeeld met eigen auto (en fietsen) vakantie wil vieren op het eiland. Vanuit het Verenigd Koninkrijk is het slechts bijvoorbeeld slechts een uurtje vliegen vanuit Londen. Met de veerboot reis je vanuit Engeland of Frankrijk in een paar uur naar het eiland.

Je kunt ook een georganiseerde reis boeken, bijvoorbeeld met Groot-Brittannië specialist House of Britain, die reizen naar de Kanaaleilanden aanbiedt.

Ben jij weleens op Guernsey geweest?

5 reacties
  1. Leuk! Als Anglofiel moet ik echt eens voet aan wal op de Kanaaleilanden zetten. Hoe tof is het dat er nog altijd elke dag een kanon wordt afgevuurd. Dat is dan echt weer iets voor mij ^^.

  2. Jaaaaaren geleden won ik een reis naar Guernsey. Had er nog nooit van gehoord, maar was echt aangenaam verrast. Echt een super leuk, maar wel een beetje prijzig, eiland. Als ik ooit de kans krijg ga ik zeker terug :-)

    1. Oh, wat gaaf! Het is inderdaad geen goedkoop eiland, dat viel mij ook al op. Maar ik hoop ook zeker nog een keertje terug te gaan, heb er echt heel fijne herinneringen aan :)

    1. Daar ligt het naast! Zo’n 60 km er vandaan, je kunt ook heen en weer tussen de eilanden. Maar voor ik door vrienden werd uitgenodigd, had ik er ook nog nooit van gehoord hoor :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen